Η αγάπη για τον τόπο σου, το μεράκι για το λειτούργημά σου και η όρεξη για δουλειά, πέρα από την επαναλαμβανόμενη καθημερινότητα είναι στοιχεία που μπορούν να οδηγήσουν σε θησαυρούς. Όχι, βέβαια, μέσα από ένα διαρκές κυνήγι υλικών αγαθών, μα μέσα από τη δημιουργία μίας πνευματικής κληρονομιάς, που φωτίζει τον δρόμο των εφήβων και γίνεται ένας φάρος που δείχνει την κατεύθυνση στις επόμενες γενιές.
Το Σάββατο 25 Μαΐου είναι μία ξεχωριστή μέρα για το Πελόπιο, για το γυμνάσιο της πόλης, για τους μαθητές και τους καθηγητές.
Η ταινία μικρού μήκους, το ιστορικό ντοκιμαντέρ που εμπνεύστηκε ο φιλόλογος Τάκης Γεωργακόπουλος και υλοποίησε μαζί με τις συναδέλφους του Αργυρώ Σαρρή και Αντριάνα Μπόκιου, αλλά κυρίως με τη συμμετοχή των μαθητών της Γ’ τάξης, κέρδισε ήδη μία θέση στην καρδιά όσων την είδαν.
“Τότε που θάψαν τον Ερμή”, είναι ο τίτλος της ταινίας που σκηνοθέτησαν ο Βασίλης Κοσμόπουλος και ο Πέτρος Κολοτούρος. Με τη συμβολή και της συγγραφέως Αγγελικής Δαρλάση.
Η ταινία εξασφάλισε ήδη την πρώτη διάκριση. Από τις 1000 ταινίες που συμμετείχαν αρχικά στο 12ο Διεθνές Φεστιβάλ Αρχαιολογικού και Πολιτιστικού Ντοκιμαντέρ “ΑΓΩΝ”, προκρίθηκαν 61 από 22 χώρες, ανάμεσά τους και το αριστούργημα από το γυμνάσιο του Πελοπίου. Η προβολή έχει προγραμματιστεί το Σάββατο 25 Μαΐου και στην κωμόπολη της Ηλείας δικαιολογημένα αισθάνονται υπερηφάνεια. Όχι για τη διάκριση, αλλά για το δημιούργημά τους. Κυρίως, όμως, για την παρακαταθήκη στις νέες γενιές όσων έκαναν οι πρόγονοί τους για να κρύψουν στη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου τον αρχαιολογικό θησαυρό της Αρχαίας Ολυμπίας. Με τον Ερμή να πρωταγωνιστεί, αλλά μαζί του κρύφτηκαν και άλλα σημαντικά ευρήματα από την εποχή, κατά την οποία η Ελλάδα παρήγαγε πολιτισμό.
Ανεξάρτητα από τη θέση που θα καταλάβει η ταινία από το γυμνάσιο του Πελοπίου, η ουσία είναι οι καθηγητές και οι μαθητές, παρά τις περιορισμένες δυνατότητες δημιούργησαν ένα εξαιρετικό αποτέλεσμα. Έδειξαν σε κάθε κατεύθυνση ότι όταν αγαπάς τον τόπο σου, βρίσκεις τρόπο να τον αναδείξεις. Όταν έχεις διάθεση να πετύχεις, πάντα καταφέρνεις να κάνεις την υπέρβαση. Άρα, όλοι οι συντελεστές έχουν ήδη κερδίσει όχι μόνο την εκτίμηση όλων μας, αλλά και τη δική τους ψυχική ευφορία για το επιχείρημά τους.