Θετικό βήμα για την αποκλιμάκωση της τουρκικής προκλητικότητας χαρακτήρισε την αποχώρηση του Ορούτς Ρέις ο Κυριάκος Μητσοτακης κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου στο Thessaloniki Helexpo Forum, σημειώνοντας ωστόσο ότι απαιτούνται κι άλλες κινήσεις από την πλευρά της Τουρκίας.
Στέλνοντας χαιρετισμούς στους ακρίτες στο Καστελόριζο, ο κ. Μητσοτάκης είπε από το βήμα της ΔΕΘ ότι “η επιστροφή του Ορούτς Ρέις στην Αττάλεια είναι ένα θετικό πρώτο βήμα. Ελπίζω να έχει και συνέχεια. Εμείς ουδέποτε κρύψαμε ότι θέλουμε να συζητήσουμε με την Τουρκία. Θέλω να ελπίζω και να πιστεύω ότι η χθεσινή κίνηση είναι ένα πρώτο βήμα στη σωστή κατεύθυνση. Εφόσον δούμε δείγματα γραφής σε αυτήν την κατεύθυνση η Ελλάδα είναι πάντα έτοιμη και γιατί όχι σύντομα να ξεκινήσει ένα νέο κύκλο διερευνητικών επαφών. Η Ελλάδα είναι πάντα έτοιμη για να καθίσει στο τραπέζι για τη μια και μόνη διαφορά” υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, δηλώνοντας έτοιμος να ξεκινήσει πρώτος το διάλογο.
Ερωτηθείς για τις κυρώσεις της ΕΕ, “λίστα κυρώσεων υπάρχει και θα υπάρχει πάντα ως μία επιλογή”. “Θα το κάνουμε ως Ευρώπη αν δούμε ότι η άλλη πλευρά δεν επιστρέφει στη λογική”, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, τονίζοντας ότι οι κυρώσεις σηματοδοτούν τον ευρωπαϊκό χαρακτήρα του προβλήματος. “Η Μεσόγειος είναι μια θάλασσα ζωτικών συμφερόντων για την Ευρώπη συνολικά” περιέγραψε ο ίδιος και αναφερθείς στο ρόλο των ΗΠΑ, αυτός είναι εμφανέστερος τα τελευταία χρόνια υπέρ των εθνικών μας συμφερόντων, εκτίμησε.
Το εθνικό μέτωπο θεωρώ ότι υπάρχει αν άσχετα κάποιοι επιμένουν να το υπονομεύουν για λόγους εσωτερικής κατανάλωσης, κάνοντας λόγο για “επιμέρους διαφοροποιήσεις”. Ο ίδιος τόνισε ότι “εξακολουθεί αν είναι μια επιλογή το Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών, αν φτάνουμε στο σημείο να επικυρωθούν κάποιες αποφάσεις”. Έχω τη συνείδησή μου ήσυχη ότι έχω ενημερώσει την αντιπολίτευση. Σε κάθε περίπτωση, η επιλογή αυτή είναι πάντα στο τραπέζι, υποστήριξε. Είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε τις διερευνητικές επαφές” για την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών. “Αυτό είναι το πλαίσιο” σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης, ενώ εμφανίστηκε ανοιχτός σε συνάντηση με τον Ερντογάν, αλλά σε κλίμα εμπιστοσύνης.
Ο πρωθυπουργός μίλησε για “ένδειξη καλόπιστου διαλόγου” με τη γειτονική χώρα, διαβεβαιώνοντας ότι ο Έλληνας διαπραγματευτής είναι εξαιρετικά έμπειρος. “Επέλεξα να μην επιτεθώ ποτέ προσωπικά στον Τούρκο πρόεδρο” τόνισε και πρόσθεσε “ότι κάναμε νέες συμμαχίες στην Ευρώπη, αλλά και με κράτη του αραβικού κόσμου που ήταν έξω από τη σφαίρα της διπλωματικής μας δράσης”.
