Κάποτε οι κυριακάτικες εφημερίδες πουλούσαν 100άδες χιλιάδες φύλλα. Όχι πολλά χρόνια πίσω. Ακόμα και όταν μπήκαμε στα μνημόνια, τουλάχιστον πέντε έντυπα ξεπερνούσαν τις 100.000 πωλήσεις κάθε εβδομάδα. Στις μέρες μας, βέβαια, οι κυκλοφορίες έχουν μειωθεί. Για πολλούς και διάφορους λόγους. Υπάρχει κι ένας που συνοψίζεται σε μία φράση: έλλειψη εμπιστοσύνης. Ναι, ο κόσμος δεν ξοδεύει πλέον τα χρήματά του για να ενημερωθεί. Διότι ξέρει ότι παίζονται πολλά πίσω από τα πρωτοσέλιδα.
Η Κυριακή 28 Ιουνίου 2020 είναι ιδιαίτερα διδακτική. Πρόκειται για τις εκδόσεις δύο ημέρες μετά από τον ιστορικό εξωδικαστικό συμβιβασμό της Novartis με την αμερικανική δικαιοσύνη.
Ας ψάξουμε τα πρωτοσέλιδα. Η «Καθημερινή» δεν έχει ούτε λέξη στην 1η σελίδα της. Λες και δεν υπήρξε σκάνδαλο Novartis.
Φυσικά, ούτε το «Πρώτο Θέμα» ασχολήθηκε με τα +300 εκατ. δολάρια που δέχθηκαν να πληρώσουν η μητρική Novartis και οι θυγατρικές της για όσα έκαναν στην Ελλάδα και σε ακόμα μια – δυο χώρες. Ούτε λέξη.
Γιατί να αποτελέσει εξαίρεση «Το Βήμα»; Κορόιδα είναι; Όχι, βέβαια.
Ψάξαμε και τη «Real News». Με τόσα οικονομικά προβλήματα, απόλυτα φυσιολογικά και ο Νίκος Χατζηνικολάου ξέχασε κάθε τι που αφορούσε στη Novartis και τον εξωδικαστικό συμβιβασμό.
Το «Έθνος» αναφέρει την απαγορευμένη λέξη. Αλλά κι αυτή η εφημερίδα για άλλους λόγους. Την ενέταξε στα μέτωπα μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης.
Ο «Ελεύθερος Τύπος» δεν μπορούσε να αποφύγει τη δοκιμασία. Είχε ζητήσει συνέντευξη του Αλέξη Χαρίτση. «Ισοπεδώθηκε η προπαγάνδα περί σκευωρίας με Novartis», είπε και δεν μπορούσε να αλλάξει ο τίτλος.
Αλλά ακόμα και η «Δημοκρατία» απέφυγε τις αναφορές στην πολυεθνική των φαρμάκων. Λες και έκανε τζιζ.
Η «Αυγή» είχε ρεπορτάζ. «Εξωδικαστικός συμβιβασμός Novartis», ανέφερε στον υπέρτιτλο. «Σκάνδαλο και όχι σκευωρία και με τη βούλα από τις ΗΠΑ», ήταν ο βασικός τίτλος, έστω και σε μονόστηλο.
«Προανακριτική: οι αντιφάσεις και η όψιμη μνήμη των πέντε βασικών μαρτύρων», έγραψαν οι συντάκτες στο επεξηγηματικό κείμενο.
Στα αξιοπερίεργα; Ούτε «Tο Παρόν της Κυριακής» ανέφερε κάτι. Αποφύγαμε να διαβάσουμε τη στήλη «Θαραλλέα» του Μάκη Κουρή διότι πρόσφατα έστειλε δικηγόρο σε εργατικό δικαστήριο και υποστήριξε πώς δεν έχει θέση στην εταιρεία. Τόσο θαραλλέα!
Η «Contra news», πάντως, μας ενημέρωσε για τη Novartis. «Για το έγκλημα στην Ελλάδα αποζημιώθηκαν οι… ΗΠΑ», έγραψε η εφημερίδα.
Μόνο το «Documento» έκανε την υπόθεση πρώτο θέμα. Με τίτλο «Φαρμάκι από τη Novartis». Με αναφορά και στην «… πυραμίδα των… φίλων δημοσιογράφων». Άδικο, έχει;
Κάπου στα ψιλά γράμματα, η «Μπαμ στο ρεπορτάζ» προκαλεί κρότο. «Ποιον “καίει” η απόφαση των ΗΠΑ για την υπόθεση Novartis», έγραψε και πρόσθεσε: «Παρέμβαση Άδωνι: Με κρατάει 3 χρόνια όμηρο η Τουλουπάκη». Τι εννοεί ο ποιητής; Τον εμπόδισε σε κάτι η εισαγγελέας Διαφθοράς; Ίσως θα έπρεπε να ρωτήσουμε τον Μανώλη Πετσίτη, πρωταγωνιστή και σε αυτό το πρωτοσέλιδο παρά την τεράστια επιτυχία του Παύλου Σαράκη. Εδώ, οι ΗΠΑ βγάζουν 300 εκατομμύρια δολάρια από τη Novartis, αλλά εμείς ασχολούμαστε με τον Manolo και τα περάσματά του από το αυτόφωρο.
Τελικά, ούτε ένας κυβερνητικός αξιωματούχος δεν ρωτήθηκε για τις ενέργειες που θα γίνουν ώστε να πάρει η χώρα αποζημίωση. Από τη στιγμή που επιβεβαιώνεται μέσω ομολογίας στις ΗΠΑ το σκάνδαλο, η κυβέρνηση θα έπρεπε να ‘χει ήδη έτοιμο σχέδιο. Έχει; Αφού δεν ασχολείται ο Τύπος και ειδικά ο κυριακάτικος, γιατί να ασχοληθεί το Μέγαρο Μαξίμου; Θα βγουν από τους Έλληνες τα ευρώ της Novartis!
Εξίσου τραγική ήταν η κατάσταση και στις σαββατιάτικες εκδόσεις. Γαργάρα έκαναν την ομολογία της φαρμακευτικής ότι λάδωνε κόσμο στην Ελλάδα. Τι κάνουν τελικά οι ολοσέλιδες καταχωρήσεις; Και οι πολιτικές υποχρεώσεις βεβαίως – βεβαίως…