Την εκτίναξη του αριθμού των μισθωτών που θα ενταχθούν στον μηχανισμό “Συν-Εργασία” προβλέπει η έκθεση της Κομισιόν για την ενίσχυση εποπτεία στην Ελλάδα. Συγκεκριμένα, αναφέρεται ότι θα ενταχθούν 394.000 εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα.
Και αυτό παρά το γεγονός ότι τον Αύγουστο μειώθηκε το πλήθος των ενταγμένων στη “Συν-Εργασία” σε σχέση με τον Ιούλιο.
Όπως αναφέρεται στην έκθεση, τον Ιούλιο 5500 επιχειρήσεις ενέταξαν στη “Συν-Εργασία” 48500 εργαζομένους, ενώ τον Αύγουστο οι επιχειρήσεις έπεσαν στις 4900 και οι “συν-εργαζόμενοι” στους 41200 ευρώ.
Αυτό οφείλεται, σύμφωνα με τις Βρυξέλλες, στην ανάκαμψη των οικονομικών δραστηριοτήτων κατά την κορύφωση της τουριστικής περιόδου.
Με άλλα λόγια στην Κομισιόν αναμένουν σχεδόν τον 10πλασιασμό των “συν-εργαζόμενων” μισθωτών έως τέλος Δεκεμβρίου, οπότε λήγει η ισχύς του εν λόγω προγράμματος.
Η ίδια έκθεση αναφέρει πως το κονδύλι το οποίο προορίζεται για τη “Συν-Εργασία” ανέρχεται σε 440 εκατ. ευρώ.
Το ποσό αυτό, σύμφωνα με τις Βρυξέλλες, είναι επιλέξιμο για χρηματοδότηση βάσει του νέου ευρωπαϊκού μέσου προσωρινής στήριξης για τον περιορισμό των κινδύνων ανεργίας σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης (SURE).
Η Επιτροπή θα διαθέσει στην Ελλάδα χρηματοδοτική βοήθεια 2,7 δισεκατομμυρίων ευρώ στο πλαίσιο αυτού του μέσου, για τη στήριξη αυτής και άλλων μέτρων προστασίας των εργαζομένων και των αυτοαπασχολούμενων, τονίζουν από τις Βρυξέλλες.
Σημειώνεται επίσης πως λόγω της χαμηλής αρχικής απορρόφησης , ο σχεδιασμός του συστήματος τροποποιήθηκε τον Ιούλιο, αυξάνοντας το μερίδιο των εισφορών κοινωνικής ασφάλισης που καλύπτει το κράτος από 60% σε 100%. Η διάρκεια του προγράμματος παρατάθηκε επίσης κατά 2 μήνες, έως τον Δεκέμβριο του 2020.