Ποια ήταν η επίδραση του Βυζαντίου στις αυτοκρατορίες της Ευρώπης; Πώς επηρέασε η Κωνσταντινούπολη την Ανατολή και τη Δύση; Τις απαντήσεις έδωσε τη Δευτέρα 26 Φεβρουαρίου, με άλλη μία σημαντική διάλεξή του, ο Καθηγητής Ιστορίας της Επιστήμης και Συγγραφέας, Κωνσταντίνος Γεωργακόπουλος. Στην αίθουσα εκδηλώσεων του Άστεως Αιγυπτιωτών, στην Κηφισιά, ο διακεκριμένος επιστήμονας, μετέδωσε ένα κομμάτι από τον θησαυρό γνώσεων που κατέχει για τη διαδρομή των Ελλήνων στο πέρασμα των αιώνων. Στην τελευταία διάλεξή του, ο Κωνσταντίνος Γεωργακόπουλος εστίασε στις «Βυζαντινές Πριγκίπισσες στους Θρόνους της Ευρώπης».
Με έμφαση σε τρεις Πριγκίπισσες: στη Θεοφανώ, στην Άννα και στη Ζωή – Σοφία.
Η πρώτη, ανιψιά του αυτοκράτορα Ιωάννη Τσιμισκή, γεννήθηκε το 955 και το 972 παντρεύτηκε στη Ρώμη τον Όθωνα Β’, Γερμανό αυτοκράτορα. Το 983 έμεινε χήρα και ανέλαβε τον θρόνο. Ανάμεσα στα παιδιά της ήταν και ο Όθων Γ’, που θεωρείται προστάτης των γραμμάτων και των τεχνών. Έφυγε από τη ζωή το 991.
Η δεύτερη, χαρακτηρίστηκε «Πορφυρογέννητη», διότι γεννήθηκε στο Πορφυρό Παλάτι και ήταν κόρη του Ρωμανού Β’ και της Θεοφανούς. Γεννήθηκε το 963 και ήταν επίσης αδελφή του Αυτοκράτορα Βασιλείου Β΄ του Βουλγαροκτόνου και του Κωνσταντίνου Η´. Παντρεύτηκε τον Ρώσο πρίγκιπα του Κιέβου, Βλαδίμηρο Α’, ο οποίος για χάρη της βαπτίστηκε Χριστιανός. Από τον γάμο έγινε ο Χριστιανισμός η επίσημη θρησκεία της Ρωσίας και η Άννα ανακηρύχθηκε «Αγία» μετά από τον θάνατό της, το 1011.
Η Ζωή – Σοφία ήταν θυγατέρα του Θωμά Παλαιολόγου, Δεσπότη στον Μοριά και ανιψιά του τελευταίου Αυτοκράτορα της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας, Κωνσταντίνου ΙΑ’ Παλαιολόγου. Το 1472 παντρεύτηκε στη Ρώμη, τον Αυτοκράτορα της Ρωσίας, Ιβάν Γ’ και έγινε η δεύτερη σύζυγός του. Σε εκείνη αποδόθηκε η αναμόρφωση του Κρεμλίνου. Πέθανε το 1503 στη Μόσχα.
Πρόκειται για τρεις πριγκίπισσες που ένωσαν το Βυζάντιο με άλλες αυτοκρατορίες. Έτσι, μεταλαμπάδευσαν και το ελληνικό πνεύμα και τον χριστιανισμό, στα πέρατα της Οικουμένης.
Για άλλη μία φορά, λοιπόν, ο Κωνσταντίνος Γεωργακόπουλος δίδαξε ιστορία! Πρόσφερε απλόχερα άγνωστες πτυχές της Ελλάδας σε κάθε γωνιά της Ευρώπης και, όχι μόνο.