Κυριακή, 25 Μαΐου, 2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Εμφάνιση όλων των αποτελεσμάτων
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Οικονομία
  • Κοινωνία
  • Δικαιοσύνη
  • Συνεντεύξεις
  • Κόσμος
  • Media
  • Αθλητισμός
VickyPedia
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Οικονομία
  • Κοινωνία
  • Δικαιοσύνη
  • Συνεντεύξεις
  • Κόσμος
  • Media
  • Αθλητισμός
Κυριακή, 25 Μαΐου, 2025
VickyPedia
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Εμφάνιση όλων των αποτελεσμάτων

Μπαράζ βομβαρδισμών με 60 νεκρούς στο Λίβανο – Προειδοποίηση IDF σε κατοίκους «μην επιστρέψετε σπίτια σας»

7 μήνες πριν
Κόσμος
Μπαράζ βομβαρδισμών με 60 νεκρούς στο Λίβανο – Προειδοποίηση IDF σε κατοίκους «μην επιστρέψετε σπίτια σας»
Share on FacebookShare on Twitter

Εντείνονται οι εχθροπραξίες Ισραήλ – Λιβάνου, και ενώ αναμένονται τα αντίποινα του Τελ Αβίβ στο Ιράν. 60 νεκροί και 168 τραυματίες από ισραηλινά πλήγματα στον Λίβανο, ενώ η Χεζμπολάχ επιτέθηκε σε στρατιωτική βάση και σε γηροκομείο στα βόρεια. Σφοδρή είναι καταδίκη του Ισραήλ από Ιταλία, Γαλλία και Ισπανία που ζητούν να σταματήσουν οι επιθέσεις κατά των ειρηνευτικών δυνάμεων του ΟΗΕ στο νότιο Λίβανο. Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και οι δηλώσεις του Αμερικανού Πρόεδρου. Νέα έκκληση προς όλες τις πλευρές για αποκλιμάκωση της έντασης στη Μέση Ανατολή, απηύθυνε η σύνοδος κορυφής των 9 ευρωμεσογειακών χωρών από την Κύπρο. Ο ισραηλινός στρατός προειδοποίησε τους κατοίκους του νοτίου Λιβάνου «να μην επιστρέψουν» στα σπίτια τους, υπογραμμίζοντας ότι οι δυνάμεις του συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν τους μαχητές του λιβανικού σιιτικού κινήματος Χεζμπολάχ στην περιοχή αυτή.

«Για τη δική σας προστασία, μην επιστρέψετε στα σπίτια σας μέχρι νεωτέρας. Μην κατευθυνθείτε προς τα νότια, οποιοσδήποτε κατευθύνεται προς τα νότια διακινδυνεύει τη ζωή του», προστίθεται στο μήνυμα του εκπροσώπου του ισραηλινού στρατού.

Όπως μετέδωσε ο απεσταλμένος του ΕΡΤΝews στο Τελ Αβίβ, Κωστής Κωνσταντίνου, η πόλη είναι έρημη και Γιομ Κιπούρ ξεκίνησε χθες το απόγευμα και τελειώνει απόψε με τη δύση του ηλίου. «Είχαμε μια πολύ ήσυχη νύχτα στο Τελ Αβίβ.

Το μόνο που ακουγόταν – διότι δεν κυκλοφορούν ούτε αυτοκίνητα στο Γιομ Κιπούρ- σε τακτά χρονικά διαστήματα ήταν μαχητικά που πετούσαν πάνω από την πόλη, σε περιπολίες. Στο υπόλοιπο Ισραήλ είχαμε κάποια χτυπήματα, είχαμε κάποιους πυραύλους προς τη Χάιφα, είχαμε και ένα drone το οποίο απογειώθηκε από τον Λίβανο προς τη Χερτσιλία, που είναι η επόμενη πόλη από το Τελ Αβίβ, προξένησε απλώς ζημιές ενώ δεν υπήρχαν θύματα» ανέφερε ο δημοσιογράφος και πρόσθεσε ότι « το πότε θα χτυπήσει και πώς θα χτυπήσει το Ισραήλ, είναι τα δύο βασικά ερωτήματα».

