Σε νέες περιπέτειες μπαίνει ο γνωστός τηλεοπτικός παραγωγός και παρουσιαστής Νίκος Κοκλώνης με την έναρξη της νέας σεζόν, καθώς παρατάθηκε η δέσμευση των τραπεζικών του λογαριασμών λόγω της έρευνας που είναι σε εξέλιξη σε βάρος του ίδιου και συνεργατών του από την Οικονομική Εισαγγελία.
Με το υπ’ αριθμ. 2634 βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών της Αθήνας παρατείνεται η δέσμευση των περιουσιακών στοιχείων του, πέραν του 18μηνου που ήδη ισχύει, προκειμένου να διασφαλιστεί το δημόσιο συμφέρον εν μέσω της έρευνας που είναι σε εξέλιξη για ξέπλυμα μαύρου χρήματος που διενεργείται για εταιρίες του παραγωγού και παρουσιαστή.
Η δέσμευση των περιουσιακών στοιχείων έχει αρχίσει με διάταξη του επικεφαλής της Αρχής για το Ξέπλυμα, αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου ε.τ. Χαράλαμπου Βουρλιώτη, τον Φεβρουάριο του 2023.
Από τη δέσμευση των τραπεζικών λογαριασμών εξαιρέθηκε ο λογαριασμός μισθοδοσίας, ώστε να καταβάλλονται κανονικά τα δεδουλευμένα στους εργαζομένους των εταιρειών του. Το πόρισμα της Αρχής διέταξε τη δέσμευση των τραπεζικών λογαριασμών, κινητών και ακινήτων του τηλεοπτικού παραγωγού, έξι συνεργατών του και 13 εταιριών συμφερόντων του, καθώς φαίνεται πως υπήρξαν ενδείξεις τέλεσης αδικημάτων.
Η Αρχή ζητούσε από την Εισαγγελία να διερευνήσει την τέλεση αδικημάτων, όπως φοροδιαφυγή, ξέπλυμα μαύρου χρήματος, εγκληματική οργάνωση και απάτη κατά του Δημοσίου, με ζημία που εκτιμάται σε εκατομμύρια ευρώ. Η έρευνα διενεργείται από την Οικονομική Αστυνομία, η οποία συγκεντρώνει στοιχεία που θα διαβιβαστούν στην Οικονομική Εισαγγελία για την περαιτέρω διερεύνηση της υπόθεσης ή την αρχειοθέτησή της. Ομως η έρευνα δεν έχει ολοκληρωθεί εδώ και 18 μήνες λόγω της πολυπλοκότητας της υπόθεσης, με αποτέλεσμα να τεθεί νομικό ζήτημα ως προς το ανώτατο χρονικό διάστημα δέσμευσης των τραπεζικών λογαριασμών υπόπτων για αξιόποινες πράξεις.
Σύμφωνα με τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, τίθεται ανώτατο όριο δέσμευσης λογαριασμών στους 9 συν 9 μήνες και κατά συνέπεια οι εισαγγελικές Αρχές και οι υπηρεσίες που συνδράμουν οφείλουν να ολοκληρώσουν την έρευνα εντός των 18 μηνών, διαφορετικά οι λογαριασμοί, οι θυρίδες και τα ακίνητα των κατηγορουμένων αποδεσμεύονται, ανεξάρτητα από την πορεία της υπόθεσης.
Ομως, σύμφωνα με δικαστικές πηγές που επικαλείται το dikastiko.gr, με βάση νομολογιακά δεδομένα και σχετική απόφαση του Αρείου Πάγου σε άλλη υπόθεση, η δέσμευση για το ζήτημα της έρευνας ξεπλύματος μαύρου χρήματος μπορεί να ακολουθεί από τις διατάξεις του ΚΠΔ και με σχετική πρόταση των οικονομικών εισαγγελέων να διαρκέσει έως πέντε χρόνια…
Από την πλευρά του ο Νίκος Κοκλώνης έχει διαψεύσει με ανακοίνωσή του την εμπλοκή του σε έκνομες δραστηριότητες. «Δραστηριοποιούμαι επαγγελματικά τα τελευταία 20 χρόνια σε περισσότερες από εφτά χώρες, έχοντας επιχειρήσεις σε διάφορους κλάδους. Η επαγγελματική μου δραστηριότητα και οι επιχειρήσεις μου έχουν ελεγχθεί επανειλημμένα ανά τον κόσμο, χωρίς ποτέ να μου καταλογιστεί οτιδήποτε παράνομο» υποστήριζε στην ανακοίνωσή του, παρότι στο παρελθόν ο πρώην ιδιοκτήτης της Air Fast Tickets είχε φεσώσει τον κλάδο των αερομεταφορών με 45.000.000 ευρώ, ενώ η εταιρία του Dealber εξαπάτησε τηλεθεατές μέσω τηλεοπτικού παιχνιδιού που δεν έδωσε ποτέ τα δώρα που είχαν κερδίσει παίκτες ή προϊόντα που είχαν αγοράσει καταναλωτές…
Μάλιστα, όπως αποκάλυψε η «Espresso», την ίδια… τύχη είχαν πρόσφατα και δεκάδες «τυχεροί» τηλεοπτικών εκπομπών του Open (σ.σ.: με παραγωγό εταιρία τη Red Smile του Νίκου Κοκλώνη), οι οποίοι, αν και υποτίθεται κέρδισαν «προσφορές» για αεροπορικά εισιτήρια ή πακέτα διακοπών, έχασαν τα χρήματά τους.
Πηγή: Espresso