Με την κατάθεση της πρώην εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, Ξένης Δημητρίου, συνεχίστηκε για δεύτερη μέρα η διερεύνηση τυχόν ευθυνών του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης, Δημήτρη Παπαγγελόπουλου από την Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής.
Η κ. Δημητρίου κράτησε αποστάσεις από τις μαρτυρίες των εισαγγελικών λειτουργών Γιάννη Αγγελή και Ελένης Ράϊκου, στις οποίες έγινε λόγος για πρακτικές παρεμβάσεων από την πλευρά του υπουργείου Δικαιοσύνης από το 2016 έως και το 2018.
Απαντώντας στις ερωτήσεις των βουλευτών – μελών της επιτροπής, σύμφωνα με πληροφορίες, άφησε αιχμές για την Ελένη Ράικου για απόκρυψη εγγράφων ενώ διέψευσε ότι η ίδια έχει κατονομάσει με το παρωνύμιο “Ρασπούτιν” τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο.
Χαρακτηριστικά φέρεται να είπε ότι “αν ο Αγγελής είπε ότι από εμένα έμαθε για Ρασπούτιν είναι απολύτως ψευδές”.
Παράλληλα αναφέρθηκε στην πρώην εισαγγελέα διαφθοράς κ. Ράϊκου υποστηρίζοντας πως ” δύο μέρες πριν την παραίτηση της σε επαφές και συζητήσεις που είχε μαζί μου συμπεριφερόταν σαν να έβλεπε την συνέχιση της θητείας της για μια ακόμη διετία ως βέβαιη” κάτι που στην συνέχεια δεν επιβεβαιώθηκε αφού παραιτήθηκε και αντικαταστάθηκε από την Ελένη Τουλουπάκη.
Σύμφωνα πάντα με την μαρτυρία της “η κ. Ράικου στην αναφορά παραίτησης της αναφέρθηκε σε συμφέροντα υπονοώντας την υπόθεση της Νοvartis” όμως τα δημοσιεύματα που υπήρξαν εναντίον της αναφέρονταν “σε αβλεψία και παράλειψη της, για απόκρυψη χιλιάδων εγγράφων που αφορούσαν την υπόθεση Παπαντωνίου” για την υπόθεση των εξοπλιστικών προγραμμάτων.
Η Ξένη Δημητρίου αποδέχθηκε ότι υπήρχαν προβλήματα στην λειτουργία της εισαγγελίας σημείωσε όμως πως “είναι άδικο να φορτώνει ο Αγγελής τις εκκρεμότητες από 2015 και το 2016 στην Τουλουπάκη και τους επίκουρους”.
Επικριτική ήταν για τον Γιάννη Αγγελή, αναφερόμενη και στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στην Βιέννη προκειμένου να υπάρξει πληροφόρηση από τις αμερικανικές αρχές για την υπόθεση Novartis.
Σύμφωνα με όσα φέρεται να κατέθεσε «ο Αγγελής πήγε εκεί μετά από αίτημα δικό του με προκαθορισμένη απόφαση να ζητήσει από τους Αμερικανούς ότι η ανταλλαγή εγγράφων και λοιπών αποδεικτικών στοιχείων θα γινόταν μέσω Eurojust ή μέσω της οδού της δικαστικής συνδρομής. Δεν κατανοούσε ή δεν ήθελε να αποδεχθεί την ανταλλαγή πληροφοριών. Οι Αμερικανοί τα έχασαν, όπως μου μετέφεραν οι εισαγγελείς, δηλαδή η Ελένη Τουλουπάκη και οι επίκουροι».
Συνολικά η Ξένη Δημητρίου σημείωσε ότι “ο εισαγγελέας δεν πρέπει να καθηλώνεται από εμμονές και πρέπει να είναι γενναίος. Πρέπει να διαθέτει αυτοθυσία. Ο εισαγγελέας έρχεται αντιμέτωπος με ότι πιο στρεβλό γεννά η κοινωνία μας. Το έγκλημα. Πρέπει να έχει αντοχές, δυνάμεις και να μην τα παρατάει με το πρώτο κακό δημοσίευμα. Την ομιλούσα την έχουν ραπίσει με ψεύτικες ειδήσεις και κάνεις δεν αισθάνθηκε την ανάγκη να ζητήσει συγγνώμη. Έχω δεχθεί απειλές αλλά ποτέ δεν διανοήθηκα να κάνω πίσω σε υπόθεση. Ο εισαγγελέας πρέπει να έχει πολύ καθαρή συνείδηση για να αντέξει. Έμεινα προσηλωμένη κάθε φορά στον στόχο μου παρά τις επιθέσεις για να μην “σκοτώσω “τις υποθέσεις. Οι ενέργειες της κ. Ράικου σε βάρος των εισαγγελέων που προσπαθούσαν να βγάλουν άκρη (σ.σ στην υπόθεση Novartis) και του κ. Αγγελή μετέπειτα, έχουν το βάρος ότι εξαιτίας τους αγκομάχησαν συνάδελφοι που προσπαθούσαν να φέρουν σε πέρας την υπόθεση”.