Την απόλυτη ταύτιση της κυβέρνησης με τις προτάσεις Πισσαρίδη για την ανάγκη μείωσης της φορολογίας για τη μεσαία τάξη, τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης, προσθέτοντας ότι αποτελεί σημαντικό σημείο των προεκλογικών δεσμεύσεων της κυβέρνησης.
Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό ΘΕΜΑ 104,6, ο κ. Σκυλακάκης ανέφερε ότι στην πρώτη φάση όταν είχαμε δημοσιονομικό χώρο το κάναμε με ΕΝΦΙΑ και ασφαλιστικές εισφορές. «Τώρα έχουμε μεγάλη ύφεση και δεν είναι το ίδιο εύκολο να κάνουμε παρεμβάσεις, αλλά το Ταμείο Ανάκαμψης μας δίνει τη δυνατότητα, με μεταρρυθμίσεις και δημοσιονομικό χώρο να διαπραγματευτούμε με τους θεσμούς πρόσθετες φορολογικές και ασφαλιστικές μειώσεις, παρά το γεγονός ότι η οικονομία έχει πάει σχεδόν δύο χρόνια πίσω».
Ο κ. Σκυλακάκης παραδέχθηκε ότι η φορολογία είναι πολύ βαριά και λειτουργεί ως βαρίδι για τους πιο αποδοτικούς ανθρώπους. Είναι ζωτικό για την οικονομία να πετύχουμε φοροελαφρύνσεις και αυτό θα έχει κεντρικό ρόλο στη διαπραγμάτευση με τους θεσμούς, επισήμανε.
Για το Ταμείο Ανάκαμψης και την ειδική ομάδα εργασίας, ανέφερε ότι δημιουργήθηκε μια εκτελεστική γραμματεία που θα σχεδιάσει τον τρόπο που θα χρησιμοποιηθούν οι πόροι από το ταμείο ανάκαμψης. Είναι μια μεγάλη ευκαιρία για τη χώρα που δεν έχουμε την πολυτέλεια να χάσουμε και να μην την αξιοποιήσουμε με τον καλύτερο τρόπο προς όφελος των ανθρώπων και μιας διαφορετικής πορείας για την οικονομία.
Η πρώτη μεταφορά κονδυλίων – το 10% – θα δοθούν όταν εγκριθεί το σχέδιο ανάκαμψης της κάθε χώρας, δηλαδή μέχρι τον Απρίλιο του 2021. Όμως έχουμε τη δυνατότητα να ξεκινήσουμε και να περιλάβουμε δαπάνες για έργα και μεταρρυθμίσεις από τον Φεβρουάριο έως και τον Απρίλιο. Τον πρώτο σχεδιασμό για το πώς θα χρησιμοποιηθούν τα κονδύλια πρέπει να τον καταθέσουμε στις 15 Οκτωβρίου του 2020. Από ταμειακής πλευράς τα χρήματα θα τα έχουμε τον Μάιο, είπε ο κ. Σκυλακάκης.
Σε ό,τι αφορά το πρόγραμμα δημοσιών επενδύσεων ήταν 4-5 δισ. ευρώ σε πραγματική απορρόφηση. Τα επόμενα πέντε χρόνια θα πρέπει να απορροφούμε πάνω από τα διπλάσια χρήματα κάθε χρόνο. Πρέπει να κινητοποιήσουμε και ιδιωτικούς πόρους ώστε να έχουμε πολλαπλάσια οφέλη, καθώς έτσι υπάρχει μεγαλύτερη πειθαρχία στο πώς δαπανώνται τα χρήματα.
Έχουμε ένα “Εξοικονομώ” που μόλις ξεκίνησε. Με δική μας πρωτοβουλία και του ΥΠΕΝ και του ΥΠΟΙΚ, δώσαμε μεγαλύτερη έκταση γιατί θεωρούμε ότι θα μπορούσαμε να περιλάβουμε ένα κομμάτι του στο Ταμείο Ανάκαμψης.
Αμέσως θα δει ένα πρώτο όφελος η αγορά. Τη ρευστότητα τώρα τη βάζουμε εμείς, μέσω του ταμείου, τουλάχιστον ένα σημαντικό της κομμάτι. Με προγράμματα όπως το Εξοικονομώ δίνουμε ένα κίνητρο να μετατραπούν οι αποταμιεύσεις που αυξήθηκαν κατά την καραντίνα, σε επενδύσεις. Γι’ αυτό δίνουμε κίνητρα. Η ΕΕ με το ταμείο δίνει κίνητρα για να ανατραπεί η ύφεση.
Ερωτηθείς ο κ. Σκυλακάκης για το πόσα χρήματα θα πέσουν στην πραγματική οικονομία από τα συνολικά 72 δισ. που αναλογούν στην Ελλάδα, απάντησε ότι πλήρως εξασφαλισμένα είναι τα χρήματα από το Ταμείο ΕΣΠΑ και το Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης τα οποία ανέρχονται σε περίπου 40 δισ.
Τα 32 δισ. ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης έχουν την εξής δομή: Δίνεται μια προκαταβολή μόλις εγκριθεί το σχέδιο με τις μεταρρυθμίσεις που προτείνει η κυβέρνηση. Εφόσον προχωρούν οι δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η κυβέρνηση και εφόσον απορροφώνται τα κονδύλια, τότε εκταμιεύονται τα χρήματα κάθε εξάμηνο.
Η ύφεση, σύμφωνα με τον υπουργό, θα επιμείνει αν έχουμε διαδοχικές παρατάσεις του κορονοϊού και καθυστερήσεις στο εμβόλιο. Ή, αν κατά τη διάρκεια της ύφεσης, κάναμε το λάθος και δεν βάζαμε χρήματα στην οικονομία. Τότε θα πηγαίναμε σε μοντέλο «Great Depression». Έχουμε εξασφαλίσει πόρους καθώς διατηρούμε την πρόσβασή μας στις αγορές με χαμηλό επιτόκιο, έχουμε ταμειακά μας διαθέσιμα και μπορούμε να παρεμβαίνουμε όσο διαρκεί η ύφεση, ανέφερε ο υπουργός.
Από το 2021 θα αρχίσουμε δράσεις πέραν των αποζημιώσεων σε επιχειρήσεις και εργαζομένους, όπως επενδύσεις δημόσιες και ιδιωτικές που θα αλλάξουν το πρόσωπο της χώρας.
Αναφερόμενος στην κριτική ΣΥΡΙΖΑ και τις εμπροσθοβαρείς δαπάνες, π κ. Σκυλακάκης σημείωσε: «Ο ΣΥΡΙΖΑ ζητούσε να ρίξουμε 40 δισ. από το α’ τρίμηνο. Το μαξιλάρι χτίστηκε με δανεικά σε μεγάλο μέρος και σήμερα διατηρούμε τα ταμειακά μας διαθέσιμα και είμαστε στις αγορές. Πρέπει να ακολουθήσουμε έναν σώφρονα δρόμο για την περίπτωση που τα χρειαστούμε στην πορεία. Όταν ρίχνεις πολλά χρήματα, πολύ γρήγορα, τα ρίχνεις στα τυφλά. Όταν κρατάς πυρομαχικά βλέπεις πού υπάρχουν οι πραγματικές ανάγκες».
Προϋπολογισμός 2025: Ολα τα μέτρα στήριξης – Ποιους αφορούν
Ειδικότερα, οι κυριότερες μόνιμες δημοσιονομικές παρεμβάσεις που εφαρμόστηκαν το 2024 καθώς και οι νέες, οι οποίες θα εφαρμοστούν από το...