Για «εξαπάτηση» των Ελλήνων κατηγόρησε τη Νέα Δημοκρατία και τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας από το βήμα του Thessaloniki Helexpo Forum, κάνοντας παράλληλα λόγο για μία νέα κοινωνική συμφωνία ώστε να «βρει η πατρίδα ξανά το βηματισμό της στο μέλλον».
«Οι Έλληνες δε νιώθουν πια ασφαλείς για τη ζωή, το μέλλον τους, το μέλλον των παιδιών τους. Και αυτή η ανασφάλεια εντείνεται καθημερινά με τις επιλογές της κυβέρνησης. Γιατί ο κ. Μητσοτάκης αντί να ψάξει το αντίδοτο στο πρόβλημα, μοιράζει χαπάκια λήθης και δήθεν εθνικής αυτοπεποίθησης. Δεκατέσσερις μήνες μετά την εκλογή της αυτή η κυβέρνηση εξελίσσεται σε μια μεγάλη απάτη. Μια απάτη που δυστυχώς αποκαλύπτεται κάθε μέρα, σε μια από τις κρισιμότερες περιόδους όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και για όλο τον κόσμο ολόκληρο», είπε ο κ. Τσίπρας.
Ο κ. Τσίπρας επιτέθηκε με σφοδρότητα στον πρωθυπουργό για τη στάση του απέναντι στη Συμφωνία των Πρεσπών όταν ήταν στην αξιωματική αντιπολίτευση και σημείωσε χαρακτηριστικά: «»Ίσως το πιο σημαντικό, που γνωρίζουν πια όχι μόνο όλοι οι Θεσσαλονικείς, όλοι οι Μακεδόνες, αλλά όλοι οι Έλληνες, είναι το μέγεθος της εξαπάτησης που εξύφανε ο κ. Μητσοτάκης και το κόμμα του, στην πόλη σας και στη χώρα. Όταν λύσαμε – όπως επέβαλαν τα συμφέροντα της χώρας μας – τη χρόνια εκκρεμότητα μας με τους Βόρειους γείτονες μας, με τη Συμφωνία των Πρεσπών, σήκωσαν τη χώρα στο πόδι. Σήμερα, τους παινεύει ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας για την πιστή τήρηση της Συμφωνίας. Γιατί ο κ Μητσοτάκης όχι μόνο τον συναντάει εκεί που έλεγε ότι δεν θα τον συναντούσε ποτέ, αλλά δίνει μάχες για την εφαρμογή της Συμφωνίας».
«Εγώ δέχομαι την μετατόπιση του κ. Μητσοτάκη, γιατί εξυπηρετεί το εθνικό συμφέρον. Όμως, οφείλει μία συγγνώμη», παρατήρησε ο κ. Τσίπρας και συνέχισε: «Μια συγγνώμη όχι σε εμάς αλλά σε κάθε Μακεδόνα, σε κάθε Έλληνα που εξαπάτησε. Μία συγγνώμη που κραύγαζε ότι δήθεν πούλησα την Μακεδονία για τις συντάξεις. Μία συγγνώμη που έβαλε το κόμμα του πάνω από τη χώρα και γέμισε τους Έλληνες με ψέμα, μίσος και διχασμό, παραποιώντας την ιστορία, την ίδια τη συμφωνία, αλλά και την εθνική γραμμή που χαράχθηκε και από την παράταξή του».
Ακολούθως είπε ότι «η ΝΔ και ο κ. Μητσοτάκης, δυστυχώς, δεν εξαπάτησαν τον ελληνικό λαό μόνο στο Μακεδονικό, αλλά και σε όσα του έταξαν για την οικονομία» και ανέφερε τα εξής:
-Υποσχέθηκαν περισσότερες δουλειές και μεγαλύτερη ανάπτυξη και πριν καν μας συναντήσει η πανδημία έφεραν τη χώρα στην ύφεση, στο τέταρτο τρίμηνο του 2019 και στο πρώτο του 2020.
-Και όταν, πια, ήρθε και η πανδημία, παρά τη δημοσιονομική ελευθερία και τα γεμάτα ταμεία, δεν έκαναν τίποτα ουσιαστικό για να συγκρατήσουν την ύφεση, να προστατέψουν τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και να αποτρέψουν τα λουκέτα και τη νέα εκτόξευση της ανεργίας.
