Ποιος δεν θυμάται έστω και αχνά τον Πινόκιο; Ποιος δεν αισθάνθηκε έως και μία στιγμή τον φόβο ότι μπορεί να μεγαλώσει η μύτη εξαιτίας ενός αθώου ψέματος; Ο γιος του καλοκάγαθου ξυλουργού, του Τζεπέτο, άλλωστε, έκανε διάσημο τον Κάρλο Κολόντι. Τον δημιουργό του φανταστικού ήρωα, ο οποίος ανέδειξε ωστόσο τη σημασία της μύτης στην αισθητική κάθε ανθρώπου. Τόνισε τον ρόλο της στην αρμονία των προσώπων.
Πριν από τον Κολόντι, βέβαια, υπήρξαν και άλλοι σημαντικοί δημιουργοί που ασχολήθηκαν με τη μύτη. Κορυφαίο παράδειγμα ο Νικολάι Γκόγκολ. Ένας από τους κορυφαίους συγγραφείς της Ρωσίας -και όχι μόνο- υπήρξε ο Ουκρανός. Γι’ αυτό και ο ήρωάς του, στο μυθιστόρημα «η μύτη», ο ταγματάρχης Κοβαλιόφ συγκίνησε ακόμα και τον Αντρέα Καμιλέρι.
Όλοι, βέβαια, γνωρίζουμε πόσο σημαντική είναι η μύτη στην καθημερινότητα του ανθρώπου. Όχι μόνο επειδή συνδέεται άμεσα με τη σωστή αναπνοή, αλλά και διότι μας προσφέρει μία από τις αισθήσεις, την όσφρηση. Η καλή λειτουργία της μύτης, λοιπόν, κάνει καλύτερη τη ζωή μας. Η τέλεια επίδραση στην καθημερινότητα του ανθρώπου, όμως, καθορίζεται και από την αισθητική της μύτης. Από τον τρόπο που δένει και αρμονικά με τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά του προσώπου. Κι αυτό μπορούμε να το αντιληφθούμε από τα αγάλματα της αρχαιότητας. Από τη σημασία που έδιναν οι κορυφαίοι γλύπτες στο σχήμα, το μέγεθος και τη θέση της μύτης σε σχέση με τα μάτια, τα αυτιά, τα χείλη, τα φρύδια.
Για τον σύγχρονο άνθρωπο, ο «γλύπτης» της καθημερινότητας είναι ο χειρουργός Ωτορινολαρυγγολόγος, πιο γνωστός ως ΩΡΛ, που εξειδικεύεται στη ρινοπλαστική. Σε όλο τον πλανήτη εκατομμύρια άνθρωποι εμπιστεύονται τους χειρουργούς ΩΡΛ για να διορθώσουν μία εμφανή δυσμορφία στη μύτη της ή για να βελτιώσουν τη λειτουργικότητά τους. Κι ένας καλός γιατρός, δημιουργεί ένα έργο τέχνης, όπως κι ένας γλύπτης.
Με αφορμή την έρευνα της εταιρείας «The Centre For Advanced Facial Cosmetic & Plastic Surgery» στο Λονδίνο που ανέδειξε το πρόσωπο της Άμπερ Χερντ ως το ωραιότερο με βάση την ελληνική Χρυσή Αναλογία του Φι και τη μύτη της Κένταλ Τζένερ ως την πιο αρμονικά ενταγμένη στο υπόλοιπο πρόσωπο, εμείς απευθυνθήκαμε στον δρ. Ιωάννη Πετρόπουλο. Πτυχιούχος ιατρικής από τη Στρατιωτική Σχολή Αξιωματικών Σωμάτων του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, ο δρ. Ιωάννης Πετρόπουλος βρίσκεται εδώ και 22 χρόνια στην πρώτη γραμμή της ειδικότητάς του ως Ωτορινολαρυγγολόγος με χιλιάδες επεμβάσεις αισθητικής ρινοπλαστικής, αποκατάστασης της ρινικής βαλβίδας, ωτοπλαστικής, αφαίρεση πολύποδων, αλλά και πλαστική ρινικού διαφράγματος. Ένας τροποτινά καλλιτέχνης που μέσα από την ιατρική επιστήμη δημιουργεί έργα τέχνης, όπως θέλει ο καθένας μας να βλέπει το πρόσωπό του.
