Μια μικρή φάλαινα φυσητήρας βρέθηκε λίγα μέτρα από την παραλία του Αλίμου, καθώς φαίνεται να έχει αποπροσανατολιστεί.
Σε εξέλιξη βρίσκεται επιχείρηση διάσωσής της, με το λιμενικό να βρίσκεται στο σημείο και να αναζητά τρόπους να την σπρώξει προς τα μέσα.
Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, η φάλαινα φέρει ένα τραύμα στο ρύγχος της και κάποιες χαρακιές στο σώμα της.
Ο καθηγητής Θαλάσσιας Βιολογίας, Δρ. Κουτσούμπας, δήλωσε στον ΣΚΑΪ ότι αυτά τα κητώδη ζώα προσκρούουν πάνω σε προπέλες πλοίων. Σημείωσε ότι απ’ ότι φαίνεται να έχει τραυματιστεί σοβαρά και εξέφρασε τον φόβο ότι το ζώο δεν θα έχει καλή κατάληξη.
Πρόσθεσε ότι το ζώο δεν είναι καθόλου επικίνδυνο και είναι ένα από τα προστατευόμενα είδη.
Στο σημείο έχουν μεταβεί στελέχη του Λιμενικού Σώματος, σκάφος του Λιμενικού και δύτες, ενώ αναμένονται και στελέχη του ερευνητικού κέντρου διάσωσης κητωδών ΑΡΙΩΝ προκειμένου να μπορέσουν να δώσουν τις πρώτες βοήθειες στο άτυχο ζώο.
Η Ευγενία Σκούντζου, κτηνίατρος και μέλος του «Αρίωνα», δήλωσε στον ΣΚΑΪ ότι θα γίνει προσπάθεια αιμοληψίας από το κήτος καθώς ακόμη δεν γνωρίζουν οι ειδικοί γιατί αποπροσανατολίστηκε και εάν εκτός από τα τραύματά του έχει ενδεχομένως και κάτι άλλο.
Ο δήμαρχος Αλίμου, τόνισε πως «έρχεται το λιμενικό επί τόπου για να επιχειρήσει. Χθες ήταν στα Λιμανάκια. Κινήθηκε όλο το βράδυ παραλιακά. Κάτι δεν πάει καλά, ή έχασε τον προσανατολισμό του ή τραυματίστηκε. Στο σημείο έχει βρεθεί δύτης».
Ο Ζιφιός (Ziphius cavirostris) είναι ένα κητώδες μέσου μεγέθους με εμφάνιση που θυμίζει ένα μεγάλο και παράξενο δελφίνι με μήκος που φθάνει τα 6 μέτρα (συνήθως 4,5-5,5). Οι ζιφιοί είναι πολύ δύσκολο να παρατηρηθούν και να μελετηθούν εξ’ αιτίας του μεγάλου χρόνου κατάδυσής τους (20 έως 80 λεπτά), της “ήσυχης” συμπεριφοράς τους (σχεδόν ποτέ δεν κάνουν άλματα), αλλά και λόγω του ότι αποφεύγουν την επαφή με τον άνθρωπο και τις δραστηριότητες του.
Έτσι, η γνώση σχετικά με αυτά τα ζώα είναι λιγοστή και μέχρι πολύ πρόσφατα προερχόταν σχεδόν μόνο από εκβρασμούς. Όπως ακριβώς και οι φυσητήρες, οι ζιφιοί τρέφονται με βαθύβια καλαμάρια που συλλαμβάνουν σε βάθη που φθάνουν ή και ξεπερνούν ακόμη και τα 2000 μέτρα.