Ολομέτωπη επίθεση στην κυβέρνηση και στον Κυριάκο Μητσοτάκη προσωπικά για τους χειρισμούς του που βύθισαν την ελληνική οικονομία σε ύφεση προ πανδημίας εξαπέλυσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της Βουλής στην «΄Ώρα του πρωθυπουργού».
«Μόνο ένας μεσσίας θα μπορούσε να πάρει μία οικονομία με 12 συνεχόμενα τρίμηνα ανάπτυξης και να την πάει σε ύφεση» ανέφερε χαρακτηριστικά ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. «Σας παραδώσαμε την οικονομία με ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης 2,8% για το 2019. Και εσείς, αντί, έστω να τον διατηρήσετε καταφέρατε να τον μειώσετε στο 1,9%» τόνισε ο κ. Τσίπρας και συμπλήρωσε: «Παραλάβατε μία οικονομία που είχε ανορθωθεί από τα ερείπια δικών σας επιλογών και ήταν για 12 συνεχόμενα τρίμηνα με αναπτυξιακούς ρυθμούς. Μέσα σε 4 μόλις μήνες καταφέρατε τον Οκτώβρη του 2019, πολύ πριν έρθει ο κορονοϊός να την βυθίσετε σε ύφεση. Δεν είναι κατόρθωμα του κορονοϊού είναι επίτευγμα δικό σας. Με δυο λόγια τα κάνατε θάλασσα. Τα κάνατε θάλασσα τόσο γρήγορα στην οικονομία».
«Ρίξατε ξανά, πριν έρθει η πανδημία, το καράβι σε ξέρα», τόνισε ο κ. Τσίπρας και ζήτησε να δημοσιοποιηθεί η λίστα με τα χρήματα που έδωσε ο κ. Πέτσας «σε κουμπάρους και παρακούμπαρους». Ο Κ. Μητσοτάκης τον διέκοψε λέγοντας ότι δεν υπάρχουν τα λεφτά που χρειάζονται και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ του απάντησε: «λεφτόδεντρα πάλι;» «Σας παραδώσαμε την οικονομία με ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης 2,8% για το 2019. Και εσείς, αντί, έστω να τον διατηρήσετε καταφέρατε να τον μειώσετε στο 1,9%. Πολύ πιο κάτω από τις προσδοκίες που είχατε καλλιεργήσει αλλά πιο κάτω και από τις προβλέψεις διεθνών οργανισμών. Καταφέρατε, το τέταρτο τρίμηνο του 2019, να πετύχετε τη χειρότερη οικονομική επίδοση σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση», υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.
«Αυτό που καταφέρατε τους πρώτους μήνες της διακυβέρνησής, πολύ πριν έρθει ο κορωνοϊός είναι μοναδικό. Σας αξίζουν συγχαρητήρια», επεσήμανε ο Αλ, Τσίπρας και πρόσθεσε: «μέσα σε τρεις μόλις μήνες, από τον Οκτώβριο του 2019, η κυβέρνηση της ΝΔ κατάφερε να βγάλει την οικονομία από τις ράγες της ανάπτυξης και να την σπρώξει στον κατήφορο της ύφεσης. Παραλάβατε μια οικονομία που έτρεχε τον Ιούλη με 2,8. Σταθερά αναπτυσσόμενη για 12 συνεχόμενα τρίμηνα. Με αύξηση των νέων θέσεων εργασίας και μείωση της ανεργίας. Και με ταμειακό απόθεμα το οποίο, στην άγνοιά σας, εσείς χλευάσατε, αλλά τώρα επιτρέπει στη χώρα τη διαχείριση της κρίσης με ευνοϊκούς όρους. Και καταφέρατε να την οδηγήσετε στην ύφεση από τον Οκτώβρη του 2019». Η κυβέρνηση «πέτυχε μια επενδυτική τρύπα στο νερό. Ακόμη περιμένουμε τις μπουλντόζες να βρουν το δρόμο προς το Ελληνικό. Δημαγωγήσατε σε λόγια υπέρ της μεσαίας τάξης και της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας και πλειοδοτήσατε σε πράξεις υπέρ των μεγάλων εισοδημάτων και της επιχειρηματικής ολιγαρχίας», επεσήμανε ο Αλ. Τσίπρας.
