Με τη διαδικασία του κατεπείγοντος συζητήθηκε χθες, Δευτέρα στην Επιτροπή Αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου το θέμα του εγκλήματος των Τεμπών, παρουσία της Μαρίας Καρυστιανού. Η πρόεδρος του Συλλόγου «Τέμπη 28-2-2023», Μαρία Καρυστιανού, που έχασε την κόρη της, Μάρθη, στο πολύνεκρο δυστύχημα ζήτησε τη συμπαράσταση της Κομισιόν για να καταργηθεί η ασυλία βουλευτών. Στην ομιλία της ανέφερε πως γίνεται προσπάθεια συγκάλυψης των πραγματικών υπευθύνων του δυστυχήματος που στοίχισε τη ζωή σε 57 ανθρώπους και ζήτησε από το Ευρωκοινοβούλιο να επέμβει, προκειμένου να αρθεί η ασυλία των πολιτικών προσώπων που εμπλέκονται στην τραγωδία, ανάμεσά τους και ο Κώστας Αχ. Καραμανλής.
Το πρωί της Τρίτης η Μαρία Καρυστιανού μίλησε στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» της τηλεόρασης του ΑΝΤ1. Η μητέρα της δεκαενιάχρονης Μάρθης που έχασε τη ζωή της στο δυστύχημα των Τεμπών, δήλωσε ότι η φωνή των συγγενών των θυμάτων γιγαντώθηκε γιατί ενώθηκε με τη φωνή ενός εκατομμυρίου τριακοσίων χιλιάδων πολιτών που έχουν συνυπογράψει το αίτημα αναφοράς που κατατέθηκε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
«Υπάρχουν σκόπιμες παρεμβάσεις; Εμείς βλέπουμε ότι όλο το βάρος έχει μετακινηθεί σε δύο υπαλλήλους. Πιστεύουμε ότι η Ευρωπαία Εισαγγελέας να ζητήσει να κάνουν σωστά τη δουλειά τους», ανέφερε μεταξύ άλλων η Μαρία Καρυστιανού, μιλώντας στην τηλεόραση του ANT1 για το τραγικό δυστύχημα των Τεμπών.
Σχετικά με την χθεσινή παρουσία του συλλόγου στο Ευρωκοινοβούλιο και την κατάθεση αναφοράς στην σχετική επιτροπή ανέφερε «Όλα τα κόμματα του Ευρωκοινοβουλίου στάθηκαν στο πλευρό μας. Θέλαμε να παραμείνει ανοιχτή η καταγγελία. Ζητήσαμε να μας παραπέμψουν σε δυο επιτροπές.
Επίσης θέλουμε να εξετάσει το θέμα σχετικά με τις παρεμβάσεις και τις παραλείψεις, αυτό είναι που μας καίει. Να μας επιτραπεί να τιμωρηθούν οι ένοχοι. Στην Ελλάδα δεν μας επιτρέπεται να τους τιμωρήσουμε».
Το θέμα των ευθυνών σε αυτό το δυστήχημα δεν μπορεί να είναι κομματικό τόνισε σημειώνοντας πως «το θέμα μας δεν είναι κομματικό, στο θέμα της απαξίωσης δεν μπορεί να υπάρχει κάτι κομματικό. Για ποιο λόγο η επιτροπή δεν έκανε την δουλειά της να ζητήσει εξηγήσεις από τους πολιτικά υπεύθυνους όλο το βάρος έχει πέσει σε δύο υπαλλήλους ενώ δεν φταίνε μόνο αυτοί. Η Ευρώπη μπορεί να ζητήσει από τους Έλληνες δικαστές να κάνουν την δουλειά τους».
Όσον αφορά τις μελλοντικές της ενέργειες μαζί με τους συγγενείς των θυμάτων των Τεμπών είπε πως «Θα ετοιμάσουμε έναν ογκωδέστατο φάκελο και θα τον παραδώσουμε στην ευρωπαία εισαγγελέα».
Επίσης μίλησε για τις 1.350.000 υπογραφές που είχαν συγκεντρωθεί στο ψήφισμα υποστηρίζοντας ότι «Το τραγικό του θέματος είναι ποια η ανταπόκριση της Ελλάδας στις υπογραφές που συγκεντρώθηκαν. Είναι ένα επιπλέον όπλο οι υπογραφές για εμάς για τις επόμενες κινήσεις μας. Εγώ από την αρχή μιλούσα για χειραγώγηση της δικαιοσύνης τον μόνο που μου έκανε εντύπωση πως οι βουλευτές παρόλο που υπάρχουν τόσα στοιχεία συνεχίζουν να επιμένουν στην προσπάθεια συγκάλυψης.
«Ελπίζω στο ψήφισμα για την συνταγματική αναθεώρηση να αλλάξουν κάποια πράγματα. Έχουμε το βλέμμα στραμμένο στην Ευρώπη, για βοήθεια συνεχίζουμε μόνοι μας την έρευνά μας».
«Ζητάμε κάτι το αυτονόητο, να παρεπεμφθούν στην δικαιοσύνη οι υπεύθυνοι, δεν θα έπρεπε να το ζητάμε, έπρεπε να είχε γίνει», πρόσθεσε.
«Οι βουλευτές παρά τα όσα έχουν βγει στο φως συνεχίζουν να εμμένουν στην προσπάθεια συγκάλυψης. Δεν υπάρχει αξιοπρέπεια στην κυβέρνηση μας. Συνεχίζουμε να κάνουμε μόνοι μας την έρευνα, το βλέμμα μας είναι στραμμένο στην Ευρώπη», συμπλήρωσε.
«Θα προσπαθούμε να δικαιώσουμε τους ανθρώπους», ανέφερε.