Στην πιθανότητα ο 40χρονος κατηγορούμενος για τη δολοφονία της Κυριακής Γρίβα να είχε μειωμένο καταλογισμό κατά τον χρόνο τέλεσης της πράξης αναφέρθηκε στην κατάθεσή του ο θεράπων ιατρός του, καθηγητής Ψυχιατρικής και Ψυχοϊατροδικαστικής του ΕΚΠΑ, Αθανάσιος Δουζένης, ενώπιον του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου.
«Ο κατηγορούμενος μου φαινόταν συντετριμμένος», ανέφερε ο καθηγητής, προσθέτοντας ότι παρουσίαζε διαταραχές ύπνου, καταθλιπτικά συμπτώματα και διάφορες ιδέες. Όπως σημείωσε, είχε ιστορικό εξάρτησης από ουσίες, ενώ διαγνώστηκε με διαταραχή προσωπικότητας.
«Σωρευτικά υπάρχουν ενδείξεις ότι θα μπορούσε να έχει μειωμένο καταλογισμό», δήλωσε ο μάρτυρας, διευκρινίζοντας πάντως πως η κρίση «ανήκει στο Δικαστήριο».
Ο καθηγητής στάθηκε και στη δήλωση του κατηγορούμενου ότι «δεν θυμάται τι έγινε», λέγοντας πως αυτό μπορεί να είναι αληθές και «ίσως συνάδει με αλκοολικό μπλακάουτ». Όπως εξήγησε, «υπάρχουν περιπτώσεις όπου κάποιος μπορεί να λειτουργεί, να οδηγεί, να επικοινωνεί, αλλά να μην συγκρατεί μνήμες από το χρονικό διάστημα της πράξης».
Απαντώντας σε ερωτήσεις της προέδρου για το ενδεχόμενο απώλειας συνείδησης λόγω χρήσης αλκοόλ και φαρμάκων, ο καθηγητής ήταν ξεκάθαρος: «Είναι δυνατό, αν και αυτό διαφέρει από άτομο σε άτομο».
Στην επισήμανση της εισαγγελέως της έδρας ότι «ο μειωμένος καταλογισμός προϋποθέτει την ύπαρξη σαφούς ψυχικής ή διανοητικής διαταραχής», ο μάρτυρας απάντησε πως «ο κατηγορούμενος πάσχει από διαταραχή προσωπικότητας και βρισκόταν σε καταθλιπτική φάση», αλλά παραδέχθηκε ότι «δεν μπορώ να τεκμηριώσω πλήρως ότι οι διαταραχές αυτές οδήγησαν σε εγκληματική συμπεριφορά».
Όπως ανέφερε, «η διαταραχή προσωπικότητας είναι μόνιμη», προσθέτοντας ότι μπορεί να οδηγήσει σε «αυτοκαταστροφικές τάσεις», αλλά και ότι «η ετεροκαταστροφή μπορεί να θεωρηθεί από κάποιους ως η άλλη όψη του ίδιου νομίσματος».
Απαντώντας σε αμφισβητήσεις για την επάρκεια των στοιχείων που προσκόμισε, τόνισε ότι «εκφράζω την προσωπική μου εκτίμηση, ερμηνεύοντας τη στάση του κατηγορούμενου ως πιθανή ένδειξη ακραίου συναισθήματος». Χαρακτηριστικά, δήλωσε: «Ίσως να ήθελε να πεθάνει μαζί της».
Καταλήγοντας, ο καθηγητής υπογράμμισε ότι «στην ψυχιατρική περιγράφονται τέτοιες συμπεριφορές», αλλά υποστήριξε πως «ιδιαίτερη σημασία έχει η γνώμη των πραγματογνωμόνων που θα εξεταστούν στη συνέχεια της δίκης».
«Στόμωσε το μαχαίρι από τις πέντε μαχαιριές γι αυτό δεν μπόρεσε να αυτοκτονήσει…» φώναξε ο πατέρας της Κυριακής από το ακροατήριο.
