Στην Καρδίτσα βρίσκεται ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά την κακοκαιρία «Ιανός» που σάρωσε και προκάλεσε μεγάλες καταστροφές στην περιοχή.
Ο πρωθυπουργός, συνοδευόμενος από επιτελικά κυβερνητικά στελέχη προσγειώθηκε με ελικόπτερο τύπου Σινούκ μετά τις 9 π.μ. στο στάδιο των Τρικάλων κι αφού πρώτα πραγματοποίησε εναέρια αυτοψία πάνω από τις πληγείσες περιοχές του νομού Καρδίτσας. Στα Τρίκαλα έγινε δεκτός από τον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστα Σκρέκα, τον αντιπεριφερειάρχη Χρήστο Μιχαλάκη και τον δήμαρχο Δημήτρη Παπαστεργίου κι αμέσως αναχώρησε οδικώς για την Καρδίτσα.
Ο κ. Μητσοτάκης προέδρευσε σε σύσκεψη που στο δημαρχείο Καρδίτσας με τη συμμετοχή τοπικών φορέων, στελεχών της κυβέρνησης και βουλευτών, στην οποία έγινε αποτίμηση των ζημιών που προκάλεσε το καταστροφικό πέρασμα του μεσογειακού κυκλώνα Ιανού και συζητήθηκαν τα μέτρα και το σχέδιο αποκατάστασης των περιοχών που επλήγησαν.
«Θα αποζημιωθούν όσοι έχουν πληγεί και θα γίνει με πολύ γρήγορες διαδικασίες και έχω απόλυτη εμπιστοσύνη και στο υπουργείο, αλλά και στον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ. Έχουμε πολλά συνεργεία εδώ», είπε ο πρωθυπουργός και συμπλήρωσε «Από τη στιγμή που έχουμε έκτακτο προσωπικό, παρακαλώ να φέρουμε και άλλο προσωπικό, να υπάρξει γρήγορη αποτίμηση της ζημιάς και από τη στιγμή που θα υπάρχει γρήγορη αποτίμηση της ζημιάς, θα στηρίξει ο κρατικός προϋπολογισμός τον ΕΛΓΑ, για να μπορέσουν γρήγορα, να αποζημιωθούν οι άνθρωποι για την απώλεια της παραγωγής τους, ώστε να κινηθεί ξανά και όλη η τοπική οικονομία».
Μετά τη σύσκεψη ο πρωθυπουργός πέταξε με ελικόπτερο πάνω από τα σημεία όπου σημειώθηκαν μεγάλες καταστροφές και στη συνέχεια συνομίλησε με κατοίκους. «Να έχετε εμπιστοσύνη και στις δυνατότητες της κρατικής μηχανής και στο κράτος το οποίο πρέπει να στέκεται δίπλα στους πολίτες όταν αυτοί το έχουν περισσότερο ανάγκη» είπε ακόμη ο κ. Μητσοτάκης, ενώ αναφέρθηκε αναλυτικά στο πρώτο πακέτο ενίσχυσης για νοικοκυριά και επιχειρήσεις. «Υπάρχει το πρώτο πακέτο των 5.000 και των 8.000 ευρώ για νοικοκυριά και για επιχειρήσεις, ξέρουμε όμως ότι σε πολλές περιπτώσεις αυτό δεν θα είναι αρκετό. Αλλά για να μπορέσουμε να στηρίξουμε τους επιχειρηματίες να ξαναπατήσουν στα πόδια τους πρέπει να έχουμε μια γρήγορη, ακριβή εκτίμηση της πραγματικής ζημιάς και εδώ πέρα είμαστε να στηρίξουμε ειδικά την πόλη της Καρδίτσας» είπε.
Επίσης συμπλήρωσε ότι «Δεν θα δείξω καμία κατανόηση σε αδικαιολόγητες καθυστερήσεις. Ο κόσμος σήμερα είναι δικαιολογημένα στενοχωρημένος και θυμωμένος, το καταλαβαίνω απόλυτα. Βρεθήκαμε αντιμέτωποι με ένα πρωτοφανές καιρικό φαινόμενο». Μετά τη σύσκεψη ο Πρωθυπουργός περπάτησε στους κεντρικούς δρόμους της πόλης και συνομίλησε με τους κατοίκους για τις δύσκολες στιγμές που βιώνουν και άκουσε τα αιτήματά τους, ενώ στη συνέχεια επισκέφθηκε το Μουζάκι προκειμένου να επιβλέψει την πορεία των έργων αποκατάστασης στην περιοχή.
