Πέρασε περίπου ένας χρόνος από το τηλεοπτικό ραντεβού, που είχαμε με τον Δημήτρη Τσοβόλα. Τότε, ένα ξαφνικό πρόβλημα ακύρωσε την εμφάνισή του στη #Vicky_Pedia. Είπαμε να το προγραμματίσουμε στο μέλλον. Αλλά, δυστυχώς, δεν προλάβαμε. Έμεινε, όμως, το σπικάζ για τον πολιτικό και δικηγόρο που άφησε φτωχότερη την Ελλάδα με την απώλειά του, όπως τόνισαν 100άδες πρώην συνάδελφοί του, απ΄όλους τους χώρους.
«Στη διάρκεια της πολιτικής καριέρας του, έγινε σύνθημα. Όχι μία, αλλά πολλές φορές.
Ακόμα και συλλαλητήρια διοργανώθηκαν, για χάρη του. Με συγκεντρώσεις σε πολλές πόλεις, και σε εποχές, που δεν υπήρχαν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, για τον συντονισμό του κόσμου.
Ήταν ακόμα μία απόδειξη, της εκτίμησης, που έτρεφαν οι απλοί πολίτες, οι άνθρωποι του μόχθου, σε κάθε γωνιά της χώρας, για τον Δημήτρη Τσοβόλα.
Για τον πολιτικό από την Άρτα. Για τον “γιο του αγωγιάτη”, όπως τον χαρακτήρισε κάποτε ο Στέλιος Κούλογλου στο “Βήμα”, με συνέπεια τον λαϊκό ξεσηκωμό.
“Ο Μήτσος της Ρήνης από τους Μελισσουργούς της Άρτας, ο γιος του αγωγιάτη”, είχε γράψει ο γνωστός δημοσιογράφος.
“Τιμή, και δόξα, στον γιο του αγωγιάτη”, φώναξαν χιλιάδες άνθρωποι σε όλες τις μεγάλες πόλεις της Ηπείρου και της Θεσσαλίας. Παράλληλα, όμως, έκαιγαν και τα φύλλα της εφημερίδας, σε ένδειξη διαμαρτυρίας, επειδή θεώρησαν υποτιμητικό το δημοσίευμα.
Ο Δημήτρης Τσοβόλας γεννήθηκε το 1942 στους Μελισσουργούς. Πέρασε δύσκολα παιδιά χρόνια. Με στερήσεις, αλλά και με διώξεις της οικογένειάς του, διότι οι συγγενείς του συμμετείχαν στην Εθνική Αντίσταση.
Με επιμονή και υπομονή, ο Δημήτρης Τσοβόλας, όχι μόνο άντεξε στις κακουχίες, αλλά κατάφερε και να σπουδάσει. Έβγαλε τη Νομική στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και άρχισε να εργάζεται ως δικηγόρος, στη γενέτειρά του, την Άρτα.
Παράλληλα, ανέπτυξε και πολιτική δράση. Υπήρξε από τα ιδρυτικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ.
Για πρώτη φορά εξελέγη βουλευτής το 1977. Επανεξελέγη το 1981, και συμμετείχε από την πρώτη στιγμή, στις κυβερνήσεις του Ανδρέα Παπανδρέου.
Πήρε, αρχικά, το χρίσμα του υφυπουργού Οικονομικών, αλλά στη συνέχεια, το 1983, έγινε αναπληρωτής υπουργός. Το 1985 ανέλαβε επικεφαλής του ίδιου υπουργείου.
Αποτελούσε το αντίπαλο δέος του Κώστα Σημίτη, καθώς ο τελευταίος επέμενε σε αντιλαϊκές πολιτικές. Αντίθετα, ο Δημήτρης Τσοβόλας νοιαζόταν περισσότερο για την ευημερία του κόσμου και την ανάπτυξη.
Το 1989 έγινε σύνθημα για δεύτερη φορά. Κατά τη διάρκεια μίας προεκλογικής συγκέντρωσης του ΠΑΣΟΚ, στο Περιστέρι. Τότε, ο Ανδρέας Παπανδρέου, που αφουγκράστηκε την αγάπη του κόσμου, είπε τη φράση “Τσοβόλα, δωσ’ τα όλα”!
