Σειρά προτάσεων για την επανεκκίνηση της αγοράς ακινήτων μετά την κρίση του κορονοϊού, καταθέτουν τράπεζες και εταιρείες διαχείρισης ακινήτων. Οι αλλαγές που έχουν τεθεί στο τραπέζι αφορούν κυρίως την παροχή ισχυρών φορολογικών κινήτρων τόσο στον ΦΠΑ όσο και στη φορολόγηση των ενοικίων, αλλά και την είσπραξη του ΕΝΦΙΑ, σε συνδυασμό με πολεοδομικές διευκολύνσεις.
Οι προτάσεις έχουν ζητηθεί προκειμένου να κινηθεί το Δημόσιο με στόχο την ανάσχεση της εξαιρετικά προβληματικής κατάστασης στην αγορά ακινήτων, που επηρεάζει όλα τα επίπεδα της οικονομίας αλλά και τους τραπεζικούς ισολογισμούς, αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους αιμοδότες του ΑΕΠ της χώρας και “μαγνήτη” επενδύσεων. Στο πλαίσιο αυτό, έχουν καταρτιστεί προτάσεις που θα συζητηθούν στην κυβέρνηση, προκειμένου να δρομολογηθούν άμεσα για την ανάκαμψη της αγοράς ακινήτων.
Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, ο σχεδιασμός στρέφεται καταρχήν σε αλλαγές στο φορολογικό καθεστώς, με στόχο την παροχή φορολογικών κινήτρων. Συγκεκριμένα:
-Μείωση του ΦΠΑ στο 13%, μέχρι το τέλος του 2022, για όλες τις οικοδομικές εργασίες, τα δομικά υλικά και τις υπηρεσίες μηχανικών και συμβούλων για την κατασκευή. Αυτό θα μειώσει αισθητά το κατασκευαστικό κόστος και θα δώσει σημαντική ώθηση σε όλους τους επενδυτές να “τρέξουν” παγωμένα projects ειδικά στον τομέα των συμβουλευτικών υπηρεσιών.
-Ελάφρυνση φόρου στο ενοίκιο που εισπράττει ο ιδιοκτήτης και υποχρεωτική καταβολή του από τον ενοικιαστή σε τραπεζικό λογαριασμό, για πάταξη της φοροδιαφυγής.
-Εισαγωγή έκπτωσης 25%, για δύο χρόνια, στην πληρωμή ΕΝΦΙΑ σε μία δόση.
-Φορολογικές ελαφρύνσεις για αναβάθμιση κτιρίων με ίδια κεφάλαια.
-Απαλλαγή του πόθεν έσχες για την πρώτη κατοικία.
-Χαμηλότερη φορολόγηση σε υπηρεσίες βραχυπρόθεσμων ενοικιάσεων και σημαντικά φορολογικά κίνητρα για ανακαινίσεις.
-Μέτρα απόκτησης επιπλέον ακίνητης περιουσίας, πέραν της πρώτης κατοικίας, για νεαρά ζευγάρια, μέσω μειωμένης καταβολής ΦΠΑ.