Η εμπιστοσύνη του κόσμου στα ΜΜΕ έχει περιοριστεί και το μεγαλύτερο μέρος της ευθύνης βαραίνει όσους δραστηριοποιούνται στον Τύπο. Μόνοι τους απαξιώνουν το προϊόν τους είτε με fake news είτε με την αδιαφορία σε όσα λέγονται, γράφονται και γίνονται. Η περίπτωση της πανδημίας είναι ενδεικτική.
Οι περισσότεροι ασχοληθήκαμε με σενάρια συνωμοσίας. Αλλά προσπεράσαμε τα αυτονόητα. Κυρίως όσα ακούμε από χείλη των αρμοδίων. Ενδεικτικές είναι οι εξαγγελίες του Κυριάκου Μητσοτάκη στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ της Θεσσαλονίκης.
Μέσα από τις σελίδες των εφημερίδων, με ανάγνωση ρεπορτάζ του διαδικτύου και με παρακολούθηση των ενημερωτικών εκπομπών μπορούμε να βρούμε πολλές τέτοιες περιπτώσεις. Εννοούμε δηλώσεις υπουργών και δημόσιων λειτουργών που τα ΜΜΕ στις σερβίρουν σαν άπλυτο μαρούλι σε σαλάτα.
Όταν μας σώζει ο κορωνοίός
«Μία από τις δεσμεύσεις που έχω αναλάβει είναι ότι θα χτίσουμε πάνω στην κρίση του κορωνοϊού ένα νέο Εθνικό Σύστημα Υγείας, κρατώντας ως παρακαταθήκη τα μεγάλα του συγκριτικά πλεονεκτήματα και διορθώνοντας τις όποιες αδυναμίες», είπε ο πρωθυπουργός της χώρας και καταχειροκροτήθηκε από γιατρούς και νοσηλευτές. Κι, όμως, ο Μητσοτάκης παραδέχθηκε επί της ουσίας ότι ανέλαβε τη διακυβέρνηση χωρίς πλάνο για το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Ή έστω δίχως να ‘χει εξετάσει όλες τις παραμέτρους, ώστε να εξαλείψει τις παθογένειες. Άρα, πρέπει να κάνουμε τον Σταυρό μας που ήρθε ο Covid – 19 και άρχισε να στρώνει κάπως το ΕΣΥ. Έγιναν προσλήψεις, δημιουργήθηκαν ΜΕΘ, δόθηκαν δωρεές από τους ιδιώτες, φτιάχτηκαν χώροι υγιεινής για ασθενείς, έγιναν απολυμάνσεις και γενικά είδαμε βελτιώσεις, που δεν υπήρχαν στο πλάνο προ κορωνοϊού. Μέχρι τον περασμένο Μάρτιο ο μόνος που έβλεπε τα προβλήματα ήταν ο Μιχάλης Γιαννάκος. Τα έβλεπε και επί ΣΥΡΙΖΑ και επί ΝΔ. Διότι τον πρόεδρο της ΠΟΕΔΗΝ ένοιαζε η υγεία. Η δική του, των συναδέλφων του και η δική μας.
Ανάπτυξη χ΄άρη στην… πανδημία
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στη μεταμόρφωση του ΕΣΥ και κατά τη διάρκεια των διαγγελμάτων του. Αλλά τα ΜΜΕ κατέβασαν αμάσητα όσα είπε για να μη δυσκολέψουν το πεπτικό σύστημα των αναγνωστών. Από τη στιγμή που η συνταγή ήταν δοκιμασμένη, την ακολούθησαν και πρωτοκλασάτοι υπουργοί. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί ο Άδωνις Γεωργιάδης. Έχει μόνιμη στήλη στην εφημερίδα «Φιλελεύθερος» και κάθε Σάββατο αναπτύσσει τις σκέψεις του.
«Κατά τη γνώμη μου, αυτή είναι η μεγάλη ευκαιρία της Ελλάδος, ίσως και η τελευταία, να φτιάξουμε τη χώρα μας όπως πάντα την ονειρευόμασταν. Πώς; Αξιοποιώντας τα χρήματα για τον οριστικό μετασχηματισμό της χώρας μας σε μια μοντέρνα, ανταγωνιστική, βιώσιμη οικονομία και εδραιώνοντας την οικονομία πάνω σε γερές βάσεις ώστε να πάμε 200 χρόνια μπροστά», έγραψε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων. Μέχρι και την ευκαιρία να φτιάξει η Ελλάδα σοβαρή βιομηχανία υπογράμμισε ο Άδωνις. Αν, δηλαδή, δεν υπήρχε η πανδημία, δεν θα μπορούσε να χτιστεί η Ελλάδα όπως την ονειρευόμασταν; Με τα χρήματα για την αντιμετώπιση του Covid – 19 θα φτιάξουμε την ελληνική οικονομία; Και, αν δεν εμφανιζόταν ο κορωνοϊός, ποιο ήταν το κυβερνητικό πλάνο; Απλές ερωτήσεις που όφειλαν να κάνουν τα ΜΜΕ, αλλά επειδή οι καιροί είναι δύσκολοι, δεν υπάρχει κάποιος πρόθυμος να μπει στα παπούτσια του Κώστα Βαξεβάνη.