Απαντώντας στις κατηγορίες της αντιπολίτευσης περί μυστικής διπλωματίας στα εθνικά θέματα, ο πρωθυπουργός ήταν ξεκάθαρος. “Ο πρωθυπουργός αποκάλυψε ότι ο κ. Τσίπρας ενημερώθηκε τόσο στην “κατ’ ιδίαν συνάντηση που είχαμε κάνει στη Βουλή, αλλά και ενημέρωση του διπλωματικού του συμβούλου από την κ. Σουρανή” “Δεν θυμάμαι ο κ. Τσίπρας να είχε ενημερώσει κανέναν”, κάνοντας λόγο για τα πρακτικά μιας γραπτής συμφωνίας, διαβεβαιώνοντας ότι δεν αποτέλεσε συμφωνία διεθνή. “Ήταν τα πρακτικά, τα οποία κρατήθηκαν από αυτή τη συνάντηση και αυτό που κρατήθηκε, παραβιάστηκε όχι με δική μας υπαιτιότητα”.
“Αυτό που συμφωνήθηκε στο Βερολίνο παραβιάστηκε και φτάσαμε στην κλιμάκωση του τελευταίου μήνα με ευθύνη της Άγκυρας. Μακριά από εμάς όποια ρητορική για μυστική διπλωματία. Απαιτώ και αίσθημα ευθύνης από τους πολιτικούς αρχηγούς” είπε καλώντας ειδικά την αξιωματική αντιπολίτευση να φέρεται πιο υπεύθυνα.
Ερωτηθείς για τους χαρακτηρισμούς περί “πολιτικού απατεώνα” που του απέδωσε ο Αλέξης Τσίπρας, ο κ. Μητσοτάκης παρέπεμψε στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ: “Θα πρέπει να ρωτήσετε τον ίδιο τον κ. Τσίπρα” απάντησε, προσθέτοντας ότι “έχει ένα στοιχείο γραφικότητας να χαρακτηρίζει εμένα πολιτικό απατεώνα”. “Πρέπει να υπάρχει εθνική γραμμή” και αυτή “με κάποιες εξαιρέσεις έχει αποτυπωθεί” σημείωσε ο πρωθυπουργός, εξηγώντας ότι στις επαφές του με τους πολιτικούς αρχηγούς υπάρχει κλίμα συναίνεσης.
Δεν είναι ύφεση Μητσοτάκη, είναι παγκόσμια ύφεση
Η πρώτη ερώτηση στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ αφορούσε στην οικονομία και την ύφεση. “Αυτή δεν είναι ύφεση Μητσοτάκη, είναι παγκόσμια ύφεση. Και τώρα έχουμε πολεμοφόδια. Μιλάμε για μια παγκόσμια ύφεση για μια πρωτοφανή οικονομική κρίση, η μεγαλύτερη οικονομική κρίση από το 1929. Η Ελλάδα σε σχέση με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες τα πηγαίνει λιγότερο άσχημα από τις προβλέψεις”. Μάλιστα, “στο εξάμηνο είμαστε κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Στηρίξαμε την ελληνική οικονομία με ένα πακέτο μέτρων εμπροσθοβαρές”, αλλά “κρατάμε πυρομαχικά” τόνισε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε πώς “ Εφόσον κρίνουμε ότι πρέπει να δαπανήσουμε και άλλο δημόσιο χρήμα, θα το κάνουμε”.
“Το χθεσινό πακέτο αποτελεί την πρώτη στήριξη της μεσαίας τάξης” επισήμανε και υποστήριξε ότι “αυτή δεν είναι ύφεση Μητσοτάκη, είναι παγκόσμια ύφεση”
Αναφορικά με τις εξαγγελίες για την άμυνα, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι η αγορά των γαλλικών μαχητικών αεροσκαφών Rafale θα έχει ολοκληρωθεί μέσα στο 2022 με τα πρώτα αεροσκάφη να αναμένονται στα μέσα του 2021. Όπως είπε |τα 6 από τα 18 θα είναι καινούργια ενώ τα 12 ελαφρώς μεταχειρισμένα από τη γαλλική πολεμική αεροπορία”. Όσον αφορά τις γαλλικές φρεγάτες, αυτές θα είναι 4 και θα ενισχύσουν το στόλο.
Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι η Ελλάδα είναι σε προχωρημένο στάδιο με τη Γαλλία για την υπογραφή της αμυντικής συμφωνίας ενώ σε ότι αφορά τη ρήτρα αμοιβαίας στρατιωτικής συνεργασίας υπογράμμισε ότι τέτοια ρήτρα υπάρχει στην ΕΕ και προβλέπει τις υποχρεώσεις κρατών μελών όταν ένα άλλο κράτος μέλος δέχεται ένοπλη επίθεση. «Εύχομαι ότι δεν πρόκειται ποτέ η χώρα να χρειαστεί να κάνει χρήση» σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης και επικαλέστηκε την εισήγηση των ειδικών να ενισχυθεί ο στόλος. “Δεν είμαστε σε θέση να σας το κοστολογήσω, καθώς θα υπάρξουν ανταγωνιστικές προσφορές. Είμαστε σε προχωρημένο στάδιο για να υπογραφεί μία τέτοια συμφωνία με τη Γαλλία” αποκάλυψε και υπενθύμισε αναφορικά με τη ρήτρα αμοιβαίας συνδρομής ότι αποτελεί μέρος του άρθρου 42 της ΕΕ. “Εύχομαι ότι δεν πρόκειται ποτέ η χώρα να χρειαστεί αυτή τη ρήτρα να την ενεργοποιήσει”.
Έκκληση για τις μάσκες στα σχολεία
“Είναι πάρα πολύ σημαντικό να ανοίξουν τα σχολεία στην ώρα τους” τόνισε ο πρωθυπουργός. “Τα σχολεία θα ανοίξουν αύριο και όλα θα είναι έτοιμα”. Ο ίδιος επισήμανε ότι η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα που μοιράζει δωρεάν τις μάσκες, ευχαριστώντας δημόσια τον κ. Γεραπετρίτη για την προσπάθεια.
“Θέλω να κάνω μια έκκληση προς όλους ο λόγους που επιμένουμε στη χρήση της μάσκας είναι γιατί μας το επισημαίνουν οι ειδικοί. Ξέρω ότι η μάσκα είναι άβολη και ότι δεν είναι ευχάριστο να τη φοράμε όλη την ημέρα. Όμως αυτό μας λένε οι ειδικοί και θα ζητήσω από όλους να συμμορφωθούν με αυτές τις υποδείξεις”.
Ως προς το μέγεθος των τάξεων, “ήταν πρακτικά αδύνατον να δημιουργήσουμε εντός λίγων μηνών τόσες πρόσθετες σχολικές τάξεις, ώστε να μπορούμε να μοιράσουμε τα παιδιά σε μικρότερα τμήματα”, επικαλούμενος και κοινωνικά προβλήματα για επέκταση ωραρίου των σχολείων. Είναι δεδομένο ότι κάπου θα υπάρξουν κάποια κρούσματα”, αλλά υπάρχουν αυστηρά πρωτόκολλα του ΕΟΔΥ, δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης.
Στη Λέσβο και την Πέλλα τα σχολεία δεν θα ανοίξουν αμέσως καθώς είναι επιδημιολογικά επιβαρυμένες ανέφερε ο πρωθυπουργός, όπως και ότι η Ελλάδα είναι πολύ πιο πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Εδώ και 2 ημέρες έχουμε προσθέσει στη φαρέτρα των όπλων μας τα rapid test αντιγόνων, με πρώτη εφαρμογή στη Λέσβο. Η χώρα θα προμηθευτεί ένα εκατομμύριο τέτοια τεστ”.
