Τέλος στα σενάρια που διακινεί η αξιωματική αντιπολίτευση για επικείμενη ιδιωτικοποίηση του νερού και στην αγωνία των πολιτών βάζει ο Χρήστος Σούλης. Σε μία από τις πρώτες συνεντεύξεις του μετά από την προκήρυξη των εκλογών για την 21η Μαΐου, ο τομεάρχης Περιβάλλοντος και υποψήφιος βουλευτής στον Β1 Βόρειο Τομέα Αθηνών ανοίγει την καρδιά του στη Vicky Pedia και μιλάει για το όραμά του, ενώ με την ιδιότητα του οικονομολόγου αναφέρεται και στα όπλα που έχει η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη για την αντιμετώπιση της ακρίβειας.
- Ποιο είναι το κίνητρο ενός νέου ανθρώπου, για να μπει στην πολιτική;
«Το κίνητρο ενός νέου ανθρώπου για να μπει στην πολιτική δεν είναι ένα. Θα έλεγα ότι είναι πολλά. Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι η συμμετοχή στα κοινά, είναι ιερός σκοπός που στόχο έχει κατά την ταπεινή μου γνώμη, να βελτιώνει για την κοινωνία και την πατρίδα καταστάσεις, παθογένειες, προβλήματα διαχρονικά που όταν τα εντοπίζεις ως πολίτης, οφείλεις να δεις τι περνάει από το χέρι σου για να συμβάλεις στην επίλυσή τους ή στην καλυτέρευσή τους, έστω. Σίγουρα αυτά δεν λύνονται από τον καναπέ και με άκαρπη τοξική κριτική. Το δικό μου κίνητρο είναι να μπορώ να υπηρετήσω μια πολιτική κοινής λογικής, μια πολιτική που θα σπρώξει την χώρα μπροστά στον εκσυγχρονισμό και τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις που θα βοηθήσουν το κράτος, αλλά ταυτόχρονα θα δημιουργήσουν και μια νέα, σύγχρονη νοοτροπία, αναγκαία για προχωράμε σταθερά και με πρόοδο στο μέλλον και τις προκλήσεις που πρέπει κάθε φορά να αντιμετωπίζουμε».
- Πόσο δύσκολη είναι η εκλογική μάχη σε μία περιφέρεια, γεμάτη από μέλη του υπουργικού συμβουλίου;
«Μια εκλογική μάχη σε μια περιφέρεια όπως ο Βόρειος Τομέας γεμάτη από μέλη του υπουργικού συμβουλίου είναι εκ των πραγμάτων δύσκολη και δεν σας κρύβω ότι τους περισσότερους θα τους τρόμαζε. Πολλοί με ρωτούν, μα καλά, μέσα στα πολιτικά θηρία που πας; Τι θα καταφέρεις; Και απαντώ ότι δεν με τρομάζει, τουναντίον θεωρώ ότι μόνο κέρδος έχω. Καταρχάς όλοι οι συνυποψήφιοι μου Υπουργοί & Βουλευτές με αντιμετωπίζουν με σεβασμό, με εκτίμηση και φιλικά, δίνοντάς μου θάρρος και τους ευχαριστώ για αυτό. Για μένα αποτελεί τεράστια τιμή αλλά και εμπειρία όλη αυτή η διαδικασία, που αναμφίβολα με γεμίζει παραστάσεις που με κάνουν πολιτικά ακόμα πιο ώριμο, πιο ανθεκτικό, πιο αποτελεσματικό. Θα με χαρακτήριζα τυχερό να είμαι μέρος αυτού του ισχυρού ψηφοδελτίου. Αποκομίζω πολιτικά κέρδη που θα βρω μπροστά μου μόνο με θετικό πρόσημο στην πολιτική μου διαδρομή».
- Πού θα κριθεί το εκλογικό αποτέλεσμα;
«Το εκλογικό αποτέλεσμα θα κριθεί στις προτάσεις των κομμάτων, δηλαδή ποιό κόμμα έχει σοβαρές τεκμηριωμένες προτάσεις για το αύριο, για τις προκλήσεις και την πρόοδο της χώρας και ποιό όχι. Θα κριθεί επίσης στην σύγκρισή που θα κάνουν οι πολίτες μέρα με τη μέρα όσο περνάει ο καιρός και φτάνουμε στις εκλογές. Μια σύγκρισή που φοβάται η Αξιωματική Αντιπολίτευση και που είναι αναπόφευκτη. Σύγκριση στα πεπραγμένα Τσίπρα από το 2015-2019 που κανένας πολίτης δεν θέλει να θυμάται και σύγκριση με την πολιτική Μητσοτάκη 2019-2023 που όχι μόνο τήρησε τις υποσχέσεις του και κράτησε την χώρα όρθια σε αλλεπάλληλες κρίσεις, αλλά εφάρμοσε και αποτελεσματικές πολιτικές που άλλαξαν την εικόνα της χώρας σε όλα τα επίπεδα. Ακόμα όμως έχει δουλειά να γίνει, πρώτα ο θεός με την εμπιστοσύνη του κόσμου στην δεύτερη τετραετία της Νέας Δημοκρατίας».
