Τους λόγους, για τους οποίους οι Γερμανοί χαϊδεύουν τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τους Τούρκους, μίλησε στην τηλεοπτική Vicky Pedia, ο Κωνσταντίνος Φίλης. Ο Διευθυντής Ερευνητικών Προγραμμάτων του ΙΔΙΣ και Διευθυντής του Διεθνούς Κέντρου Ολυμπιακής Εκεχειρίας υπογράμμισε τον ρόλο που παίζουν «τα 3,5 και πλέον εκατομμύρια Τούρκων που ζουν στη Γερμανία», ενώ ανέδειξε τις εμπορικές συναλλαγές των δύο χωρών, που έφτασαν το 2019 στα 35 δισεκατομμύρια ευρώ. Επίσης επεσήμανε την παράμετρο του προσφυγικού και του μεταναστευτικού ζητήματος, στο οποίο δίνει μεγάλη σημασία το Βερολίνο, ενώ τόνισε και την αμυντική συνεργασία Γερμανών και Τούρκων με αναφορά στα έξι υποβρύχια που έχουν παραγγείλει οι γείτονές μας στα γερμανικά ναυπηγεία.
Ο Κωνσταντίνος Φίλης εξήγησε γιατί είναι ευμετάβλητο το περιβάλλον στην Ανατολική Μεσόγειο, όπως αποτυπώνεται στο βιβλίο του «Η Ελλάδα στη γειτονιά της». Επίσης έκανε την αποτίμηση της χώρας μας στη διεθνή διπλωματική σκακιέρα.
«Είναι ευμετάβλητο το διεθνές περιβάλλον. Είναι σε μετάβαση. Είναι πιο άναρχο. Με περισσότερες δυνάμεις που επιχειρούν να ορίσουν το περιβάλλον τους. Έχει πάρα πολλές προκλήσεις ασφαλείας, που θα έπρεπε η διεθνής να μπορεί να αντιμετωπίζει. Είμαστε σε μία μετάβαση συνολικά στον κόσμο. Σε διεθνές, ευρωπαϊκό και περιφερειακό επίπεδο βλέπουμε σημαντικές αλλαγές. Οι αβεβαιότητες υπερκερνούν τις βεβαιότητες», είπε ο διακεκριμένος καθηγητής.
«Έχουμε πάρα πολλά κέρδη διπλωματικά, αλλά τείνουμε με μία λογική αυτομαστιγώματος ή ισοπεδωτική να αναιρούμε όλα αυτά που έχουμε πετύχει», πρόσθεσε και υποστήριξε ότι κορυφαία στιγμή είναι η είσοδος της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ χαρακτήρισε σημαντική και τη Συμφωνία των Πρεσπών, παρά τα προβλήματά της.
«Έφερε την Ελλάδα στο επίκεντρο των εξελίξεων στα Βαλκάνια και κατάφερε να αφαιρέσει ένα σημαντικό αγκάθι, μία πληγή που αιμορραγούσε επί σχεδόν 30 χρόνια», τόνισε.
«Όποτε η Ελλάδα αδράνησε ή πήγε με μία λογική παθητική. Όποτε πήγε στη σωστή πλευρά της ιστορίας, η Ελλάδα κέρδισε. Στο τέλος της ημέρας το πρόσημο ήταν θετικό», πρόσθεσε ο Κωνσταντίνος Φίλης.
Για την Τουρκία σχολίασε ότι «είναι μία δύναμη που αισθάνεται ότι της ανήκουν πολλά περισσότερα απ’ όσα έχει σήμερα. Η βασική διαφορά του Ερντογάν με τους Κεμαλιστές είναι ότι έχει παντρέψει τον εθνικισμό τους με ένα νεοοθωμανικό δόγμα, που στηρίζεται στην αντίληψη ότι η ιστορία του χρωστάει, όπως χρωστάει και στην Τουρκία».
Ο Κωνσταντίνος Φίλης προέβλεψε ότι για τη Σύνοδο Κορυφής το ελληνοτουρκικό θα περνούσε σε δεύτερη μοίρα. Υπέδειξε, όμως, και τις κινήσεις που πρέπει να γίνουν για να σταματήσει η Ελλάδα τις προκλητικές ενέργειες των Τούρκων.
«Πρέπει να ανεβάσουμε το κόστος για την Τουρκία κάθε φορά που θα κάνει ενέργειες εις βάρος μας. Κάθε παράνομη ενέργειά της πρέπει να απαντάται με μία διπλωματική ενέργεια. Όπως η επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης νοτίως της Κρήτης ή, νοτίως της Ρόδου, της Κάσου και της Καρπάθου. Αν γίνουν με τρόπο συγκεκριμένο και μεθοδικό θα πονέσουν την Τουρκία», είπε χαρακτηριστικά ενώ χαρακτήρισε «δυσαρμονία», που «πρέπει να διορθωθεί άμεσα» επειδή «δίνει δικαιώματα στους Τούρκους» τον καθορισμό του Εθνικού Εναέριου Χώρου μας σας 10 μίλια και των Θαλάσσιων Χωρικών Υδάτων μας σε 6 ναυτικά μίλια.
«Δεν μπορεί να μην έχουμε εμείς ένα ολοκληρωμένο σχέδιο συνολικά για τη νοτιοανατολική Ευρώπη», τόνισε ο Κωνσταντίνος Φίλης.
Σταύρος Γεωργακόπουλος <stav11georg@gmail.com> | 12:15 μ.μ. (πριν από 31 λεπτά) | ||
προς εγώ |