Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης έχουν κηρυχθεί από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας 14 δήμοι, εξ αιτίας, του σοβαρού προβλήματος λειψυδρίας που αντιμετωπίζουν. Την ίδια ώρα, όμως, σε πολλές περιοχές της χώρας ηχούν καμπάνες και λαμβάνονται μέτρα, για να περιοριστεί ο κίνδυνος. Αρκεί να καταγράψουμε τα πρωτοσέλιδα του τοπικού Τύπου, για να διαπιστώσουμε τη σοβαρότητα και το μέγεθος του προβλήματος.
Ανατολή Λασιθίου: Σχεδιασμός για τη λειψυδρία. Ελάττωση διαρροών και δημιουργία ταμιευτήρων νερού.
Αχαϊκή Πολιτεία: Κίνδυνος να πούμε το “νερό νεράκι”. Ο κίνδυνος να δικάσουμε στην Αχαϊα είναι κάτι παραπάνω από υπαρκτός. Ο χειμώνας που πέρασε ήταν άνυδρος, με αποτέλεσμα τ’ αποθέματα νερού να μειώνονται.
Ελευθερία Καλαμάτας: Συζητούν για λειψυδρία σε Μάνη και Μεσσήνη.
Ελευθερία Λάρισας: Περιορισμοί στα ποτίσματα. Με απόφαση του Συντονιστικού Λίμνης Πλαστήρα.
Κοινή Γνώμη Κυκλάδων: Σέριφος. Μάχη με τον χρόνο για τα αποθέματα νερού στο νησί των Κυκλάδων.
Χανιώτικα Νέα: Για τη λειψυδρία Πανελλαδική ανησυχία. 5 δήμοι της Κρήτης σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.
Πατρίς Πύργου: Στεγνή και μικρότερη η λίμνη του Πηνειού. Έχασε την έκταση της σε ένα χρόνο έως και 40%… Επιστήμονες περιμένουν τα χειρότερα και προειδοποιούν. Το φαινόμενο της λειψυδρίας και οι επιπτώσεις του σε μία από τις μεγαλύτερες “αποθήκες” νερού.
Καταγράψαμε μόνο τα πρωτοσέλιδα της Δευτέρας 29 Ιουλίου. Τα ρεπορτάζ σε όλη την Ελλάδα είναι καθημερινά. Και, βέβαια, μην παραβλέψουμε ότι σε πολλές περιοχές δεν εκδίδονται εφημερίδες τη Δευτέρα. Άρα, το πρόβλημα είναι κάτι παραπάνω από σοβαρό.
Ας δούμε, όμως, τους δήμους που έχουν τεθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Στην Κρήτη είναι οι δήμοι: Μινώα Πεδιάδας, Φαιστού, Βιάννου, Κισσάμου Χανίων και Γόρτυνας Ηρακλείου. Από ‘κει και πέρα είναι η Σέριφος, η Λέρος, η Σάμη στην Κεφαλονιά, ο Πόρος, η Σίφνος, οι Σπέτσες, η Αλεξανδρούπολη, ο δήμος Βέλου – Βόχας και ο δήμος Μύκης.