- Πόσο θα επηρεάσει τη Νέα Δημοκρατία η τραγωδία των Τεμπών με τους 57 νεκρούς;
«Θα έλεγα αρκετά. Και αυτό γιατί είναι απολύτως λογικό ο κόσμος να βρίσκει ευθύνες στο κόμμα εξουσίας και εμείς οι ίδιοι αναλάβαμε την ευθύνη που μας αναλογεί με θάρρος και γενναιότητα. Ο κόσμος όμως ξέρει, βλέπει, κρίνει και εμπιστεύεται μια κυβέρνηση που αντιμετωπίζει υπεύθυνα μια τέτοια τραγωδία και μέσα από αυτήν δημιουργεί άμεσα, με ταχύτητα, όλες τις συνθήκες πρώτον να βγει η αλήθεια της απόλυτης ευθύνης στο φως και δεύτερον αν εξασφαλίσουμε ότι κάτι τέτοιο δεν θα ξανασυμβεί. Και έτσι θα γίνει».
- Γιατί ψήφισε η κυβέρνηση το ακαταδίωκτο όσων συμμετέχουν στην Επιτροπή που διερεύνησε τα αίτια της τραγωδίας;
«Η αποστολή της συγκεκριμένης επιτροπής, πρέπει όλοι να αντιληφθούμε ότι είναι εξόχως σημαντική, αν θέλετε και ιερή.
Πρέπει να ασκήσουν τα καθήκοντά τους χωρίς κανένα κόλλημα και με προστασία ώστε να εγγυηθούμε και την ταχύτητα της διαδικασίας, αλλά κυρίως το καθαρό αποτέλεσμα».
- Πώς θα αντιμετωπιστεί η ακρίβεια; Σύμφωνα με τα ρεπορτάζ, η βενζίνη ξεπερνά τα 2 ευρώ και, προφανώς, θα παρασύρει και τις τιμές βασικών προϊόντων…
«Η ακρίβεια, που είναι αποτέλεσμα μιας μεγάλης πρωτοφανούς πληθωριστικής κρίσης που μαστίζει ολόκληρη την ανθρωπότητα και που αναπόφευκτα εισήχθη και στην πατρίδα μας, δεν αντιμετωπίζεται ούτε με κάποιο μαγικό ραβδί, ούτε με λαϊκισμό, ψέματα και ανεύθυνο πολιτικό λόγο. Αντιμετωπίζεται με πολιτικές, που επιτρέπει το δημοσιονομικό πλαίσιο, με στήριξη των ευάλωτων συμπολιτών μας, κάτι που συμβαίνει όλα αυτά τα τελευταία χρόνια που συντελείται μια μεγάλη κοινωνική πολιτική και μάλιστα πολυεπίπεδη. Το πρόβλημα δεν μπορεί να εξαφανιστεί, θέλω να είμαι ειλικρινής. Όμως πιστέψτε με θα μπορούσε να είναι πολύ – πολύ χειρότερα αν δεν υπήρχε μια σοβαρή κυβέρνηση όπως αυτή του Κυριάκου Μητσοτάκη, που όλα αυτά τα χρόνια μειώνει φόρους, αυξάνει μισθούς, μειώνει ασφαλιστικές εισφορές. δημιουργεί δουλειές, στηρίζει τους ευάλωτους από χρήματα που αφορούν υπερκέρδη εταιρειών παροχής ρεύματος και πολλά – πολλά άλλα. Όλα αυτά δεν περνούν απαρατήρητα. Και να είστε σίγουροι ότι αυτή η πολιτική έχει ακόμα πολλά να προσφέρει και την επόμενη τετραετία».
- Τα κόμματα της αντιπολίτευσης εξακολουθούν και φωνάζουν για επικείμενη ιδιωτικοποίηση του νερού. Βρίσκεται στην ατζέντα της Νέας Δημοκρατίας;
«Καμία ιδιωτικοποίηση του νερού. Και σας μιλώ και σαν επικεφαλής του Τομέα Περιβάλλοντος της Νέας Δημοκρατίας. Αυτά δεν υπάρχουν. Το νερό ήταν, είναι και θα παραμείνει υπό δημόσιο έλεγχο. Το νερό δεν είναι εμπορεύσιμο προϊόν, άλλωστε και η νομολογία του ΣτΕ προσδιορίζει τον δημόσιο χαρακτήρα των φορέων παροχής υπηρεσιών ύδατος. Θωρακίζουμε τον δημόσιο χαρακτήρα και το μόνο που γίνεται είναι ότι μεταφέρεται η αρμοδιότητα εποπτείας και ελέγχου και μόνο. Χρειάζεται να διασφαλίσουμε διαφάνεια και λογοδοσία, ιδιαίτερα επειδή οι πάροχοι ύδατος είναι δημόσια μονοπώλια».
