Για νέα πλάνα από κάμερες κλειστού κυκλώματος ενός άνδρα που πιστεύεται ότι είναι ο αγνοούμενος γιατρός και παρουσιαστής, Μάικλ Μόσλεϊ, ο οποίος εξαφανίστηκε στη Σύμη, κάνει λόγο το BBC.
Τα πλάνα φαίνεται να δείχνουν την τελευταία γνωστή θέαση του 67χρονου να περπατά με μια ομπρέλα δίπλα στη μαρίνα του χωριού Πέδι την περασμένη Τετάρτη, με κατεύθυνση προς βραχώδεις λόφους.
Ο Δρ Μόσλεϊ, γνωστός για τα τηλεοπτικά του προγράμματα και το podcast Just One Thing του BBC Radio 4, εξαφανίστηκε πριν από τέσσερις ημέρες ενώ βρισκόταν σε διακοπές. Σύμφωνα με πληροφορίες, έφυγε από μια παραλία με τα πόδια.
Η επιχείρηση έρευνας και διάσωσης, στην οποία συμμετέχουν ελικόπτερα και μη επανδρωμένα αεροσκάφη, συνεχίζεται. Πιστεύεται ότι είναι μία από τις δύο τελευταίες εμφανίσεις του άνδρα με την ομπρέλα από κάμερα ασφαλείας πριν φύγει από το χωριό.
Στις 06:00 τοπική ώρα οι πυροσβέστες άρχισαν να ψάχνουν σε ακτίνα 6,5 χιλιομέτρων σε μια ορεινή περιοχή που περιβάλλεται από θάλασσα, δήλωσε ο Μανώλης Τσιμπούκας που οργανώνει τις έρευνες για αγνοούμενους στα Δωδεκάνησα. Ερωτηθείς αν υπήρξε κάποιο σημάδι του Δρ Μόσλεϊ, είπε ότι δεν υπήρξε «τίποτα».
Μια πηγή που συμμετέχει άμεσα στις έρευνες δήλωσε στο BBC News ότι η έρευνα επικεντρώνεται στην ορεινή περιοχή μεταξύ των περιοχών του νησιού Πέδι και της Σύμης. Η πηγή την περιέγραψε ως «όχι εύκολο έδαφος».
Μια θεωρία που προέκυψε ήταν ότι ο Δρ Μόσλεϊ προσπαθούσε να ακολουθήσει μια πολύ μεγαλύτερη διαδρομή από ό,τι είχε θεωρηθεί προηγουμένως, περνώντας πάνω από χιλιόμετρα εκτεθειμένης βουνοπλαγιάς. Το κατάλυμα του Δρ Μόσλεϊ βρισκόταν στην κεντρική πόλη.
Εικόνες από κάμερες κλειστού κυκλώματος φαίνεται να καταγράφουν τον παρουσιαστή στον κεντρικό δρόμο του Πέδι να κρατάει μια ομπρέλα περίπου 20 λεπτά μετά την αναχώρησή του από την παραλία.
Το BBC έχει δει ένα δεύτερο κομμάτι βίντεο από κάμερα κλειστού κυκλώματος παρακολούθησης από ένα κοντινό κτίριο που δείχνει έναν άνδρα που φορά τα ίδια ρούχα και κρατά την ίδια ομπρέλα, το οποίο χρονολογείται στις 13:50.
Οι αξιωματούχοι πλέον αποκλείουν το ενδεχόμενο ο πατέρας τεσσάρων παιδιών να έπαθε κακό ενώ περπατούσε μεταξύ της παραλίας και του Πεδίου.
Ξεχωριστή κάμερα κλειστού κυκλώματος παρακολούθησης, από ένα σπίτι στην άκρη της μαρίνας του Πέδι στο τέλος του χωριού, δείχνει τον Μάικλ Μόσλεϊ να μπαίνει αργότερα σε ένα ορεινό μονοπάτι περίπου στις 14:00 τοπική ώρα.
«Δεν χάνουμε την ελπίδα μας»
«Δεν χάνουμε την ελπίδα μας», δήλωσε η σύζυγος του αγνοούμενου γιατρού και παρουσιαστή του BBC.
