Τη μείωση της ποινής στον Αλεξάντερ Βίνκικ για τη μία και μοναδική κατηγορία, για την οποία καταδικάστηκε, πρότεινε ο Γενικός Εισαγγελέας στο Εφετείο των Παρισίων. Η Ελλάδα εξέδωσε τον Ρώσο πολίτη στη Γαλλία για 20 κατηγορίες. Στη γαλλική δικαιοσύνη, όμως, είχαν διαφορετική άποψη και αθώωσαν τον Βίνκικ για τις 19 εξ αυτών. Τον καταδίκασαν μόνο για μία υπόθεση και αυτή πλημμεληματικού χαρακτήρα.
Ήρθε, μάλιστα, η πρόταση του Γενικού Εισαγγελέα, που ανέδειξε όλες τις παθογένειες της δικαιοσύνης στην Ελλάδα. Ο Γάλλος εισαγγελικός λειτουργός εισηγήθηκε στο δικαστήριο να επικυρωθεί η αθώωση του Βίνκικ και παράλληλα να μειωθεί το πρόστιμο που του επιβλήθηκε για την 20ή κατηγορία, που του φόρτωσαν στη χώρα μας.
Σύμφωνα με τη συνήγορο του Ρώσου κατηγορούμενου, Ζωή Κωνσταντοπούλου, ο Γενικός Εισαγγελέας αναγνώρισε ότι «ο Αλεξάντερ δεν έχει διαπράξει ούτε κατά διάνοια τις εγκληματικές πράξεις που του αποδόθηκαν».
Στην αγόρευσή της, που βρίσκεται σε εξέλιξη, η πρώην πρόεδρος του ελληνικού κοινοβουλίου, ζητάει την πλήρη αθώωση του πελάτη της.
«Στη δίκη που διεξάγεται από τις 18 Μαΐου, η αθωότητα του Αλεξάντερ έλαμψε. Και, μολονότι θα έπρεπε απλώς να τεκμαίρεται, αποδείχθηκε!», υπογραμμίζει η Ζωή Κωνσταντοπούλου, η οποία έχει στραφεί και εναντίον του Συμβουλίου της Επικρατείας με προσφυγή για «κακοδικία». Είναι, μάλιστα, ενδεικτικό ότι στην πρόσφατη εκδίκαση της υπόθεσης, ακόμα και η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου αγνόησε το δικαστήριο, αν και έχει ορκιστεί πίστη στο Σύνταγμα και στους νόμους του κράτους, ενώ για χρόνια υπηρέτησε τη δικαιοσύνη. Όπως απαξίωσαν τη διαδικασία και όλοι οι σύμβουλοι του ΣτΕ που είχαν απορρίψει το αίτημα του Βίνκιν να μην εκδοθεί στη Γαλλία.