Την απόσυρση του νομοσχεδίου για τα ιδιωτικά ΑΕΙ ζήτησε κατά την έναρξη της πρώτης συνεδρίασης στην αρμόδια Διαρκή Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Διονύσης Καλαματιανός, κάνοντας λόγο για ευθεία παραβίαση του Συντάγματος και του άρθρου 16, ενώ εγκάλεσε την κυβέρνηση για πολιτειακή εκτροπή. Με το αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ συντάχθηκαν ΚΚΕ, Νέα Αριστερά και Πλεύση Ελευθερίας, ενώ ο ειδικός αγορητής της Νίκης είπε πως θα κατατεθεί ένσταση συνταγματικότητας στην Ολομέλεια.
Ο πρόεδρος της Επιτροπής Χρ. Κέλλας από την πλευρά του ισχυρίστηκε ότι η Επιτροπή δεν μπορεί να κρίνει ζητήματα συνταγματικότητας. Ο αρμόδιος υπουργός Παιδείας Κυριάκος Πιερρακάκης επέμεινε στον ισχυρισμό του πως το σχέδιο νόμου θα έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση των εκπαιδευτικών ευκαιριών στην Ελλάδα, την επιστροφή φοιτητών και τη μετατροπή της Ελλάδας σε «περιφερειακό κέντρο εκπαίδευσης».
Οι τοποθετήσεις των βουλευτών της αντιπολίτευσης αποτυπώνουν τη μαζική αντίδραση κατά του νομοσχεδίου
Ο Κ. Πιερρακάκης αναρωτήθηκε δε «αν θέλουμε να ρυθμιστεί το El Dorado» της ιδιωτικής εκπαίδευσης, με το κράτος να ασκεί κυριαρχία ρυθμίζοντας ένα «αρρύθμιστο πεδίο». Σε εκείνο το σημείο παρενέβη ο Παύλος Πολάκης, κατηγορώντας την πλειοψηφία και προσωπικά τη Νίκη Κεραμέως για την κατάργηση της μεταλυκειακής εκπαίδευσης προκειμένου να βρεθούν «πελάτες» για τα κολέγια.
Από εκεί και πέρα, ο υπουργός επανέλαβε εμμέσως το επιχείρημα που είχε προκαλεί σφοδρές αντιδράσεις ότι το άρθρο 16 θεσπίστηκε επί Χούντας, αλλά εξωράισε την αποστροφή του, προσθέτοντας πως οι όροι συνέχισης της ισχύς του άρθρου (επί Κωνσταντίνου Καραμανλή) ήταν εντελώς διαφορετικοί.
Επικαλέστηκε τις γνωμοδοτήσεις των συνταγματολόγων Βασίλειου Σκουρή, Ευάγγελου Βενιζέλου και Φίλιππου Σπυρόπουλου, παραθέτοντας τις προβλέψεις του νομοσχεδίου που -κατά την περιγραφή του- αποτελούν δικλείδες ασφαλείας για τον τρόπο λειτουργίας των μη κρατικών ΑΕΙ.
Διον. Καλαματιανός: Αποσύρετε τώρα το αντισυνταγματικό νομοσχέδιο για τις Ιδιωτικές Σχολές
Την απόσυρση του νομοσχεδίου για τις ιδιωτικές σχολές, λόγω κατάφορης παραβίασης του Συντάγματος, ζήτησαν οι Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, κατά την έναρξη της πρώτης συνεδρίασης στην αρμόδια Διαρκή Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων. Με παρέμβασή του ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Διονύσης Καλαματιανός, έκανε λόγο για ευθεία παραβίαση του άρθρου 16 του Συντάγματος, εγκαλώντας την κυβέρνηση για πολιτειακή εκτροπή.
Συγκεκριμένα, ο κ. Καλαματιανός ανέφερε: «Το σχέδιο νόμου που εισάγετε για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια είναι αντισυνταγματικό. Αποτελεί μια ξεκάθαρη και ευθεία παραβίαση του άρθρου 16 του Συντάγματος. Κανονικά σε αυτό το σημείο θα έπρεπε να τελειώσει η συζήτηση. Γι’ αυτό ζητάμε την απόσυρση του νομοσχεδίου.
Η δημοκρατία μας, το κράτος δικαίου στηρίζεται στην τήρησή του Συντάγματος. Το άρθρο 16 ορίζει ότι η σύσταση και η λειτουργία ιδιωτικών Πανεπιστημίων, σχολών ανώτατης εκπαίδευσης από νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου απαγορεύεται. Δεν υπάρχει θέμα ερμηνείας η παράκαμψης του Συντάγματος. Υπάρχει ξεκάθαρη παραβίασή του.
Κατά το Σύνταγμα, η πανεπιστημιακή εκπαίδευση δεν επιτρέπεται να παρέχεται στο πλαίσιο συμβατικών σχέσεων ως παροχή υπηρεσιών. Τα Πανεπιστήμια δεν είναι επιχειρήσεις. Οι φοιτητές δεν είναι πελάτες. Οι καθηγητές δεν είναι εργαζόμενοι που συνδέονται με σχέση εργασίας και υπόκεινται στο διευθυντικό δικαίωμα οποιουδήποτε εργοδότη. Εσείς επιχειρείτε να καταργήσετε ένα συνταγματικό άρθρο με έναν υποδεέστερο τυπικό νόμο. Ακροβασίες επικίνδυνες για το πολίτευμά μας, για τη δημοκρατία μας και το κράτος δικαίου».
Χρονοδιάγραμμα της συζήτησης
Η συζήτηση στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής ξεκίνησε ήμερα Τρίτη και θα συνεχιστεί την Πέμπτη 29/2, την Παρασκευή 1/3 και την μεθεπόμενη Τρίτη 5 Μαρτίου.
Το τελικό κείμενο θα εισαχθεί στην Ολομέλεια στις 7 Μαρτίου και θα τεθεί προς ψήφιση την επομένη, ημέρα κατά την οποία προγραμματίζεται να μιλήσει και ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Σημειώνεται ότι την Πέμπτη 29/2 στην Επιτροπή θα κληθούν να τοποθετηθούν επί των διατάξεων του πολυνομοσχεδίου οι εκπρόσωποι των εμπλεκόμενων φορέων, όπως Σύνοδος Πρυτάνεων, Ομοσπονδίες κ.λπ.