Παράλληλα, ο κ. Μητσοτάκης έστειλε και μήνυμα σε όσους αμφισβητούν την ύπαρξη του ιού. “Έχω μια ευθύνη ως πρωθυπουργός της χώρας να αποκρούσω όλες τις θεωρίες συνωμοσίας και με κανονιστικά μέτρα και με την πειθώ”.
Για το δεύτερο κύμα κορονοϊού, ο κ. Μητσοτάκης υποστήριξε ότι τα έχουμε πάει καλύτερα από ότι στο πρώτο, καθώς έχουμε περισσότερους γιατρούς και τεστ και καταλαβαίνουμε πολύ καλύτερα την ασθένεια.
Για το εμβόλιο του κορονοϊού
Όσον αφορά το εμβόλιο του κορονοϊού ο πρωθυπουργός δήλωσε αισιόδοξος, ενώ πρόσθεσε πως θα έχουμε αρκετές ποσότητες εμβολίων, αν και δεν μπορεί να ξέρει πόσο σύντομα, τονίζοντας πως η Ελλάδα είναι σε όλα τα συμβόλαια προαγοράς.
“Είμαι αισιόδοξος ότι θα έχουμε ασφαλή και αποτελεσματικά εμβόλια, όχι μόνο ένα. Θεωρώ θετικό πως και για το εμβόλιο της Οξφόρδης έχουμε επαναφορά στη διαδικασία. Πιστεύω πως θα έχουμε εμβόλια και αρκετές ποσότητες. Η Ελλάδα είναι σε όλα τα συμβόλαια προαγοράς και θα πάρουμε όσα μας αναλογούν. Η διάθεση θα γίνει δωρεάν και υπάρχει προτεραιοποίηση όσων εμβολιαστούν. Το πρόβλημα θα είναι να πείσουμε τους Έλληνες ότι θα πρέπει να εμβολιαστούν. Είναι πολλοί επιφυλακτικοί σε σχέση με τους αρνητές της μάσκας που είναι λίγοι. Όλες οι μεγάλες φαρμακευτικές υπέγραψαν συμβόλαιο τιμής ότι αποκλείεται να διαθέσουν εμβόλιο αν δεν είναι απολύτως σίγουροι ότι είναι ασφαλές. Είμαι πεπεισμένος απολύτως πως το εμβόλιο θα είναι ασφαλές, όσο εκείνο της γρίπης”, ανέφερε ο πρωθυπουργός.
“Θα εμβολιαστώ πρώτος εγώ και οικογένειά μου για να δώσω το παράδειγμα”, δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Εξέφρασε δε την αισιοδοξία του για εμβόλιο μέσα στους επόμενους έξι μήνες, ωστόσο όπως είπε, “θα είμαστε έτοιμοι και για το κακό σενάριο”.
Σε ερώτηση που δέχτηκε ο πρωθυπουργός σχετικά με το Εθνικό Σύστημα Υγείας και την κατάσταση στην οποία βρίσκεται, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε:
“Προσλάβαμε πάνω από 6.000 υγειονομικούς με συμβάσεις διετίας αλλά πολλοί από αυτούς θα μονιμοποιηθούν, ενώ υπάρχουν προκηρύξεις και για μόνιμους. Αυξήσαμε τις εντατικές, το σύστημα υγείας μας λειτουργεί κανονικά, τα χειρουργεία γίνονται κανονικά. Μέχρι το τέλος του έτους θα έχουμε 1.200 σταθερά κρεβάτια ΜΕΘ και θα συνεχίσουμε την ενίσχυση. Τους υγειονομικούς τους επιβραβεύσαμε και έμπρακτα με το δώρο που μπήκε τον Απρίλιο, ενώ έχουμε πλέον γρήγορα όπλα, όπως το rapid test. Όποιος τεστάρεται με το γρήγορο τεστ και βγαίνει θετικός, κάνει και το κανονικό. Οι μεταρρυθμίσεις μας δεν θα σταματήσουν εδώ”.