Όπως πάντως διευκρίνισε ο συνήγορος υπεράσπισης του κατηγορούμενου Σπύρος Δημητρίου σχετικά με το αίτημα για μειωμένο καταλογισμό ο 40χρονος «δεν είχε διανοητική καθυστέρηση…Θεωρούμε ότι η βούληση του επηρεάστηκε από την ψυχική πάθηση σε συνδυασμό με τις ουσίες που είχε καταναλώσει…».
Ολιγωρία αποδίδει στους συναδέλφους του ο αστυνομικός που έφτασε πρώτος στο σημείο της δολοφονίας
Ολιγωρία και έλλειψη επαγγελματισμού απέδωσε – εμμέσως πλην σαφώς- στους συναδέλφους του, ο αστυνομικός της Άμεσης Δράσης που έφτασε πρώτος στο Αστυνομικό Τμήμα των Αγίων Αναργύρων έξω από το οποίο δολοφονήθηκε η Κυριακή Γρίβα.
Καταθέτοντας ενώπιον του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου ο μάρτυρας περιέγραψε τη στιγμή που βρέθηκε μπροστά στο άψυχο σώμα της 28χρονης κοπέλας.
«Μας ενημέρωσαν από το Κέντρο – ακούγονταν φωνές και ουρλιαχτά στον ασύρματο. Όταν μπήκαμε στο Τμήμα, η κοπέλα ήταν ήδη νεκρή», κατέθεσε ο αστυνομικός, περιγράφοντας ένα σκηνικό χάους, αμηχανίας και σοκ. Όπως είπε, ο σκοπός του Τμήματος «τα είχε χαμένα, δεν ήξερε πού βρισκόταν», ενώ οι υπόλοιποι αστυνομικοί εμφανίστηκαν σε δεύτερο χρόνο, αφού είχε διαπιστωθεί ο θάνατος της 28χρονης.
«Πρέπει να είσαι σε εγρήγορση όταν φέρεις όπλο. Η παρουσία σου και μόνο μπορεί να αποτρέψει μια τραγωδία», ανέφερε χαρακτηριστικά, τονίζοντας πως η σκοπιά στην ΕΛ.ΑΣ. αντιμετωπίζεται ως «τιμωρία» και όχι ως θέση ευθύνης.
«Δεν τους θεωρώ συναδέλφους μου. Δεν μπορείς να ανταποκριθείς σε τέτοια κατάσταση χωρίς εκπαίδευση και – κυρίως – χωρίς διάθεση» σημείωσε.
Ο ίδιος αποκάλυψε ότι μετά τη δολοφονία της Κυριακής, άλλαξε άμεσα ο τρόπος ανταπόκρισης της Άμεσης Δράσης σε περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας. Έμφαση έδωσε και στην επικοινωνία της κοπέλας με την ΕΛ.ΑΣ., όταν ο τηλεφωνητής τής απάντησε: «Τα περιπολικά δεν είναι ταξί, κυρία μου».
«Ήταν λάθος απάντηση. Ίσως επειδή πίστευε ότι αφού βρίσκεται ήδη σε Τμήμα, είναι ασφαλής. Δεν ήταν», ανέφερε.
Καταθέτοντας αργότερα δεύτερος αστυνομικός, περιέγραψε πώς βρέθηκε το μηχανάκι του δράστη έξω από το Τμήμα, με τα κλειδιά ακόμα επάνω, και πώς ο ίδιος συνόδευσε τον κατηγορούμενο στο νοσοκομείο.
«Όταν συνήλθε, η πρώτη του φράση ήταν: “Πού είναι η Κυριακή;”», είπε χαρακτηριστικά.
Η γιατρός που εξέτασε τον κατηγορούμενο στο «Γ. Γεννηματάς» επιβεβαίωσε πως το τραύμα στον λαιμό του δεν ήταν απειλητικό για τη ζωή. Όπως είπε ήταν πλήρως επικοινωνιακός, σε σταθερή κατάσταση, με πλήρη αντίληψη και προσανατολισμό.
«Η νευρολογική του εικόνα ήταν απόλυτα φυσιολογική», κατέθεσε η γιατρός. «Το μόνο ζήτημα ήταν το τραύμα στον τράχηλο – καμία άλλη κάκωση».
Πηγή: real.gr