Την ώρα που στο υπουργείο Οικονομικών ο Κωστής Χατζηδάκης και οι συν αυτώ ετοίμαζαν ένα τρίτο σχέδιο «Ηρακλής», παρέχοντας δημόσιες εγγυήσεις ύψους 1 δισ. ευρώ για να απαλλάξουν τις τράπεζες από τα τελευταία «κόκκινα» δάνεια, ο κόμπος έφτανε στο χτένι για τους «κόκκινους» δανειολήπτες και οι καταγγελίες για τις παράνομες και εκβιαστικές πρακτικές των servicers έπαιρναν τη μορφή χιονοστιβάδας.
Κι ενώ κανείς δεν εξεπλάγη όταν ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Παππάς μιλώντας στη ΔΕΘ επέλεξε να εστιάσει στο ιδιωτικό χρέος, στα «κόκκινα» δάνεια και στην έλλειψη προστασίας των δανειοληπτών απέναντι στις καταχρηστικές πρακτικές των servicers, την έκπληξη έκαναν έντεκα «γαλάζιοι» βουλευτές τής –ας την πούμε– «κοινωνικής» ή «λαϊκής» Δεξιάς, που βγήκαν μπροστά με μια ρητορική ριζικά διαφορετική από αυτή με την οποία εκφράζεται συνήθως η κυβέρνηση Μητσοτάκη διά στόματος των Χατζηδάκη και Σταϊκούρα και η οποία βλέπει το πρόβλημα του «κόκκινου» ιδιωτικού χρέους όχι ως κοινωνικό αλλά ως πρόβλημα «στρατηγικών κακοπληρωτών».
Οι έντεκα βουλευτές της ΝΔ –σημειωτέον ψήφισαν το 2020 τον νέο Πτωχευτικό Κώδικα– έκαναν αίσθηση αναγνωρίζοντας για πρώτη φορά δημοσίως όλα όσα πολλάκις έχουν καταγγείλει νομικοί κύκλοι σχετικά με τις καταχρηστικές πρακτικές των servicers και τους πλειστηριασμούς και έχει καταγράψει το Documento, ζητώντας αλλαγές στην ισχύουσα κυβερνητική πολιτική διότι, όπως επισημαίνουν, «θέτει σε κίνδυνο την κοινωνική ειρήνη και συνοχή».
Κατά του Πτωχευτικού
Ανέφεραν στην ερώτησή τους οι έντεκα βουλευτές, ανάμεσά τους και πρώην υπουργοί (Νικήτας Κακλαμάνης, Μάξιμος Χαρακόπουλος, Ευριπίδης Στυλιανίδης), ότι «η μεταβίβαση των δανείων εκ μέρους των πιστωτικών ιδρυμάτων έλυσε το πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων για τις τράπεζες», όχι όμως για τους δανειολήπτες, οι οποίοι «βρίσκονται αντιμέτωποι με τον κίνδυνο του πλειστηριασμού της περιουσίας τους και κυρίως της κατοικίας τους που δείχνει να είναι η βασική προτεραιότητα των funds».
Οτι αυτό συμβαίνει επειδή τα funds αγοράζουν και μεταπωλούν τα ενυπόθηκα δάνεια των Ελλήνων «κόκκινων» δανειοληπτών στο 3-15% της οφειλής αλλά απαιτούν από αυτούς το σύνολο της οφειλής εντόκως, επιβαρυμένο μάλιστα με δυσθεώρητους τόκους υπερημερίας, ενώ επειδή έχουν έδρα εκτός Ελλάδας αποκομίζουν τεράστια κέρδη αφορολόγητα. Οτι από τις ύψους 90 δισ. ευρώ υπό διαχείριση οφειλές που βρίσκονται στους servicers και αντιστοιχούν σε 2.271.548 οφειλέτες (με εγγυήσεις σε 700.000 ακίνητα, εκ των οποίων οι 350.000 αφορούν κατοικίες και η πλειονότητα αυτών πρώτη κατοικία), μόνο 7,2 δισ. έχουν ρυθμιστεί βάσει του εξωδικαστικού μηχανισμού.
Οτι τα κριτήρια του ευάλωτου αφορούν εισοδήματα έσχατης φτώχειας, γι’ αυτό αφήνουν τη συντριπτική πλειονότητα του κόσμου απέξω και χωρίς καμία προστασία.
