Προκαταρκτική εξέταση παρήγγειλε η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, Σωτηρία Παπαγεωργακοπούλου στον επικεφαλής της Ποινικής Δίωξης, Νίκο Ορνεράκη, μετά από τα δημοσιεύματα των εφημερίδων «Δημοκρατία» και «Βήμα», που υποστήριξαν ότι υπάρχει διπλό Μητρώο Ασθενών απ’ τον Covid – 19. Τα ρεπορτάζ υπέδειξαν τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας και συγκεκριμένα τον πρόεδρό του, Παναγιώτη Αρκουμανέα.
«Τα κακόβουλα δημοσιεύματα το μόνο που πετυχαίνουν είναι να αμφισβητούν την εργασία των επιστημόνων του ΕΟΔΥ και να υπονομεύουν την αξιοπιστία των στοιχείων, άρα και της χώρας μας», υποστήριξε ο άμεσα εμπλεκόμενος στην προσπάθειά του να προσδώσει πολιτική διάσταση στην υπόθεση με στόχο να εξασφαλίσει τη στήριξη της κυβέρνησης.
Σε πρώτο χρόνο, ο Αρκουμανέας πέτυχε τον στόχο του. Πρώτος βγήκε και διέψευσε τα δημοσιεύματα, ο Στέλιος Πέτσας. Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο αποτελούσαν «αποκυήματα φαντασίας». Χωρίς, βέβαια, να αναφερθεί συγκεκριμένα στο «Βήμα», το οποίο επανήλθε στο θέμα με συγκεκριμένα ερωτήματα.
Τη σκυτάλη απ’ τον Πέτσα πήρε ο Νίκος Χαρδαλιάς. Κι αυτός αναφέρθηκε σε πολιτικά παιχνίδια.
Από κοντά στον Αρκουμανέα βρέθηκαν οι καθηγητές Γκίκας Μαγιορκίνης και Βάνα Παπαευαγγέλου. Αμφότεροι αναφέρθηκαν σε ένα και μοναδικό Μητρώο Ασθενών.
Ίδια κυβέρνηση, ίδια τακτική
Οι αποκαλύψεις των εφημερίδων για το μαγείρεμα των στοιχείων με τους ασθενείς από κορωνοϊό ξύπνησαν μνήμες 10ετίας. Όπως έχει δηλώσει στο «Βήμα» ο Χοακίν Αλμούνια, στην Ευρώπη γνώριζαν για τα αλλοιωμένα στοιχεία.
«Την ίδια στιγμή, διεξαγόταν μία συζήτηση σε επίπεδο Eurogroup και Eco/Fin για τα στατιστικά στοιχεία που παρείχε η Ελλάδα. Ζήτησα από το Eco/Fin να δοθούν στην Επιτροπή ελεγκτικές αρμοδιότητες επί των δημοσιονομικών προϋπολογισμών σε εκείνα τα κράτη-μέλη για τα οποία η Eurostat είχε αμφιβολίες σχετικά με την αξιοπιστία τους. Οι υπουργοί Οικονομικών αρνήθηκαν, αν και γνώριζαν αρκετά καλά την έλλειψη αξιοπιστίας ορισμένων από τα ελληνικά στατιστικά στοιχεία. Πιστεύω ότι επρόκειτο για μεγάλο λάθος. Εκείνα τα χρόνια ήμασταν σχεδόν υποχρεωμένοι να πιστεύουμε στην ακρίβεια των στοιχείων που μας παρέχονταν. Όταν, τον Οκτώβριο του 2009, η κυβέρνηση Παπανδρέου άνοιξε τα βιβλία, δεν εξεπλάγην. Τον Ιούνιο του 2009, λίγους μήνες πριν από τις εκλογές, ενημέρωσα γραπτώς το Eurogroup ότι το αληθινό μέγεθος του ελληνικού δημοσιονομικού ελλείμματος υπερβαίνει το 10%, αλλά δεν είχαμε λάβει εξουσίες να ερευνήσουμε τα πραγματικά στοιχεία. Ήταν δύσκολο να καταλάβουμε το επίπεδο αξιοπιστίας των δαπανών σε Άμυνα, Υγεία και Τοπική Αυτοδιοίκηση. Όταν το 2010 το Eco/Fin επέτρεψε στην Επιτροπή να χρησιμοποιήσει ελεγκτικές εξουσίες, οι εξηγήσεις ήταν στο τραπέζι. Οι ελληνικές αρχές συνεργάστηκαν εντατικά και σήμερα τα ελληνικά στατιστικά στοιχεία είναι αξιόπιστα όπως σε κάθε άλλη χώρα», είχε δηλώσει μεταξύ άλλων ο πρώην Επίτροπος Οικονομικών της Κομισιόν.
Με Νέα Δημοκρατία, λοιπόν, είχαμε τα μαγειρέματα στα οικονομικά στοιχεία, με Νέα Δημοκρατία έχουμε τις καταγγελίες για μαγείρεμα και των δεδομένων για τους ασθενείς με Covid-19. Τότε αντιληφθήκαμε με τα μνημόνια τι κρυβόταν πίσω απ’ τους μάγειρες. Τώρα, τι μας περιμένει;