«Hotspot της κλιματικής κρίσης», χαρακτήρισε ο Σωκράτης Φάμελλος την Ανατολική Μεσόγειο. Κατά την τηλεοπτική παρουσία του στη VickyPedia, ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν έχει σχέδιο για την κυκλική οικονομία και την ανακύκλωση, διότι ακύρωσε τη νομοθετική παρέμβαση του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ υπογράμμισε ότι η Νέα Δημοκρατία διακρίνεται από την ιδεοληψία της για την ιδιωτικοποίηση νευραλγικών τομέων της καθημερινότητας, για την εξυπηρέτηση συμφερόντων. «Θέλουν να πουλήσουν το δίκτυο του ΔΕΔΗΕ, του φυσικού αερίου, ακόμα και το νερό», είπε χαρακτηριστικά και επεσήμανε ότι παραχωρούνται σε ιδιώτες, φίλους της κυβέρνησης δίκτυα που είναι κερδοφόρα και προσφέρουν συγκεκριμένα έσοδα. Επίσης ο Σωκράτης Φάμελλος κατέστησε σαφές ότι όλες οι καμένες εκτάσεις πρέπει άμεσα να αναδασωθούν όπως προβλέπεται στο Σύνταγμα.
«Δυστυχώς εδώ και πολύ καιρό. Άλλοτε το καταλαβαίνουμε, δυστυχώς το καταλαβαίνουμε όταν έχουμε τραγικές επιπτώσεις, τρέχουμε πίσω τα γεγονότα, αλλά η κλιματική αλλαγή που πλέον την λέμε κλιματική κρίση, έχει μπει για τα καλά στη ζωή μας. Το κλίμα δεν περιμένει. Δυστυχώς, αλλάζει και αλλάζει με έναν τρόπο που δημιουργεί έκτακτα καιρικά φαινόμενα. Το είδαμε στη Γερμανία και στο Βέλγιο, αλλά το είδαμε και με τις πολύ υψηλές θερμοκρασίες που υπήρχαν στον αρκτικό κύκλο, στην Ανταρκτική. Υπάρχει μία άνοδος, πλέον, της μέσης θερμοκρασίας παγκοσμίως, αλλά στην Ελλάδα τα προβλήματα είναι περισσότερα. Πρέπει να σας πω, ότι με βάση μετρήσεις του Εθνικού Αστεροσκοπείου, η Ελλάδα έχει μεγαλύτερη αύξηση της μέσης θερμοκρασίας από ό,τι έχει γενικά η υφήλιος και αυτό οφείλεται στο ότι η Ανατολική Μεσόγειος είναι ένα από τα λεγόμενα hotspot της κλιματικής κρίσης. Αλλάζει πολύ γρήγορα το κλίμα και, δυστυχώς, αυτό που μας μένει είναι ότι το λέμε όλοι, αλλά δεν αλλάζουμε τη ζωή μας. Αυτό είναι, ίσως το μεγαλύτερο πρόβλημα. Δεν αλλάζουμε τον τρόπο που καταναλώνουμε, δεν αλλάζουμε τον τρόπο που παράγουμε, δεν αλλάζουμε τον τρόπο που ζούμε και όσον αφορά στη διοίκηση, δεν αλλάζουμε τις αποφάσεις και τον τρόπο παραγωγής. Χρειάζεται μια ριζική αλλαγή του μοντέλου παραγωγής και κατανάλωσης. Όλα αυτά που λέμε για την κυκλική οικονομία, για την κλιματική ουδετερότητα, είναι λέξεις οι οποίες επιστημονικά είναι ενδιαφέρουσες», τόνισε ο Σωκράτης Φάμελλος και υποστήριξε ότι οι αλλαγές είναι δύσκολες διότι «χρειάζεται κάποιος να πληρώσει, για να το πω έτσι απλά. Για να γίνει αυτή η αλλαγή πρέπει κάποιος να υποχρεώσει. Ξέρετε τι γίνεται, πρέπει να πληρώσει η παγκόσμια κοινωνία και πρέπει να πληρώσουν τα μεγάλα κράτη για αυτήν την αλλαγή, αλλά όπως σε όλα τα κομμάτια της ζωής μας, κάθε αλλαγή, ο καθένας προσπαθεί να την εκμεταλλευτεί προς όφελος του. Αντί να κάνουμε μία παγκόσμια σκέψη, πως θα βάλουμε μπρος όλες τις κοινωνίες, υπάρχει και στο κλίμα κλιματικός ανταγωνισμός».
Ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας υπογράμμισε τα προβλήματα που προκαλούνται από τις διαφωνίες και, βέβαια, τόνισε όσα πρέπει να γίνουν ώστε να προετοιμαστούμε για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης.
«Υπήρχαν πολλές διαφωνίες, μέχρι πρόσφατα και παγκόσμια και ο κ. Τραμπ, ας πούμε, είχε βάλει μεγάλα ζητήματα και είχε αποχωρήσει τη Συμφωνία των Παρισίων. Τώρα υπάρχει μια ομοφωνία. Έχουμε συμφωνήσει ότι υπάρχει κλιματική κρίση, έχουμε συμφωνήσει ότι πρέπει να αλλάξουμε, έχουμε βάλει ένα στόχο που είναι πάρα πολύ δύσκολος: ο στόχος της κλιματικής ουδετερότητας. Έχουμε δύο παράλληλες κρίσεις: η μια είναι η κρίση του κλίματος και η άλλη της βιοποικιλότητας. Το ένα τροφοδοτεί το άλλο. Συνδέονται και με την πανδημία, συνδέονται και με την έλλειψη των φυσικών πόρων, με το πρόβλημα της πείνας, με το πρόβλημα του καθαρού νερού. Αυτά, όμως, χρειάζονται και πολύ μεγάλες αλλαγές μετά στη ζωή μας. Η κλιματική ουδετερότητα, που σας είπα, είναι ένας στόχος που έχει βάλει η Ευρώπη που λέει ότι το 2050 πρέπει να είμαστε κλιματικά ουδέτεροι. Πολύ απλά, αυτό σημαίνει ότι: όσο διοξείδιο του άνθρακα εκπέμπουμε, τόσο πρέπει να απορροφούν οι δραστηριότητές μας ή η φύση. Φαντάζεστε, λοιπόν, πως θα είναι η ζωή, αν δεν έχουμε αυτοκίνητο εσωτερικής καύσης, αν δεν έχουμε κεντρική θέρμανση, αν δεν έχουμε ηλεκτροπαραγωγή από ορυκτά καύσιμα, ακόμα και πετρέλαιο και φυσικό αέριο και άνθρακα και λιγνίτη. Για αυτό σας λέω, ότι στα λόγια είναι εύκολο οι αλλαγές όμως είναι συνταρακτικές».
Ο βουλευτής Θεσσαλονίκης αναφέρθηκε και στη θεαματική αλλαγή της κυβέρνησης. Όταν η Νέα Δημοκρατία βρισκόταν στην αντιπολίτευση αποκήρυξε την κλιματική αλλαγή.
«Κοιτάξτε, καταρχήν έχει αλλάξει στο ότι η Ν.Δ. τότε ήταν αντιπολίτευση και τώρα είναι κυβέρνηση», απάντησε ο Σωκράτης Φάμελλος στο ερώτημα τι έχει αλλάξει από το 2017. «Τα πράγματα είναι πολύ απλά: ο κύριος Μητσοτάκης, θυμάστε ότι μας κατηγορούσε παρά πολύ έντονα για τα θέματα, ας πούμε της τραγωδίας στο Μάτι. Με το που έγινε κυβέρνηση, σε 6 μήνες πήγε στο Ο.Η.Ε. και είπε ότι ήταν ένα ακραίο κλιματικό φαινόμενο. Εδώ, λοιπόν, χρειάζεται και μεγαλύτερη σοβαρότητα στο πως θα αντιμετωπίζουμε τα ζητήματα αυτά. Την επικαλείται και, μάλιστα, την έχει εντάξει ο κ. Μητσοτάκης στα κεντρικά του πολιτικά εργαλεία. Αλλά επικαλείται και την κλιματική αλλαγή για να γίνουν κάποιες αλλαγές όπως το σχέδιο της απολιγνιτοποίησης, το οποίο είναι ένα σχέδιο, το οποίο χρειάζεται, μόνο που δεν είναι αυτό που λέμε απανθρακοποίηση, δηλαδή, το να κλείσουν τα λιγνιτικά εργοστάσια. Σημαίνει ότι πρέπει να τα αντικαταστήσουν