- Πώς κρίνεις τις εξελίξεις με τον Ηλία Κασιδιάρη, ο οποίος έχει καταδικαστεί για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση;
«Σε ό,τι αφορά τις εξελίξεις με τον Ηλία Κασιδιάρη δεν θα μακρηγορήσω. Τα πράγματα είναι ξεκάθαρα. Η κυβέρνηση κάνει ό,τι περνάει από το χέρι της, πάντα σε αυστηρό θεσμικό πλαίσιο, για να θωρακίσει την Δημοκρατία μας. Και από την άλλη η Αξιωματική Αντιπολίτευση κλείνει το μάτι στους ψηφοφόρους Κασιδιάρη για να έχει πολιτικά οφέλη, αντί να σταθεί και αυτή ανάχωμα, ως οφείλει θεσμικά, για να έχουμε ένα κοινό μέτωπο απέναντι στην εγκληματική οργάνωση που απειλεί την ποιότητα της δημοκρατίας μας. Προσέξτε εδώ δεν μιλάμε για απαγόρευση άλλης πολιτικής ιδεολογίας ακόμα και αν αυτή είναι ακραία. Μιλάμε για αντιμετώπιση εγκληματικής οργάνωσης που φοράει τον μανδύα του πολιτικού φορέα».
- Είναι απαραίτητη η επέκταση του φράκτη στον Έβρο;
«Βεβαίως και είναι απαραίτητη η επέκταση του φράχτη στον Έβρο. Είναι απαραίτητη και επιβεβλημένη η ασφάλεια της χώρας, η θωράκιση της χώρας. Σε αυτά τα θέματα ποιός και γιατί να πει το αντίθετο; Επί ΣΥΡΙΖΑ η χώρα ήταν ένα ξέφραγο αμπέλι. Τώρα είναι αλλιώς και αυτό δεν το διαπραγματευόμαστε».
- Πόσο εφικτή είναι η αυτοδυναμία της Νέας Δημοκρατίας στις πρώτες ή, και στις δεύτερες εκλογές;
«Στις πρώτες εκ του εκλογικού νόμου και μόνο, λόγω δηλαδή απλής αναλογικής, δεν είναι εφικτή η αυτοδυναμία. Είναι όμως σημαντικό οι πολίτες να συμμετέχουν και να στείλουν ισχυρό μήνυμα σταθερότητας και προόδου, ώστε το μήνυμα αυτό να είναι η βάση της αυτοδυναμίας στις δεύτερες εκλογές που είναι κάτι απολύτως εφικτό. Πιστεύουμε βαθιά ότι ο κόσμος θα μας κρίνει και θα μας εμπιστευτεί ξανά».
- Συμφωνείς ότι αποτελεί τερατογέννεση η ενδεχόμενη συνεργασία του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ και του ΜέΡΑ 25;
«Ναι, συμφωνώ ότι αποτελεί πολιτική τερατογένεση η ενδεχόμενη συνεργασίας των ηττημένων εκλογικά. Και αν θέλετε, αυτός είναι και ο σκοπός τους, αυτό το αποτέλεσμα θέλουν και οι πολίτες οφείλουν να το γνωρίζουν και να κρίνουν αναλόγως. Αυτή η πολιτική τερατογένεση απειλεί την σταθερότητα της χώρας, την πρόοδο της χώρας, την οικονομική και κοινωνική ευημερίας».
- Πόσο επηρεάζει την προεκλογική μάχη η υπόθεση του Γεωργούλη με τις καταγγελίες εις βάρος του για βιασμό και κακοποίηση μίας γυναίκας, η οποία είναι, μάλιστα, και στέλεχος του ΠΑΣΟΚ;
«Η υπόθεση Γεωργούλη για εμάς, δεν θα αποτελέσει λόγο για πολιτική εργαλειοποίηση. Είναι άλλο το ύφος μας, το ήθος μας και η πολιτική μας κουλτούρα σε σχέση ειδικά με τον ΣΥΡΙΖΑ.
Αν θα επηρεάσει όμως κάποιον η υπόθεση Γεωργούλη, είναι την Αξιωματική Αντιπολίτευση, που αντί να καταδικάζει ευθέως χωρίς υποσημειώσεις και αστερίσκους τέτοια φαινόμενα, τα διαχωρίζει σε καλά και καλά, σε δικά μας και δικά σας. Αυτά είναι το λιγότερο ντροπή. Δεν υπάρχουν άλλα λόγια. Ο κόσμος θα τους κρίνει και για αυτό».