Τον Μάιο του 1991 κατηγορήθηκε και κάθισε στο εδώλιο του Ειδικού Δικαστηρίου. Ήταν εκείνος που πήρε στις πλάτες του, όλα τα λάθη του ΠΑΣΟΚ, αν και δεν είχε εμπλοκή στο σκάνδαλο Κοσκωτά. Έδωσε μάχη κατά τη διάρκεια της πολύκροτης δίκης. Εκείνη την περίοδο, επιβαρύνθηκε η υγεία του και υποβλήθηκε σε εγχείρηση, στην καρδιά.
Καταδικάστηκε, όμως, το 1992, σε δυόμισι χρόνια φυλάκιση, με αναστολή, και τριετή στέρηση των πολιτικών του δικαιωμάτων.
Έχασε τη βουλευτική έδρα του, αλλά αρνήθηκε να εξαγοράσει την ποινή του, παρά τον έρανο που έκαναν γνωστοί καλλιτέχνες και απλά μέλη του ΠΑΣΟΚ.
Τον Οκτώβριο του 1993, του απονεμήθηκε χάρη, από τη βουλή. Αρνήθηκε, όμως, να συμμετάσχει στις τελευταίες κυβερνήσεις του Ανδρέα Παπανδρέου.
Τον Οκτώβριο του 1995 αποχώρησε από το ΠΑΣΟΚ. Στις 20 Δεκεμβρίου του ίδιου χρόνου, ίδρυσε το Δημοκρατικό Κοινωνικό Κίνημα. Με το ΔΗΚΚΙ μπήκε στη βουλή το 1996.
Στις εκλογές του 2000, ωστόσο, δεν τα κατάφερε. Έτσι, το 2004, ο Δημήτρης Τσοβόλας ανέστειλε τη λειτουργία του κόμματος. Επέστρεψε, μάλιστα, στο δημόσιο τις κρατικές επιχορηγήσεις.
Από τότε, ο πολιτικός από την Άρτα, επικεντρώθηκε στη δικηγορία. Συμμετείχε σε μεγάλες δίκες.
Μεταξύ άλλων, εκπροσώπησε την οικογένεια του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου. Του 15χρονου, που δολοφονήθηκε το 2008, από τον Επαμεινώνδα Κορκονέα.
Το 2019, ο Δημήτρης Τσοβόλας ανέλαβε συνήγορος υπεράσπισης του Δημήτρη Παπαγελλόπουλου. Κατά τη διάρκεια της Προανακριτικής Επιτροπής, συγκρούστηκε πολλές φορές με τα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας, αλλά και του ΠΑΣΟΚ.
Κατήγγειλε, μάλιστα, την παραπομπή του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης ως “πολιτική δίωξη”.
Παράλληλα, ο Δημήτρης Τσοβόλας, με δημόσιες τοποθετήσεις του άσκησε σκληρή κριτική για τις ενέργειες στο σκάνδαλο της Novartis. Όπως και για τις αντιλαϊκές πολιτικές της κυβέρνησης.
Τον γιο του αγωγιάτη από την Άρτα, άλλωστε, ενδιέφερε πάντα το δημόσιο καλό και η ευημερία του λαού».
Τα έφερε έτσι η μοίρα, που ο Δημήτρης Τσοβόλας έφυγε από τη ζωή την ημέρα που στον Άρειο Πάγο αναίρεσαν τα ελαφρυντικά που είχαν δοθεί στον Κορκονέα και οδήγησαν στην αποφυλάκισή του. Ίσως να καρτερούσε τη δικαίωση για την οικογένεια του 15χρονου που βρήκε τραγικό θάνατο από κάποιον που υποτίθεται ότι έπρεπε να εφαρμόζει τον νόμο. Κάθε ενέργειά του, άλλωστε, είχε ως στόχο την κοινωνική δικαιοσύνη…