«Αυτό που γίνεται από τη Βόρεια Αφρική και τη Λιβύη είναι μια επιχείρηση εισβολής μεταναστών στην Ευρώπη». Με αυτά τα λόγια ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Θάνος Πλεύρης, περιέγραψε τις προάλλες στη Βουλή την κατάσταση που επικρατεί στα θαλάσσια σύνορα νοτίως της Κρήτης.
Οι αριθμοί είναι αμείλικτοι και φυσικά είναι αυτοί που οδήγησαν την κυβέρνηση στο να λάβει τα έκτακτα μέτρα διαχείρισης των μεταναστευτικών ροών: Δημιουργία κλειστής δομής στην Κρήτη, αναστολή εξέτασης αιτημάτων ασύλου και κράτηση για όσους τους απορρίπτεται η αίτηση.
Το νομοσχέδιο για το μεταναστευτικό
Σημαντικό στοιχείο είναι ότι το νομοσχέδιο δεν θα έχει αναδρομική ισχύ, δηλαδή δεν θα αφορά όσους έχουν ήδη φτάσει στη χώρα, αλλά μόνο τις νέες αφίξεις μετά την έναρξη ισχύος του νόμου.
Βασικό μέτρο είναι η τρίμηνη αναστολή της διαδικασίας ασύλου για όσους εισέρχονται παράνομα μέσω πλοιαρίων από τη Βόρεια Αφρική, οι οποίοι θα επιστρέφονται άμεσα, χωρίς να εξετάζεται το αίτημά τους για άσυλο.
Παράλληλα, προβλέπεται υποχρεωτική κράτηση όλων των παράτυπων μεταναστών σε κλειστές δομές κράτησης, με χρονικό όριο που μπορεί να φτάσει έως και 12-18 μήνες.
Η κυβέρνηση εξετάζει τη δημιουργία νέου κέντρου κράτησης στο πρώην στρατόπεδο Ζωγραφάκη, στο Καστέλι της Μινώα Πεδιάδας στην Κρήτη, έκτασης περίπου 17 στρεμμάτων, με δυναμικότητα 3.000 έως 4.000 ατόμων. Η πρόταση αυτή έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις στην τοπική κοινωνία και δημοτικές αρχές.
Το νομοσχέδιο προβλέπει αυστηρές ποινές για όσους παραμένουν παράνομα στη χώρα μετά την απόρριψη της αίτησής τους για άσυλο ή παραβιάζουν τους όρους κράτησης, με φυλάκιση έως 3 χρόνια και πρόστιμο έως 10.000 ευρώ.
Επιπλέον, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Θάνος Πλεύρης, ανακοίνωσε τη δραστική μείωση των επιδομάτων που λαμβάνουν οι αιτούντες άσυλο, τα οποία σήμερα κυμαίνονται από 150 έως και 420 ευρώ ανά νοικοκυριό, καθώς και πιο «λιτές» συνθήκες διαβίωσης στα κέντρα, χωρίς παροχές ξενοδοχειακού τύπου.
Τέλος, το νομοσχέδιο περιλαμβάνει μέτρα για ταχύτερες απελάσεις, με νέες συμφωνίες επιστροφής σε χώρες όπως η Αίγυπτος και η Λιβύη.
Πηγή: real.gr