Για το άνοιγμα του τουρισμού και το lockdown
Σχετικά με το κατά πόσο το άνοιγμα του τουρισμού συνέβαλε στην αύξηση των κρουσμάτων, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε: “Ο μόνος λόγος που έγινε ήταν για να κερδίσουμε χρόνο για να επανέλθουμε με ένα πιο ενισχυμένο σύστημα υγείας. Το άνοιγμα στον τουρισμό έγινε με μεγαλύτερη ασφάλεια σε σχέση με το πώς έγινε σε άλλες ανταγωνιστικές μας χώρες και σήμερα είμαστε σε καλύτερη κατάσταση με τις χώρες αυτές. Δείξαμε έναν βαθμό επαγγελματισμού που έδειξε πως το κράτους λειτουργεί. Επισκέπτες έγραψαν πως εδώ αισθάνθηκαν πιο ασφαλείς απ’ ό,τι στις χώρες τους. Παντού όλοι οι υπάλληλοι φορούσαν μάσκα με θρησκευτική ευλάβεια. Αν έπρεπε να πετάξουμε τα 5 δισ. από την τουριστική περίοδο, όποιος το πιστεύει ας βγει να το πει και αυτό. Έπρεπε να στηρίξουμε τα εισοδήματα αλλά και τις θέσεις δουλειάς. Σίγουρα υπήρξε χαλάρωση αλλά πήραμε γρήγορα μέτρα στις αρχές του Αυγούστου”.
“Δεν μπορούμε να πάμε σε δεύτερο lockdown” ήταν η σαφής διατύπωση του Κ. Μητσοτάκη. Πρόσθεσε, επίσης, πως όλες οι χώρες που κλείνουν τα μαγαζιά μετά τις 12 το βράδυ, είδαν αποτελέσματα.
Πρόθεση της κυβέρνησης η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για όλους
Σε ερώτηση για την αναστολή της εισφοράς αλληλεγγύης και για το γιατί εξαιρούνται οι μισθωτοί του δημόσιου τομέα και οι συνταξιούχοι και αν πρόκειται για μέσο μόνιμο ή προσωρινό ο πρωθυπουργός απάντησε πως είχε μιλήσει και στις προγραμματικές δηλώσεις για την οριστική κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης σε βάθος τετραετίας.
«Σήμερα κάνουμε το πρώτο βήμα σε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε πως αυτή τη στιγμή, υπό αυτές τις συνθήκες, επιλογή της κυβέρνησης είναι να στηριχθεί ο ιδιωτικός τομέας, γιατί αυτός έχει πληγεί πολύ περισσότερο από τις συνέπειες της πανδημίας. Μίλησε για προτεραιοποίηση των επιλογών της κυβέρνησης με βάση και τις δημοσιονομικές δυνατότητές της. Πρόθεση της κυβέρνησης, είπε, είναι να καταργηθεί η εισφορά αλληλεγγύης για όλους.
Μόνιμο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης στη Λέσβο
Αναφερόμενος στην κατάσταση στην Μόρια, ο κ. Μητσοτάκης υπενθύμισε ότι “η Μόρια είναι δημιούργημα της προηγούμενης κυβέρνησης. Η κυβέρνηση εφαρμόζει μια διαφορετική πολιτική στο μεταναστευτικό ζήτημα, με: ενεργή φύλαξη των συνόρων, επιτάχυνση αιτήσεων ασύλου,
ενεργοποίηση ΕΕ, ώστε να καταστεί σαφές ότι χρειάζεται έμπρακτη αλληλεγγύη.
Κληρονομήσαμε 100.000 εκκρεμείς αιτήσεις ασύλου και μόλις τους τελευταίου; 6 μήνες μειώθηκε από 25 στις 12 ο πληθυσμός στο νησί Για αυτό που έγινε στην Μόρια και υπάρχουν ξεκάθαρες ευθύνες. Η Μόρια κάηκε από κάποιους “υπερδραστήριους” μετανάστες και πρόσφυγες για να φύγουν “Ευκαιρία να επανα-ευαισθητοποιηθεί η Ευρώπη για τη στήριξη πολιτικής για το άσυλο. Δέσμευση Σχοινά για κατάθεση προτάσεων ΕΕ μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου.