Η Χεζμπολάχ ανακοίνωσε ότι εξαπέλυσε «πυραύλους» εναντίον ισραηλινής στρατιωτικής βάσης κοντά στην Χάιφα

Το σιιτικό κίνημα του Λιβάνου Χεζμπολάχ ανακοίνωσε σήμερα (12/10) ότι εξαπέλυσε “πυραύλους” σε ισραηλινή στρατιωτική βάση κοντά στην Χάιφα, τη μεγάλη πόλη στο βόρειο Ισραήλ.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε, το φιλοϊρανικό κίνημα διευκρίνισε ότι βομβάρδισε με “ομοβροντία πυραύλων βάση που βρίσκεται στο νότιο τμήμα της Χάιφα, στοχοθετώντας εργοστάσιο εκρηκτικών υλών”.

Χθες η Χεζμπολάχ είχε ανακοινώσει ότι εξαπέλυσε επίθεση με μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα (drones) κατά αεροπορικής βάσης στην Χάιφα.

Κύμα διεθνών επικρίσεων κατά του Ισραήλ για τις επιθέσεις στον Λίβανο και τη στοχοποίηση κυανόκρανων

Το Ισραήλ, το οποίο γιορτάζει σήμερα το Γιομ Κιπούρ, αντιμετωπίζει κύμα διεθνών επικρίσεων όσον αφορά τη στρατιωτική του επίθεση στον Λίβανο και τα πυρά των στρατιωτών του εναντίον της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ στη χώρα αυτή.

Το Ισραήλ διευκρίνισε χθες, Παρασκευή, ότι άνοιξε πυρ προς την κατεύθυνση «απειλής» κοντά σε θέση της Προσωρινής Δύναμης του ΟΗΕ (UNIFIL, FINUL) στον νότιο Λίβανο, όπου ο στρατός του διεξάγει ευρεία αεροπορική και χερσαία επιχείρηση κατά της Χεζμπολάχ, συμμάχου της παλαιστινιακής Χαμάς.

«Δύο κυανόκρανοι από τη Σρι Λάνκα τραυματίστηκαν», ύστερα από δύο Ινδονήσιους την προηγούμενη ημέρα, σημείωσε η UNIFIL, η οποία ανέφερε εκρήξεις για δεύτερη φορά σε 48 ώρες.

Παράλληλα η Χεζμπολάχ κάλεσε χθες τους Ισραηλινούς να απομακρυνθούν από στρατιωτικές θέσεις σε κατοικημένες περιοχές του βορείου Ισραήλ. «Ο στρατός του ισραηλινού εχθρού χρησιμοποιεί σπίτια ως κέντρα συγκέντρωσης αξιωματικών και στρατιωτών του» σε πολλές περιοχές του βορείου Ισραήλ και «διαθέτει στρατιωτικές βάσεις» στις βασικές πόλεις του βορείου τμήματος της χώρας, όπως «η Χάιφα, η Τιβεριάδα, η Άκρα» κυρίως, ανέφερε σε ανακοίνωσή του το λιβανικό σιιτικό κίνημα.

Καθώς το Ισραήλ τιμά σήμερα την σημαντική εβραϊκή γιορτή του Γιομ Κιπούρ, οι σειρήνες αντιαεροπορικού συναγερμού ήχησαν στη διάρκεια της νύχτας που πέρασε σε τουλάχιστον πέντε περιοχές στο βόρειο τμήμα της χώρας, σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό.

Η Χεζμπολάχ ανακοίνωσε λίγο νωρίτερα σήμερα ότι εξαπέλυσε “πυραύλους” σε ισραηλινή στρατιωτική βάση κοντά στη Χάιφα, τη μεγάλη πόλη του ισραηλινού βορρά, ενώ χθες είχε ανακοινώσει ότι εξαπέλυσε επίθεση με μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα (drones) κατά αεροπορικής βάσης στην ίδια πόλη.