Ειδικότερα για την πανδημία του κορονοϊού αναγνώρισε ότι είναι μια ειδική συνθήκη, αλλά τόνισε πως «τα εργαλεία και οι δυνατότητες που έχει η κυβέρνηση σήμερα, για να στηρίξει τη κοινωνία και την οικονομία, είναι οι μεγαλύτερες που είχαν ποτέ ελληνικές κυβερνήσεις, τουλάχιστον τα τελευταία είκοσι χρόνια» και ανέφερε συγκεκριμένα:.
-Τα ταμεία γεμάτα από τα 37 δις που εμείς της αφήσαμε.
-Χρέος ρυθμισμένο από τη συμφωνία που εμείς πετύχαμε το καλοκαίρι του 2018.
-Ανοιχτή πρόσβαση στις αγορές και φθηνό δανεισμό.
-Κανέναν δημοσιονομικό περιορισμό, αφού είναι σε αναστολή το Σύμφωνο Σταθερότητας
-Περίπου 70 δις σε ευρωπαϊκούς πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης.
«Αν, λοιπόν, η κυβέρνηση δεν αξιοποιεί αυτές τις πρωτοφανείς δυνατότητες για να στηρίξει την οικονομία, τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα και τη κοινωνική συνοχή, τότε πρόκειται για σαφή πολιτική επιλογή συνδυασμένη προφανώς και με πλήρη ανικανότητα», επισήμανε ο κ. Τσίπρας.
Υπογράμμισε πως «το αποτέλεσμα, πάντως, είναι ότι η Ελλάδα βρίσκεται αυτή τη στιγμή στον φαύλο κύκλο μιας σειράς από επάλληλες κρίσεις, που διαπλέκονται μεταξύ τους, τροφοδοτεί η μια την άλλη και έχουν βυθίσει στην ανασφάλεια τις Ελληνίδες και τους Έλληνες».
Οι κρίσεις αυτές είναι:
1. Υγειονομική.
Όπως είπε, η άνοδος τόσο των κρουσμάτων όσο και των διασωληνωμένων δείχνει ότι βρισκόμαστε στο όριο απώλειας ελέγχου. Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «σπατάλησε τον χρόνο που κέρδισε η κοινωνία και η υγειονομική κρίση γίνεται κάθε μέρα χειρότερη γιατί η κυβέρνηση επέλεξε να οικειοποιηθεί την στάση ευθύνης που τήρησαν οι Έλληνες την άνοιξη, χωρίς να προετοιμαστεί σοβαρά για το νέο κύμα της πανδημίας».
Για τον πρωθυπουργό είπε ότι «επέλεξε να μοιράζει κρατικό χρήμα σε ΜΜΕ για να τον υμνούν, αντί για κρεβάτια ΜΕΘ, ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, συνεκτικό σχέδιο στο άνοιγμα του τουρισμού και της εστίασης, και σήμερα, δυστυχώς, συνειδητοποιεί ότι δεν είναι όλα επικοινωνία. Υπάρχει και η πραγματικότητα που είναι πεισματάρα. Και όταν η χώρα βρίσκεται μπροστά σε μια οδυνηρή έξαρση των κρουσμάτων και δεν υπάρχει επαρκές προσωπικό στα νοσοκομεία να στελεχώσει τις ΜΕΘ, τότε δε μπορούν να σε σώσουν τα φιλικά Μέσα Ενημέρωσης».
2. Οικονομική
Ο κ. Τσίπρας τόνισε πως «επί μήνες η κυβέρνηση έχει αφήσει τους εργαζόμενους και τις επιχειρήσεις στο έλεος τους, την ώρα που η αγορά έχει στεγνώσει, τα λουκέτα ξεκίνησαν, ο τουρισμός και η εστίαση καταρρέουν. Τα μεγάλα έργα υποδομών έχουν παγώσει και το μόνο “μεγάλο έργο” που έχει παρουσιάσει η Κυβέρνηση επ´ αφορμή της πανδημίας αφορά την απορρύθμιση της εργασίας».