Τον πρωθυπουργό συνοδεύουν στην Καρδίτσα οι υπουργοί Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάκης Βορίδης, Υποδομών και Μεταφορών Κώστας Καραμανλής, οι υφυπουργοί Εσωτερικών Θοδωρής Λιβάνιος και Περιβάλλοντος και Ενέργειας Νίκος Ταγαράς καθώς επίσης και γενικοί γραμματείς και υψηλόβαθμα υπηρεσιακά στελέχη.
Υπενθυμίζεται ότι κυβέρνηση προχώρησε ήδη σε μία σειρά μέτρων και παρεμβάσεων για τους κατοίκους των περιοχών που βρίσκονται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Ειδικότερα:
1. Αναστέλλεται η πληρωμή όλων των εκκρεμών, βεβαιωμένων και ληξιπρόθεσμων φορολογικών υποχρεώσεων τόσο για τις επιχειρήσεις όσο και για τα φυσικά πρόσωπα για έξι μήνες.
2. Χορηγείται ενίσχυση 600 ευρώ σε κάθε νοικοκυριό που έχει πληγεί η κύρια κατοικία του. Επιπλέον 600 ευρώ στις πολύτεκνες οικογένειες. Επιπλέον 600 ευρώ για κάθε μέλος της οικογένειας που είναι άτομο με ειδικές ανάγκες. Παρέχεται επίσης ενίσχυση μέχρι 6.000 ευρώ ανά νοικοκυριό για την επισκευή ή την αντικατάσταση οικοσκευής της κύριας πληγείσας οικίας. Ειδική ενίσχυση 4.500 ευρώ παρέχεται σε άτομα που υπέστησαν κάποιας μορφής αναπηρία από τραυματισμό στη φυσική καταστροφή.
3. Διατίθεται, άμεσα, 1 εκατ. ευρώ σε κάθε Δήμο που έχει πληγεί, για την αποκατάσταση του οδικού δικτύου. Επιπλέον, το υπουργείο Εσωτερικών θα διαθέσει, μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, τις απαραίτητες οικονομικές ενισχύσεις στους πληγέντες Δήμους, για την αποκατάσταση των υποδομών που έχουν καταστραφεί.
4. Προχωρά άμεσα, μέσω του ΕΛΓΑ, η καταγραφή των ζημιών, ώστε να δοθούν οι προβλεπόμενες αποζημιώσεις στις αγροτικές εκμεταλλεύσεις που έχουν πληγεί.
5. Χορηγείται έκτακτη εφάπαξ ενίσχυση, με τη μορφή επιδόματος, 5.000 ευρώ για τα πληγέντα φυσικά πρόσωπα ανά κατοικία και 8.000 ευρώ για τα φυσικά και νομικά πρόσωπα ανά πληγείσα επιχείρηση.
6. Προβλέπεται επιχορήγηση επιχειρήσεων ύψους 30%-70% της ζημίας για κτιριακές εγκαταστάσεις, μηχανολογικό εξοπλισμό, πρώτες ύλες, εμπορεύματα και κατεστραμμένα φορτηγά αυτοκίνητα.
7. Παρέχεται στεγαστική συνδρομή σε φυσικά και νομικά πρόσωπα, για την αποκατάσταση κτιρίων και κτιριακών εγκαταστάσεων, που καλύπτει το σύνολο της εκτιμηθείσας ζημίας, με δωρεάν κρατική αρωγή 60% και άτοκο δάνειο 40%.
8. Δρομολογείται, ύστερα από συνεννόηση με την Ελληνική Ένωση Τραπεζών, αναστολή ή ρύθμιση δανειακών υποχρεώσεων στους πολίτες των Δήμων που έχουν πληγεί.
9. Εντάσσονται στον 4ο κύκλο Επιστρεπτέας Προκαταβολής, επιχειρήσεις των Δήμων που έχουν πληγεί, χωρίς να απαιτείται ως προϋπόθεση η μείωση ποσοστού τζίρου και η χρήση ταμειακής μηχανής”..