«Τα χειρότερα είναι μπροστά μας και ο κ. Μητσοτάκης σκέφτεται μην τυχόν φορολογήσει τα υπερκέρδη ολίγων ιδιωτών» – Σχέδιο έκτακτης ανάγκης για την αντιμετώπιση της οικονομικής και ενεργειακής κρίσης που πλήττει νοικοκυριά και επιχειρήσεις εδώ και 8 μήνες, απαίτησε από την κυβέρνηση ο Αλέξης Τσίπρας, ζητώντας την άμεση φορολόγηση των«ουρανοκατέβατων» κερδών των εταιρειών ενέργειας, ενώ επανέλαβε το αίτημα για μείωση του ΕΦΚ στα καύσιμα στα κατώτερα όρια, του ΦΠΑ στα είδη βασικής κατανάλωσης και στα καύσιμα, καθώς και την αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ.
Τη «βαθύτατη ανησυχία» του για τις εξελίξεις και το γεγονός, όπως είπε, ότι ο πρωθυπουργός δίνει την αίσθηση πως δε καταλαβαίνει «τι ακριβώς συμβαίνει στην ελληνική κοινωνία, κυρίως για εκείνους που όπως ανακαλύψατε την περίοδο της πανδημίας είναι εξαρτημένοι από το μισθό τους ή από το πενιχρό εισόδημα της μικρής και μεσαίας επιχείρησής τους», εξέφρασε ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας την Τετάρτη στη βουλή, στο πλαίσιο της συζήτησης του νομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών.
«Φαίνεται ότι συνεχίζετε να μη καταλαβαίνετε πού πατάμε και πού βρισκόμαστε. Τι έχει συμβεί όχι από τον πόλεμο και μετά, αλλά από τον Σεπτέμβρη και μετά με δική σας ευθύνη και τι θα συμβεί τους επόμενους, τώρα που ο πόλεμος θα επιδεινώσει την ενεργειακή κρίση και την ακρίβεια», σχολίασε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Πρόσθεσε ότι ο κ. Μητσοτάκης δίνει την αίσθηση ότι δεν καταλαβαίνει «τι ακριβώς βιώνουν εκατομμύρια αβοήθητα νοικοκυριά που τους χτυπάει η ακρίβεια και δεν μπορούν να ανάψουν το καλοριφέρ ή το αιρκοντίσιον, όχι επειδή έχουν ψυχολογικά προβλήματα ή κακή ψυχολογία, όπως μας είπε ο φοβερός υπουργός σας της οικονομίας», «αλλά επειδή τους τελειώνει το διαθέσιμο εισόδημα τη 19η μέρα του μήνα».
Ο Αλ. Τσίπρας μίλησε για αλλοπρόσαλλη πολιτική και τόνισε ότι ενώ τα χειρότερα είναι μπροστά μας η κυβέρνηση πηγαίνει «με το manual της νεοφιλελεύθερης ορθοδοξίας». «Η κρίση δεν μπορεί να γιατρευτεί με λίγα περισσότερα απ’ το δημόσιο ταμείο -δεν είναι αυτή η κριτική που σας κάνουμε- αλλά με διαφορετικό υπόδειγμα πολιτικής, δεν είναι ζήτημα δημοσιονομικής ευστάθειας, αλλά υποδείγματος», είπε.
Δεν αγγίζετε τα υπερκέρδη των εταιρειών της Ενέργειας
«Η βασική σας σκέψη είναι μην τυχόν και παρέμβουμε στην εσωτερική αγορά, μην τυχόν και αγγίξουμε τα κέρδη, τα υπερκέρδη, τα ουρανοκατέβατα κέρδη, όπως λέει η Κομισιoν, των ηλεκτροπαραγωγών εταιριών, μεταξύ των οποίων και η ΔΕΗ, που σπεύσατε να ιδιωτικοποιήσετε», είπε. Μίλησε για παρωχημένη και αναποτελεσματική λογική, «επικίνδυνη ιδιαίτερα για την περίοδο που έρχεται, που δε θα είναι περίοδος οικονομικής κρίσης αλλά πολεμικής οικονομίας». «Και εσείς θα σκέφτεστε τη τιμή της μετοχής στο ταμπλό του χρηματιστηρίου. Και μη τυχόν φορολογήσετε τα υπερκέρδη ολίγων ιδιωτών», σημείωσε.
