Η αναφορά του Κυριάκου Μητσοτάκη κατά το διάγγελμά του για την ανακοίνωση του Κωνσταντίνου Τασούλα ως υποψηφίου Προέδρου της Δημοκρατίας στη συνταγματική αναθεώρηση είναι πολυσήμαντη, καθώς πέρα από τα πολιτικά μηνύματα που απέστειλε για τον θεσμό του Προέδρου, σήμανε ταυτόχρονα και την έναρξη του διαλόγου για την αναθεώρηση άρθρων του ισχύοντος Συντάγματος, η οποία θα επιτρέψει στην πολιτεία να συγχρονιστεί με τις νέες αναγκαιότητες που έχουν προκύψει με στόχο τον εκσυγχρονισμό του ανώτατου αυτού καταστατικού χάρτη της χώρας, που είναι το Σύνταγμα και οι διατάξεις του.
Λαμβάνοντας υπ’ όψιν ότι φέτος συμπληρώνονται 50 χρόνια από το Σύνταγμα του 1975, αντιλαμβάνεται κανείς πως η επαναξιολόγηση κάποιων συνταγματικών μας ρυθμίσεων κρίνεται επιβεβλημένη.
Συνταγματική αναθεώρηση: Η διαδικασία, οι ψηφοφορίες και το χρονοδιάγραμμα
Η υπάρχουσα Βουλή θεωρείται προτείνουσα και από τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες, θα δώσει την ευκαιρία σε όλες τις πολιτικές δυνάμεις να καταθέσουν τις προτάσεις τους για τα άρθρα του Συντάγματος που κρίνονται αναθεωρητέα. Ωστόσο η κυβέρνηση, διαθέτοντας την πλειοψηφία, θα ορίσει τον εισηγητή της επιτροπής και η διαδικασία θα πάρει τον δρόμο της. Η πρόταση ποια άρθρα θα αναθεωρηθούν θα υποβληθεί από τουλάχιστον 50 βουλευτές.
Ο πρόεδρος της Βουλής θα συγκροτήσει Διακομματική Επιτροπή Αναθεώρησης του Συντάγματος, η οποία θα υποβάλει την έκθεσή της στην Ολομέλεια. Στη συνέχεια θα οριστούν δύο ονομαστικές ψηφοφορίες, που θα απέχουν μεταξύ τους τουλάχιστον έναν μήνα, για να ορίσουν ποιες διατάξεις θα περάσουν στη δεύτερη φάση ψηφοφορίας της Αναθεωρητικής Βουλής που θα προκύψει από εκλογές.
Οι διατάξεις που προτείνονται ως αναθεωρητέες θα πρέπει να συγκεντρώσουν περισσότερες από 151 ψήφους, αλλά τελικά για την τροποποίησή τους απαιτείται πλειοψηφία 180 ψήφων. Μόνο οι προτεινόμενες προς αναθεώρηση διατάξεις που ξεπεράσουν στην παρούσα Βουλή τις 180 ψήφους μπορούν να τροποποιηθούν στην Αναθεωρητική Βουλή με απλή πλειοψηφία των 151 ψήφων. Αυτά ως προς τη διαδικασία. Στην ουσία όμως, πριν καν ξεκινήσει, οι αψιμαχίες της αντιπολίτευσης με την κυβέρνηση άρχισαν ήδη από νωρίς.
Η αναθεώρηση του Συντάγματος γίνεται σε δύο στάδια, μεταξύ των οποίων μεσολαβούν εθνικές εκλογές. Το πρώτο αφορά την παρούσα Βουλή, που θεωρείται προτείνουσα και η διαδικασία ξεκινά άμεσα, καθώς τώρα συμπληρώνονται πέντε έτη από την τελευταία αναθεώρηση στις 24 Δεκεμβρίου 2019.
Μη κρατικά ΑΕΙ και επιστολική ψήφο για όλους φέρνει το νέο Σύνταγμα
Βέβαιη θεωρείται η αναθεώρηση του άρθρου 16 που θα επιτρέψει την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων. Είναι διακηρυγμένη θέση της ΝΔ ότι επιδιώκει την αναθεώρηση του άρθρου 16 που θα επιτρέψει την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων στη χώρα μας. Ήδη εφαρμόζεται το νομοσχέδιο που επιτρέπει σε πανεπιστήμια του εξωτερικού να λειτουργούν παραρτήματα στη χώρα μας. Η κυβέρνηση εμφανίζεται αισιόδοξη ότι μπορούν να βρεθούν 180 βουλευτές στην παρούσα προτείνουσα Βουλή που θα δώσουν τη θετική ψήφο τους ώστε να κριθεί αναθεωρητέο το άρθρο από τη Βουλή που θα προκύψει μετά τις επόμενες εθνικές εκλογές. Αυτονόητο είναι πως η στάση του ΠΑΣΟΚ θα κρίνει και το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας, όπως και ότι δεδομένη θεωρείται η άρνηση των κομμάτων της αριστερής πτέρυγας.
Καθώς τα συμπεράσματα από την εφαρμογή της επιστολικής ψήφου στις περασμένες ευρωεκλογές κρίθηκαν θετικά τόσο από το υπουργείο Εσωτερικών όσο και από τα κόμματα που δεν τη στήριξαν, η κυβέρνηση επιδιώκει να κάνει το επόμενο βήμα και να προτείνει την καθολική επέκταση της δυνατότητας επιστολικής ψήφου και στους εκλογείς εντός της επικράτειας, κάνοντας τη χρήση της συμβατή με το Σύνταγμα. Έτσι, η κυβέρνηση αναμένεται να προτείνει την αλλαγή του άρθρου 51 ώστε να αρθεί κάθε εμπόδιο.
Μία άλλη επιδίωξη της κυβέρνησης είναι και η αναθεώρηση του άρθρου 103 προκειμένου να διατυπώνεται ρητά η δυνατότητα τοποθέτησης στελεχών από την ιδιωτική αγορά σε διευθυντικές θέσεις του Δημοσίου, χωρίς να απαιτείται ειδική αιτιολογία, για παράδειγμα σε εφορίες, υπουργεία και αλλού.
Στην ατζέντα της κυβέρνησης για τα αναθεωρητέα άρθρα βρίσκεται και το άρθρο 24 που αφορά την προστασία του περιβάλλοντος και θα προβλέπει την προστασία των υδάτινων πόρων, την υποχρεωτική αναδάσωση δημόσιων ή ιδιωτικών δασών, την κατοχύρωση περιβαλλοντικού ισοζυγίου σε κάθε κρατική παρέμβαση.
Μελετάται και η αναθεώρηση του άρθρου 94 σχετικά με τη δικαιοδοσία διοικητικών και πολιτικών δικαστηρίων, ώστε να παρέχεται η δυνατότητα επιβολής διοικητικών προστίμων και από τα ποινικά δικαστήρια προκειμένου να αποφεύγεται η παράλληλη διαδικασία ποινικών και διοικητικών δικαστηρίων.
Πηγή: meaculpa.gr