Το σχέδιο για την ενίσχυση και του Στρατού Ξηράς ανέλυσε στην τηλεοπτική Vicky Pedia ο Νίκος Παναγιωτόπουλος. Μετά από τις υπογραφές των συμβάσεων με τη Γαλλία για τα 24 Rafale και τις τρεις φρεγάτες Bel@ra, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας υπογράμμισε τις ανάγκες σε άρματα και τεθωρακισμένα. Αποκάλυψε επίσης ότι η χώρα παραμένει στο πρόγραμμα για τα F-35, αλλά και πως προχωράει ο προγραμματισμός για να αποκτήσουμε τα δικά μας μη επανδρωμένα αεροσκάφη. Ξεκαθάρισε, όμως, στη Βασιλική Πολύζου ότι όλα τα βήματα γίνονται με βάση το σχέδιο που εκπόνησαν τα Επιτελεία από το 2019 και εγκρίθηκε από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Επίσης, ο Νίκος Παναγιωτόπουλος μίλησε για τις επόμενες κινήσεις που θα βελτιώσουν τις υποδομές των Ενόπλων Δυνάμεων στη Σούδα, την Καλαμάτα, τη Λάρισα, ενώ αποκάλυψε και τις παρεμβάσεις για τις προσλήψεις προσωπικού και την επίλυση των ζητημάτων που αφορούν στις σταδιοδρομικές ρυθμίσεις.
«Ο στρατός θέλει διαρκώς ανανέωση», εξήγησε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας σε μία από τις σπάνιες τηλεοπτικές συνεντεύξεις του.
«Καλά τα αεροπλάνα και τα πλοία, αλλά θέλεις καλά εκπαιδευμένο και άρτιο προσωπικό», πρόσθεσε.
«Η τελετή που έγινε στο Αβέρωφ είχε ένα μικρό συμβολισμό. Όπως στην εποχή του το θωρηκτό έκανε τη διαφορά σε επίπεδο κυριαρχίας στο Αιγαίο, έτσι φιλοδοξούμε και οι φρεγάτες Belara να κάνουν την ποιοτική διαφορά για το Πολεμικό Ναυτικό μας. Είχαμε χάσει σημαντικό έδαφος. Είχε μείνει πίσω το σχέδιο εκσυγχρονισμού και τρέχουμε να καλύψουμε το έδαφος. Έγινε μία πολύ καλή πρόταση και οικονομικά και σε χρόνο παράδοσης και υπογράψαμε στο θωρηκτό Αβέρωφ. Ήταν κάτι που άρεσε πολύ και στη Γαλλίδα υπουργό Άμυνας Φλοράνς Παρλί», είπε ο Νίκος Παναγιωτόπουλος.
«Γίνεται ισχυρότερη η Ελλάδα. Εκσυγχρονίζει τις Ένοπλες Δυνάμεις της. Οι φρεγάτες θα παραδοθούν από το 2025, το 2026 και το 2027. Θα ξαναπάρουμε καράβια. Είμαστε σε επαφές για τρεις κορβέτες. Θέλουμε, όμως, να προβλέπεται ότι θα κατασκευαστούν σε ελληνικά ναυπηγεία. Για να δουλέψουν κι αυτά. Πρέπει πρώτα να γίνουν οι κατάλληλες επενδύσεις στα ναυπηγεία», συνέχισε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας.
«Στις παραβιάσεις απαντάει η Πολεμική Αεροπορία. Οι πιλότοι μας δεν αφήνουν τίποτα αναπάντητο. Ασφαλείς είμαστε. Το ξέρουν όλοι. Έχουμε και τα πλοία, που αν μη τι άλλο απέδειξαν την αξία τους στην ένταση που επικράτησε πέρσι το καλοκαίρι στο Νοτιοανατολικό Αιγαίο, όταν βγήκε όλος ο στόλος έξω. Αν έχουμε Ένοπλες Δυνάμεις με δύναμη αποτροπής, οποιοδήποτε επιβουλεύεται ή αμφισβητεί κυριαρχικά δικαιώματά μας, δεν μπορεί να πάει παρακάτω, διότι θα βρει απέναντί του τις ισχυρές Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις. Είναι μεγάλο το κόστος, αλλά υπάρχει εθνικό όφελος και είναι ανεκτίμητο διότι προσφέρει το αίσθημα ασφάλειας», τόνισε ο υπουργός.
«Η Τουρκία έκανε πολλά βήματα για την ανάπτυξη της αμυντικής βιομηχανίας της. Εμείς τρέχουμε να καλύψουμε χαμένο έδαφος. Μέσα σε αυτά που μελετάμε είναι και η ανάπτυξη δικών μας συστημάτων drones. Έχουν γίνει οι υπολογισμοί, οι αξιολογήσεις, τα βήματα, από τα επιτελεία για να κάνουμε κι εμείς τα δικά μας drones. Ο υπουργός Οικονομικών σχεδιάζει με τελικό στόχο την κατασκευή ενός ελληνικού drone. Για να φτάσεις, βέβαια, σε αυτό το επίπεδο χρειάζεται χρόνος, ώστε να καλύψει τις επιχειρησιακές απαιτήσεις των επιτελείων. Στην Τουρκία χρειάστηκαν περίπου 15 χρόνια. Εμείς μπορούμε να το κάνουμε πολύ πιο γρήγορα», αποκάλυψε ο Καβαλιώτης πολιτικός.