Δευτέρα, 16 Φεβρουαρίου, 2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Εμφάνιση όλων των αποτελεσμάτων
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Οικονομία
  • Κοινωνία
  • Δικαιοσύνη
  • Συνεντεύξεις
  • Κόσμος
  • Media
  • Αθλητισμός
VickyPedia
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Οικονομία
  • Κοινωνία
  • Δικαιοσύνη
  • Συνεντεύξεις
  • Κόσμος
  • Media
  • Αθλητισμός
Δευτέρα, 16 Φεβρουαρίου, 2026
VickyPedia
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Εμφάνιση όλων των αποτελεσμάτων

Στο πλευρό του Ζελένκσι οι Ευρωπαίοι σύμμαχοι του Κιέβου μετά την αντιπαράθεση με τον Τραμπ – Πανηγυρίζει η Ρωσία – Ο διάλογος στο Οβάλ Γραφείο

12 μήνες πριν
Κόσμος
Στο πλευρό του Ζελένκσι οι Ευρωπαίοι σύμμαχοι του Κιέβου μετά την αντιπαράθεση με τον Τραμπ – Πανηγυρίζει η Ρωσία – Ο διάλογος στο Οβάλ Γραφείο

epa11930791 Ukrainian President Volodymyr Zelensky (L) talks with US President Donald Trump (R) in the Oval Office of the White House in Washington, DC, USA, 28 February 2025. Zelensky is in Washington to sign the framework of a deal, pushed by President Trump, to share Ukraines’s mineral wealth with the US. EPA/JIM LO SCALZO / POOL

Share on FacebookShare on Twitter


Σοκαρισμένοι από τη χθεσινή αντιπαράθεση στο Οβάλ Γραφείο, που οδήγησε στην εσπευσμένη αποχώρηση του Ζελένσκι από τον Λευκό Οίκο χωρίς να υπογράψει τη συμφωνία για τα ορυκτά για την οποία είχε πάει, οι περισσότεροι Ευρωπαίοι ηγέτες έσπευσαν να υπερασπιστούν τον Ουκρανό πρόεδρο.

Περίπου 15 εξ αυτών θα συναντηθούν αύριο στο Λονδίνο για μια σύνοδο αφιερωμένη στην Ουκρανία και την ευρωπαϊκή ασφάλεια. Στη διάρκεια συνομιλίας του με τον Ζελένσκι, που είναι προσκεκλημένος στη σύνοδο του Λονδίνου, ο Βρετανός πρωθυπουργός τον διαβεβαίωσε για την «ακλόνητη υποστήριξή του».

Σύμφωνα με τη Ντάουνινγκ Στριτ, η σύνοδος αυτή θα αποτελέσει συνέχεια των συνομιλιών που πραγματοποιήθηκαν στο Παρίσι υπό τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν στις αρχές του μήνα και θα επικεντρωθεί «στην ενίσχυση της θέσης της Ουκρανίας σήμερα, περιλαμβανομένης της συνεχιζόμενης στρατιωτικής υποστήριξης (προς της χώρα) και της άσκησης αυξημένης οικονομικής πίεσης στη Ρωσία».

Οι συμμετέχοντες θα συζητήσουν επίσης «την ανάγκη η Ευρώπη να αναλάβει τον ρόλο της στον τομέα της άμυνας», μπροστά στον κίνδυνο να αρθεί η στρατιωτική και πυρηνική αμερικανική ομπρέλα.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε έτοιμος «να ξεκινήσει τις συζητήσεις» για το ενδεχόμενο η Ευρώπη να αποκτήσει στο μέλλον πυρηνικά αποτρεπτικά μέσα, έπειτα από αίτημα του μελλοντικού καγκελαρίου της Γερμανίας Φρίντριχ Μερτς.