με πράσινα έργα και όχι με ιδιωτικό φυσικό αέριο που κάνει ο κ, Μητσοτάκης. Άρα βλέπουμε ότι η κλιματική αλλαγή, πολλές φορές χρησιμοποιείται και ως πρόφαση για να περάσουν πολιτικές που επιλέγει το κάθε κόμμα, με βάση την πολιτική του ταυτότητα, τους χώρους που θέλει να εξυπηρετήσει, τα οικονομικά συμφέροντα που θέλει να εξυπηρετήσει. Τότε, ξέρετε και στη Μάνδρα και στο Μάτι, αλλά εγώ θα σας πω και ένα άλλο παράδειγμα τη Σαμοθράκη όπου εκείνη την περίοδο κυριολεκτικά είχε κατέβει το βουνό μέσα στη Χώρα της Σαμοθράκης. Όλοι λέγανε: “Ναι, έχουμε ένα κλιματικό φαινόμενο, ένα ακραίο καιρικό φαινόμενο”, αλλά κανείς δεν μπήκε στη λογική να συζητήσει: “ωραία και τι αλλάζουμε; Τι αλλάζουμε στη ζωή μας;”. Γιατί πρέπει να αλλάξουμε δύο πράγματα. Το ένα είναι: πρέπει να αλλάξουμε δραστηριότητες που παράγουν ρύπους του θερμοκηπίου και το δεύτερο είναι: πρέπει να κάνουμε την κοινωνία μας πιο ανθεκτική. Πρέπει να κάνουμε την κοινωνία πιο ανθεκτική στις πλημμύρες, πρέπει να κάνουμε την κοινωνία πιο ανθεκτική στην ξηρασία, πρέπει να κάνουμε την κοινωνία πιο ανθεκτική στην έλλειψη πόρων, όπως είναι το νερό ή, όπως είναι και κάποια είδη τροφής. Δυστυχώς, αυτές τις αλλαγές δεν τις έχουμε ενσωματώσει στην ζωή μας. Δεν είναι πιο ανθεκτική η κοινωνία μας. Χρειάζεται μια αλλαγή, παραδείγματος χάρη σε όλα τα λιμενικά έργα, χρειάζεται μια αλλαγή στα αντιπλημμυρικά έργα. Αυτά είναι που θα έπρεπε να έχουν προτεραιότητα και στο Ταμείο Ανάκαμψης, τώρα που το έχουμε μπροστά μας», εξήγησε ο αρμόδιος τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ.
Στο ερώτημα για την παλαιότερη δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη την «Bild», για όφελος των γερμανικών εταιρειών από το κλείσιμο των λιγνιτωρυχείων, ο Σωκράτης Φάμελλος ήταν καταπέλτης.
«Τη θυμάμαι αυτή την δήλωση, στην “Bild”. Κοιτάξτε, νομίζω ότι ο κ. Μητσοτάκης σε αυτή την συνέντευξη, αποκάλυψε το δικό του προσωπικό σχέδιο, και της Ν.Δ. Ενώ, δηλαδή, επικαλείται την περιβαλλοντική ατζέντα γενικώς, για να παρουσιάσει ένα πράσινο προφίλ, είπε σ’ εκείνη τη συνέντευξη, ότι θα υπάρχουν πολλές ευκαιρίες στη Δυτική Μακεδονία και στη Μεγαλόπολη για τις γερμανικές εταιρείες να κάνουν δουλειές και όταν τον ρωτήσανε “και οι πολίτες;”, είπε ότι οι πολίτες θα πρέπει να βρουν κάτι άλλο να κάνουν, ένα άλλο επάγγελμα να κάνουν. Η ορθή απολιγνιτοποίηση και η ορθή απανθρακοποίηση, θα ήταν η πολιτεία να έχει ετοιμάσει ένα σχέδιο και να έχει και λεφτά να το πούμε απλά. Να γίνουν νέες δουλειές εκεί. Τώρα, στην Δυτική Μακεδονία, ξέρετε, έχουμε ήδη 2.500 ανέργους ήδη. Μέσα σε ούτε δύο χρόνια μετά την εξαγγελία του