Η σύζυγός του Dr. Κλερ Μόσλεϊ ανέφερε σε δήλωσή της ότι οι ημέρες από τότε που εξαφανίστηκε είναι «οι μεγαλύτερες και πιο αφόρητες».
Στη δήλωσή της, η Κλερ Μόσλεϊ αναφέρει: «Έχουν περάσει τρεις ημέρες από τότε που ο Μάικλ έφυγε από την παραλία για να πάει μια βόλτα. Οι μεγαλύτερες και πιο αφόρητες ημέρες για μένα και τα παιδιά μου».
«Η αναζήτηση συνεχίζεται και η οικογένειά μας είναι τόσο απίστευτα ευγνώμων στους κατοίκους της Σύμης, τις ελληνικές αρχές και το βρετανικό προξενείο που εργάζονται ακούραστα για να βοηθήσουν να βρεθεί ο Michael. Δεν θα χάσουμε την ελπίδα».
Η Δρ Μόσλεϊ ψάχνει στο νησί με τη βοήθεια φίλων. Τα τέσσερα παιδιά του ζευγαριού έχουν επίσης φτάσει στη Σύμη για να βοηθήσουν στις έρευνες.
Δήμαρχος Σύμης: Πιστεύω ότι σήμερα θα βρούμε τον άνθρωπο
Ο δήμαρχος Σύμης Λευτέρης Παπακαλοδούκας, μιλώντας στο ΕΡΤnews εξέφρασε την εκτίμηση από τη στιγμή που έχει στοχοθετηθεί η περιοχή των ερευνών τα πράγματα θα είναι πιο εύκολα για τους στελέχη των υπηρεσιών που τις διενεργούν.
«Πιστεύω ότι σήμερα θα τελειώσει το όλο πρόβλημα και θα βρούμε τον άνθρωπο. Ψάχνουμε απεγνωσμένα. Είναι τεράστια αγωνία που βιώνουμε όλοι» είπε συμπληρώνοντας πως υπάρχουν πάνω από 100 150 ξένοι δημοσιογράφοι στο νησί, που καλύπτουν το θέμα.
Χθες το βράδυ πραγματοποιήθηκαν νέες επιχειρήσεις στο σημείο, όπου υπήρχαν ενδείξεις για την παρουσία του Μάικλ Μόσλεϊ, χωρίς, όμως, αποτέλεσμα. Στις έρευνες συμμετείχε και ο ειδικά εκπαιδευμένος σκύλος της αστυνομίας που βρίσκεται στο νησί της Σύμη. Ειδικά εκπαιδευμένα σκυλιά, μέσω του Ερυθρού Σταυρού που δηλώνει παρών στις έρευνες, αναμένονται σήμερα και από το νησί της Κω.
Σήμερα αναμένονται ακόμη πυροσβέστες που θα έρθουν από τη Ρόδο προς αντικατάσταση του υπάρχοντος κλιμακίου για να συνδράμουν στην έρευνα ενώ θα σηκωθούν και drones.
O αντιδήμαρχος του νησιού Νικήτας Γρύλλης και ο προϊστάμενος Δωδεκανήσου της υπηρεσίας «Silver Alert» Μανώλης Τσιμπούκας μίλησαν στον ΑΝΤ1 και την εκπομπή «Στούντιο με θέα».
Ο κ. Γρύλλης τόνισε ότι την Παρασκευή οι Αρχές απέκτησαν πρόσβαση σε οπτικοακουστικό υλικό καμερών το οποίο έδειχνε καθαρά τον δημοσιογράφο να κατευθύνεται προς ένα μονοπάτι πλησίον της περιοχής Πέδι, το οποίο οδηγεί σε βουνό της περιοχής. Έτσι, οι έρευνες στράφηκαν πλέον αποκλειστικά προς το βουνό. «Πιστεύω ότι σήμερα θα έχουμε αποτέλεσμα», εκτίμησε ο κ. Γρύλλης και τόνισε: «Πρόκειται για ένα βουνό με ιδιαίτερα σύνθετη μορφολογία και δύσβατα σημεία. Περιλαμβάνει ένα μονοπάτι το οποίο οδηγεί στην Αρχαία Μαρίνα και ένα ακόμα το οποίο οδηγεί στην κορυφή του».
