Παρασκευή, 4 Ιουλίου, 2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Εμφάνιση όλων των αποτελεσμάτων
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Οικονομία
  • Κοινωνία
  • Δικαιοσύνη
  • Συνεντεύξεις
  • Κόσμος
  • Media
  • Αθλητισμός
VickyPedia
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Οικονομία
  • Κοινωνία
  • Δικαιοσύνη
  • Συνεντεύξεις
  • Κόσμος
  • Media
  • Αθλητισμός
Παρασκευή, 4 Ιουλίου, 2025
VickyPedia
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Εμφάνιση όλων των αποτελεσμάτων

Ναυάγιο στη Σικελία: Τα στοιχεία που δείχνουν ανθρώπινο λάθος

11 μήνες πριν
Κόσμος
Ναυάγιο στη Σικελία: Τα στοιχεία που δείχνουν ανθρώπινο λάθος
Share on FacebookShare on Twitter

Το υπό βρετανική σημαία Bayesian, ένα ιστιοφόρο μήκους 56 μέτρων, μετέφερε 22 επιβάτες και μέλη πληρώματος. Ανατράπηκε και ναυάγησε κατά τη διάρκεια σφοδρής καταιγίδας τη Δευτέρα (19/8).

Οι επιβάτες του σκάφους ήταν καλεσμένοι του Μάικ Λιντς, ιδρυτή του γίγαντα λογισμικού Autonomy, και φέρονται να βρίσκονταν εκεί για να γιορτάσουν την αθώωσή του σε μια τεράστια υπόθεση απάτης στις ΗΠΑ.

Ζωντανοί από το ναυάγιο βγήκαν 15 άτομα.

Αναπάντητα ωστόσο παραμένουν πολλά ερωτήματα γύρω από το ναυάγιο του γιοτ των 35 εκατ. ευρώ στη Σικελία.

Όπως αναφέρει η Daily Mail με σημερινό άρθρο της, πολυάριθμα ερωτήματα εξακολουθούν να συσσωρεύονται στον απόηχο της τραγωδίας.

Γιατί, για παράδειγμα, το Bayesian δεν επανήλθε στη θέση του μετά τον υδροστρόβιλο που θεωρείται ότι οδήγησε στη βύθισή του;

Μιλώντας στην Daily Mail, μια διακεκριμένη προσωπικότητα της βιομηχανίας ιστιοπλοΐας ανέφερε ότι ένα γιοτ όπως το Bayesian θα έπρεπε να έχει επανέλθει σε όρθια θέση λίγο μετά το «χτύπημα» του υδροστρόβιλου.

Αυτό πρέπει να κάνει ένα καλοσχεδιασμένο γιοτ με το σωστό βάθος καρίνας, είπε. Και χθες, σε μια συνάντηση των διαφόρων ομάδων διάσωσης που συμμετείχαν στις έρευνες για τους αγνοούμενους επιβάτες, δύτες ανέφεραν ότι η καρίνα του γιοτ δεν είχε χαμηλώσει πλήρως.

Σύμφωνα με τον ιταλικό κρατικό ραδιοτηλεοπτικό σταθμό RAI, η καρίνα -η οποία δίνει σε ένα γιοτ σταθερότητα και ισορροπία στην πλεύση- κατέβηκε σε βάθος 4 μέτρων, αντί για το πλήρες βάθος που είναι 7,5 μέτρα.

Έχει επίσης αναφερθεί ότι ο χώρος του κάτω καταστρώματος, που στεγάζει το tender (σ.σ.: μεταφέρει επιβάτες και πλήρωμα στη στεριά), δεν ήταν πλήρως κλειστός όταν το πλοίο ανετράπη.

Σύμφωνα με μαρτυρίες, κάποιοι είχαν επιστρέψει στο γιοτ από μια βόλτα στη στεριά αργά εκείνο το βράδυ. Ωστόσο, δεν είναι -ακόμα- γνωστό αν επρόκειτο για αποστολή του πληρώματος για μεταφορά επιβατών ή για δείπνο στην ξηρά.

«Είχαν εν μέρει βάλει το tender στη θέση του», ενημέρωσε τη RAI ένας από τους ειδικούς, «αλλά δεν είχαν ασφαλίσει σωστά τον χώρο».

Οι δύο κρίσιμοι παράγοντες

Και αυτοί ακριβώς οι δύο παράγοντες θα μπορούσαν να έχουν κάνει μεγάλη διαφορά τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας, όπως λέει η Daily Mail:

Αν η καρίνα είχε επεκταθεί πλήρως, το γιοτ θα είχε περισσότερες πιθανότητες να επανέλθει σε όρθια θέση μετά το «χτύπημα» του υδροστρόβιλου.