– Πόσο επηρεάζει η εικόνα, η κατάσταση της μύτης τη συνολική εμφάνιση ενός προσώπου;
«Η μύτη κατέχει την κεντρικότερη θέση στο πρόσωπο γύρω από την οποία “τοποθετούνται” όλα τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά. Οποιαδήποτε λοιπόν δυσμορφία στη μύτη έχει αντίκτυπο στη συνολική εμφάνιση του προσώπου. Μια άσχημη μύτη με ύβο (καμπουρίτσα) και πεσμένη κορυφή, κάνει το πρόσωπο να φαίνεται πιο άσχημο και γηρασμένο, καλύπτοντας άλλα βασικά χαρακτηριστικά, όπως τα μάτια και το άνω χείλος».
– Η μύτη σχετίζεται με την καταγωγή του ανθρώπου;
«Φυσικά, η μύτη σχετίζεται με την καταγωγή του ανθρώπου. Κάθε φυλή έχει τα δικά της γενετικά και γονιδιακά χαρακτηριστικά. Γι’ αυτό και υπάρχει η μύτη της καυκάσιας φυλής (caucasian nose), η μεσογειακή μύτη (mediteranean nose) η ισπανική μύτη (hispanic nose), η μύτη των έγχρωμων (black nose) κ.α. Κάθε μια από αυτές τις μύτες έχει τα δικά της ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη σε περίπτωση χειρουργικής επέμβασης».
– Σας έχουμε ακούσει να αναφέρεστε σε ασθενείς. Μία παρέμβαση στη μύτη γίνεται και για άλλους λόγους εκτός από τους αισθητικούς;
«Υπάρχει η λειτουργική και η αισθητική ρινοπλαστική. Η πρώτη αναφέρεται στην επίλυση οποιουδήποτε ανατομικού προβλήματος που επηρεάζει τη ρινική αναπνοή (στραβό ρινικό διάφραγμα, υπερτροφικές κόγχες, στένωση ρινικής βαλβίδας, πτώση κορυφής). Η αισθητική ρινοπλαστική αναφέρεται σε οποιαδήποτε αισθητική δυσμορφία που επηρεάζει το σχήμα και τη μορφή της μύτης».
– Τι εξηγείτε σε κάποιον όταν σας επισκέπτεται και σας λέει ότι θέλει μία επέμβαση στη μύτη του;
«Ο κάθε χειρουργός είναι υποχρεωμένος να αφιερώσει αρκετό χρόνο για να εξηγήσει στον ενδιαφερόμενο, κατά την πρώτη του επίσκεψη, ποια είναι τα αισθητικά προβλήματα της μύτης του, τα βασικά στάδια τα ρινοπλαστικής, την μετεγχειρητική του πορεία, τις πιθανές επιπλοκές, αλλά και να λύσει οποιαδήποτε τυχόν απορία του. Θα πρέπει να θεωρείται ότι για κάθε ενδιαφερόμενο η ρινοπλαστική είναι ένα κομμάτι τελείως άγνωστο και όποιες πληροφορίες ή γνώσεις έχει, προέρχονται, είτε από προσωπικό ενδιαφέρον του ή από συζητήσεις με άλλα άτομα, όχι απαραίτητα ιατρούς. Για το λόγο αυτό, ο ειδικός οφείλει να καθησυχάσει τον ασθενή, αναπτύσσοντας μια ειλικρινή σχέση μαζί του, προσπαθώντας να εξαλείψει τυχόν φοβίες, μύθους, ανασφάλειες και άγχη που ενδέχεται να έχουν παρουσιαστεί. Η ρινοπλαστική πρόκειται για ένα είδος “τέχνης”. Δεν αρκεί μόνο η εφαρμογή των σύγχρονων χειρουργικών τεχνικών, αλλά απαιτείται και η ανάλογη αισθητική (η αίσθηση του ωραίου) από τον χειρουργό ωτορινολαρυγγολόγο. Κάθε μύτη δεν είναι και δεν ταιριάζει σε όλα τα πρόσωπα. Πέρα από την ανάλυση της αισθητικής του κάθε προσώπου, τα αιτήματα του ενδιαφερόμενου, θα πρέπει να αξιολογηθούν πολλά περισσότερα στοιχεία, ώστε η “καινούργια” μύτη να δένει απόλυτα με τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά του προσώπου και να μη γίνεται άμεσα αντιληπτή ότι είναι χειρουργημένη. Ένα προεγχειρητικό ερωτηματολόγιο που θα διαμορφώνει την ψυχοσύνθεση του κάθε ενδιαφερόμενου, τις κοινωνικές του δραστηριότητες, τις προσδοκίες του μετά τη ρινοπλαστική, η εκτενής συζήτηση με τον εκάστοτε χειρουργό και η λήψη προεγχειρητικών φωτογραφιών, θεωρούνται αναγκαία πριν την πραγματοποίηση της ρινοπλαστικής. Από τον χειρουργό λαμβάνονται προεγχειρητικές φωτογραφίες, οι οποίες επεξεργάζονται στον υπολογιστή, ώστε ο ασθενής να αντιληφθεί τι πρόκειται να αλλάξει, εξηγώντας όμως σε αυτόν ότι πρόκειται απλά για μία επεξεργασμένη φωτογραφία».