κ. Μητσοτάκη, ο οποίος, μάλιστα, είχε εξαγγείλει ότι από το 2023 θα κλείνουν τα ελληνικά εργοστάσια. Όμως ήδη έχουμε κλειστά εργοστάσια, ήδη έχουμε κλειστά λιγνιτωρυχεία και 2.500 ανέργους. Τι θα έπρεπε να κάνει η πολιτεία; Είναι πάρα πολύ απλό. Εμείς στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είχαμε δημιουργήσει το πρώτο Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης Ευρώπης. Είχαμε βρει, λίγα, είναι αλήθεια, τότε τα λεφτά, 30 εκατομμύρια το χρόνο μπαίνανε. Δεν είναι αμελητέα, τα οποία λέγαμε ότι θα πάνε σε νέες επιχειρήσεις και νέες θέσεις εργασίας στη Δυτική Μακεδονία, που θα είναι συμβατές με αυτό το πράσινο μοντέλο της πολιτικής. Κι όμως, ενώ παραδώσαμε αυτόν τον προϋπολογισμό στην κυβέρνηση του Μητσοτάκη, δεν ενεργοποιήθηκε. Αυτή θα είναι η διαφορά. Να πάμε να κάνουμε καινούργιες δουλειές. Παράδειγμα: μπορούμε να βρούμε πόρους, που θα μπορούσαμε και από το Ταμείο Ανάκαμψης ή από το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης, που έχουμε φτιάξει για να αποκαταστήσουμε τα λιγνιτωρυχεία, έτσι ώστε να έχουν άμεσα δουλειά οι κάτοικοι και να φέρνουμε σιγά – σιγά επιχειρήσεις, ώστε, λέω εγώ, στα 10 χρόνια να έχει αλλάξει το παραγωγικό μοντέλο. Είναι δύσκολες αλλαγές και πολλές φορές φαίνεται ότι η πολιτική, επειδή ψάχνει το γρήγορο κέρδος και αναφέρομαι στο πολιτικό κέρδος, δεν μπορεί να δει μακροπρόθεσμα. Ο κόσμος θέλει να κερδίσει, να εντυπωσιάσει, πιθανά να κερδίσει το feeling του κόσμου για την επόμενη κάλπη, αλλά στην πολιτική πρέπει να το δούμε και λίγο πιο μακριά. Είναι αυτό που λέγαμε προηγουμένως στο βιντεάκι που φτιάξατε εσείς: τι αφήνουμε στα παιδιά μας…».
Ο Σωκράτης Φάμελλος αναφέρθηκε και στη διετή καθυστέρηση της κυβέρνησης να ετοιμάσει το νέο πολεοδομικό σχέδιο για το Μάτι.
«Αυτό είναι ερώτημα που κάναμε κι εμείς στη Βουλή. Δεν πήραμε απάντηση. Ο κ. Μητσοτάκης είχε δεσμευτεί, όταν εκλέχθηκε η κυβέρνηση, ότι σε ένα χρόνο θα υπάρχει σχέδιο στο Μάτι. Μετά από ένα χρόνο ήρθαν και είπαν θα το κάνει το Τεχνικό Επιμελητήριο και μετά από τον δεύτερο χρόνο ήρθαν στη Βουλή και είπαν “ακόμα ένα χρόνο παράταση”. Άρα, ο ένας χρόνος του Μητσοτάκη είναι τρεις. Και θυμόμαστε πως εκμεταλλεύτηκαν την τραγωδία στο Μάτι. Θεωρώ ότι είναι προσβολή και προς τους ανθρώπους και προς το περιβάλλον. Έπρεπε να είχε ολοκληρωθεί. Το σχέδιο δεν έχει ολοκληρωθεί και τώρα πήραν ένα χρόνο παράταση ακόμα για να γίνει το πολεοδομικό σχέδιο στο Μάτι», εξήγησε ο πρώην υπουργός.
Για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, ο Σωκράτης Φάμελλος εξαπέλυσε επίθεση προς τον Κωστή Χατζηδάκη, αλλά και τον διάδοχό του, Κώστα Σκρέκα.
