Καλύτερη η κατάσταση της γιατρού που νόσησε με αιμορραγικό πυρετό στη Λάρισα, αφού ήρθε σε επαφή με κτηνοτρόφο που πέθανε από αιμορραγικό πυρετό λίγες ημέρες πριν, μετά από τσίμπημα τσιμπουριού. Στην αρχή ο 72χρονος είχε παρουσιάσει υψηλό πυρετό, κόπωση και αιμορραγικά επεισόδια, ωστόσο, η υγεία τοου επιδεινώθηκε ραγδαία και κατέληξε.
Ο θάνατός του προκάλεσε θλίψη αλλά και αναστάτωση σε ένα ολόκληρο χωριό, με τους ειδικούς να μιλούν για μία σπάνια αλλά εξαιρετικά επικίνδυνη νόσο.
«Εμφάνισε δυσφορία και πυρετό. Πήγε να κάνει εξετάσεις ο άνθρωπος και αμέσως τον διασωλήνωσαν και τον έβαλαν στη ΜΕΘ. Οι γιατροί μάς είπαν ότι το κόλλησε πιθανότατα από τσιμπούρι. Δεν τους έδωσαν μία σαφή απάντηση αν το τσίμπημα έγινε στο χέρι ή το πόδι», λέει φίλος του 72χρονου.
Σε καλή κατάσταση η γιατρός
Η 54χρονη υγειονομικός εξακολουθεί να νοσηλεύεται σε ειδικό θάλαμο απύρετη και σε καλή κατάσταση.
«Νοσηλεύεται στην παθολογική κλινική, σε ειδικό θάλαμο και είναι καλά. Δεν έχει πυρετό. Αλλά και στους 25 και πλέον συναδέλφους που βρίσκονται σε επιτήρηση, σε καραντίνα. Φανταστείτε τώρα την αγωνία αυτών των συναδέλφων που ξέρουν ότι αυτή η αρρώστια είναι ύπουλη και με μεγάλο ποσοστό θνησιμότητας», λέει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος.
Ελέγχονται 25 άτομα
Κανένα από τα 25 συνολικά άτομα που βρίσκονται στο μικροσκόπιο των υγειονομικών Αρχών δεν έχει εμφανίσει προς το παρόν συμπτώματα. Υπό παρακολούθηση βρίσκονται για δεύτερη εβδομάδα και οι στενές επαφές του άτυχου κτηνοτρόφου, διαψεύδοντας πάντως ότι βρίσκονται σε καραντίνα.
«Δεν είναι σε καραντίνα η οικογένεια, ούτε το χωριό. Είναι υγιέστατοι και συνεχίζουν κανονικά τη ζωή τους. Έχουν επιστρέψει κανονικά στις δουλειές τους και προσπαθούν να διαχειριστούν το πένθος τους με αξιοπρέπεια», λέει οικογενειακός φίλος.
Ο 72χρονος δεν αντιλήφθηκε έγκαιρα το τσίμπημα
Ο κουμπάρος του ηλικιωμένου μίλησε στο MEGA για το πώς από τη μία στιγμή στην άλλη ο 72χρονος κτηνοτρόφος «έφυγε» από τη ζωή.
«Ένας καλός, ήσυχος άνθρωπος».
Οι κτηνοτρόφοι της περιοχής είναι προβληματισμένοι. Η ανησυχία τους είναι έντονη, και για τα κοπάδια τους αλλά κυρίως για την υγεία τους.
«Εδώ έχω 600 ζώα, αν κολλήσουν καταστρεφόμαστε, χώρια για την υγεία μας». Όπως λέει ερχόταν σε καθημερινή επαφή με τον 72χρονο καθώς τους χωρίζει μία πόρτα. «Εννοείται ότι ανησυχώ και εγώ, με τον κύριο ήμουν κάθε μέρα».
Οι ειδικοί εξηγούν πως πρόκειται για μία σπάνια νόσο αλλά εξαιρετικά ύπουλη. Το 85% των κρουσμάτων δεν εμφανίζει συμπτώματα αλλά στην περίπτωση της βαριάς νόσησης, η θνησιμότητα είναι μεγάλη.
Τα συμπτώματα ξεκινούν με πυρετό, ζάλη και πονόλαιμο και μετά μπορεί να ακολουθήσουν διαταραχές στη διάθεση και στο επίπεδο συνείδησης.
Ο 72χρονος είχε ήδη επιβαρυμένη υγεία και σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες δεν αντιλήφθηκε έγκαιρα το τσίμπημα.
Η κτηνοτροφική μονάδα όπου εργαζόταν ο 70χρονος έχει ελεγχθεί και έχουν ληφθεί δείγματα από τα τσιμπούρια.
Πηγή: real.gr