«Κλείνουν μαγαζιά, οικογένειες πασχίζουν να βρουν τρόπους να βγάλουν το χειμώνα και ο κ. Μητσοτάκης πασχίζει να κάνει πράξη τις πιο ακραίες νεοφιλελεύθερες ιδεοληψίες. Αφού υποσχέθηκε την καινοτομία της εφταήμερης εργασίας, σήμερα υλοποιεί την αναστολή της και την μεγάλη καινοτομία της απλήρωτης εργασίας εκτός ωραρίου», σημείωσε.
3. Κρίση Δημοκρατίας
«Αν κάποιος ανοίξει την τηλεόραση του, ή δει στο κινητό του τους τίτλους των μεγάλων ενημερωτικών site, θα νομίζει ότι ζει όχι απλά σε άλλη χώρα, αλλά σε άλλο πλανήτη. Η αντιπολίτευση φιμώνεται, κάθε διαφορετική άποψη θάβεται, όποιος τολμά να αμφισβητήσει τη virtual reality του κυβερνητικού αφηγήματος, βαφτίζεται ανεύθυνος, λαϊκιστής και ψεύτης», ανέφερε.
4. Ηθική
«Δικαστές διώκονται γιατί τόλμησαν να εξετάσουν τα σκάνδαλα στελεχών του κυβερνώντος κόμματος. Υπουργοί της κυβέρνησης απολογούνται δημοσίως σε εκδότες λες και είναι τα αφεντικά τους, ακόμη και για αποφάσεις της Βουλής. Ενώ εταιρείες φίλων και ημέτερων, ξεπηδούν σε ένα βράδυ για να πάρουν με απευθείας αναθέσεις δημόσια έργα», παρατήρησε.
5. Κοινωνική
«Οι ανισότητες αυξάνονται, η νέα γενιά βαφτίζεται ανεύθυνη και μπαίνει στο περιθώριο, το κράτος γίνεται ο οργανωτής του κοινωνικού αυτοματισμού. Συνωμοσιολόγοι , αρνητές της επιστήμης, κάνουν ξανά την εμφάνιση τους πλάι σε νεοναζί εγκληματίες. Η αντιπολιτική αναδεικνύεται στον μεγαλύτερο κίνδυνο και η στάση της κυβέρνησης όχι απλώς δεν την αντιμετωπίζει, αλλά την τροφοδοτεί».
6. Εθνική κρίση
Στο σημείο αυτό ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι κινείται χωρίς στρατηγική απέναντι στην Τουρκία που εντείνει την προκλητικότητα της, «αφήνοντας πίσω όσα χτίσαμε επί 4,5 χρόνια, χωρίς μια ξεκάθαρη πυξίδα για τον διάλογο και τη Χάγη, χωρίς κόκκινες γραμμές σε σχέση με την προάσπιση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων, χωρίς ρόλο στον ευρωτουρκικό διάλογο και χωρίς τους συμμάχους μας συσπειρωμένους γύρω από την απειλή κυρώσεων».
Είπε ότι «η κυβέρνηση δεν λέει την αλήθεια στον λαό, εγκλωβισμένη στις εσωτερικές της αντιφάσεις που προσπαθεί να τις κρύψει πίσω από απίστευτες λεκτικές ακροβασίες, λες και απευθύνεται σε ανόητους».
Επισήμανε, ακόμα, πως «την ίδια στιγμή που αποφεύγει να πει την αλήθεια στον λαό για την παραβίαση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων, προτάσσει το καταστροφικό αφήγημα της Ελλάδας- Ασπίδας της Ευρώπης. Μια κυβέρνηση, που αντί να θέσει δυναμικά την Ευρώπη προ των ευθυνών της απέναντι στην εργαλειοποίηση δυστυχισμένων ανθρώπων από την Τουρκία, μετατρέπει τα νησιά μας σε αποθήκες ψυχών».
«Με την πανδημία κατέρρευσε με πάταγο ο μύθος της παντοδυναμίας της αγοράς και φάνηκαν τα όρια του μοντέλου που ασπάζεται με θρησκευτική ευλάβεια η Νέα Δημοκρατία», είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και υπογράμμισε πως «εδώ και λίγους μήνες ακόμη και οι πιο πιστοί οπαδοί αυτού του μοντέλου γυρνούν το βλέμμα τους με αγωνία προς το κράτος για να τους προστατεύσει, το κράτος που μέχρι χθες χλεύαζαν».