«Αυτό είναι ένα άλλο μεγάλο πρόβλημα. Ενώ, όπως περιγράψαμε για την κλιματική κρίση, πρέπει να περάσουμε στην πράσινη ενέργεια, ο κ. Χατζηδάκης ήρθε και εξήγγειλε πριν από ένα χρόνο περίπου, την απελευθέρωση της αγοράς. Το αποτέλεσμα είναι, όπως λένε και οι ίδιοι φορείς της αγοράς ότι “όποιος είδε φως, μπήκε”, δηλαδή, διάφορες αιτήσεις σε όλη την Ελλάδα, που δημιουργούν, αν θέλετε, και μία ανησυχία στον κόσμο, γιατί βλέπουν παντού αιτήσεις για ανεμογεννήτριες, για φωτοβολταϊκά. Δεν είναι, όμως, μόνο οι πραγματικοί επενδυτές. Υπάρχουν και διάφοροι, που θέλουν απλά να πουλήσουν την άδεια. Το αποτέλεσμα είναι να καθυστερούν τα έργα και τώρα να έρχεται η κυβέρνηση, εκ των υστέρων, ένα χρόνο μετά, και να λέει “βάζω εγγυητική επιστολή”, δηλαδή, “βάζω έναν κόφτη σε οποιουσδήποτε αιτηθήκανε”. Ναι, μόνο που ξέρετε, αυτό θα επηρεάσει τους μεσαίους και τους μικρούς. Οι μεγάλοι, πιθανόν, θα έχουνε λογαριασμούς στις τράπεζες. Οι μεσαίοι και οι μικροί δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν. Άρα, όχι απλά δημιούργησε μία φούσκα στην αγορά της πράσινης ενέργειας, τώρα έρχεται να περιορίσει και τη συμμετοχή προς τους μεγάλους», εξήγησε ο πρώην υπουργός.
Ο Σωκράτης Φάμελλος κατηγόρησε την κυβέρνηση και για τη λανθασμένη εφαρμογή του Target Model, που έχει ως συνέπεια να πληρώνουμε το ακριβότερο ρεύμα στην Ευρώπη.
«Ακριβώς αυτό είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα που μας έχει κληρονομήσει τα πρώτα δύο χρόνια η Ν.Δ. και θέλω να πω ότι μέσα σε δύο χρόνια έχουν καταφέρει και έχουν ανατινάξει κυριολεκτικά την αγορά ενέργειας. Το Target Model είναι το μοντέλο λειτουργίας αγοράς ενέργειας, το ευρωπαϊκό, που είναι: άλλοι οι προμηθευτές, άλλοι οι παραγωγοί. Έτσι, ώστε να υπάρχει, αν θέλετε, διαχωρισμός αγοράς και να λειτουργεί το χρηματιστήριο ενέργειας. Ενώ λοιπόν ενεργοποιήθηκε αυτό τον Νοέμβριο, ο κ Χατζηδάκης και πάλι τότε υπουργός, έλεγε ότι ο ανταγωνισμός θα λύσει τα προβλήματα της αγοράς, βλέπουμε τον Σεπτέμβριο του 2019 αύξηση 20%. Μέσα στην πανδημία, το πρώτο εξάμηνο του ΄20, αισχροκέρδεια. Φθηνή η χονδρική, ακριβή η λιανική τιμή ενέργειας. Αρχίζει η λειτουργία του χρηματιστηρίου και έρχεται η Ελληνική Βιομηχανία και κατηγορεί την κυβέρνηση για χειραγώγηση των τιμών ενέργειας. Πρακτικά, αυτό είναι ένα καρτέλ. Τελικά έχουμε τον τελευταίο μήνα highscore την ακριβότερη τιμή χονδρικής ενέργειας στην Ευρώπη γιατί πολύ απλά απορύθμισαν την αγορά. Αντί να την ρυθμίσουν, για να έχουμε ανταγωνισμό, να έχουμε διαφάνεια, να υπάρχει πολιτεία που να νοιάζεται και για τα νοικοκυριά και για τη βιομηχανία, γιατί το κόστος της ενέργειας μας επηρεάζει όλους και τα προϊόντα και τη διαβίωση. Τελικά αυτή τη στιγμή έχουμε την ακριβότερη τιμή χονδρική πολλές μέρες τη βδομάδα το μήνα, ενώ η αγορά είναι απορυθμισμένη και τώρα τι μας έφεραν στο νομοσχέδιο; Πρόταση για να υπάρξει μηχανισμός παρακολούθησης. Μα αυτό κ. Πολύζου, είναι παραδοχή ότι τόσο καιρό δεν υπήρχε», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ο Σωκράτης Φάμελλος μίλησε επίσης για τις πυρκαγιές και τις ανεμογεννήτριες.