Στο μεταξύ στη Γάζα, πυρά και εκρήξεις ακούγονταν στην συνοικία Αλ Ζεϊτούν, της Πόλης της Γάζας, σύμφωνα με δημοσιογράφο του AFP.

Χθες, η φωνή του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν προστέθηκε σε αυτές πολλών άλλων διεθνώς που επέκριναν τα ισραηλινά πυρά εναντίον στρατιωτών της UNIFIL. Ερωτηθείς: «Θα ζητήσετε από το Ισραήλ να σταματήσει να πλήττει τις δυνάμεις διατήρησης της ειρήνης του ΟΗΕ;», ο Αμερικανός πρόεδρος απάντησε: «Ασφαλώς, απολύτως».

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν έκρινε από την πλευρά του «απολύτως απαράδεκτο» οι κυανόκρανοι να «στοχοθετούνται σκόπιμα από τις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις» και προειδοποίησε ότι η Γαλλία «δεν θα ανεχθεί» νέα πυρά, σε δηλώσεις που έκανε κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής Μεσογειακών Κρατών Μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Med9) στην Κύπρο.

Ο Γάλλος πρόεδρος εκτίμησε επίσης ότι «η διακοπή των εξαγωγών όπλων» που χρησιμοποιούνται στη Γάζα και στον Λίβανο είναι «ο μοναδικός μοχλός» για να δοθεί τέλος στις συγκρούσεις που μαίνονται εκεί.

Οι δέκα χώρες που είναι μη μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ εξέφρασαν παράλληλα τη «βαθιά (τους) ανησυχία» μετά τις επιθέσεις αυτές και «υπογράμμισαν ότι οποιαδήποτε σκόπιμη επίθεση κατά των δυνάμεων διατήρησης της ειρήνης συνιστούν σοβαρή παραβίαση του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου».

Σήμερα εξάλλου ο πρωθυπουργός της Ιρλανδίας Σάιμον Χάρις κάλεσε το Ισραήλ να λάβει υπόψη τις «ανησυχίες της διεθνούς κοινότητας» και να «σταματήσει» τα πυρά κατά των στρατιωτών της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ στον νότιο Λίβανο.

Τριάντα άνθρωποι έχασαν χθες τη ζωή τους σε ισραηλινά πλήγματα στην Τζαμπάλια

Στο μεταξύ η υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας της Λωρίδας της Γάζας ανακοίνωσε χθες, Παρασκευή, το βράδυ τον θάνατο 30 ανθρώπων στη διάρκεια όλης της ημέρας σε σειρά ισραηλινών πληγμάτων στην πόλη και τον καταυλισμό Παλαιστινίων προσφύγων της Τζαμπάλια, στο βόρειο τμήμα του παλαιστινιακού θύλακα.

Ο Μαχμούντ Μπάσαλ, ο εκπρόσωπος της υπηρεσίας αυτής που υπάγεται στην κυβέρνηση του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, διευκρίνισε σε ανακοίνωση που εκδόθηκε ότι ένα πλήγμα που σημειώθηκε γύρω στις 21:40 τοπική ώρα (και ώρα Ελλάδος) στοίχισε τη ζωή σε «12 ανθρώπους, μεταξύ των οποίων βρίσκονται γυναίκες και παιδιά» στην πόλη της Τζαμπάλια.

Πριν από αυτόν, ο Άχμαντ αλ Κάλουτ, ο διευθυντής της υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας για το βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, είχε γνωστοποιήσει στο AFP ότι 18 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε πολλά πλήγματα που σημειώθηκαν στη διάρκεια της χθεσινής ημέρας στην πόλη και τον καταυλισμό προσφύγων της Τζαμπάλια, από τα οποία επλήγησαν κυρίως «οκτώ σχολεία» που βρίσκονται στον καταυλισμό και χρησιμεύουν ως καταφύγια για εκτοπισμένους.