Από την πλευρά του ο κ. Τσιμπούκας σημείωσε: «Μέχρι χθες δυστυχώς πηγαίναμε στα τυφλά. Από χθες προσανατολιστήκαμε σε μια κατεύθυνση την οποία δεν υπολογίζαμε από την αρχή, διότι δεν είχαμε στοιχεία που να μας οδηγούν σε αυτή. Από χθες οι έρευνες έλαβαν πολύ εντατικό χαρακτήρα. 23 άτομα επιχείρησαν την Παρασκευή στο βουνό και σήμερα Σάββατο διεξάγεται 2η επιχείρηση. Πέραν των πεζών, επιχειρούν επίσης και drones. Πρόκειται για μια περίεργη περιοχή, για ένα βουνό με πολλά “τυφλά” και επικίνδυνα σημεία, τα οποία πρέπει να “χτενιστούν” μέτρο προς μέτρο. Επιχείρησα προ καιρού να ανέβω το συγκεκριμένο βουνό και σας λέω ότι είναι πάρα πολύ δύσβατο και πάρα πολύ επικίνδυνο».
Η παροδική αμνησία του Μάικλ Μόσλεϊ στην Κορνουάλη
Την ώρα που οι έρευνες είναι σε πλήρη εξέλιξη, βρετανικά ΜΜΕ αναφέρουν πως ο διάσημος παρουσιαστής έχει αποκαλύψει ότι υπέστη ένα επεισόδιο παροδικής σφαιρικής αμνησίας, με αποτέλεσμα να χάσει τη μνήμη του μετά από ένα μπάνιο που έκανε. Συγκεκριμένα, το 2019 αποκάλυψε πως κατέληξε στο νοσοκομείο μετά από μια βουτιά στις ακτές της Κορνουάλης με τη σύζυγό του.
Είπε πώς «μπλόκαρε το μυαλό του» καθώς κολυμπούσε πίσω στην ακτή. Το επόμενο πράγμα που θυμάται είναι ότι ξύπνησε στο νοσοκομείο του Τρούρο, όπως αναφέρει η Sun. Οι γιατροί τού είπαν ότι ήταν σχεδόν βέβαιο ότι είχε υποστεί ένα επεισόδιο παροδικής σφαιρικής αμνησίας, αλλά οι επιπτώσεις της είναι περιορισμένες και οι άνθρωποι συνήθως δεν υποφέρουν περισσότερες από μία φορές.
Η περιγραφή του ίδιου για το περιστατικό
«Το επόμενο πράγμα που θυμάμαι είναι ότι βρίσκομαι στα επείγοντα περιστατικά στο νοσοκομείο του Truro, με την Clare να κάθεται δίπλα μου και να δείχνει εξαιρετικά ανήσυχη. Καθώς περιμέναμε να μας δουν, μου είπε ότι αφού βγήκα από το νερό, έδειχνα αμήχανος. Δεν ήμουν ιδιαίτερα αγχωμένος και από πολλές απόψεις φαινόμουν απολύτως φυσιολογικός. Ήμουν σε θέση να μιλήσω, αλλά προφανώς της έκανα συνεχώς τις ίδιες δύο ερωτήσεις ξανά και ξανά: “Είναι 2017;” και “Έχασα τις αισθήσεις μου;”.
Επίσης, υπενθύμιζα συνεχώς στον εαυτό μου, δυνατά, ότι είχα τέσσερα παιδιά και έλεγα τα ονόματά τους, σαν να φοβόμουν ότι διαφορετικά θα τα ξεχνούσα. Για προφανείς λόγους, αυτό την ανησύχησε.
Με τη βοήθεια του αδελφού μου, η Κλερ με έντυσε και με πήγε κατευθείαν στο νοσοκομείο. Στο τμήμα των επειγόντων, περίπου δύο ώρες μετά το κολύμπι, η μνήμη μου άρχισε να επανέρχεται σιγά σιγά και άρχισα να αντιλαμβάνομαι το περιβάλλον μου.
Η Κλερ, η οποία είναι γενικός γιατρός, προφανώς ανησυχούσε πολύ ότι μπορεί να είχα υποστεί ένα μίνι εγκεφαλικό επεισόδιο – αυτό που είναι γνωστό ως παροδικό ισχαιμικό επεισόδιο ή TIA (Transient ischemic attack).