«Ναι, υπάρχει πράγματι ένας τέτοιος προβληματισμός στην κοινωνία. Οφείλω να σας πω, ότι με ρυθμίσεις που είχαμε κάνει και εμείς ως κυβέρνηση, είχαμε ξεκαθαρίσει ότι μετά την πυρκαγιά είναι και συνταγματικά προβλεπόμενο, αλλά είχαμε κάνει και συγκεκριμένη εγκύκλιο, εγώ είχα την ευθύνη, να κηρύσσεται άμεσα αναδασωτέα η περιοχή και να καταθέτει η πολιτεία σε εκείνη την περιοχή ένα σχέδιο για την αντιπλημμυρικά διαφορετικά έργα. Διότι το επικίνδυνο μετά την πυρκαγιά, είναι ότι δεν θα έχουμε φυσικό κεφάλαιο, αλλά μπορούμε να έχουμε φαινόμενα και καταπατήσεων και πλημμυρών. Άρα, άμεσα αναδασωτέα η περιοχή και αντιπλημμυρικά έργα, έτσι ώστε, να μην έχουμε διάβρωση και επιπτώσεις στους πολίτες. Υπήρξε μια δέσμευση της κυβέρνησης, μετά την πυρκαγιά στα Γεράνεια, ότι δεν πρόκειται να δούμε παρεμβάσεις, έργα σε αυτές τις περιοχές. Εδώ είμαστε για να τους ελέγξουμε. Διότι σας επισημαίνω ότι η κήρυξη μιας περιοχής σε αναδασωτέα είναι συνταγματική πρόβλεψη. Κοιτάξτε, οι ανεμογεννήτριες και γενικά οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είναι μια αλλαγή, η οποία στη ζωή μας θα έρθει αρκετά σύντομα, μόνο που πρέπει να έρθει με σχεδιασμό. Όχι, δεν είναι το μεγαλύτερο ποσοστό χρησιμοποιημένες. Μάλιστα, υπάρχει ένα κενό στο θεσμικό πλαίσιο για τις χρησιμοποιημένες ανεμογεννήτριες, αλλά αυτό είναι μία λεπτομέρεια. Η ουσία είναι ότι επειδή θα έρθουν έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και πρέπει η Ελλάδα να προλάβει, αν θέλετε αυτό τον ανταγωνισμό, και να έχει για τις δικές της ανάγκες όμως, δεν αναφέρομαι σε εξαγωγή και παραγωγή πράσινης ενέργειας για εξαγωγή. Το έχω ακούσει και αυτό, να γίνουμε η μπαταρία της Ευρώπης, οφείλω να πω ότι η Ελλάδα είναι η αποθήκη βιοποικιλότητας της Ευρώπης. Έχουμε ήδη ένα κεφάλαιο πολύ σημαντικό να το προστατεύσουμε. Το πρόβλημα, ξέρετε, είναι ότι η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας πάγωσε το ειδικό χωροταξικό πλαίσιο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Τι είναι αυτό; Ας πούμε ότι στο τραπέζι που καθόμασταν σήμερα, πού μπορούν να γίνουν οι ανεμογεννήτριες και πού δεν μπορούν να γίνουν. Γιατί όταν σε μία περιοχή έχεις ένα προστατευόμενο είδος, το οποίο μπορεί να είναι πτηνά, πρέπει να προσέξεις, να μην είναι στις φωλιές τους ανεμογεννήτριες. Για να καταλαβαίνουμε ότι ένα προστατευόμενο είδος, έτσι, πλήττεται. Μα επειδή δεν έχει ολοκληρώσει το ειδικό χωροταξικό πλαίσιο για τις ΑΠΕ αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει σχεδιασμός, πού μπορούν να γίνουν ανανεώσιμες πηγές και αναφέρομαι και στα φωτοβολταϊκά, αναφέρομαι και στις ανεμογεννήτριες. Και το άλλο πιο σημαντικό είναι ότι σταμάτησε τις Περιβαλλοντικές Μελέτες των περιοχών Natura, που είχαμε εμείς προκηρύξει και υπογράψει τις συμβάσεις. Άρα, έγινε πριν δύο χρόνια και η υπογραφή της σύμβασης, με αποτέλεσμα να μην ξέρουμε στις περιοχές Natura της Ελλάδας που είναι πάρα πολλές. Το δίκτυο «Natura 2000» είναι περίπου το 30% της χερσαίας έκτασης της χώρας μας. Πού επιτρέπεται να γίνουν