Απορρίπτοντας τους ισχυρισμούς του Κ. Μητσοτάκη περί έρευνας από τη ΡΑΕ για τα υπερκέρδη ανέφερε «δεν είναι σοβαρότητα πρωθυπουργού να λέει μετά από οκτώ έξι μήνες λεηλασίας ότι “έκανα αίτημα στη ΡΑΕ”. Σας τα έχει δώσει τα στοιχεία. Εμείς την έχουμε κάνει την άσκηση με βάση τα στοιχεία».
Σημείωσε ότι τα υπερκέρδη φτάνουν στα 49 ευρώ ανά μεγαβατώρα, ενώ μόλις πέρυσι ήταν στα 2 με 3 ευρώ στη μεγαβατώρα.
Με βάση στοιχεία από τη ΡΑΕ από τον Ιούλιο του 21, μέχρι και τον Φλεβάρη του 22, το μέσο πλήρες κόστος παραγωγής στις μονάδες φυσικού αερίου ήταν 153 ευρώ η Μεγαβατώρα, ενώ η μέση συνολική τιμή της Ελληνικής χονδρικής αγοράς, ήταν στα 202 ευρώ. Άρα 153 κόστισε, 202 πουλήσανε μεσοσταθμικά τους τελευταίους 8 μήνες. Που σημαίνει υπερκέρδος 49 ευρώ τη μεγαβατώρα, ενώ πέρυσι το αντίστοιχο κέρδος ήταν 2 ως 3 ευρώ τη μεταβατώρα.
«Με 49 ευρώ το κέρδος, το συνολικό υπερκέρδος των ηλεκτροπαραγωγών με μονάδες φυσικού αερίου, στο οκτάμηνο, ξεπέρασε το 1, 7 δις. Αν αφαιρέσουμε εκπτώσεις, προκύπτει το 1,4 δισ. Και εσείς δίνετε 600 εκατ. για να επιδοτείτε την αισχροκέρδεια. Και μιλάτε για λεφτόδεντρα.
Αυτά είναι τα λεγόμενα ουρανοκατέβατα κέρδη που λέει η Κομισιόν ότι πρέπει να φορολογηθούν, να επιστραφούν στην κοινωνία που στενάζει. Από αυτά τα 1,4 δις, στη ΔΕΗ των γαλάζιων γκόλντεν μπόυς, που θέλουν να φτιάξουν βιογραφικά στη πλάτη του Έλληνα καταναλωτή και να πλουτίσουν, αντιστοιχεί περίπου 1 δις ευρώ».
«Τι περιμένετε για να βάλετε πλαφόν; Θέλετε ευρωπαϊκή απόφαση για κάτι τέτοιο; Μη τυχόν και χάσουν τα κέρδη ενδεχομένως από την πρώτη της τιμής της ΔΕΗ οι μέτοχοι που μπήκαν τώρα στη ΔΕΗ με τις ευλογίες σας; Ή για να μην χάσουν οι τρεις άλλοι ιδιώτες που είδαν ουρανοκατέβατα κέρδη;» είπε σε άλλο σημείο της ομιλίας του.
Κατήγγειλε, ακόμη, ότι σε αυτό το νομοσχέδιο αντί να φορολογεί η κυβέρνηση τα υπεκέρδη, τα επιδοτεί: Επιδοτείτε τη διυλιστήρια χωρίς εγγύηση ότι η ελάφρυνση θα μετακυλιθεί στους καταναλωτές.
Επισήμανε ακόμη για τα καύσιμα ότι 11 χώρες έχουν μειώσει τους φόρους στα καύσιμα, 8 χώρες έχουν προχωρήσει σε ρυθμίσεις λιανικής πώλησης και 5 χώρες έχουν προχωρήσει σε ρυθμίσεις τιμών χοντρικής.
