Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ δεν κινδύνεψε κανένα από τα παιδιά που νοσηλεύονταν, ενώ άμεση ήταν η κινητοποίηση του προσωπικού.
Τα κτιριακά προβλήματα των νοσοκομείων, και η έλλειψη συντήρησης των υποδομών έχουν επισημανθεί πολλές φορές από τους εργαζόμενους. Περιστατικά «με ταβάνια να στάζουν όταν βρέχει, διαρροές νερού, σοβάδες να πέφτουν», έχει καταγγείλει η Πανελλήνια Ομοσπονδία εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ).
Οι αιτίες, σύμφωνα με την Ομοσπονδία είναι «οι ελλειμματικοί προϋπολογισμοί των νοσοκομείων την τελευταία 15ετια, λόγω μνημονίων και οι αποδεκατισμένες από προσωπικό τεχνικές υπηρεσίες των νοσοκομείων».
Πτώση ψευδοροφής στο Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης
Νέο συμβάν με πτώση ψευδοροφής σημειώθηκε στο τμήμα λοιμώξεων για παιδιά στο Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης, λόγω διαρροής νερού από βρύση στον πρώτο όροφο του νοσοκομείου, καταγγέλλει η ΠΟΕΔΗΝ. Συνέβη τα ξημερώματα του Σαββάτου 01/01/2025 και ευτυχώς δεν κινδύνεψε κανένα από τα δύο παιδιά που νοσηλεύονταν στον θάλαμο. Η κινητοποίηση του προσωπικού ήταν άμεση. Τα παιδιά μεταφέρθηκαν σε άλλο δωμάτιο και συνέχισε να λειτουργεί κανονικά το τμήμα λοιμώξεων στην εφημερία. Ειδοποιήθηκε η τεχνική υπηρεσία και στις 4:30 τα ξημερώματα έφτασε τεχνικός και αποκατέστησε τη βλάβη.
Κακοτεχνίες σε νέα κτίρια
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΠΟΕΔΗΝ Μιχάλη Γιαννάκο, ακόμη και σε νέα κτίρια νοσοκομείων τρέχουν νερά όταν βρέχει λόγω κακοτεχνιών.
«Έχουμε κτίρια σχετικά νέα και παλαιά 70 χρόνων εντελώς ασυντήρητα ακόμη και σε μεγάλα νοσοκομεία της χώρας. Το χειρότερο όλων κτιριακά νοσοκομείο της χώρας είναι το νοσοκομείο Κιλκίς», αναφέρει.
Προσθέτει ότι αυτή τη στιγμή «τρέχει» πρόγραμμα κτιριακών ανακαινίσεων και ενεργειακών αναβαθμίσεων στα νοσοκομεία, κέντρα υγείας από το ταμείο Ανάκαμψης που θα βελτιώσει τη κατάσταση. «Δεν θα επιλύσει όμως το πρόβλημα γιατί υπάρχουν προβληματικά κτίρια που είναι εκτός σχεδιασμού».
Τα νοσοκομεία, σύμφωνα με τον κ. Γιαννάκο, οφείλουν 1,36 δις ευρώ σε ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις σε προμηθευτές. «Το χρέος αυτό στραγγαλίζει κάθε προσπάθεια συντήρησης των υποδομών», αναφέρει, τονίζοντας ότι «λύση είναι η επαρκής χρηματοδότηση της δημόσιας υγείας, η στελέχωση με προσωπικό των τεχνικών υπηρεσιών».
Πηγή: real.gr