Ο Μερτς έχει εκτιμήσει ότι είναι απαραίτητο η Ευρώπη να προετοιμαστεί «για το χειρότερο σενάριο»: οι ΗΠΑ να εγκαταλείψουν το ΝΑΤΟ. Επιθυμεί εξάλλου να συζητηθεί το ενδεχόμενο να επεκταθεί η βρετανική και γαλλική πυρηνική ομπρέλα σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Γαλλία και Βρετανία είναι οι δύο ευρωπαϊκές χώρες που διαθέτουν πυρηνικό όπλο.

Η Ουκρανία και η Ευρώπη παρακολουθούν με ανησυχία την προσέγγιση του Τραμπ με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν. Οι δύο ηγέτες είχαν τηλεφωνική επικοινωνία στις 12 Φεβρουαρίου, ενώ Μόσχα και Ουάσινγκτον ξεκίνησαν – χωρίς να καλέσουν τους Ευρωπαίους ή το Κίεβο—διμερείς διαπραγματεύσεις για τον τερματισμό του πολέμου για το ξέσπασμα του οποίου ο Αμερικανός πρόεδρος αρνείται να επιρρίψει τις ευθύνες στη Ρωσία

Οι φόβοι αυτοί ενισχύθηκαν μετά τη χθεσινή αντιπαράθεση Τραμπ- Ζελένσκι σε απευθείας μετάδοση από το Οβάλ Γραφείο.

Ο Ρεπουμπλικάνος κατηγόρησε τον Ουκρανό πρόεδρος ότι «παίζεις με τις ζωές εκατομμυρίων ανθρώπων. Παίζεις με τον Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο (…) και αυτό που κάνεις είναι πολύ ασεβές προς τη χώρα, αυτή τη χώρα».

Ο Τραμπ απείλησε επίσης τον Ζελένσκι: «Συνάψτε συμφωνία (σ.σ. με τη Ρωσία) διαφορετικά εμείς αποχωρούμε», αφήνοντας να εννοηθεί ότι η Ουάσινγκτον θα πάψει να στηρίζει το Κίεβο.

Φανερά αιφνιδιασμένος ο Ουκρανός πρόεδρος ρώτησε τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ «έχετε πάει στην Ουκρανία για να δείτε τα προβλήματά μας;», αφού ο Τζέι Ντι Βανς τον κατηγόρησε ότι «δεν σέβεται» τους Αμερικανούς.

Δείτε τον διάλογο μεταξύ των Ντόναλντ Τραμπ, Βολοντίμιρ Ζελένσκι και Τζέι Ντι Βανς, από τη τεταμένη συνάντηση στο Οβάλ Γραφείο του Λευκού Οίκου

Ζελένσκι: «Για ποια διπλωματία μιλάτε, Τζέι Ντι (Βανς); Τι εννοείτε;»

Βανς: «Μιλάω για το είδος της διπλωματίας που θα σταματήσει την καταστροφή της χώρας σας. Κύριε Πρόεδρε, αν μου επιτρέπεται, νομίζω ότι είναι ασέβεια εκ μέρους σας να έρχεστε στο Οβάλ Γραφείο και να προσπαθείτε να το συζητήσετε μπροστά στα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης. Αυτή τη στιγμή, εξαναγκάζετε τους κληρωτούς στρατιώτες σας στην πρώτη γραμμή γιατί αντιμετωπίζετε προβλήματα στρατιωτικού ανθρώπινου δυναμικού»

Ζελένσκι: «Έχετε πάει ποτέ στην Ουκρανία για να δείτε τα προβλήματά μας;»

Βανς: «Έχω διαβάσει πράγματα και ξέρω τι συμβαίνει: Παίρνετε ανθρώπους σε μια επίσκεψη προπαγάνδας, κύριε Πρόεδρε. Αρνείστε ότι έχετε πρόβλημα με την επιστράτευση στο στρατό σας; Και νομίζετε ότι δεν είναι ασέβεια να μπαίνετε στο Οβάλ Γραφείο των ΗΠΑ και να επιτίθεστε στην κυβέρνηση που προσπαθεί να αποτρέψει την καταστροφή της χώρας σας;»

Ζελένσκι: «Αυτά είναι πολλά ερωτήματα. Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Πρώτα απ ‘όλα, κατά τη διάρκεια ενός πολέμου, όλοι έχουν προβλήματα, ακόμα και εσείς».

