Με 10 προτάσεις για να σταματήσει κάποια στιγμή το διαχρονικό έγκλημα κατά της Ελλάδας με τις φονικές πυρκαγιές, η Ζωή Κωνσταντοπούλου έδειξε στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη βουλή ότι μπορούν να βρεθούν λύσεις στο τεράστιο πρόβλημα, αρκεί να υπάρχει πολιτική βούληση. Η Επικεφαλής της Πλεύσης Ελευθερίας πήγε στο κοινοβούλιο με στοιχεία και ανέδειξε την ύπαρξη ενός συστήματος που όχι απλά δεν αποτάσσει όσους ευθύνονται με προηγούμενες καταστροφές, αλλά αντίθετα τους προάγει. Ανέφερε συγκεκριμένα ονόματα η Ζωή Κωνσταντοπούλου. Πρώτα τον Χρήστο Λάμπρη, συντονιστή μέσω ελικοπτέρου στη φονική πυρκαγιά της Ανατολικής Αττικής το 2018. Είχε αποσυρθεί από τις 5:30 το απόγευμα και είναι κατηγορούμενος, αλλά προήχθη από τη νυν κυβέρνηση. Επίσης, αναφέρθηκε στον τότε διοικητή της ΕΜΑΚ που αρνήθηκε να υπακούσει στην εντολή να πάει στο Μάτι και έμεινε στην Κινέττα. Κι αυτός προήχθη και, μάλιστα, έγινε αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος. Επίσης, υπογραμμίστηκε ο ρόλος του Κωνσταντίνου Τσουβάλα, ο οποίος όχι μόνο δεν ανέλαβε ευθύνες για τις οδηγίες της ΕΛ. ΑΣ. που κατεύθυναν 10άδες πολίτες προς τα φλεγόμενα Κόκκινο Λιμανάκι της Ραφήνας και Μάτι, αλλά αντίθετα έγινε από τη Νέα Δημοκρατία, Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη. Τέλος, η Ζωή Κωνσταντοπούλου επεσήμανε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησε συγνώμη το 2021 για τις καταστροφικές πυρκαγιές στη Βόρεια Εύβοια, αλλά ο τότε υπεύθυνος του Πυροσβεστικού Σώματος στην περιοχή, Νίκος Μπάλσης προήχθη και ανέλαβε επικεφαλής στο Αιγαίο, όπου προφανώς ανήκει και η Ρόδος, η οποία κάηκε φέτος. Στο τέλος, η Ζωή Κωνσταντοπούλου αναφέρθηκε και στον Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, τον Βασίλη Παπαγεωργίου.
Οι τεκμηριωμένες επισημάνσεις από την Επικεφαλής της Πλεύσης Ελευθερίας προκάλεσε έντονο εκνευρισμό στον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Βασίλη Κικίλια. Ο πρωθυπουργός, μάλιστα, επικαλέστηκε το τεκμήριο της αθωότητας και υποστήριξε ότι με τις αναφορές πλήττεται η ψυχολογία των αξιωματικών που μάχονται για τη φωτιά. Για την αναποτελεσματικότητα, βέβαια, δεν έκανε λόγο ο Κυριάκος Μητσοτάκης επειδή οι καμένες εκτάσεις σε κάθε γωνιά της Ελλάδας επιβεβαιώνουν το πρόβλημα για συγκεκριμένα πρόσωπα.
«Είμαστε εδώ ως κάτοικοι του Έβρου, της Ρόδου και της Βόρειας Εύβοιας. Είμαστε εδώ ως συγγενείς των θυμάτων στο Μάτι, αλλά και όσων χάθηκαν το 2007 στην Ηλεία, στις πρώτες πολυάνθρωπες απώλειες από φονικές πυρκαγιές. Από τότε ακούμε τις ίδιες δικαιολογίες για κάλυψη και συγκάλυψη όσων ευθύνονταν για τα εγκλήματα», τόνισε η Ζωή Κωνσταντοπούλου και στάθηκε στην ατιμωρησία που κάνει διαχρονικά τα εγκλήματα.
Οι 10 προτάσεις της Πλεύσης Ελευθερίας είναι:
1η: Μονιμοποίηση των πυροσβεστών και των εποχικών.
2η: Αύξηση του προϋπολογισμού για τις εξαρτήσεις των πυροσβεστών στα πεδία.
3η: Λειτουργία πραγματικής Αγροφυλακής και Δασοφυλακής.
4η: Ενεργοποίηση όλων των εγκαταλελειμμένων πυροφυλακίων.
5η: Άμεση απόταξη όσων εμπλέκονται σε καταστροφικές πυρκαγιές.
6η: Νομοθέτηση για την απόλυτη προστασία των καμένων δασικών εκτάσεων.
7η: Απαγόρευση του κυνηγιού στις περιοχές με καμένες εκτάσεις, για να προστατευθούν τα ζώα.
8η: Σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για το διαχρονικό έγκλημα.
9η: Έλεγχος δικαστών και εισαγγελέων που ενέχονται στην ατιμωρησία εμπλεκομένων σε πυρκαγιές.
10η: Ακρόαση φορέων στη βουλή με πυρόπληκτους .