«Δεν υπάρχει υγειονομική ασφάλεια χωρίς ισχυρά και σύγχρονα δημόσια συστήματα υγείας προσβάσιμα για κάθε πολίτη, δεν υπάρχει εξέλιξη της επιστήμης, της έρευνας αν δεν επενδύσουμε στα δημόσια πανεπιστήμια και τα δημόσια σχολεία, δεν υπάρχει μέλλον στον πλανήτη αν συνεχίζουμε να του προκαλούμε ανεπανόρθωτες πληγές στο όνομα μιας εφήμερης ανάπτυξης», παρατήρησε.
Για την κυβέρνηση είπε πως «ούτε μόνιμο προσωπικό προσέλαβε στα νοσοκομεία και τα σχολεία, ούτε την οικονομική δραστηριότητα υποστηρίζει. Το αντίθετο, το μοναδικό σχέδιο που έχει, είναι αυτό της επίθεσης στους εργαζόμενους και του αφανισμού των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων. Το μοναδικό σχέδιο που έχει είναι αυτό της επιτροπής Πισσαρίδη, που επαναλαμβάνει μονότονα τις απαρχαιωμένες της απόψεις που βύθισαν τη χώρα στην ύφεση και τη λιτότητα την περασμένη δεκαετία: οι άνεργοι φταίνε για την ανεργία τους, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις φταίνε για την κακή πορεία της οικονομίας, οι εργαζόμενοι φταίνε γιατί δεν είναι ευέλικτοι».
«Η σημερινή συνθήκη είναι έκτακτη, αλλά η απάντηση πρέπει να είναι μόνιμη και δεν μπορούν να τη δώσουν αυτοί που τους ξεπέρασε η ίδια η ιστορία, αυτοί που σήμερα υποκρίνονται ότι είναι κάτι άλλο», δήλωσε ο κ. Τσίπρας.
Νέα Κοινωνική Συμφωνία σε 6 άξονες
Στο σημείο αυτό ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία επισήμανε ότι η Ελλάδα χρειάζεται μια νέα Κοινωνική Συμφωνία, ανάμεσα σε αυτούς που αποτελούν την κοινωνική της πλειοψηφία: Τους εργαζόμενους, τους μικρομεσαίους, τους αυτοαπασχολούμενους τους αγρότες τη νέα γενιά.
Η Συμφωνία αυτή περιλαμβάνει 6 άξονες: Ένα νέο παραγωγικό μοντέλο, την επαναρρύθμιση της εργασίας, ένα ισχυρό κοινωνικό κράτος, μια συνεκτική πολιτική για τη νέα γενιά, μια αποφασιστική στρατηγική για το περιβάλλον και βαθιές θεσμικές τομές για την ενίσχυση της Δημοκρατίας.
Μίλησε για ένα σχέδιο με ορίζοντα το 2030 και υπογράμμισε:
-Η εξέλιξη της εργασίας δεν είναι τα απλήρωτα 12ωρα.
-Χρειαζόμαστε ένα ισχυρό αξιόπιστο και καθολικό κοινωνικό κράτος που θα προσφέρει ασφάλεια σε κάθε δύσκολη συγκυρία και ένα σύγχρονο εκπαιδευτικό σύστημα που θα προσφέρει ίσες ευκαιρίες σε όλους.
-«Είναι χυδαίο αυτό που συμβαίνει στο δημόσιο διάλογο από στελέχη της κυβέρνησης και τα φιλικά της ΜΜΕ με τη συκοφάντηση ολόκληρων γενιών. Οι νέοι στην Ελλάδα του 2020 βαφτίζονται παρίες, ανεύθυνοι και τεμπέληδες. Και πριν λίγες μέρες, ο παιδονόμος κ. Μητσοτάκης μας είπε και πώς σκοπεύει να τους πειθαρχήσει, δηλώνοντας πως εξετάζει την υποχρεωτική στράτευση στα 18».