Αυτό συμβαίνει όταν η ροή του αίματος διακόπτεται προσωρινά σε μια περιοχή του εγκεφάλου – συνήθως ως αποτέλεσμα ενός θρόμβου αίματος που σχηματίστηκε σε άλλο σημείο του σώματος και έφτασε στον λαιμό, προκαλώντας απόφραξη.
Η διακοπή έχει ως αποτέλεσμα την έλλειψη οξυγόνου στον εγκέφαλο και αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ξαφνικά συμπτώματα που μοιάζουν με εγκεφαλικό επεισόδιο, όπως προβλήματα ομιλίας και όρασης, καθώς και μούδιασμα ή αδυναμία στο πρόσωπο, τα χέρια και τα πόδια.
Μια TIA δεν διαρκεί τόσο πολύ όσο ένα εγκεφαλικό επεισόδιο και οι επιπτώσεις της συχνά μπορεί να διαρκούν μόνο λίγα λεπτά ή ώρες και να υποχωρούν πλήρως εντός 24 ωρών.
Αλλά είναι μια προειδοποιητική βολή: μια παροδική ισχαιμική προβολή, σημαίνει ότι διατρέχετε υψηλό κίνδυνο για ένα πλήρες εγκεφαλικό επεισόδιο. Παραδόξως, δεν ανησυχούσα τόσο πολύ. Στην πραγματικότητα, καθώς καθόμασταν εκεί, είπα στην Clare ότι η κύρια ανησυχία μου ήταν ότι το να πάω στο νοσοκομείο τις πρώτες εβδομάδες του Αυγούστου δεν ήταν καλή ιδέα, καθώς τότε ξεκινούν οι νέοι γιατροί τις νέες τους δουλειές.
Όταν ήμουν στην ιατρική σχολή, την αποκαλούσαμε «εποχή των δολοφονιών» – και μελέτες έχουν δείξει έκτοτε, στατιστικά, ότι οι ασθενείς μπορεί να έχουν ελαφρώς περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν αν εισαχθούν στο νοσοκομείο την πρώτη εβδομάδα του Αυγούστου απ’ ό,τι τις προηγούμενες εβδομάδες.
Το γεγονός ότι μπορούσα να θυμηθώ κάτι που είχα μάθει στην ιατρική σχολή ήταν, υποθέτω, ένα καθησυχαστικό σημάδι.
Ευτυχώς, σύντομα με είδε μια νεαρή γιατρός που σαφώς ήξερε τι έκανε. Έκανε πλήρη νευρολογική εξέταση […]. Δεν είχα εμφανή σημάδια σωματικής αδυναμίας ή αδυναμίας στο πρόσωπο, ούτε η ομιλία μου ήταν συγκεχυμένη – και τα δύο είναι καταφανή σημάδια μιας TIA και ενός εγκεφαλικού επεισοδίου.
Σε αυτό το σημείο είχα διαύγεια και το μόνο πράγμα που προφανώς δεν πήγαινε καλά μαζί μου ήταν το γεγονός ότι δεν θυμόμουν πώς είχα φτάσει εκεί ή τι μου είχε συμβεί.
Προβληματισμένη, ο νεαρή γιατρός πήγε να φέρει έναν μεγαλύτερο συνάδελφο. Εκείνος έκανε μια περαιτέρω εξέταση και μου έδωσε τα καλά νέα ότι ό,τι κι αν μου συνέβαινε, δεν είχα πάθει εγκεφαλικό επεισόδιο ή επιληπτική κρίση.
Αντίθετα, μου είπε ότι σχεδόν σίγουρα είχα πάθει κάτι που ονομάζεται παροδική σφαιρική αμνησία και ότι προκλήθηκε από το κολύμπι σε κρύο νερό.
Είπε ότι ήταν σαν κρίση ημικρανίας και ότι, παρόλο που η μνήμη μου είχε επηρεαστεί σοβαρά, ανέμενε ότι θα επανέλθει στο φυσιολογικό εντός 24 ωρών».
Πηγή: real.gr