«Απαιτούνται γενναίες αποφάσεις από το πολιτικό σύστημα, το οποίο πρέπει να ομονοήσει ως προς την κατανόηση του προβλήματος και να εξηγήσει στους Έλληνες πολίτες τι είναι αυτό που πραγματικά διακυβεύεται από τη δημογραφική αποδυνάμωση της χώρας μας». Αυτό τόνισε ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Ιωάννης Κεφαλογιάννης, μιλώντας σήμερα στο συνέδριο του Economist – Third Demographic Summit.
Αναφερόμενος στους άξονες που πρέπει να κινηθεί η χώρα για την αντιμετώπιση του δημογραφικού, υπογράμμισε την ανάγκη για «γενναία μέτρα προς την κατεύθυνση της ενίσχυσης των φοροαπαλλαγών, των επιδομάτων και των υποστηρικτών δομών για όσους έχουν παιδιά».
«Χρειαζόμαστε» επίσης, είπε, «μια στοχευμένη μεταναστευτική πολιτική» με αυστηρή εφαρμογή «των κανόνων που διέπουν την είσοδο των αλλοδαπών και καθιστούν δυσχερή την παράνομη μετανάστευση» και «μια στοχευμένη πολιτική προσέλκυσης και ενσωμάτωσης μεταναστών με κριτήριο τις ελληνικές οικονομικές ανάγκες και την πολιτισμική συνάφεια».
«Πρέπει» ακόμη, είπε, «να κατανοήσουμε τη γεωπολιτική σημασία της ελληνικής διασποράς και να ενισχύσουμε τον ρόλο της. Απαιτείται οι ομογενείς μας ανά την υφήλιο να πεισθούν να συμβάλουν οικονομικά και πνευματικά στην ανάπτυξη της χώρας» και προς αυτή την κατεύθυνση συμβάλλουν, όπως εξήγησε ο κ. Κεφαλογιάννης, μέτρα όπως «η επιστολική ψήφος και η διευκόλυνση της συμμετοχής τους στα κοινά που θεσμοθετούνται αυτό το διάστημα».
Παράλληλα, πρέπει να υπάρχει «μια στοχευμένη περιφερειακή πολιτική, με επίκεντρο την ενίσχυση του πληθυσμού των νησιών μας» και «την παροχή κινήτρων» για την επιστροφή σε αυτά.
Εξήγησε ότι «η Ελλάδα είναι μια χώρα η οποία έχει διαπιστωμένες δημογραφικές αδυναμίες» που «δημιουργούν σημαντικά ζητήματα ασφαλείας» όπως «η πληθυσμιακή απομείωση περιοχών κυρίως στη νησιωτική χώρα και ιδίως στο ανατολικό Αιγαίο, η μείωση του πληθυσμού και κατ’ επέκταση του εργατικού δυναμικού που δεν έχει συνοδευτεί από μια μετάβαση από μια οικονομία εντάσεως εργασίας σε μια οικονομία εντάσεως γνώσης και τεχνολογίας».
Υπάρχουν, είπε, «αυξανόμενες δαπάνες για την κάλυψη των αναγκών των ηλικιωμένων σε υγεία, κοινωνική πρόνοια και συντάξεις», ενώ πολλοί νέοι οδηγούνται «στη φυγή προς το εξωτερικό», συμπλήρωσε ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας.
Εξάλλου, ο Γιώργος Πρεβελάκης, καθηγητής Γεωγραφίας και Γεωπολιτικής στο Panthéon-Sorbonne University (Paris 1), τόνισε ότι το ζήτημα «της πολιτικής του πληθυσμού είναι ένας παράγοντας που καθορίζει μακροσκοπικά τη γεωπολιτική του κόσμου».
Χαρακτήρισε θεμελιακό θέμα το δημογραφικό που επιδρά στην Ελλάδα, ενώ είπε ότι «είναι καλό νέο» το ότι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης πρότεινε προ δύο ετών στον ΟΟΣΑ «τη δημιουργία ενός κέντρου των πληθυσμιακών δυναμικών στην Ελλάδα» και, συγκεκριμένα στην Κρήτη, το οποίο «αρχίζει να οικοδομείται» και «μπορεί να εξελιχθεί σε διεθνές».
Για τη γεωπολιτική ισχύ της χώρας, εξήγησε ότι πρόκειται για ένα σύνθετο ζήτημα με διάφορους παράγοντες. «Βρισκόμαστε ως Ελλάδα στο σταυροδρόμι μιας ηπείρου, της Ευρώπης που γνωρίζει τον πληθυσμιακό χειμώνα, και μιας ηπείρου, της Αφρικής, που γνωρίζει μια πληθυσμιακή ανάπτυξη» υπογράμμισε ο κ. Πρεβελάκης.
Για το brain drain, τόνισε ότι «μας αδυνατίζει», αλλά ταυτόχρονα ενισχύει την ομογένειά μας, ενώ πρόσθεσε: «Η Ελλάδα μπορεί να γίνει μια δημογραφική αντλία. Να εισάγουμε πληθυσμούς, να τους ελληνοποιούμε και να τροφοδοτούμε τη διασπορά μας» είπε ο καθηγητής και αναφέρθηκε σε παραδείγματα του παρελθόντος όπως οι πρόσφυγες από τη Μικρά Ασία -αρκετοί εκ των οποίων, όπως είπε, «ήταν τουρκόφωνοι»- ενώ υπογράμμισε και την έλευση Ελλήνων της Αιγύπτου αλλά και Αλβανών μεταναστών κατά τη δεκαετία του 1990.
«Υπάρχουν δεξαμενές πληθυσμών που μπορούν να έρθουν και να ενταχθούν. Να ξαναδημιουργήσουμε το αφήγημα για την εθνική ταυτότητα» τόνισε ο κ. Πρεβελάκης.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