Δέσμη 11 άμεσων μέτρων έκτακτης ανάγκης
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία κατέθεσε μια δέσμη 11 άμεσων μέτρων για την αντιμετώπιση της έκτακτης ανάγκης στην οποία, όπως είπε, βρίσκεται η χώρα και είναι τα εξής:
– Μέτρο πρώτο: Ενίσχυση του ΕΣΥ άμεσα με 15.000 μόνιμες προσλήψεις.
– Μέτρο δεύτερο: Ενίσχυση των δημόσιων σχολείων, άμεσα, με 15.000 μόνιμες προσλήψεις εκπαιδευτικών.
– Μέτρο τρίτο: Επιδότηση της εργασίας από το κράτος, για όσο διαρκεί η κρίση. Η πρότασή περιλαμβάνει την κάλυψη από το κράτος του συνόλου των ασφαλιστικών εισφορών και του 40% του μισθού των εργαζομένων, με υποχρέωση καταβολής του υπόλοιπου 60% του μισθολογικού κόστους από την επιχείρηση.
– Μέτρο τέταρτο: Εισόδημα έκτακτης ανάγκης σε όσους έχουν πληγεί οικονομικά από την πανδημία, για όσο διαρκεί η κρίση, 400Euro για το πρώτο ενήλικο μέλος του νοικοκυριού, 200Euro για κάθε πρόσθετο ενήλικο μέλος και 100Euro για κάθε παιδί.
– Μέτρο πέμπτο: Μη-επιστρεπτέα ενίσχυση στις επιχειρήσεις. Όλοι οι έμμεσα ή άμεσα πληττόμενοι, αυτοαπασχολούμενοι και επιχειρήσεις θα έχουν πρόσβαση σε μη επιστρεπτέα ενίσχυση ύψους 2.000 ευρώ ανά εργαζόμενο, με μέγιστη ενίσχυση ανά επιχείρηση τις 100.000 ευρώ, με μοναδικό κριτήριο τη διατήρηση των θέσεων και σχέσεων εργασίας.
– Μέτρο έκτο: Μείωση ΦΠΑ στην εστίαση στο 6%, για όσο διαρκεί η κρίση.
– Μέτρο έβδομο: Επιδότηση 40% του ενοικίου των πληττόμενων επιχειρήσεων, για όσο διαρκεί η κρίση.
– Μέτρο όγδοο: Επιστροφή στους αγρότες του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο.
– Μέτρο ένατο: Μόνιμη κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για όλα τα εισοδήματα έως 40.000Euro και μείωση των συντελεστών για εισοδήματα από 40.000Euro έως 65.000Euro. Αφορά και τους συνταξιούχους και τους δημόσιους υπαλλήλους.
– Μέτρο δέκατο: Μόνιμη κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος.
– Μέτρο ενδέκατο: Μόνιμη μείωση της προκαταβολής φόρου στο 50%.
Ο κ. Τσίπρας δήλωσε ότι δεν πρέπει να χάσουμε μια ακόμα δεκαετία και πως σήμερα ξεκινάει ένας συλλογικός αγώνας για να μπει τέλος στην κατηφόρα και σε αυτόν τον αγώνα έχει θέση κάθε δημοκρατικός άνθρωπος, κάθε προοδευτικός άνθρωπος.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε και στα θέματα της Θεσσαλονίκης και κατηγόρησε την κυβέρνηση της ΝΔ ότι «την έκανε πάλι να μοιάζει με αποπαίδι των Αθηνών».
«Είναι λίγο αμήχανο να μιλάς στη ΔΕΘ δίχως ΔΕΘ. Η έκθεση λείπει φέτος από τη Θεσσαλονίκη. Φοβάμαι όμως ότι δεν είναι μόνο η ΔΕΘ που της λείπει. Ένα χρόνο τώρα αυτοί που της έταξαν τα πάντα, την απαξιώνουν τελικά, με συστηματικό τρόπο για μια ακόμη φορά. Πριν δυο χρόνια, όχι τυχαία, μιλούσαμε εδώ για τη Θεσσαλονίκη ως πρωτεύουσα των Βαλκανίων. Σήμερα, η κυβέρνηση της ΝΔ, την επανάφερε στο γνώριμο της ρόλο. Την έκανε πάλι να μοιάζει με αποπαίδι των Αθηνών», επισήμανε.