Ευκαιρία να δημιουργήσουμε στη Μυτιλήνη μια μόνιμη δομή που δεν θα κουβαλάει την αρνητική παρακαταθήκη και τα πολλά προβλήματα της Μόριας.
Μιλώντας για προσωρινό καταυλισμό, ο κ. Μητσοτάκης διαβεβαίωσε ότι όποιος μπαίνει σε αυτό το νέο κέντρο θα εξετάζεται για κορονοϊό και αυτή είναι μια προσωρινή δομή που θα επιτρέψει τη διαχείριση. “Θα υπάρξει στη Λέσβο ένα κέντρο υποδοχής και ταυτοποίησης μόνιμο” είπε. “Είμαι πρώτος εγώ διατεθειμένος να αναλάβω τις ευθύνες”, κατέληξε.
Επικοινωνία με Μέρκελ χθες για τη Μόρια
“Θεωρώ ότι αυτό το οποίο είχε συμφωνηθεί, ακυρώθηκε στην πράξη” επανέλαβε ο Πρωθυπουργός για τις επαφές με την Τουρκία, αλλά στο μεσοδιάστημα ακολούθησαν πολλά αρνητικά βήματα. “Δεν συζήτησα καθόλου με την κ. Μέρκελ τα ελληνοτουρκικά” αλλά το τηλεφώνημα αφορούσε τη γερμανική συνδρομή για την αποκλιμάκωση της κατάστασης στην Μόρια.
Αστοχία η μη άρση της ασυλίας Πολάκη
Ερωτηθείς σχετικά με το γεγονός ότι δεν ήρθη η ασυλία του βουλευτή ρου ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υφυπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη, ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι στο συγκεκριμένο περιστατικό υπήρξε μια αστοχία, ίσως ως αποτέλεσμα της καλοκαιρινής δραστηριότητας. “Δεν θα επαναληφθεί ανάλογο περιστατικό”, τόνισε κατηγορηματικά.
Ορίζοντας έξι μηνών για τις αλλαγές στα ΑΕΙ
“Η Παιδεία είναι ένα μεγάλο στοίχημα για την κυβέρνηση και για εμένα προσωπικά” απάντησε σε σχετικό ερώτημα ο πρωθυπουργός, υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για παρεμβάσεις μακροχρόνιες. Ο ίδιος υπενθύμισε τον νόμο της κυβέρνησης για το άσυλο που “απελευθέρωσε τα πανεπιστήμια”. Ο κ. Μητσοτάκης προανήγγειλε νέο εμβληματικό νομοσχέδιο στα ΑΕΙ, όπου η κάθε σχολή θα ορίζει τη βάση εισαγωγής σε αυτήν, όπως και νομοσχέδιο για την τεχνική εκπαίδευση.
“Βλέπω που είναι το πρόβλημα, αναγνωρίζω ότι δεν μπορούσαμε να τα κάνουμε όλα σε ένα χρόνο” τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, δίνοντας έξι μήνες ορίζοντα για τις αλλαγές στα ΑΕΙ, ενώ χαρακτήρισε “στοιχείο αδιαφορίας” το να μπαίνει κανείς στο πανεπιστήμιο με λευκή κόλλα.
Καμία σύνταξη δεν θα μειωθεί
Αναφερόμενος στο νομοσχέδιο που θα έρθει ως το τέλος του χρόνου στη βουλή και θα εισάγει τον κεφαλαιοποιητικό χαρακτήρα της επικουρικής ασφάλισης τόνισε ότι είναι εύλογες οι ανησυχίες των πολιτών για την εν λόγω μεταρρύθμιση. Ωστόσο τόνισε ότι η εισαγωγή του κεφαλαιοποιητικού συστήματος στον δεύτερο πυλώνα της ασφάλισης θα μπορούσε να δώσει κεφάλαια που είναι αναγκαία για να επενδυθούν στην Ελλάδα, ενώ χαρακτηρίζοντας δεδομένη την δημόσια εποπτεία του συστήματος τόνισε ότι η κεφαλαιοποίηση της επικουρικής ασφάλισης δεν είναι δεδομένο ότι θα γίνει από τον ιδιωτικό τομέα.