τέτοια έργα και πού δεν επιτρέπεται; Αν όλα αυτά είχαν ολοκληρωθεί, θα ήταν λίγο ξεκάθαρο το πεδίο και έτσι και οι πολίτες θα αισθανόντουσαν και οι δήμοι λίγο πιο σίγουροι. Θα ήταν ξεκάθαρο που μπορεί να κινηθεί. Κοιτάξτε, οικονομικά συμφέροντα υπάρχουν. Τουλάχιστον το πρώτο θα ήταν ότι σίγουρα δεν κάνουμε ζημιά, για να παράγουμε πράσινη ενέργεια. Το δεύτερο που πρέπει να κάνουμε όμως είναι: για ποιο λόγο να παράγουν μόνο οι μεγάλες εταιρείες πράσινη ενέργεια; Είχε κάνει ένα νόμο η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, το νόμο για τις ενεργειακές κοινότητες. Έτσι ώστε, να μπορεί ένας δήμος, η εκκλησία, οι συνεταιρισμοί, η βιομηχανία, οι ξενοδόχοι μια περιοχής να συνεννοούνται που θα βάλουν στο δήμο ανεμογεννήτριες, φωτοβολταϊκά, υδροηλεκτρικά, βιομάζα, ό,τι θέλουνε, έτσι ώστε να έχουνε την ενέργεια τη δική τους και άρα χαμηλότερο κόστος. Και αυτό το έχει σταματήσει, όμως, αυτή η κυβέρνηση γιατί την ενοχλεί αυτός ο πλουραλισμός της οικονομίας. Εμείς θέλουμε να παράγουμε πολλοί, να μην υπάρχουν λίγοι, οι οποίοι μετά να καθορίζουν τις τιμές γιατί αυτό είναι πολύ επικίνδυνο στην αγορά ενέργειας», εξήγησε ο πρώην αναπληρωτής υπουργός.
Για τις συνεχείς αλλαγές του οικοδομικού κανονισμού, ο Σωκράτης Φάμελλος υποστήριξε ότι «αυτό είναι ένα κόλπο, το οποίο, είναι μια συνταγή αυτής της κυβέρνησης. Γιατί ξέρετε πως ο οικοδομικός κανονισμός, και οι μηχανικοί στην αγορά ξέραμε, ότι αλλάζει ανά 20 – 30 χρόνια. Γιατί αυτά τα πράγματα χρειάζονται για να σχεδιάσεις ένα σπίτι, για να δείξεις την κατασκευαστική αγορά. Τώρα, βλέπουμε να έχουμε τρεις αλλαγές μέσα στο τελευταίο εξάμηνο, τον Δεκέμβριο, τον Μάρτιο και αυτή τη βδομάδα. Κοιτάξτε, εγώ θεωρώ, ότι η κυβέρνηση προσπαθεί, μέσα από τις αλλαγές αυτές του οικοδομικού κανονισμού, να κάνει μικρό -εξυπηρετήσεις. Αλλάζουν οι συντελεστές δόμησης, αλλάζουν οι χαρακτηρισμοί. Τι είναι στέγη; Τι είναι δώμα; Αυτό το καταγγείλαμε στη βουλή διότι ακόμα και οι υπηρεσίες δόμησης, πλέον, ζουν σε ένα αλαλούμ. Δεν ξέρουνε και οι πολίτες πως εκδίδεται και με ποιες τεχνικές μια άδεια. Άλλαξαν ακόμα και οι εξισώσεις και οι αλγόριθμοι της έκδοσης άδειας μέσα στην εβδομάδα με νέο νομοσχέδιο και, μάλιστα ορισμένα ήρθανε την προηγούμενη νύχτα στη Βουλή με 15 τροπολογίες για τη χωροταξία και την πολεοδομία. Θεωρώ πάντως ότι αυτή η λογική “το οτιδήποτε μου ζητάει ο οποιοσδήποτε να το κάνω νόμο για να εξυπηρετώ ένα συμφέρον και μετά από 3 μήνες να καταλαβαίνω ότι θέλει αλλαγή και να το ξανά αλλάζω και μετά από 3 μήνες το ίδιο”, δείχνει όχι ότι δεν έχουμε επιτελική κυβέρνηση, αλλά ότι έχουμε την προχειρότητα και το ρουσφέτι στη θέση του υπουργού. Αυτό είναι τραγικό για την Ελλάδα. Τα ρουσφέτια αυτά είναι δυστυχώς, είναι οι εξυπηρετήσεις κάποιων συμφερόντων για να έχει μεν ο ένας την καρέκλα του, την υπουργική ή τη βουλευτική και κάποιοι πολίτες να εξυπηρετούνται. Όμως αυτό τελικά είναι ένα αλαλούμ που δεν βοηθά κανέναν γιατί δεν είναι καθαροί οι κανόνες της οικονομίας. Εμείς θέλουμε να είναι ξεκάθαροι οι κανόνες».
