Τριάντα μη κυβερνητικές ανθρωπιστικές οργανώσεις ζητούν μετά την πυρκαγιά στη Μόρια, τη διασφάλιση αξιοπρεπούς στέγασης των περίπου 12.500 άστεγων προσφύγων και μεταναστών στην ενδοχώρα και την άμεση αποσυμφόρηση των νησιών.
Σε κοινό τους κείμενο οι ΜΚΟ καλούν να «επικρατήσει η λογική και ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων έναντι της βίας». Προτεραιότητα θα πρέπει να δοθεί στη μεταφορά ευάλωτων ομάδων, μεταξύ των οποίων τα ασυνόδευτα παιδιά, οι έγκυες γυναίκες, τα άτομα με αναπηρία, τα άτομα με ιατρικές και ψυχικές παθήσεις και οι ηλικιωμένοι, συνεχίζουν.
Ειδικότερα, στα άτομα που έχουν διαγνωστεί με Covid-19, θα πρέπει να δοθεί ασφαλής στέγαση για το διάστημα της καραντίνας, όπως και πρόσβαση στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και νοσηλεία, εάν είναι απαραίτητο.
Η μεταφορά των ανθρώπων από τη Λέσβο στην ενδοχώρα απαιτεί έκτακτες λύσεις, σχετικές και με την τρέχουσα κατάσταση πολλών δομών φιλοξενίας στην ενδοχώρα, που είναι υπερπλήρεις. Καλούμε τις ελληνικές αρχές να εργαστούν πάνω σε ένα συνεκτικό σχέδιο που θα μεγιστοποιεί το σύνολο των διαθέσιμων ευρωπαϊκών πόρων και καλούμε για άλλη μία φορά τις ηγεσίες των κρατών μελών της ΕΕ, να μοιραστούν την ευθύνη για την υποδοχή και υποστήριξη των αιτούντων άσυλο, τώρα, περισσότερο από ποτέ.
Σε αυτές τις δύσκολες στιγμές, προέχει ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων να βρίσκεται στο επίκεντρο κάθε προσπάθειας ανταπόκρισης στην πυρκαγιά, στη Μόρια και να αποφευχθεί η χρήσης βίας ή εμπρηστικών δηλώσεων. Απεναντίας, θα πρέπει να ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα αποκλιμάκωσης προς αποφυγή περαιτέρω βλάβης.
To κείμενο υπογράφουν οι: ACTIONAID HELLAS, BOAT REFUGEE FOUNDATION, ΓΙΑΤΡΟΙ ΧΩΡΙΣ ΣΥΝΟΡΑ, ΔΙΕΘΝΗΣ ΑΜΝΗΣΤΙΑ, ΔΙΚΤΥΟ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ
ΔΙΟΤΙΜΑ – ΚΕΝΤΡΟ ΓΥΝΑΙΚΕΙΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ ΚΑΙ ΜΕΛΕΤΩΝ, ECHO100PLUS, ΕΛΙΞ, ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ (ΕΛΕΔΑ), ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ, ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ (ΕΣΠ), EQUAL RIGHTS BEYOND BORDERS, FENIX – HUMANITARIAN LEGAL AID, HELP REFUGEES, HIAS ΕΛΛAΔΟΣ, HUMANRIGHTS360, HUMANITARIAN LEGAL AID, HUMAN RIGHTS WATCH, INTERNATIONAL RESCUE COMMITTEE (IRC), INTERSOS HELLAS, LEGAL CENTRE LESVOS,
ΜΕΛΙΣΣΑ: ΔΙΚΤΥΟ ΜΕΤΑΝΑΣΤΡΙΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑNETWORK FOR CHILDREN’S RIGHTS, OMNES, REFUGEE LEGAL SUPPORT (RLS), REFUGEE RIGHTS EUROPE (RRE), REFUGEE TRAUMA INITIATIVE, SOLIDARITY NOW, ΣΥΜΒΙΩΣΗ ΣΧΟΛΗ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ, TERRE DES HOMMES HELLAS, THE HOME PROJECT, ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ (RSA).
Βία ανηλίκων – Safe.Youth: Πώς λειτουργεί η πλατφόρμα για περιστατικά παραβατικότητας
Βία ανηλίκων – Τα απανωτά περιστατικά βίας μεταξύ ανηλίκων προκαλούν την ανάγκη λήψης περισσότερων «εργαλείων» για την καταπολέμησή τους. Μετά...