Τραμπ: «Δεν ξέρεις. Μη μας λες πώς να συμπεριφερθούμε. Προσπαθούμε να λύσουμε ένα πρόβλημα. Μην μας λέτε πώς να συμπεριφερθούμε. Δεν υπάρχει νομιμότητα για αυτό. (…) Έχετε φέρει τον εαυτό σας σε πολύ κακή θέση. Δεν έχεις χαρτί εδώ να παίξεις… χωρίς εμάς δεν έχεις χαρτί». «Παίζεις με τη ζωή εκατομμυρίων ανθρώπων, παίζεις με τον Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο και αυτό που κάνεις είναι πολύ ασεβές προς τη χώρα μας».

Τραμπ, θυμωμένος: «Σου έχουμε ήδη δώσει, λόγω του ανόητου προέδρου (Τζο Μπάιντεν), 350 δισεκατομμύρια (δολάρια) στρατιωτικό εξοπλισμό. Οι άντρες σου είναι γενναίοι αλλά χρησιμοποιούν τον εξοπλισμό μας, αν δεν τον είχες, αυτός ο πόλεμος θα είχε τελειώσει σε δύο εβδομάδες. Δύο ημέρες».

Ζελένσκι νευρικά: «Όπως ακούω τον Πούτιν να λέει εδώ και τρεις μέρες. Ή σε λιγότερο από δύο εβδομάδες».

Τραμπ: «Θα είναι πολύ δύσκολο να διαπραγματευτούμε έτσι».

Βανς: «Απλά πες ευχαριστώ».

Τραμπ: «Νομίζω ότι είναι καλό που ο αμερικανικός λαός βλέπει τι συμβαίνει. Νομίζω ότι είναι πολύ σημαντικό. Γι’ αυτό το αφήνω να συνεχιστεί για τόσο πολύ. Πρέπει να είστε ευγνώμονες, δεν έχετε χαρτί να παίξετε. Οι πολίτες σας πεθαίνουν. Κοιτάξτε, δεν έχετε στρατεύματα και μετά μας λέτε: “Δεν θέλω εκεχειρία, δεν θέλω να σταματήσω τις εχθροπραξίες τώρα». Άκου, το παίρνεις για να σταματήσεις να πέφτουν σφαίρες και τη σφαγή των ανδρών σου, λες ότι δεν θέλεις κατάπαυση του πυρός, εγώ θέλω».

Τραμπ: «Νομίζω ότι είδαμε αρκετά. Καλή τηλεθέαση».

Στη συνέχεια ο Τραμπ ζήτησε από τον Ζελένσκι να αποχωρήσει και ακύρωσε την κοινή συνέντευξη Τύπου που θα παραχωρούσαν όπως και ένα γεύμα εργασίας.

«Μπορεί να επιστρέψει, όταν θα είναι έτοιμος για ειρήνη», έγραψε ο Ρεπουμπλικάνος λίγο αργότερα στο Truth Social, ενώ ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο ζήτησε από τον Ζελένσκι «να ζητήσει συγνώμη επειδή χάσαμε τον χρόνο μας με μια συνάντηση που θα τελείωνε με αυτόν τον τρόπο».

Ερωτηθείς από το Fox News, ο Ζελένσκι δήλωσε ότι θα ήθελε να αποκαταστήσει τις σχέσεις του με τον Τραμπ, υπογραμμίζοντας ότι θα ήταν «δύσκολο» για τη χώρα του να κερδίσει τον πόλεμο χωρίς τη βοήθεια των ΗΠΑ.

