Η υπόθεση αφορά επιχορηγήσεις εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ που, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, δόθηκαν με βάση πλαστά στοιχεία και ανύπαρκτες γεωργικές δραστηριότητες.
Στην αγόρευσή της, η εισαγγελική λειτουργός σημείωσε πως οι κατηγορούμενοι, στους οποίους αποδίδονται κατά περίπτωση τα αδικήματα της πλημμεληματική απάτης, της ψεύδους βεβαίωσης και της πλαστογραφίας, ουδέποτε μίσθωσαν ή αξιοποίησαν αγροτικά τις εκτάσεις που δήλωναν για να εισπράξουν επιδοτήσεις. Τόνισε, μάλιστα, πως ο ΟΠΕΚΕΠΕ δεν προχώρησε σε κανέναν ουσιαστικό έλεγχο, περιοριζόμενος σε «διασταυρώσεις επί χάρτου», αφήνοντας χώρο για την ανάπτυξη φαινομένων απάτης. «Όλα αυτά τα χρήματα τα στερήθηκε κάποιος που πραγματικά έχει γεωργική δραστηριότητα. Έγιναν αντικείμενο εκμετάλλευσης από επιτήδειους», σημείωσε η κα Θάνου, ασκώντας σφοδρή κριτική στον ΟΠΕΚΕΠΕ, που –όπως είπε– όφειλε να μεταβεί επιτόπου στις επίμαχες εκτάσεις.
Πλαστά μισθωτήρια
Η υπόθεση αποκαλύφθηκε έπειτα από ανώνυμη καταγγελία το 2020, σύμφωνα με την οποία ομάδα φερόμενων «αγροτών» υπέβαλε πλαστά μισθωτήρια σε Κέντρο Υποδοχής Δηλώσεων (ΚΥΔ) στον Δομοκό, εκτάσεις χιλιάδων στρεμμάτων που βρίσκονταν κυρίως στο Δάσος της Αγόριανης και στη Μακρυρράχη του Νομού Φωκιπδας. Οι εκτάσεις δηλώνονταν στις αιτήσεις ενιαίας ενίσχυσης ως βοσκότοποι, χωρίς όμως να υπάρχει αποδεδειγμένη χρήση ή δραστηριότητα.
Σύμφωνα με τη δικογραφία, 12 από τους 13 κατηγορούμενους αποκόμισαν παράνομα οφέλη άνω των 440.000 ευρώ, με τις επιδοτήσεις να κυμαίνονται από 13.000 έως και 91.000 ευρώ ανά άτομο.
Μεταξύ των κατηγορουμένων είναι και ο πρώην πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Μακρυρράχης στον οποίο αποδίδεται ότι εκμίσθωσε δημόσιες εκτάσεις, αντικρούοντας το κατηγορητήριο υποστήριξε πως ο συνεταιρισμός διατηρεί δικαιώματα νομής βοσκής από το 1935, επικαλούμενος σχετικές διοικητικές αποφάσεις.
Υποστηρίζουν «νόμιμη διαδικασία»
Από την πλευρά τους, οι κατηγορούμενοι απορρίπτουν κάθε κατηγορία, ισχυριζόμενοι ότι ενήργησαν εντός του πλαισίου της σχετικής εγκυκλίου του ΟΠΕΚΕΠΕ, η οποία –όπως λένε– δεν απαιτούσε ύπαρξη ζώων ή παραγωγής για την επιδότηση, αλλά μόνο τη «διατήρηση του βοσκότοπου σε καλή γεωργική κατάσταση. «Να κρατιέται το χορτάρι στο ύψος του παπουτσιού τους», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ένας εκ των κατηγορουμένων, εννοώντας ότι τα κοπάδια που βόσκουν γενικά στην περιοχή αρκούν για να πληρούνται οι όροι.
Όλοι δε αρνήθηκαν ότι τα μισθωτήρια είναι πλαστά και κάνουν λόγο για ειλικρινή και σύννομη διαδικασία.
Περαιτέρω έρευνα και για ψευδορκίες
Η κ. Θάνου πρότεινε και τη διαβίβαση αντιγράφων της δικογραφίας ώστε να διερευνηθούν πέντε μάρτυρες για ψευδορκία, δύο πρόσωπα για ηθική αυτουργία στην ψευδορκία και ένα άτομο για ψευδή βεβαίωση. Παράλληλα, σημείωσε ότι οι ευθύνες του ΟΠΕΚΕΠΕ θα εξεταστούν περαιτέρω στο πλαίσιο ανοιχτής δικογραφίας σε βάρος της ιδιοκτήτριας του ΚΥΔ στον Δομοκό, που κατηγορείται για κακουργηματική πλαστογραφία.
Πηγή: real.gr