– Είναι επικίνδυνη η ρινοπλαστική για την υγεία και την εικόνα του ασθενούς;
«Η ρινοπλαστική αποτελεί ίσως την πιο δύσκολη αισθητική επέμβαση του ανθρώπινου σώματος. Απαιτεί άριστη γνώση των τεχνικών, εμπειρία και ανεπτυγμένη την αίσθηση του “ωραίου”. Πλέον η ρινοπλαστική αποτελεί μια πολύ ασφαλή επέμβαση με λίγες πιθανές επιπλοκές».
– Με ποια μεθοδολογία φτάνετε εσείς στο επιθυμητό αποτέλεσμα που είναι η αρμονική εμφάνιση της μύτης μέσα στη συνολική εικόνα του προσώπου;
«Απαραίτητη προϋπόθεση για ένα όμορφο αποτέλεσμα είναι η λεπτομερής μελέτη των προβλημάτων της μύτης καθώς και των υπολοίπων χαρακτηριστικών του προσώπου. Κάθε μύτη ταιριάζει σε ένα μόνο πρόσωπο. Και εδώ σημαντικό ρολό παίζει η αισθητική του κάθε χειρούργου ΩΡΛ που εξειδικεύεται στη ρινοπλαστική. Η δική μου η φιλοσοφία είναι υπέρ ενός φυσικού αποτελέσματος, αρμονικού και συμμετρικού με το υπόλοιπο πρόσωπο».
– Παίζει ρόλο η ψυχολογία του ασθενούς στο τελικό αποτέλεσμα;
«Η ψυχολογία του ασθενούς παίζει καταλυτικό ρόλο σε ένα επιτυχημένο και αρμονικό αποτέλεσμα. Ο/η ενδιαφερομένος\η θα πρέπει να έχει συνειδητοποιήσει ότι μπαίνει στη διαδικασία της ρινοπλαστικής για να διορθώσει κάτι που ενοχλεί τον/την ίδιο/α και όχι απαραίτητα τους άλλους. Μια λεπτομερής και αναλυτική συζήτηση είναι αναγκαία για να νιώσει ο ασθενής ασφάλεια και εμπιστοσύνη».
– Πότε διαμορφώνεται η τελική εικόνα;
«Η μύτη για να ξεπρηστεί τελείως και να διαμορφωθεί το τελικό μόνιμο αποτέλεσμα απαιτεί περίπου 9 με 12 μήνες. Για αυτό και είναι απαραίτητη η υπομονή μέχρι να ξεπρηστεί τελείως».
– Ποια ήταν η πιο περίεργη απαίτηση που εξέφρασε κάποιος ασθενείς; Σας ρωτώ διότι έχουμε ακούσει ότι πολλοί επισκέπτονται τον γιατρό με φωτογραφίες άλλων ανθρώπων, κυρίως διάσημων…
«Όντως υπάρχουν πολλοί που έρχονται με φωτογραφίες διασήμων στα χέρια τους. Εκεί καθήκον του κάθε χειρούργου είναι να εξηγήσει στον/στην ενδιαφερόμενο/η ότι οι μύτες δεν είναι μια απλή αντιγραφή. Το αποτέλεσμα θα πρέπει να προσαρμοστεί στο συγκεκριμένο πρόσωπο, αλλιώς ακόμα και μια μύτη ωραία που δεν ταιριάζει με τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά και είναι “ξένη” δεν θα ικανοποιήσει τις εκάστοτε προσδοκίες…».