Ομιλία του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Πάνου Σκουρλέτη, στη συζήτηση για το ν/σ του Υπουργείου Υγείας.
Στην ομιλία του, κατά τη διάρκεια της συζήτησης του νομοσχεδίου του Υπουργείου Υγείας στην Ολομέλεια της Βουλής, ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Πάνος Σκουρλέτης, επεσήμανε:
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι και κύριε υπουργέ, που πριν από λίγο καταθέσατε τη συγκεκριμένη τροπολογία, νομίζω ότι βλέπουμε το ίδιο έργο ξανά. Μιας αναποτελεσματικής πολιτικής, ανίκανης να διαχειριστεί το θέμα της αύξησης των τιμών των καυσίμων. Εδώ έχουμε μία εξαρχής λάθος στρατηγική αντιμετώπιση του ζητήματος. Αντί κύριε υπουργέ να κάνετε αυτό που, -κατ’ επανάληψη και αν δεν κάνω λάθος σχεδόν από το σύνολο των κομμάτων της αντιπολίτευσης- έχει έγκαιρα κατατεθεί και αποτελεί πρακτική που ισχύει σε ένα πολύ μεγάλο μέρος των κρατών-χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δηλαδή τη μείωση στον ειδικό φόρο κατανάλωσης, έρχεστε εκ των υστέρων, στις ήδη αυξημένες τιμές να κάνετε αυτή την επιδοματική πολιτική. Μόνο που όταν αυτή την παρέμβαση την αφήνεις στο τέλος, οι ακριβές τιμές των καυσίμων έχουν εισχωρήσει σε όλο το κύκλωμα της παραγωγής, της εμπορίας, στο μεταφορικό κόστος, στο κόστος παραγωγής των αγροτών. Η εμπειρία λέει ότι όταν έχουμε τέτοια έκρηξη τιμών, τότε ανθεί και η κερδοσκοπία. Πάντοτε συμβαίνει αυτό. Δεν υπάρχει εποχή που να μην συνέβη αυτό το πράγμα.
Το βίντεο της ομιλίας:
Γιατί λοιπόν έγκαιρα δεν παρεμβήκατε στο σκέλος των ειδικών φόρων κατανάλωσης; Πριν από λίγο δώσατε την απάντηση εσείς ο ίδιος. Είχατε μια υπεραπόδοση των εσόδων. Αυτή δεν σας έδινε τον κατάλληλο δημοσιονομικό χώρο, τη δυνατότητα να έχετε κάνει αυτή την παρέμβαση όλους τους προηγούμενους μήνες; Δεν θα είχε αυτό σαν αποτέλεσμα να συγκρατηθούν, τελικά, οι τιμές μιας σειράς προϊόντων και να έχουμε λιγότερη πληθωριστική πίεση, αυτή την πληθωριστική πίεση που εξανεμίζει την αγοραστική δύναμη των εργαζομένων; Αλλά ξέρετε κάτι; Έχω την εντύπωση πως το γεγονός ότι η Ελλάδα είναι πρώτη σε πληθωρισμό στην Ευρώπη σας βολεύει και λίγο. Ξέρετε γιατί; Διότι φτιασιδώνει την εικόνα των μακροοικονομικών μεγεθών. Αυξάνει εικονικά το ΑΕΠ, άρα ο λόγος προς το χρέος βελτιώνεται, αλλά οι μεγάλοι χαμένοι αυτή τη στιγμή είναι οι εργαζόμενοι, είναι η αγοραστική τους δύναμη. Είναι οι άνθρωποι οι οποίοι αυτή τη στιγμή βλέπουν να εκτινάσσεται ο πληθωρισμός της στέγασης, ο πληθωρισμός στα σούπερ μάρκετ, ο λαϊκός πληθωρισμός, ο πληθωρισμός της χονδρικής, που είναι πολύ περισσότερο από αυτό που ανακοινώνετε, τον μέσο όρο.