Οι αντιδράσεις από τη Ρωσία ήταν ενθουσιώδεις.

«Ιστορικό», σχολίασε ο Κίριλ Ντιμιτρίεφ, επικεφαλής του ρωσικού ταμείου επενδύσεων και ένας από τους διαπραγματευτές στις ρωσοαμερικανικές συνομιλίες.

«Το αυθάδες γουρούνι δέχτηκε επιτέλους ένα γερό χαστούκι στο Οβάλ Γραφείο», ανέφερε στο Telegram ο πρώην πρόεδρος της Ρωσίας και νυν αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας της χώρας Ντμίτρι Μεντβέντεφ. «Για πρώτη φορά, ο Τραμπ είπε την αλήθεια στον κοκαϊνομανή κλόουν», συνέχισε.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες που έχουν προσκληθεί στη σύνοδο του Λονδίνου διαβεβαίωσαν τον Ζελένσκι για την υποστήριξή τους.

«Αγαπητέ Ζελένσκι, αγαπητοί Ουκρανοί φίλοι, δεν είστε μόνοι», έγραψε ο Πολωνός πρωθυπουργός Ντόναλντ Τουσκ στην πλατφόρμα X.

«Μια Σουηδία ενωμένη στέκεται στο πλευρό των φίλων μας στην Ουκρανία», επεσήμανε ο Σουηδός πρωθυπουργός Ουλφ Κρίστερσον, προσθέτοντας “Slava Ukraini!” (Δόξα στην Ουκρανία).

«Στην Ουάσινγκτον, αρνούμενος να υποχωρήσει, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι ήταν η τιμή της Ευρώπης», σχολίασε στο Χ ο Γάλλος πρωθυπουργός Φρανσουά Μπαϊρού.

«Σήμερα κατέστη ξεκάθαρο ότι ο ελεύθερος κόσμος έχει ανάγκη έναν νέο ηγέτη. Εμείς, οι Ευρωπαίοι, πρέπει να σταθούμε στο ύψος αυτής της πρόκληση», κάλεσε η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάγια Κάλας.

Στο Κίεβο οι Ουκρανοί με τους οποίους συνομίλησε το AFP χαιρέτισαν την αποφασιστικότητα του προέδρου τους.

«Πιστεύω ότι υπερασπίστηκε πλήρως τα συμφέροντά μας. Δεν μας εγκατάλειψε», σχολίασε ο 32χρονος Ρόμαν Σκανόφ ιδιοκτήτης εταιρείας πληροφορικής.

Αλλά η 26χρονη γιατρός Άννα Πλάτσκοβα εξέφρασε τις ανησυχίες της για το μέλλον. «Η αμερικανική υποστήριξη είναι πολύ σημαντική (…) Οπότε, δυστυχώς, δεν πιστεύω ότι αυτό ήταν θετικό για εμάς».

Πηγή: real.gr AΠΕ-ΜΠΕ- AFP

Ετικέτες: topΕυρωπαίοιΖελένκσιΝτόναλτ ΤραμπΟβάλ ΓραφείοΡωσία
Προηγούμενη Ανάρτηση

Ηράκλειο: Μεγαλειώδης προσέλευση χιλιάδων πολιτών για τα Τέμπη (Photos)

Επόμενη Ανάρτηση

Το PKK κηρύσσει εκεχειρία με την Τουρκία μετά την έκκληση Οτσαλάν

Σχετικές Ειδήσεις

Γάζα: Τουλάχιστον εννέα νεκροί σε αεροπορικούς βομβαρδισμούς του Ισραήλ

Γάζα: Τουλάχιστον εννέα νεκροί σε αεροπορικούς βομβαρδισμούς του Ισραήλ

15 ώρες πριν

Τουλάχιστον εννέα Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν από σημερινούς αεροπορικούς βομβαρδισμούς του Ισραήλ στα βόρεια και νότια της Λωρίδας της Γάζας, σύμφωνα με...