Σε κάθε περίπτωση ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι ¨”εγγυώμαι ότι καμία σύνταξη δεν θα μειωθεί”, απαντώντας στο ερώτημα τι θα κοστίσει στα ασφαλιστικά ταμεία η κεφαλοποίηση της επικούρισης. Παράλληλα υπογράμμισε ότι δεν πρόκειται να αλλάξει το χρονοδιάγραμμα που εξήγγειλε για την καταβολή των αναδρομικών των συνταξιούχων παραπέμποντας στα όσα είχε αναφέρει και χθες στην ομιλία του στη Θεσσαλονίκη.
Στο πλαίσιο αυτό τον Οκτώβριο καταβάλλονται σε περίπου ένα εκατομμύριο συνταξιούχους τα αναδρομικά ποσά ύψους 1,4 δισ. ευρώ, των κύριων συντάξεων για το 11μηνο 2015-2016. Ενώ μέχρι τον Δεκέμβριο θα πιστωθούν άλλα 460 εκατομμύρια σε εκατοντάδες χιλιάδες δικαιούχους, λόγω του νέου τρόπου υπολογισμού των συντάξεων. Πρόκειται για μία θεσμική συμμόρφωση της Πολιτείας σε δικαστικές αποφάσεις. Αλλά και για πολιτική επιλογή κοινωνικού χαρακτήρα. Γιατί οι απόμαχοι της εργασίας βοηθούν, σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία, όλη την οικογένεια.
Σε δημόσιο διάλογο η υποχρεωτική στράτευση στα 18
Ερωτηθείς για τη στρατιωτική θητεία, ο κ. Μητσοτάκης είπε πως “δεν πρόκειται να αυξηθεί πέρα των 12 μηνών”. Παράλληλα εξήγησε πως “στέκομαι στην ανάγκη οι νεοσύλλεκτοι να αποκτούν κάποιες δεξιότητες που θα είναι χρήσιμες στη ζωή τους μετά τον στρατό. Πιστεύω ότι εκεί μπορούμε να κάνουμε πολλά βήματα”.
Μάλιστα, μίλησε για ψηφιακές δεξιότητες και πιστοποιημένες δεξιότητες ώστε «να μην αισθάνονται οι στρατεύσιμοι ότι είναι χαμένος χρόνος και παράλληλα να είναι χρήσιμοι στην πατρίδα». Παράλληλα αποκάλυψε πως η κυβέρνηση εξετάζει την υποχρεωτική στράτευση στα 18. “Θα θέσω στον δημόσιο διάλογο το ζήτημα της υποχρεωτικής στράτευσης στα 18 όπως γίνεται και σε άλλες χώρες, όπως το Ισραήλ και την Κύπρο. Είναι θέμα που συζητάω, δεν είμαστε ακόμη έτοιμοι για οριστικές ανακοινώσεις”.
Ωστόσο, υπογράμμισε πως δεν είναι έτοιμος να μιλήσει παραπάνω για αυτό, αφού δεν υπάρχει κάποια οριστική απόφαση. “Πρέπει να το ζυγίσουμε και να δούμε πόσο ωφέλιμο είναι. Διευκολύνει πάρα πολύ τον προγραμματισμό των ενόπλων δυνάμεων” εξήγησε και συνέχισε πως “δημιουργεί καθεστώς ισότητας για όλους. Μπαίνουν όλοι την ίδια ηλικία και αν κάποιος έχει περάσει στο πανεπιστήμιο θα μεταθέσει την είσοδό τους για ένα χρόνο”.
.