Από σήμερα, Δευτέρα 6 Ιουλίου και έως την Κυριακή 12 Ιουλίου θα γίνονται δεκτές οι αιτήσεις-υπεύθυνες δηλώσεις, για ένταξη στο πρόγραμμα Απόσταξης Κρίσης όπως αναφέρεται στην Κοινή Υπουργική Απόφαση.
Ο προϋπολογισμός του εν λόγω μέτρου ανέρχεται σε 25 εκατ. ευρώ και στόχος του είναι η αντιμετώπιση των σοβαρών διαταραχών που έχουν προκύψει στον αμπελοοινικό τομέα εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού.
Στόχος, που, όπως αναφέρεται στην ΚΥΑ, μπορεί να επιτευχθεί με την απομάκρυνση από την αγορά ορισμένων ποσοτήτων οίνου, που δεν διατίθενται στο εμπόριο και δεν μπορούν να αποθεματοποιηθούν, καθώς και με την αποσυμφόρηση των οινοποιείων ενόψει της έναρξης της νέας αμπελουργικής περιόδου και τη βελτίωση των οικονομικών επιδόσεων των οινοπαραγωγών.
Οι ποσοτικοί στόχοι του προγράμματος είναι η απομάκρυνση από την αγορά ιδιοπαραγόμενων οίνων που βρίσκονται σε δεξαμενές:
α) χωρίς γεωγραφική ένδειξη, σε ποσοστό 70% επί του συνόλου των αιτούμενων προς απόσταξη οίνων,
β) με γεωγραφική ένδειξη, σε ποσοστό 20% επί του συνόλου των αιτούμενων προς απόσταξη οίνων,
γ) γλυκύς οίνος, σε ποσοστό 10% επί του συνόλου των αιτούμενων προς απόσταξη οίνων.
Οι τιμές απόσταξης μεταβάλλονται κατά 0,04 ευρώ για τους λευκούς οίνους χωρίς ΓΕ και ξεκινούν από 0,40 ευρώ/λίτρο για αλκοολικό τίτλο 10% vol. και για τους ερυθρούς χωρίς ΓΕ από 0,42 ευρώ/λίτρο για αλκοολικό τίτλο 10% vol και αυξάνονται κατά 0,042 ευρώ ανά % vol.
Οι λευκοί οίνοι με ΠΓΕ αποζημιώνονται με 0,57 ευρώ/λίτρο, ενώ οι ερυθροί με 0,59 ευρώ/λίτρο. Τέλος, οι οίνοι με ΠΟΠ αποζημιώνονται με 0,75 ευρώ/λίτρο και οι γλυκείς οίνοι με 1,10 ευρώ/λίτρο.
Δικαιούχοι του εν λόγω μέτρου είναι οινοποιητικές επιχειρήσεις που παράγουν ή διαθέτουν στο εμπόριο προϊόντα καθώς και οργανώσεις οινοπαραγωγών, ενώσεις δύο ή περισσότερων παραγωγών, διεπαγγελματικές οργανώσεις.
Σημειώνεται τέλος ότι καλύπτεται το κόστος των μεταφορικών του οίνου σε οινοπνευματοποιείο β’ κατηγορίας, ενώ προβλέπεται ότι η ποσότητα ανά ΑΦΜ δεν μπορεί να υπερβεί τους 1.200 τόνους.