Οτι εντέλει δεν έχει δοθεί καμία απολύτως ουσιαστική λύση στο σοβαρό πρόβλημα των «κόκκινων» δανείων και δεν υπάρχει καμία προστασία της πρώτης κατοικίας των νοικοκυριών, γι’ αυτό η νομοθεσία πρέπει να αλλάξει και «να δημιουργηθεί ένα εργαλείο ρύθμισης οφειλών με αποκλειστικό στόχο την άμεση και ουσιαστική προστασία των δανειοληπτών και εγγυητών από κατασχέσεις και πλειστηριασμούς».
Γιατί το θυμούνται τώρα
Για όσους απορούν γιατί οι έντεκα «γαλάζιοι» βουλευτές θυμήθηκαν αυτήν τη στιγμή να αντιδράσουν στο όνομα της «κοινωνικής ειρήνης και συνοχής», νομικές πηγές παρέπεμψαν το Documento στο γεγονός ότι από τις αρχές Σεπτεμβρίου έχουν ανεβάσει ταχύτητα οι πλειστηριασμοί, άρα έχει πολλαπλασιαστεί κι ο αριθμός των καταγγελιών – κι ένα μέρος των καταγγελιών αυτών φτάνει προφανώς και στα γραφεία τους.
Τους λόγουςπολλαπλασιασμού των καταγγελιών επισήμαναν ως εξής οι ίδιοι κύκλοι:
Αφενός η σαδιστική ταλαιπωρία στην οποία οι servicers υποβάλλουν χιλιάδες δανειολήπτες που έχουν πάρει δικαστική προστασία με βάση τον νόμο Κατσέλη, σπεύδοντας να εκμεταλλευτούν την ασάφεια παλαιότερων δικαστικών αποφάσεων σχετικά με τον τρόπο υπολογισμού του τόκου για ρυθμισμένα δάνεια και υπολογίζοντας αυθαιρέτως φουσκωμένες μηνιαίες δόσεις διά της επιβολής του υψηλού σήμερα επιτοκίου επί ολόκληρου του συνολικού εκκρεμούς υπολοίπου της οφειλής αντί της μηνιαίας δόσης. Κι ενώ υπάρχει εδώ και 15 τουλάχιστον μήνες δικαστική απόφαση που ορίζει ρητά ότι το αυξημένο επιτόκιο υπολογίζεται επί της μηνιαίας δόσης και όχι επί του εκκρεμούς υπολοίπου και είναι γνωστή, οι servicers συνεχίζουν να παρενοχλούν και να ζητούν πανωτόκια από όλους τους οφειλέτες που έχουν υπαχθεί στον νόμο Κατσέλη μέχρι ο καθένας από αυτούς χωριστά, κι εφόσον το μάθει, να κάνει νέα προσφυγή στο δικαστήριο, να κερδίσει δικαστική απόφαση υπέρ του και να την επιδείξει στον servicer.
Αφετέρου το πλήθος καταχρηστικών πρακτικών των servicers απέναντι στους «κόκκινους» δανειολήπτες που ζητούν ρύθμιση της οφειλής τους, οι οποίες ξεκινούν από τις αναιτιολόγητα υπερβολικές καθυστερήσεις, έως έξι μήνες, για να δώσουν απάντηση σε ένα αίτημα ρύθμισης και κλιμακώνονται ως και την έκδοση διαταγής πληρωμής ή και διενέργειας πλειστηριασμού ακόμη και της πρώτης κατοικίας από το νομικό τμήμα ενός servicer, τη στιγμή μάλιστα που έχει γίνει ρύθμιση από το τμήμα ρυθμίσεων του ίδιου servicer.
Εκεί είναι που ο κόσμος αρχίζει και τρελαίνεται, ιδίως μάλιστα όταν ανακαλύπτει ότι δεν έχει κανένα όπλο για να σώσει την περιουσία του, καθώς βάσει του Πτωχευτικού Κώδικα Μητσοτάκη όλες οι διαδικασίες αναγκαστικών μέτρων και πλειστηριασμών, ακόμη κι αν έχουν νομικά προβλήματα, επισπεύδονται, ενώ οι αιτήσεις ανακοπών που κάνουν οι οφειλέτες αυτήν τη στιγμή παίρνουν δικάσιμο για το 2032, δηλαδή οκτώ χρόνια μετά την ολοκλήρωση του πλειστηριασμού.
Πηγή: documentonews.gr