«Eπιταχυντής και πολλαπλασιαστής της κρίσης o Μητσοτάκης και οι επιλογές του».
«Συγκρίνετε συνεχώς τι έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ με μνημόνια και τρόικα με το τι κάνετε εσείς τώρα χωρίς μνημόνια και με ρυθμισμένο χρέος» σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας για να κατηγορήσει στη συνέχεια τον πρωθυπουργό ως «επιταχυντή και πολλαπλασιαστή της κρίσης».
«Οι πολίτες δεν εκλέγουν κυβέρνηση για να μετατρέπει της πληγές των πολλών σε κέρδη των ολίγων» συμπλήρωσε. «Γνωρίζετε ότι για να μην εκτοξευθούν οι τιμές στα βασικά αγαθά, έπρεπε να μπει πλαφόν στις τιμές και να γίνουν έλεγχοι στην αγορά αλλά 8 μήνες παριστάνετε το τροχονόμο στα καρτέλ και στο σαρωτικό κύμα της ακρίβειας», επανέλαβε.
«Πήρατε κοντά ένα δις το χρόνο από τους συνταξιούχους για να το δώσετε στα funds για την ιδιωτικοποίηση της επικουρικής σύνταξης. 3 δις λιγότερα στα τρία αυτά χρόνια οι συνταξιούχοι. Υποσχεθήκατε αύξηση εισοδήματος και κόψατε 3 δισ. Και τώρα δίνετε 135 εκατομμύρια σε λιγότερους από το ένα τρίτο εξ αυτών και ζητάτε να σας πούμε και μπράβο. Δεν ντρέπεστε;», ανέφερε επίσης χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.
Κλείνοντας ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αναφερόμενος στο ζήτημα των εκλογών ανέφερε: μας κατηγορείτε ότι ζητάμε συνέχεια εκλογές, αλλά ποιος διακινεί αυτά τα σενάρια εδώ και μήνες; Εμείς ή το Μαξίμου; Κι ετοιμάζεστε να αυτοεξεφτελιστείτε αλλάζοντας για δεύτερη φορά μέσα σε μια τετραετία το εκλογικό νόμο. Δεν το έχει κάνει άλλος πρωθυπουργός αυτό ποτέ. Κάντε ό,τι καταλαβαίνετε, εμείς είμαστε εδώ με ευθύνη απέναντι στη χώρα και τον ελληνικό λαό.
Η δευτερολογία του Αλ. Τσίπρα: «Τραγικά λάθος και ενάντια στο δημόσιο συμφέρον η ενεργειακή στρατηγική της κυβέρνησης»
«Είσαστε η χειρότερη κυβέρνηση στην χειρότερη στιγμή», ανέφερε απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας κατά την δευτερολογία του στην Βουλή και πρόσθεσε ότι αυτό που χρειάζεται η χώρα είναι «αλλαγή υποδείγματος και πολιτική κοινωνικής δικαιοσύνης».
Απευθυνόμενος προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη είπε: «ζήτησα αλλαγή υποδείγματος πολιτικής. Δεν θα πω ότι είσαστε ανίκανοι, είσαστε ανεπαρκείς για να εφαρμόσετε μία αλλαγή υποδείγματος, ούτε θέλετε ούτε μπορείτε γιατί δεν πιστεύετε στην παρέμβαση του κράτους».
Αναφέρθηκε στο θέμα των εκλογών λέγοντας: «Ο κ. Πέτσας είπε την αλήθεια “δεν θα πάμε σε εκλογές γιατί θα μας τιμωρήσει ο ελληνικός λαός”. Είσαστε η μοναδική κυβέρνηση που από την πρώτη ημέρα της ανάληψης της εξουσίας άρχισε να μιλάει για εκλογές, στον έναν χρόνο στον δεύτερο. Με διαρροές, με πρωτοσέλιδα με επίσημες διαρροές». Συνεχίζοντας ανέφερε «οι υπουργοί σας έχουν κατεβάσει τα μολύβια, οργανώνουν τις εκλογικές τους εκστρατείες. Εσείς παρουσιάσατε σαν υποψήφιο τον κ. Χρυσοχοίδη».
