Χωρίς να προκαλούν ρωγμές στο θετικό κλίμα ανταλλαγής απόψεων, κατά την πρώτη μέρα της συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, δεν έλειψαν κριτικές προσεγγίσεις , αιχμές κατά του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Σωκράτη Φάμελλου αλλά και διαφοροποιήσεις επί της εισήγησης της Πολιτικής Γραμματείας, Οι οργανωτικές δυσλειτουργίες του κόμματος, το σχέδιο Φάμελλου για τον τραπεζικό τομέα και η χρονική μετατόπιση της διεξαγωγής του προγραμματικού και καταστατικού συνεδρίου (Μάιο αντί για Μάρτιο) αποτέλεσαν τα τρία κύρια σημεία κριτικής , την οποία εκφράζει μεταξύ άλλων ο κύκλος των στελεχών που είναι κοντά στον Παύλο Πολάκη.
Στελέχη της πλειοψηφίας επισημαίνουν ότι η μετατόπιση του συνεδρίου έγινε γιατί δεν προλάβαιναν να υπάρξουν οργανωτικές μέριμνες ενώ έχει κριθεί ως αναγκαίο να υπάρξει εξόρμηση για επανασύνδεση του κόμματος με την κοινωνία και οργανωτική ενίσχυση στις οργανώσεις των μελών.
Επίσης, απαιτείται χρόνος για τον προγραμματικό διάλογο αλλά και ζυμώσεις στο πλαίσιο της προσπάθειας ανασυγκρότησης του χώρου της κεντροαριστεράς. Βέβαια, υπάρχουν και σχόλια από άλλα στελέχη που θεωρούν ότι η καθυστέρηση στη διεξαγωγή του συνεδρίου αφορά στην προσπάθεια της πλειοψηφίας των 87+ να διαμορφώσει καλύτερους όρους ως προς τους συσχετισμούς που επιδιώκει να είναι υπέρ της.
Πάντως, το καυτό τραπεζικό ζήτημα επανέρχεται συνεχώς και οι τριβές εδράζονται στο αν επιλεγεί η γραμμή της ενίσχυσης του ρόλου του δημοσίου συστημικής τράπεζας, είτε με αύξηση της συμμετοχής του δημοσίου στη μετοχική σύνθεση της Εθνικής Τράπεζας είτε με την επιστροφή στο Δημόσιο της Εθνικής Τράπεζας. Θα κληθεί να αποφασίσει συλλογικά ο ΣΥΡΙΖΑ γι αυτά, που επί της ουσίας είναι δίπολο οικονομικής πολιτικής , ίδιας κατεύθυνσης αλλά διαφορετικής φιλοσοφίας. Όπως και στη συνεδρίαση της κεντρικής Επιτροπής, οι προγραμματικές προτάσεις για το τραπεζικό σύστημα θα ξαναβρεθούν στο επίκεντρο των διαφωνιών και σε επόμενες φάσεις συλλογικών διαδικασιών.
Σε αυτό το μήκος κύματος, ηχηρή ήταν η τοποθέτηση του πρώην υπουργού του ΣΥΡΙΖΑ Τρύφωνα Αλεξιάδη και στενού συνεργάτη του Παύλου Πολάκη ο οποίος, κατά τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής της 25ης Ιανουαρίου. Ο Τρύφων Αλεξιάδης αφού επεσήμανε πτυχές σημαντικές της εισήγησης με τις οποίες συμφωνεί ξετύλιξε μια σειρά διαφωνιών του.
Με ρητορικά ερωτήματα προς την πλειοψηφία σκιαγράφησε αρχικά ζητήματα οργανωτικής δυσλειτουργίας, προσδιορίζοντας ότι είναι λάθος:
– ο αποκλεισμός μελών του οργανωτικού και της Κεντρικής Επιτροπής από το να είναι εισηγητές στις κομματικές συσκέψεις που έγιναν, με απόφαση της 5μελούς γραμματείας
-η παραβίαση του άρθρου 17 του καταστατικού ακόμη από την Πολιτική Γραμματεία για εκλογή συντονιστή και αναπληρωτή οργανωτικού από την Κεντρική Επιτροπή χωρίς να ανακοινώνονται τα 5 ονόματα που κυκλοφορούν ότι έχουν εκλεγεί στη Γραμματεία .
-συναντήσεις του ΣΥΡΙΖΑ με φορείς χωρίς να συμμετέχουν αρμόδια τμήματα, όπως το τμήμα οικονομικής πολιτικής ή το τμήμα μικρομεσαίων.
Παράλληλα, άσκησε οξεία κριτική γιατί, όπως είπε, μετά τη συνάντηση του Σωκράτη Φάμελλου με τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννη Στουρνάρα όσα αναφέρθηκαν δημόσια στο δελτίο τύπου του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι αυτά που έχουν αποφασιστεί στα συνέδρια, ούτε συνεδριακές προτάσεις, όπως αυτά είπε στην έναρξη της συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.
Μάλιστα , ο Τρύφων Αλεξιάδης αναφορικά με την εισήγηση της Πολιτικής Γραμματείας σημείωσε ότι «εδώ υπάρχει κάτι και καταστατικά και πολιτικά λάθος», υπογραμμίζοντας ότι «το συνέδριο αποφασίζει και η Κεντρική Επιτροπή υλοποιεί αποφάσεις συνεδρίου, η Πολιτική Γραμματεία δεν χαράζει γραμμή».
Και εξηγεί ότι «δεν μπορεί να έρχεται μια εισήγηση της Πολιτικής Γραμματείας, που για το θέμα των τραπεζών δεν υπάρχουν οι πάγιες θέσεις μας για το τραπεζικό σύστημα». Επισημαίνει ότι είναι πάγιες θέσεις από τότε που δημιουργήθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με τα του τραπεζικού τομέα και επιπρόσθετα αναφέρεται στο 3ο Συνέδριο περί επιστροφής στο δημόσιο μιας τουλάχιστον συστημικής τράπεζας αλλά και στο 4ο συνέδριο περί δημοσίου πυλώνα στο τραπεζικό σύστημα.
«Τα είπατε αυτά στις τράπεζες», αναρωτήθηκε απευθυνόμενος στον Σωκράτη Φάμελλο και στην πλειοψηφία.
Εκρινε αρνητικά και την αλλαγή του χρονοδιαγράμματος για το συνέδριο , με δεδομένο ότι υπήρχε ο οδικός χάρτης πορείας για ΚΟΕΣ κλπ , και σημείωσε: «Μας πάτε πίσω».
Οι διήμερες εργασίες της Κεντρικής Επιτροπής ολοκληρώνονται το μεσημέρι της Κυριακής και ήδη έχει γίνει κάλεσμα για τη συμμετοχή στο συλλαλητήριο διαμαρτυρίας στο Σύνταγμα για την τραγωδία των Τεμπών.
Οσον αφορά τον οργανωτικό σχεδιασμό , με βάση την εισήγηση της πλειοψηφίας, στα μέσα Φεβρουαρίου θα γίνει νέα συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής για να ορισθούν προσυνεδριακές επιτροπές, στα μέσα Μάρτη θα εγκριθούν τα προσυνεδριακά κείμενα ενώ η εκλογή Συνέδρων θα γίνει στις αρχές Μαΐου. Το Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ θα πραγματοποιηθεί εντός Μαΐου και δυο εβδομάδες μετά θα γίνει η εκλογή των μελών της Κεντρικής Επιτροπής και Νομαρχιακών Επιτροπών.
Πηγή: Documentonews.gr