«Αν οι πόρτες στον χώρο του tender είχαν σφραγιστεί, δεν θα υπήρχε αυτό που αναφέρει η RAI ως «ένας ποταμός νερού» στο κύτος όταν ο υδροστρόβιλος έγειρε το γιοτ στο πλάι. Και μόλις οποιοσδήποτε σημαντικός όγκος νερού εισέλθει στο κύτος, η σταθερότητα τίθεται σε κίνδυνο σχεδόν αμέσως.

Ένας μηχανικός από το ναυπηγείο που κατασκεύασε το γιοτ -ο οποίος θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του- είναι πεπεισμένος ότι δεν μπορούμε να αποδώσουμε τη βύθιση του γιοτ εξολοκλήρου στον καιρό.

«Το Bayesian πιθανότατα βυθίστηκε λόγω ανθρώπινου λάθους, ευρισκόμενο σε όχι ενδεδειγμένη θέση για την πιθανή άφιξη μιας κακοκαιρίας», είπε ο μηχανικός από την Italian Sea Group, την εταιρεία στην οποία ανήκει η Perini Navi -ήταν η Perini Navi που παρουσίασε το γιοτ το 2008.

Μιλώντας ανώνυμα στην ιταλική κρατική τηλεόραση, ο μηχανικός επεσήμανε πιθανά λάθη, από ανοιχτά φινιστρίνια μέχρι το γεγονός ότι οι κινητήρες δεν λειτουργούσαν (την ίδια στιγμή που ο καπετάνιος διπλανού γιοτ χρησιμοποίησε τις μηχανές του και δεν υπέστη ζημιά).

Επίσης, υπήρξε έντονη κριτική για το γεγονός ότι οι επιβάτες ήταν στις καμπίνες τους και απροετοίμαστοι -και πιθανότατα κοιμόντουσαν. «Ακόμη και την ώρα που έφτανε ο υδροστρόβιλος», πρόσθεσε ο μηχανικός, «υπήρχε πολύς χρόνος. Δεκαπέντε λεπτά θα ήταν αρκετά για να ενεργοποιηθούν όλα τα μέτρα ασφαλείας».

Αυτά είναι μερικά μόνο από τα ζητήματα που απαιτούν εξηγήσεις από τον καπετάνιο της θαλαμηγού, γεννημένο στη Νέα Ζηλανδία, Τζέιμς Κάτφιλντ, ο οποίος έχει ήδη υποβληθεί σε εκτεταμένη ανάκριση από τις Αρχές.

❌ #Porticello #Palermo, si sono concluse nella tarda sera di ieri e alle prime luci del giorno sono riprese le operazioni in mare: proseguono le ricerche dei 6 dispersi da parte dei #sommozzatori speleo dei #vigilidelfuoco [#21agosto 9:30] pic.twitter.com/mJhEJQQF2d

— Vigili del Fuoco (@vigilidelfuoco) August 21, 2024

Να σημειωθεί ότι οι ειδικοί στα γιοτ απορούν με την προφανή έλλειψη ετοιμότητας του πλοίου για τόσο βίαιες καιρικές συνθήκες. «Εκπλήσσομαι που δεν παρακολουθούσαν αυτό το ακραίο καιρικό φαινόμενο καθώς κινούνταν στη Μεσόγειο», λέει ένας, επισημαίνοντας ότι ένα πολύ μεγάλο γιοτ είχε ναυαγήσει στη Μαγιόρκα λίγες μέρες πριν και ότι υπήρχαν πολλές αναφορές για ισχυρό άνεμο και καταιγίδες που κινούνταν προς το σημείο όπου ήταν το Bayesian.

Και καταλήγει η Daily Mail: «Χθες, όλος ο κόσμος της ναυτιλίας ήταν σοκαρισμένος με την ταχύτητα που ένα τέτοιο γιοτ -κατασκευασμένο από διεθνούς φήμης ναυπηγείο και τοπ σχεδιαστές- ανατράπηκε και βυθίστηκε ενώ ήταν αγκυροβολημένο. Τώρα φαίνεται πως η πρώτη εξήγηση -ότι το Bayesian ήταν τόσο άτυχο που χτυπήθηκε από έναν τέτοιας έντασης υδροστρόβιλο- είναι μόνο ένα κομμάτι της ιστορίας».