Για τις συνεχείς αναβολές στην καθιέρωση ηλεκτρονικής ταυτότητα κτηρίων, ο Σωκράτης Φάμελλος σχολίασε: «Και εμένα μου κάνει εντύπωση αυτό διότι από τη μια μεριά ακούμε φοβερά και τρομερά σχετικά με την ψηφιακή διακυβέρνηση και τον εκσυγχρονισμό και από την άλλη έχουμε δύο περιστατικά θα σας πω: ο κ. Μητσοτάκης είχε δεσμευτεί ότι τον Ιανουάριο θα ξεκινήσει η ηλεκτρονική ταυτότητα. Την παρατείναν μέχρι τέλος Ιουνίου. Αρχίζει να υλοποιείται τις πρώτες 15 ημέρες του Ιουλίου και φέρνουν τώρα τροπολογία, που λένε ότι λόγω COVID αναστέλλεται και θα πάει από Σεπτέμβριο και κάτι μου λέει ότι μπορεί να πάει και τον Δεκέμβριο. Όμως έτσι οι μεταβιβάσεις γίνονται με βεβαίωση μηχανικού και επιτρέψτε μου να σας πω κ. Πολύζου ότι κανείς δεν είναι σίγουρος και ούτε ο μηχανικός που δίνει την βεβαίωση τον Ιανουάριο, αν τον Αύγουστο που θα γίνει το συμβόλαιο, δεν θα έχει γίνει κάτι αυθαίρετο μέσα στο σπίτι. Αλλά αυτό δεν είναι κράτος δικαίου. Το δεύτερο που συζητιέται αυτή τη βδομάδα στη Βουλή είναι ότι το κτηματολόγιο αποφασίστηκε και εισηγείται η κυβέρνηση να κλείσει με εκκρεμότητες. Τώρα, πρώτη φορά εγώ ακούω κτηματολόγιο να έχει εκκρεμότητες. Εγώ ήξερα και από την επιστήμη μου, ότι όταν κάνεις ένα κτηματολογικό χάρτη λες ότι “τάδε είναι της κυρίας Πολύζου, το τάδε του κ Φάμελλου και έχει αυτά τα όρια και μπορεί να το πουλήσει ή να κάνει οποιαδήποτε δικαιοπραξία”. Τώρα, λοιπόν, μας είπανε, ο κ. Πιερρακάκης το είπε στη Βουλή, ότι πλέον το κτηματολόγιο θα κλείσει, αλλά πάνω σε κάθε χάρτη θα υπάρχουν και εκκρεμότητες αυτό είναι σαν να γυρίζουμε πίσω. Και όλα αυτά ξέρετε καλύπτονται και από μία καταιγίδα επικοινωνίας ότι όλα γίνονται τέλεια, ότι έχουμε μια άριστη κυβέρνηση, ότι η κοινωνία μας περνάει καλά, ότι η οικονομία αναπτύσσεται. Αυτό που μαθαίνω, όμως, εγώ και από τους φίλους μου, τους συντοπίτες μου, τους επαγγελματίες και τους βιοτέχνες στη Θεσσαλονίκη είναι ότι το ένα τρίτο των επιχειρήσεων βρίσκεται μπροστά σε λουκέτα και δεν έχει δίπλα την πολιτεία».