«Από Σεπτέμβρη θα αρχίσει το μαύρο κλάμα χιλιάδων εργαζόμενων που δεν θα μπορούν να τους κρατήσουν οι επιχειρήσεις», προειδοποίησε ο κ. Τσίπρας και επέκρινε την μείωση μισθών που επέβαλε η κυβέρνηση στον ιδιωτικό τομέα. «Το πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ της κυβέρνησης προβλέπει μείωση 20% του μισθού σε εργαζόμενους που μπαίνουν σε εκ περιτροπής εργασία καθώς το δημόσιο καλύπτει μόνο ένα μέρος της απώλειας του μισθού του εργαζόμενου την ίδια στιγμή που επιτρέπει στην ίδια επιχείρηση που επωφελείται από το κράτος να απολύσει άλλους εργαζόμενους που δεν μπαίνουν σε εκ περιτροπής εργασία!», είπε. Αναφερόμενος στην στήριξη των επιχειρήσεων ο Αλ. Τσίπρας επεσήμανε ότι «η συντριπτική πλειοψηφία των επιχειρήσεων αποκλείεται από τα χρηματοδοτικά εργαλεία διότι έχετε βάλει μπροστά τις τράπεζες». Ζήτησε μάλιστα να γίνει αποδεκτή η πρόταση της ΓΣΕΒΕΕ προκειμένου να τεθούν σε ειδική συνεδρίαση της Βουλής τα προβλήματα.
«Η ιστορία με το πρόγραμμα ΤΕΠΙΧ ΙΙ και την επιστρεπτέα προκαταβολή είναι χαρακτηριστική. Στο πρώτο έχουν μπει μόλις 2.000 επιχειρήσεις και στο δεύτερο μόνο 53.000. Όταν ο συνολικός αριθμός των επιχειρήσεων της χώρας φτάνει τις 750.000», ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και συνέχισε: «γιατί αποκλείεται η συντριπτική πλειονότητα των επιχειρήσεων από τα εργαλεία της Πολιτείας; Διότι βάλατε τις τράπεζες ως φίλτρο μεταξύ Πολιτείας και επιχειρήσεων. Και οι τράπεζες λειτουργούν με κριτήρια τα οποία αφορούν καιρούς «ομαλότητας». Όχι κρίσης. Η ρευστότητα, κυρίες και κύριοι, δεν φτάνει σε όσους την έχουν ανάγκη».
«Υπάρχουν κεφάλαια που ενθυλακώνουν οι τράπεζες και τα διοχετεύουν στη συνέχεια στο πελατειακό τους «φιλέτο». Χαρακτηριστικό παράδειγμα, τα στοχευμένα προγράμματα ενίσχυσης μικρομεσαίων επιχειρήσεων της ΕΚΤ, μέσω των οποίων οι τράπεζες πήραν 16 δισ. ευρώ (με αρνητικό επιτόκιο) και από αυτά διοχέτευσαν στην αγορά μόλις 4,3 δισ. Που πήγαν τα λεφτά αυτά; Τα 3,5 δισ. από τα 4,3 πήγαν στο πελατειακό τους «φιλέτο»», τόνισε ο Αλ. Τσίπρας.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε να σχεδιαστεί ένα «σοβαρό δίχτυ προστασίας». «Γιατί δεν υιοθετείτε τις προτάσεις μας; Στα δημόσια ταμεία λεφτά έχουμε. Η πρόταση της Κομισιόν έρχεται να καλύψει τους όποιους φόβους. Άρα γιατί.», ρώτησε και εξήγησε πως «η μόνη απάντηση είναι ότι έχετε αποφασίσει να αντιμετωπίσετε τη κρίση ως ευκαιρία για μια μεγάλη και βαθιά αναδιάρθρωση στην αγορά εργασίας και στην αγορά εν γένει. Ο θάνατος του εμποράκου, θα έλεγε κανείς παλιά. Ο θάνατος ενός δυναμικού τμήματος της οικονομίας θα πω εγώ σήμερα».