Ο Μπάσαλ δήλωσε επίσης ότι 14 άνθρωποι αγνοούνται και πιστεύεται ότι έχουν παγιδευτεί στα ερείπια από το τελευταίο πλήγμα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσαν στη δημοσιότητα οι Μπάσαλ και Κάλουτ, τα πλήγματα της χθεσινής ημέρας προκάλεσαν επίσης τον τραυματισμό συνολικά τουλάχιστον 110 ανθρώπων.

Ο ισραηλινός στρατός, ο οποίος δεν ανακοίνωσε κανένα πλήγμα στην περιοχή της Τζαμπάλια στη διάρκεια της χθεσινής ημέρας, δεν απάντησε σε ερωτήσεις του AFP για τα πλήγματα που ανέφερε ο Κάλουτ κατά 8 σχολείων του καταυλισμού.

Την Κυριακή, ο ισραηλινός στρατός είχε ανακοινώσει ότι θα περικυκλώσει ξανά την Τζαμπάλια, η οποία βρίσκεται μερικά χιλιόμετρα βορειοανατολικά της Πόλης της Γάζας, και είχε καλέσει τους κατοίκους να εγκαταλείψουν την περιοχή προκειμένου να εξαπολύσει επίθεση κατά μαχητών της Χαμάς, οι οποίοι, σύμφωνα με τον ίδιο, ανασυντάσσουν “τις δυνάμεις τους” στον τομέα αυτόν.

Η περιοχή αυτή έχει αποτελέσει ήδη δύο φορές το επίκεντρο πολύ σφοδρών μαχών στη Λωρίδα της Γάζας από το ξέσπασμα του πολέμου στις 7 Οκτωβρίου του 2023 που πυροδοτήθηκε από την αιματηρή και πρωτοφανή επίθεση μαχητών του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος στο νότιο Ισραήλ, η οποία στοίχισε τη ζωή σε 1.206 ανθρώπους, στην πλειονότητά τους αμάχους, σύμφωνα με καταμέτρηση του AFP που στηρίχθηκε σε επίσημα ισραηλινά στοιχεία και περιλαμβάνει τους ομήρους που είναι νεκροί ή σκοτώθηκαν κατά την κράτησή τους στη Γάζα από τους 251 που συνελήφθησαν όμηροι και απήχθησαν εκείνη την ημέρα από μαχητές της Χαμάς.

Τουλάχιστον 42.126 Παλαιστίνιοι έχουν χάσει τη ζωή τους, στην πλειονότητά τους άμαχοι, στην ισραηλινή επίθεση στη Γάζα, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Υγείας της κυβέρνησης της Χαμάς, τα οποία κρίνονται αξιόπιστα από τον ΟΗΕ.

Πηγή: documentonews.gr

Ετικέτες: IDFtopΙσραήλΛίβανο
Προηγούμενη Ανάρτηση

Τετραετής λιτότητα με το νέο μεσοπρόθεσμο – Για την κυβέρνηση της ΝΔ χρήματα υπάρχουν μόνο για φρεγάτες και νέες συντάξεις

Επόμενη Ανάρτηση

Χιλιάδες σφαίρες, πυρομαχικά και όπλο εντοπίστηκαν σε σπίτι στο Μενίδι – Δείτε φωτογραφίες

Σχετικές Ειδήσεις

Επίθεση με μαχαίρι στο Αμβούργο: Τουλάχιστον 17 οι τραυματίες

Επίθεση με μαχαίρι στο Αμβούργο: Τουλάχιστον 17 οι τραυματίες

18 ώρες πριν

Ανέβηκε ο αριθμός των τραυματιών από την επίθεση με μαχαίρι που εξαπέλυσε χθες, Παρασκευή, μια 39χρονη σε κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό...