Εξηγώντας την δική του θέση είπε «Εμείς πιστεύουμε ότι η χώρα χρειάζεται ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης και επειδή είστε ανεπαρκείς με ευθύνη ζητάμε προσφυγή στην λαϊκή ετυμηγορία». Για το θέμα της αλλαγής του εκλογικού νόμου είπε ότι «ο εκλογικός νόμος δεν μπορεί να καθορίζεται με βάση της ενδείξεις των δημοσκοπήσεων. Οι δημοσκοπήσεις ειδικά στην Ελλάδα πολύ συχνά πέφτουν έξω. Αν πιστεύαμε τις δημοσκοπήσεις θα ήταν πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ ο κ. Λοβέρδος.
Απαντώντας στην κριτική του πρωθυπουργού για το 2015 είπε: «Το 2015 ο κ. Σαμαράς παρέδωσε μία χώρα σε απόλυτη χρεοκοπία που δεν είχε να πληρώσει τις συντάξεις και είχε υποχρεώσεις απέναντι στην ΕΕ και το ΔΝΤ και δεν είχε υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της στα δημοσιονομικά. Η χρεοκοπία έφερε την κρίση». Συνεχίζοντας είπε ότι «εμείς παραδώσαμε ρυθμισμένο χρέος, 37 δις απόθεμα στο δημόσιο ταμείο και έξοδο από τα μνημόνια».
Αναφέρθηκε στο θέμα της αισχροκέρδειας των επιχειρήσεων ενέργειας απευθυνόμενος προς τον πρωθυπουργό: «Ξαφνικά μάθατε ότι υπάρχουν υπερκέρδη και αισχροκέρδεια και ότι πρωταγωνιστής σε αυτό το ράλι είναι η ΔΕΗ που έχει απωλέσει τον δημόσιο χαρακτήρα της. Εμείς είχαμε έγνοια μας όχι την τιμή στο ταμπλό του χρηματιστηρίου αλλά να μη αυξηθεί ούτε ένα ευρώ στα τιμολόγια ρεύματος. Όταν εσείς αρνιόσαστε ότι υπάρχουν υπερκέρδη, άλλες κυβερνήσεις όπως του Μακρόν έβαζε πλαφόν στην τιμή χονδρικής και στην τιμή του καταναλωτή και φορολογώντας τα υπερκέρδη, δημιούργησε συνθήκες πολύ πιο ευνοϊκές για τους πολίτες που επιπλέον δεν έχουν μισθό 650 ευρώ. Το ερώτημα δεν είναι αν εμείς προτείνουμε λεφτόδεντρα, είναι αν υπάρχει πολιτική βούληση και αλλαγή ενεργειακής στρατηγικής. Η βασική αιτία της ενεργειακής ακρίβειας είναι οι αυξήσεις σε παγκόσμια κλίμακα του φυσικού αερίου που όμως βασίζονται στην αισχροκέρδεια. Ένα μέρος του προβλήματος είναι εισαγόμενο και ένα μέρος οφείλεται στην αισχροκέρδεια την οποία τώρα κάνετε ένα βήμα για να την αντιμετωπίσετε».
Άσκησε κριτική για την συνολική ενεργειακή στρατηγική της κυβέρνησης λέγοντας ότι ακολούθησε πολιτική βίαιης απολιγνιτοποίησης υπέρ της πολιτικής ενίσχυσης του φυσικού αερίου από το 2019 και μετά, χωρίς παράλληλα να ευνοήσει τις ουσιαστικές επενδύσεις για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. «Όλη σας η πολιτική είναι σε σχέση με το φυσικό αέριο που η τιμή του θα αυξηθεί ακόμη περισσότερο στο επόμενο διάστημα», είπε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε ότι ακολούθησε λάθος πολιτική διαπραγμάτευσης τις τιμής.