Σήμερα, λοιπόν, χρειάζονται ρηξικέλευθες παρεμβάσεις ακριβώς στον πυρήνα της ακρίβειας. Αυτό σας λέγαμε να κάνετε και με τα ζητήματα του ρεύματος και χθες ήρθατε για άλλη μία φορά με την ίδια λογική, να μην παρέμβετε στον κερδοσκοπικό μηχανισμό του χρηματιστηρίου Ενέργειας, αλλά απροσδιόριστα να λέτε θα βάλουμε μια διοικητική τιμή μέσω μιας άγνωστης μέχρι τώρα απόφασης υπουργικής και θα έρθει το Ταμείο Μετάβασης να καλύψει ένα μέρος της νέας αύξησης. Αφήνετε, όμως, ανέγγιχτο τον φιλελεύθερο κερδοσκοπικό μηχανισμό, ενώ το έκαναν άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Την ίδια στιγμή έχουμε υπερκέρδη στα ΕΛΠΕ, υπερκέρδη στη ΔΕΠΑ, υπερκέρδη στους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας. Για ποιον δουλεύετε τελικά; Για αυτά τα συγκεκριμένα υπερκέρδη. Για τους συγκεκριμένους επιχειρηματίες.
Αυτή η πολιτική είναι ατελέσφορη, είναι λάθος, είναι δέσμια συγκεκριμένων επιχειρηματικών συμφερόντων και είναι ακραία νεοφιλελεύθερη και εμμονική. Θα μπορούσατε λοιπόν να είχατε πάρει μια σειρά άλλα μέτρα και όχι να κοροϊδεύετε τον κόσμο, ότι η ρήτρα αναπροσαρμογής εξαφανίζεται αλλά να ενσωματώνεται στην ουσία στις πρωταρχικές τιμές του ρεύματος. Όχι να κοροϊδεύετε τον κόσμο ότι θα φορολογήσετε τα υπερκέρδη και μετά τα υπερκέρδη να γίνονται απλώς υπερέσοδα και να λέτε στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας έναν τέτοιο τρόπο για την ανακάλυψή τους, για την αποκάλυψη τους που να τα μειώνει, για να μην τα σπάσετε με τα συγκεκριμένα συμφέροντα. Εδώ λοιπόν επιβεβαιώνεται ο βαθύτερος χαρακτήρας της πολιτικής σας. Της πολιτικής για τους λίγους.
Σήμερα υπάρχει ανάγκη, στις συνθήκες της ακραίας ακρίβειας, να την αντιμετωπίσουμε. Με τις συγκεκριμένες προτάσεις που σας είπαμε, τη μείωση για παράδειγμα στο σκέλος των ειδικών φόρων κατανάλωσης. Μιλήσατε και για μείωση του ΦΠΑ, αλλά δεν αγγίξατε το ΦΠΑ στα προϊόντα, στα ευρεία λαϊκής κατανάλωσης δεν τον αγγίξατε, εκεί έχετε υπεραπόδοση. Εκεί σας βολεύει. Αυτό, όμως, είναι ταξικά ανήθικο και έχει ματιά ταξικής μεροληψίας. Τα λαϊκά προϊόντα να τα αφήνετε ψηλά και φτάσατε στο σημείο, προκλητικά να σκεφτόσαστε και ευτυχώς το πήρατε πίσω πριν από λίγες μέρες, να αυξήσετε τον ΦΠΑ στις μάσκες και στις λοσιόν τις απολυμαντικές! Εν μέσω πανδημίας! Μη μου πείτε ότι δεν υπάρχει πανδημία, ότι το ξεπεράσαμε. Για να περάσω και στο άλλο ζήτημα. Αλλά, πέρα από το θέμα των συγκεκριμένων παρεμβάσεων, υπάρχει πια η ανάγκη της ουσιαστικής εισοδηματικής ενίσχυσης. Η πρόταση για τον κατώτατο μισθό έτσι όπως την εφαρμόσατε έχει πλέον ξεπεραστεί. Το καταλαβαίνετε. Με όρους πληθωρισμού και πραγματικής απώλειας αγοραστικής δύναμης των εργαζομένων, έχουμε μείωση. Δύο, τρία, τέσσερα τις εκατό πραγματική μείωση; Και συνεχίζουμε. Σήμερα, λοιπόν, υπάρχει ανάγκη και στοχευμένης ενίσχυσης των χαμηλοσυνταξιούχων και να ξαναβάλουμε στην ατζέντα το θέμα της τιμαριθμικής αναπροσαρμογής των χαμηλών και μεσαίων μισθών και εισοδημάτων. Σκεφτείτε το. Θα μου πείτε, δεν τα έχετε σκεφτεί; Σίγουρα τα έχετε σκεφτεί, αλλά τα απορρίπτετε.
Ζούμε, λοιπόν, άλλη μια χρονιά, ύστερα από μια μακρά περίοδο πανδημίας, όπου δεν έχουμε κατακτήσει το μέγα ζητούμενο, την ουσιαστική ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας. Περάσαμε στιγμές αλόγιστης διασποράς του ιού. Είχαμε απώλειες εκτός ΜΕΘ, «φλερτάραμε» με τις πρώτες θέσεις των θανάτων ανά εκατομμύριο στην Ευρώπη και μετακυλήσαμε πάμπολλες φορές την ευθύνη στους πολίτες. Έτσι συμπυκνώνεται η πολιτική στον χώρο της Υγείας. Την ίδια ώρα αρνείστε, με μία ακατανόητη, εχθρική στάση, να επανέλθουν οι υγειονομικοί, οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία που είναι σε καθεστώς αναστολής εργασίας.
Την τελευταία εβδομάδα, όμως, είμαστε ξανά πέμπτοι σε απώλειες στην ΕΕ και σήμερα βγήκε στις εφημερίδες ότι σε 14 νησιά στην Ελλάδα, έχουμε θετικότητα ως προς τα διενεργούμενα τεστ, που φτάνει το 50%. Δεν είναι ένα σήμα κινδύνου αυτό; Είμαστε προετοιμασμένοι; Άκουσα για μια έκτακτη συνέντευξη Τύπου το απόγευμα, θα συνοδευτεί από κάποιο συγκεκριμένο μέτρο; Γιατί έχει σταματήσει η καμπάνια ενημέρωσης του κόσμου; Γιατί αυτή η χαλαρότητα, αυτή η ραστώνη; Μήπως την ξαναπατήσουμε, όπως μετά την πρώτη φάση της πανδημίας, τότε που στο όνομα της επαναφοράς των πραγμάτων σε μια κανονικότητα, είχαμε ένα δριμύτερο κύμα πανδημίας εκείνο το φθινόπωρο; Όλα αυτά τα ερωτήματα παραμένουν αναπάντητα.
Έχουμε ένα νομοσχέδιο αποσπασματικών παρατάσεων και την παντελή έλλειψη ενός ολιστικού σχεδίου στήριξης του δημόσιου συστήματος υγείας. Ένα δημόσιο σύστημα υγείας, που με κάθε ευκαιρία πλαγιοκοπείται και συρρικνώνεται. Ζούμε σε συνθήκες μετάλλαξης του δημόσιου συστήματος υγείας στην κατεύθυνση της ιδιωτικοποίησής του. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Έτσι συμπυκνώνεται η πολιτική σας, την ίδια στιγμή που, όπως είπα, οι εισαγωγές στα νοσοκομεία εκτινάσσονται και πάλι. Αποδιοργάνωση του ΕΣΥ με κάθε τρόπο. Μας λείπουν γιατροί, δεν υπάρχει ένα αυτόματο σύστημα αναπλήρωσης των κενών, πέρα από την ανάγκη ενός σχεδίου νέων διορισμών, που θα έπρεπε να υπάρχει. Ανακοινώνονται νούμερα προσλήψεων, αλλά δεν μας λέτε το ισοζύγιο, ποιοι έχουν φύγει, ποιοι δεν άντεξαν, ποιοι παραιτήθηκαν, που οδήγησε το burnout τους γιατρούς, έμπειρους γιατρούς οι οποίοι φεύγουν στο εξωτερικό ή πηγαίνουν στον ιδιωτικό τομέα.
Όλα αυτά, γιατί; Δεν τα αντιλαμβάνεστε; Τα αντιλαμβάνεστε απόλυτα, αλλά δεν σας ενδιαφέρει, θέλετε να δημιουργήσετε χώρο στα ιδιωτικά συμφέροντα, διότι για σας το δημόσιο αγαθό της υγείας είναι άλλο ένα εμπόρευμα, όπως η εκπαίδευση, όπως το δημόσιο αγαθό του ηλεκτρικού ρεύματος. Γι’ αυτό αφήνετε ανέγγιχτο τον μηχανισμό του χρηματιστηρίου ενέργειας, παρότι έχει καταρρεύσει και στην Ελλάδα και στην Ευρώπη.
Θα σας πω ένα παράδειγμα. Έχω επιστημονικό συνεργάτη ο οποίος είναι μετακλητός και πληρώνεται από τη Βουλή, που εδώ και 11 μήνες έχει ζητήσει να χειρουργηθεί με διάγνωση όζων στις φωνητικές χορδές. Του είπαν στην αρχή ένα τρίμηνο, έχει κλείσει ενδεκάμηνο. Τι περιμένουν δηλαδή, να γίνουν τα απογευματινά χειρουργεία και να πάει εκεί; Να μαζέψει χρήματα και να δανειστεί για να πάει στον ιδιωτικό τομέα; Θα σας καλούσα φεύγοντας από εδώ να πάτε να βρείτε τον κ. Πλεύρη και να πάτε στον Ευαγγελισμό, σε ένα από τα μεγαλύτερα νοσοκομεία, όχι μόνο της χώρας αλλά και των Βαλκανίων, με τεράστιο ρόλο και εμπειρία. Κι εκεί να διαπιστώσετε ότι για να πας από τα εξωτερικά ιατρεία στο ακτινολογικό και μέχρι το χειρουργικό τμήμα, θέλεις δύο με τρεις ώρες. Θα διαπιστώσετε, αυτή την εβδομάδα, ότι το χειρουργικό τμήμα έχει δύο τραυματιοφορείς. Κι αν χρειαστεί, ω μη γένοιτο, σε κάποιον συγγενή σας, να έχει έκτακτο περιστατικό και να καλέσει το ΕΚΑΒ, καλύτερα να καταφύγει σε μια ιδιωτική εταιρεία να έρθει να τον πάρει, γιατί έχει διαλυθεί πια ο τομέας των ασθενοφόρων.
Ξέρετε τι λένε οι άνθρωποι μέσα στα νοσοκομεία, οι ασθενείς, οι συγγενείς τους οι οποίοι προσπαθούν να βοηθήσουν τους δικούς τους ανθρώπους; Τι λένε στις ατέλειωτες ουρές που υπάρχουν αυτή τη στιγμή και ανάμεσα στους γιατρούς και το νοσηλευτικό προσωπικό το οποίο υπερβαίνει εαυτόν, δίνει μια άνιση μάχη; «Έχουν παρατήσει τα νοσοκομεία επειδή θέλουν να τα ιδιωτικοποιήσουν». Αυτή είναι η μεγάλη πραγματικότητα, αυτό θα σας βαραίνει. Αλλά τώρα πια ο κόσμος ξέρει. Μπορεί να συγκρίνει τις προσπάθειες που έκανε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ το ’15 μέχρι το ’19 για να στήσει την πρωτοβάθμια υγεία, αυτή τη πρωτοβάθμια υγεία που την υπονομεύσατε. Παίρνατε γιατρούς από τα ΤΟΜΥ, αντί να στείλετε καινούργιους και τους βάζατε στα εμβολιαστικά κέντρα, δεν είναι έτσι;
Αυτή είναι η πραγματικότητα και το μόνο που ανθεί είναι οι εταιρείες Security και χιλιάδες συμβασιούχοι στα νοσοκομεία αυτή τη στιγμή είναι στον «αέρα», δεν ανανεώνονται οι συμβάσεις τους. Γιατί; Για να υπάρξει μια ακόμα μεγαλύτερη εισβολή των ιδιωτών στο δημόσιο σύστημα υγείας. Ο κόσμος, λοιπόν, μπορεί να συγκρίνει. Μπορεί να συγκρίνει, θυμάται πως μεταχειριστήκαμε εμείς τους ανασφάλιστους στα δημόσια νοσοκομεία, θυμάται τη μεταρρύθμιση στη δημόσια υγεία, θυμάται ότι έγινε μια χρηστή διαχείριση από τους διοικητές εκείνης της περιόδου στα νοσοκομεία και ότι προσπαθούσαμε με κάθε τρόπο να στήσουμε το δημόσιο σύστημα υγείας, πως ξανανοίξαμε, όπου μπορούσαμε, δομές και συγκρίνει με το δικό σας, νεοφιλελεύθερο οδοστρωτήρα.
Θα σας ανταμείψει όπως πρέπει. Επειδή είμαστε και σε περίοδο ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων των εισαγωγικών εξετάσεων: Δώσατε εξετάσεις και κοπήκατε. Χωρίς να υπάρχει και η «ειδική βάση εισαγωγής». Κοπήκατε με βάση τον αντικοινωνικό χαρακτήρα της πολιτικής σας.