Μέσα στο 2020 θα καταβληθούν και μάλιστα εφάπαξ τα αναδρομικά των συνταξιούχων, σύμφωνα με την απόφαση του ΣτΕ, είπε από το βήμα της βουλής ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στη συζήτηση επί του νομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών.
«Η κυβέρνηση συμμορφώνεται με τις δικαστικές αποφάσεις», ανέφερε ο πρωθυπουργός, προσδιορίζοντας στα 1,4 δισ. ευρώ το ποσό που αφορά κύριες συντάξεις του ιδιωτικού τομέα, δικαίωμα που επεκτείνεται και στον δημόσιο τομέα με λίγο παραπάνω από 2,5 εκατομμύρια συμπολίτες μας δικαιούχους. «Είμαι υποχρεωμένος να πω ότι η συγκεκριμένη δαπάνη αγγίζει τα όρια των δημοσιονομικών δυνατοτήτων του τόπου», είπε ο κ.Μητσοτάκης και τόνισε: «Δεν υπάρχουν περιθώρια για ικανοποίηση πρόσθετων αιτημάτων. Η Πολιτεία οφείλει να κρατά δημοσιονομικές ισορροπίες και να κρατάει εφεδρείες. Ενδεχομένως να υπάρχουν αιτιάσεις, παροτρύνσεις να αυξηθεί το ποσό ώστε να καλυφθούν δώρα, επικουρικές συντάξεις. Να πω στους συνταξιούχους ότι η ενίσχυση με ένα εφάπαξ πόσο αποτελεί πολιτική επιλογή. Αυτή η απόφαση να εκτιμηθεί. Δεν υπάρχουν περιθώρια άλλων παροχών. Οτιδήποτε διαφορετικό θα ήταν άδικο για τους ανέργους, για τους εργαζόμενους, για τις επόμενες γενιές, για το σύνολο της κοινωνίας που αντιμετωπίζει με επιτυχία τόσες αλλεπάλληλες προκλήσεις», τόνισε.
«Η απόφασή σας να επιβάλλετε τη χρήση μάσκας και εντός κοινοβουλίου είναι ιατρικώς σωστή και συμβολικά επιβεβλημένη», τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας από το βήμα της Βουλής και απευθυνόμενος στον πρόεδρο του Σώματος.
«Βρισκόμαστε στη φάση διαχείρισης αυτού που κάποιοι αποκαλούν β’ κύμα πανδημίας στην Ευρώπη, εδώ δεν έχει κάνει την εμφάνισή του. Απαραίτητο είναι να τηρούμε τις συμβουλές των γιατρών και να φορούμε τη μάσκα όπου είναι υποχρεωτική. Εμείς έχουμε την υποχρέωση εδώ στο κοινοβούλιο πρώτοι να δίνουμε το καλό παράδειγμα», τόνισε ο πρωθυπουργός.
O κ. Μητσοτάκης ξεκίνησε την ομιλία του με την απόφαση για απονομή σύνταξης στους στρατιωτικούς που πολέμησαν στην Κύπρο. «Χρέος τιμής προς τις Ένοπλες Δυνάμεις μας. 46 χρόνια από την εισβολή της Κύπρου η Ελληνική Πολιτεία απονέμει ισόβια σύνταξη στους άντρες που υπερασπίστηκαν την Ελευθερία στην πρώτη γραμμή», τόνισε ο πρωθυπουργός
Συνεχίζοντας αναφέρθηκε στη συμφωνία των Βρυξελλών για το Ταμείο Ανασυγκρότησης, σημειώνοντας ότι το αποτέλεσμα της τετραήμερης Συνόδου Κορυφής είχε νικητή την αλληλέγγυα Ευρώπη. Ποτέ δεν αμφισβητήθηκε η ουσία του Ταμείου, είπε, που είναι η δημιουργία ταμείου με άμεση κατανομή στα μέλη, ανάλογα με τις ανάγκες τους. Η πανδημία έφερε την Ευρώπη στη μεγαλύτερη ύφεση στην ιστορία της, συνέχισε. Η Συμφωνία της 21ης Ιουλίου είναι ιστορική στιγμή για την εξέλιξη της Ευρώπης. Πρόκειται για τεράστιο βήμα για χρηματοδότηση 750 δισ. ευρώ. Η Ελλάδα είναι από τις ευνοημένες χώρες στην Ευρώπη και αν προσθέσουμε και τους πόρους του διευρυμένου πλαισίου φτάνουμε στα 72 δισ. Από τα 32 δισ. του Ταμείου τα 19 είναι επιδοτήσεις. Υπήρξαμε από τους πρωταγωνιστές της προσπάθειας. Είχα υπογράψει επιστολή με οκτώ ηγέτες από τον Μάρτιο.
»Βάλαμε το λιθαράκι για να διασφαλίσουμε τα συμφέροντα της χώρας, συνέχισε ο πρωθυπουργός και αναφέρθηκε στους στόχους που είχαν τεθεί και που επιτεύχθηκαν τελικά. Τα χρηματοδοτικά εργαλεία θα τεθούν σε εφαρμογή εντός του 2020. Οι όροι είναι ίδιοι και για τα 27 κράτη μέλη της ΕΕ. Είμαστε αντιμέτωποι με μια μεγάλη εθνική πρόκληση, που είναι η αντίληψη για τη διαχείριση των κεφαλαίων, να κατευθυνθούν σωστά οι πόροι, τη σωστή στιγμή. Να μετατρέψουμε την κρίση ως μια ευκαιρία για τη χώρα και την οικονομία της. Να εξυπηρετεί τους νέους μας με καλές δουλειές και αποδοχές. Μιλάμε για ένα εθνικό σχέδιο. «Δεν υπάρχει κανένα συμπληρωματικό μνημόνιο για εκταμίευση αυτών των πόρων, οι όροι είναι ίδιοι και για τα 27 μέλη της ΕΕ. Δεν είναι η πρόκληση η απορρόφηση αυτών των κονδυλίων για να προσφέρουμε μόνο μια πρόσκαιρη ανακούφιση. Είναι να κατευθυνθούν σε δράσεις με αναπτυξιακό, πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα. Να μετατρέψουμε next generation eu σε next generation hellas», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης.