Υπό πολιορκία το Κίεβο με ανταλλαγές πυρών, εκρήξεις και σειρήνες να ηχούν – Οι κάτοικοι εγκαταλείπουν την περιοχή – Μπαράζ κυρώσεων από τη Δύση, ανίκανες να αποτρέψουν τη συνέχιση της εισβολής – Σκληρή γλώσσα από τον πρώην πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ κατά ευρωπαϊκών χωρών για τη στάση τους.
Σε πλήρη εξέλιξη η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, με το Κίεβο να ξυπνά σήμερα, Παρασκευή, από τις αντιαεροπορικές σειρήνες και μπαράζ εκρήξεων. Την Πέμπτη η Ρωσία εισέβαλε από πολλαπλά μέτωπα στην ουκρανική επικράτεια, φτάνοντας να καταλάβει και εγκαταστάσεις στην περιφέρεια του Κιέβου, αλλά και την περιοχή του Τσέρνομπιλ, στα σύνορα με τη Λευκορωσία, μεγάλο μέρος της επαρχίας της Χερσώνα στο Ντονμπάς και άλλα σημεία στα ανατολικά σύνορα.
Το μεσημέρι της Παρασκευής, ο πρόεδρος Ζελένσκι, ο οποίος δεν είναι σίγουρο ότι παραμένει στο Κίεβο, Φέρεται να υπέβαλε αίτημα προς τον Βλαντιμίρ Πούτιν για διαπραγματεύσεις. Είχαν προηγηθεί σχετικές δηλώσεις και από τον διευθυντή του γραφείου του.
Η πρώτη απάντηση ήρθε από τον Σεργκέι Λαβρόφ, ο οποίος απέρριψε το αίτημα για συζητήσεις όσο ο ουκρανικός στρατός συνεχίζει να πολεμά. Ο Ρώσος ΥΠΕΞ δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι η Μόσχα δεν αναγνωρίζει την ουκρανική κυβέρνηση ως δημοκρατική και υποστήριξε ότι οι Ουκρανοί πρέπει να είναι ελεύθεροι να επιλέξουν το μέλλον τους.
Νωρίτερα, πάντως, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, είχε δηλώσει ότι η Μόσχα αναγνωρίζει τον Ζελέσνκι ως πρόεδρο της Ουκρανίας, αλλά όχι απαραίτητα την κυβέρνησή του. Η Ρωσία αξιώνει από καιρό εγγυήσεις ότι η Ουκρανία δεν θα ενταχθεί ποτέ στο ΝΑΤΟ ή δεν θα επιτρέψει στη Συμμαχία να αναπτύξει στρατό και όπλα στο έδαφός της.
Ο Ρώσος πρόεδρος θα έχει σήμερα μπαράζ επαφών με διεθνείς ηγέτες και μια από τις πρώτες και πιο σημαντικές ήταν εκείνη με τον Κινέζο ομόλογό του Σι Τζινπίνγκ. Μετά τη συνομιλία τους πηγές από το Πεκίνο επισημαίνουν ότι ο Κινέζος πρόεδρος θα στηρίξει τις προσπάθειες επίλυσης της κρίσης μέσω διαλόγου του Βλαντιμίρ Πούτιν με τον Βολόντιμιρ Ζελένσκι.
Στο μεταξύ σφοδρή ήταν επίθεση κατά σειράς ευρωπαϊκών χωρών, ονομάζοντας μάλιστα τη Γερμανία, την Ιταλία και την Ουγγαρία που εξαπέλυσε ο πρώην πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τούσκ με αφορμή την κρίση στην Ουκρανία. Αποδέκτρια των σχολίων είναι κυρίως τη Γερμανία και κατηγορεί τον Καγκελάριο Όλαφ Σολτς πως ηγήθηκε ομάδας ηγετών που εμπόδισαν αυστηρότερες κυρώσεις κατά τη διάρκεια της έκτακτης συνόδου κορυφής στις Βρυξέλλες.
Η κριτική Τουσκ αποκαλύπτει και τη μεγάλη διάσταση στους κόλπους των Ευρωπαίων όσον αφορά τη στάση απέναντι στη Μόσχα.
Αντιπολεμικές διαδηλώσεις στη Ρωσία και καταστολή
Την Πέμπτη χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στη Μόσχα, την Πετρούπολη και της Ρωσίας, σε διαδηλώσεις κατά της εισβολής που καταστάλθηκαν σχεδόν αμέσως από τη ρωσική αστυνομία με εκατοντάδες συλλήψεις. Διαμαρτυρίες εναντίον της ρωσικής εισβολής σήμερα στην Αθήνα, στις 6 μ.μ καλεί ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ στη ρωσική πρεσβεία, στις 6.30 το ΚΚΕ.