Ο Έντι Ράμα θα συμμετάσχει στην εναρκτήρια συνεδρίαση του «Συμβουλίου Ειρήνης» του Τραμπ

Ο Έντι Ράμα θα συμμετάσχει στην εναρκτήρια συνεδρίαση του «Συμβουλίου Ειρήνης» του Τραμπ

15 ώρες πριν

O πρωθυπουργός της Αλβανίας Έντι Ράμα θα ταξιδέψει στην Ουάσινγκτον την επόμενη εβδομάδα για να συμμετάσχει στην εναρκτήρια συνεδρίαση του...

Ζελένσκι: Οι σύμμαχοι θα παράσχουν νέα ενεργειακή και στρατιωτική βοήθεια στο Κίεβο εντός 10 ημερών

Ζελένσκι: Οι σύμμαχοι θα παράσχουν νέα ενεργειακή και στρατιωτική βοήθεια στο Κίεβο εντός 10 ημερών

15 ώρες πριν

Η Ουκρανία έχει συμφωνήσει σε νέα πακέτα ενεργειακής και στρατιωτικής υποστήριξης με τους ευρωπαίους συμμάχους της ενόψει της τέταρτης επετείου...

ΗΠΑ-Ιράν: Επανάληψη των διμερών συνομιλιών την ερχόμενη εβδομάδα στη Γενεύη

ΗΠΑ-Ιράν: Επανάληψη των διμερών συνομιλιών την ερχόμενη εβδομάδα στη Γενεύη

1 ημέρα πριν

Η Ελβετία ανακοίνωσε σήμερα την επανάληψη των διαπραγματεύσεων μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και του Ιράν στη Γενεύη την ερχόμενη εβδομάδα,...

Ροή Ειδήσεων

Γάζα: Τουλάχιστον εννέα νεκροί σε αεροπορικούς βομβαρδισμούς του Ισραήλ

Πτώσεις δέντρων στην Αττική λόγω των θυελλωδών ανέμων – Στην Αγία Παρασκευή έπεσε πεύκο 25 μέτρων

Συνελήφθη 45χρονος για προσβολή γενετήσιας αξιοπρέπειας σε βάρος γυναικών στα Εξάρχεια

Ο Έντι Ράμα θα συμμετάσχει στην εναρκτήρια συνεδρίαση του «Συμβουλίου Ειρήνης» του Τραμπ

Μήνυμα του 112 σε Χίο και Σέριφο λόγω ισχυρών ανέμων – «Περιορίστε τις μετακινήσεις σας»

Σε δημοπρασία φωτογραφίες από την εκτέλεση των 200 κομμουνιστών στην Καισαριανή – Η ανακοίνωση του ΚΚΕ

Ζελένσκι: Οι σύμμαχοι θα παράσχουν νέα ενεργειακή και στρατιωτική βοήθεια στο Κίεβο εντός 10 ημερών

Αλεξανδρούπολη: Άνοιξε την πόρτα στους ανήλικους δολοφόνους του ο 84χρονος – Δέχθηκε 16 μαχαιριές

Κρήτη: Στα δικαστήρια ο 63χρονος αδελφοκτόνος – Η διένεξη πριν από την τραγωδία

Φρίκη: Νεαροί συνελήφθησαν για βιασμό ανηλίκου και πορνογραφία

  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Οικονομία
  • Κοινωνία
  • Δικαιοσύνη
  • Συνεντεύξεις
  • Κόσμος
  • Media
  • Αθλητισμός

© 2020 VickyPedia.gr

Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Εμφάνιση όλων των αποτελεσμάτων
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Οικονομία
  • Κοινωνία
  • Δικαιοσύνη
  • Συνεντεύξεις
  • Κόσμος
  • Media
  • Αθλητισμός

© 2020 VickyPedia.gr

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies. Με την περιήγηση στην ιστοσελίδα συμφωνείτε στην χρησιμοποίηση τους.