Ο Βλαντίμιρ Πούτιν συγκεντρώνει ποσοστό 87,34% στις προεδρικές εκλογές στη Ρωσία, μετά την καταμέτρηση του 40% των ψήφων, όπως μεταδίδει το πρακτορείο RIA Novosti.
Ο Νικολάι Χαριτόνοφ αποσπά το 4,11% των ψήφων, ο Βλάντισλαβ Νταβάνκοφ το 3,92% και ο Λεονίντ Σλούτσκι το 3,06%.
Η συμμετοχή στις ρωσικές προεδρικές εκλογές ανήλθε στο 74,22%.
«Το αποτέλεσμα του Πούτιν είναι ρεκόρ στην ιστορία της σύγχρονης Ρωσίας», αναφέρει το ρωσικό πρακτορείο.
Το 2018 ο Πούτιν είχε αποσπάσει ποσοστό 76,69% και το 2012 63,6%. Ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ κέρδισε το 2008 με ποσοστό 70,28%. Το 2004 και το 2000 ο Πούτιν κέρδισε με 71,31% και 52,9% αντίστοιχα. Το 1996, ο Μπόρις Γιέλτσιν κέρδισε στον δεύτερο γύρο με 53,82%.
Ομάδα Ναβάλνι: Τα κατασκευασμένα ποσοστά δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα
Η ομάδα του Αλεξέι Ναβάλνι ανακοίνωσε ότι η επίδοση του Βλαντίμιρ Πούτιν στις εκλογές «δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα».
«Τα κατασκευασμένα για τον Πούτιν ποσοστά δεν έχουν προφανώς καμία σχέση με την πραγματικότητα. Δεν αξίζει τον κόπο να σχολιασθούν», έγραψε στο Twitter ο Λεονίντ Βολκόφ, ο στενότερος συνεργάτης του Αλεξέι Ναβάλνι.
«Μεσημέρι κατά του Πούτιν»: Χιλιάδες εκπλήρωσαν την «τελευταία επιθυμία» του Ναβάλνι – Δεκάδες συλλήψεις
Περισσότεροι από 70 άνθρωποι έχουν τεθεί υπό κράτηση σε όλη τη Ρωσία, για διαδηλώσεις διαμαρτυρίας που συνδέονται με τις προεδρικές εκλογές, σύμφωνα με τη μη κυβερνητική οργάνωση OVD-Info.
Σήμερα, τελευταία ημέρα των εκλογών, η αντιπολίτευση στη Ρωσία κάλεσε σε ειρηνική αλλά συμβολική πολιτική διαμαρτυρία εναντίον της επανεκλογής του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν.
Χιλιάδες άνθρωποι εμφανίστηκαν σε εκλογικά τμήματα σε όλη τη Ρωσία, στο πλαίσιο της δράσης που αποκαλείται «Μεσημέρι κατά του Πούτιν», σύμφωνα με το Reuters. Ρώσοι που εναντιώνονται στον Πούτιν πήγαν στα εκλογικά τμήματα της περιοχής τους το μεσημέρι είτε για να ρίξουν άκυρα ψηφοδέλτια σε ένδειξη διαμαρτυρίας, είτε για να ψηφίσουν έναν από τους άλλους τρεις υποψηφίους απέναντι στον Πούτιν, ο οποίος πάντως αναμένεται ευρέως να κερδίσει με πολύ μεγάλο ποσοστό.
Άλλοι είπαν πως θα έγραφαν το όνομα του ηγέτη της αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι, που πέθανε τον περασμένο μήνα σε φυλακή στον ρωσικό Αρκτικό κύκλο, στο ψηφοδέλτιό τους.
Λουλούδια στο μνήμα του Ναβάλνι
Δεκάδες Ρώσοι μαζεύτηκαν στο μνήμα του Αλεξέι Ναβάλνι στη Μόσχα προκειμένου να ρίξουν συμβολικά την ψήφο τους υπέρ του, σύμφωνα με το Reuters, ενώ άλλοι άφησαν λουλούδια.
Οι συνεργάτες του Ναβάλνι κατηγορούν τον Πούτιν ότι τον δολοφόνησε, κάτι που το Κρεμλίνο αρνείται.
Στο Βερολίνο η Γιούλια Ναβάλναγια
Στο Βερολίνο, η Γιούλια, η χήρα του Ναβάλνι, εμφανίστηκε στη ρωσική πρεσβεία προκειμένου να λάβει μέρος σε εκδήλωση διαμαρτυρίας μαζί με την Κίρα Γιαρμίς, την εκπρόσωπο του Ναβάλνι.
Η Γιούλια Ναβάλναγια έγραψε το επώνυμο του συζύγου της, του Αλεξέι Ναβάλνι, στο ψηφοδέλτιό της, αφού κάλεσε τους υποστηρικτές της ρωσικής αντιπολίτευσης να κάνουν το ίδιο εκφράζοντας τη διαμαρτυρία τους κατά του Βλαντίμιρ Πούτιν.
Άλλοι Ρώσοι που ήταν παρόντες χειροκρότησαν και φώναξαν το όνομά της.