Πηγή: real.gr

Ετικέτες: topΝαυάγιοΣικελία
Προηγούμενη Ανάρτηση

Με Δούρειο Ίππο τον… σεισμό δρομολογούν άλωση της Μονής Εσφιγμένου

Επόμενη Ανάρτηση

«Εάν δεν αποδοθεί ευθύνη, θα φροντίσω εγώ να…»: Ξεσπά ο πατέρας του 19χρονου που σκοτώθηκε στο λούνα παρκ

Σχετικές Ειδήσεις

Παγκοσμίως πρωτοφανές η σύλληψη των δύο ψυχιάτρων, τονίζει η Ελληνική Ψυχιατρική Εταιρεία

Παγκοσμίως πρωτοφανές η σύλληψη των δύο ψυχιάτρων, τονίζει η Ελληνική Ψυχιατρική Εταιρεία

22 ώρες πριν

Συνέχεια στο πρωτοφανές περιστατικό που σημειώθηκε στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής (ΨΝΑ – «Δαφνί») δίνει η Ελληνική Ψυχιατρική Εταιρεία υπερασπιζόμενη τους...

Τέσσερις τραυματίες σε επίθεση με τσεκούρι σε τρένο στην Βαυαρία

Τέσσερις τραυματίες σε επίθεση με τσεκούρι σε τρένο στην Βαυαρία

22 ώρες πριν

Σύμφωνα με την αστυνομία, το περιστατικό συνέβη σε τρένο το οποίο εκτελούσε δρομολόγιο από το Μόναχο προς την Βιέννη. Τέσσερα...

Τουρκία: Δύο δασικές πυρκαγιές απειλούν τον αυτοκινητόδρομο Σμύρνης-Τσεσμέ

Τουρκία: Δύο δασικές πυρκαγιές απειλούν τον αυτοκινητόδρομο Σμύρνης-Τσεσμέ

22 ώρες πριν

Οι πυρκαγιές μαίνονται και σήμερα στην επαρχία της Σμύρνης, ωθούμενες από τους σφοδρούς, μεταβλητούς ανέμους, που πνέουν με ταχύτητα άνω...

Λίβανος: Ένας νεκρός από επίθεση ισραηλινού μη επανδρωμένου αεροσκάφους σε αυτοκινητόδρομο που οδηγεί στη Βηρυτό – ΒΙΝΤΕΟ

Λίβανος: Ένας νεκρός από επίθεση ισραηλινού μη επανδρωμένου αεροσκάφους σε αυτοκινητόδρομο που οδηγεί στη Βηρυτό – ΒΙΝΤΕΟ

22 ώρες πριν

Ισραηλινό μη επανδρωμένο αεροσκάφος έπληξε σήμερα το απόγευμα ένα αυτοκίνητο στη νότια είσοδο της Βηρυτού, μετέδωσε το λιβανέζικο ειδησεογραφικό πρακτορείο...

Ροή Ειδήσεων

Γυναικοκτονία Κυριακής Γρίβα: «Θέλω να δικαιωθεί η ψυχή της» – Η κατάθεση της μητέρας της

Παγκοσμίως πρωτοφανές η σύλληψη των δύο ψυχιάτρων, τονίζει η Ελληνική Ψυχιατρική Εταιρεία

Nordic Monitor: «Μυστικές επαφές Τουρκίας – Συρίας για ΑΟΖ στην Ανατολική Μεσόγειο»

Ανεξέλεγκτη η μεγάλη πυρκαγιά στην ανατολική Αττική – Σπίτια στις φλόγες, απειλούνται οικισμοί και στα Σπάτα

Τέσσερις τραυματίες σε επίθεση με τσεκούρι σε τρένο στην Βαυαρία

Τουρκία: Δύο δασικές πυρκαγιές απειλούν τον αυτοκινητόδρομο Σμύρνης-Τσεσμέ

Λίβανος: Ένας νεκρός από επίθεση ισραηλινού μη επανδρωμένου αεροσκάφους σε αυτοκινητόδρομο που οδηγεί στη Βηρυτό – ΒΙΝΤΕΟ

Επιχείρηση της ΕΛ.ΑΣ στον Ασπρόπυργο: Κατασχέθηκαν όπλα και εντοπίστηκαν ρευματοκλοπές – BINTEO

Φρίκη στην Αττική: Συγκλονίζουν οι αποκαλύψεις για τον ομαδικό βιασμό της 14χρονης από τέσσερα άτομα – Δύο συλλήψεις

Ραφήνα: Φωτιά σε σπίτια – Βίντεο αναγνωστών

  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Οικονομία
  • Κοινωνία
  • Δικαιοσύνη
  • Συνεντεύξεις
  • Κόσμος
  • Media
  • Αθλητισμός

© 2020 VickyPedia.gr

Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Εμφάνιση όλων των αποτελεσμάτων
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Οικονομία
  • Κοινωνία
  • Δικαιοσύνη
  • Συνεντεύξεις
  • Κόσμος
  • Media
  • Αθλητισμός

© 2020 VickyPedia.gr

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies. Με την περιήγηση στην ιστοσελίδα συμφωνείτε στην χρησιμοποίηση τους.