Σαν Ντιέγκο: Έξι νεκροί από τη συντριβή μικρού αεροσκάφους

Σαν Ντιέγκο: Έξι νεκροί από τη συντριβή μικρού αεροσκάφους

18 ώρες πριν

Το εν λόγω αεροπλάνο, ένα Cessna 550 Citation, το οποίο ανήκε, σύμφωνα με τα ομοσπονδιακά νηολόγια αεροσκαφών, στον μουσικό ατζέντη...

Τραμπ: Πρόταση για άμεσους δασμούς 50% στην ΕΕ – «Οι συζητήσεις μαζί τους δεν οδηγούν πουθενά»

Τραμπ: Πρόταση για άμεσους δασμούς 50% στην ΕΕ – «Οι συζητήσεις μαζί τους δεν οδηγούν πουθενά»

2 ημέρες πριν

Συγκεκριμένα, ο Αμερικανός πρόεδρος έστρεψε για ακόμη μια φορά τα πυρά του κατά της ΕΕ, υποστηρίζοντας ότι «δημιουργήθηκε με πρωταρχικό...

Μέρκελ: «Κίνδυνος να καταστραφεί η Ευρώπη λόγω μονομερών πολιτικών κρατών για το μεταναστευτικό»

Μέρκελ: «Κίνδυνος να καταστραφεί η Ευρώπη λόγω μονομερών πολιτικών κρατών για το μεταναστευτικό»

3 ημέρες πριν

«Δεν πιστεύω ότι μπορούμε να καταπολεμήσουμε οριστικά την παράνομη μετανάστευση στα γερμανοαυστριακά ή στα γερμανοπολωνικά σύνορα», δήλωσε η κυρία Μέρκελ...

Ροή Ειδήσεων

Μητσοτάκης: Κακοσκηνοθετημένο κυβερνητικό σόου με φόντο τα Μέγαρα και το «καφέ της Άντζελας»

Συγκλονίζει η Καρυστιανού για τις «μαχόμενες μάνες» της Γάζας: «Η δική μας φωνή δεν συντάσσεται με το σκοτάδι»

Σε σοκ τα τρία παιδιά και ο πρώην σύζυγος της 48χρονης Σύριας – Τι είχε πει στην σπιτονοικοκυρά για τον σύντροφό της

ΛΕΞ: Ο ράπερ – φαινόμενο, που συγκεντρώνει χιλιάδες φίλους της μουσικής χωρίς καν διαφήμιση των συναυλιών του

Ανακοίνωση ΕΛΑΣ για την σπείρα διακίνησης μεταναστών και πλαστών εγγράφων – 23 συλλήψεις

Επίθεση με μαχαίρι στο Αμβούργο: Τουλάχιστον 17 οι τραυματίες

Θεσσαλονίκη: Της έκλεψαν από τραπεζικές κάρτες, δαχτυλίδι μέχρι.. και χαρτονομίσματα 1.500 δραχμών

Σαν Ντιέγκο: Έξι νεκροί από τη συντριβή μικρού αεροσκάφους

Νέα Χαλκηδόνα: 48χρονη βρέθηκε στραγγαλισμένη – Οι Αρχές αναζητούν τον σύντροφό της – Τι είπε η σπιτονοικοκυρά της

Υμηττός: Θύμα απαγωγής γιος επιχειρηματία – Τέσσερις συλλήψεις, ανάμεσά τους γνωστός τράπερ

  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Οικονομία
  • Κοινωνία
  • Δικαιοσύνη
  • Συνεντεύξεις
  • Κόσμος
  • Media
  • Αθλητισμός

© 2020 VickyPedia.gr

Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Εμφάνιση όλων των αποτελεσμάτων
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Οικονομία
  • Κοινωνία
  • Δικαιοσύνη
  • Συνεντεύξεις
  • Κόσμος
  • Media
  • Αθλητισμός

© 2020 VickyPedia.gr

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies. Με την περιήγηση στην ιστοσελίδα συμφωνείτε στην χρησιμοποίηση τους.