Στο φως της δημοσιότητας δόθηκε ο κατάλογος με τα μέσα ενημέρωσης και τα ποσά που έλαβαν να την διαφημιστική καμπάνια αναφορικά με τα μέτρα προστασίας από τον κορονοϊό.
Οπως είπε στην ενημέρωση των πολιτκών συντακτών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, η λίστα δίνεται στη δημοσιότητα μετά τον ποιοτικό έλεγχο που διενεργήθηκε.
Γκρίνιες από το sdna
Αν δούμε κάθε ενότητα διαφορετικά θα διαπιστώσουμε τις γκρίνιες και τα παράπονα που εκφράστηκαν από διάφορα ΜΜΕ. Το sdna είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα εάν αρχίσουμε από τα αθλητικά ΜΜΕ.
«Ας δούμε τώρα, λοιπόν, τι ποσό έλαβε το καθένα εξ αυτών καθαρά (χωρίς να υπολογίζεται ο ΦΠΑ) με βάση την δημοσιευμένη λίστα:
sport24: 40.000
gazzetta: 37.000
sport-fm: 20.000
onsports: 25.000
novasports: 20.000
sdna: 5000», ανέφερε το σχετικό ρεπορτάζ.
Συγκρίσεις έκανε η ιστοσελίδα και με τις αθλητικές εφημερίδες, αλλά και με τις περιφερειακές. Είναι ενδεικτικό το σκεπτικό.
«Την ώρα λοιπόν που ένα site με εκατομμύρια επισκέπτες, το SDNA.gr, λάμβανε 5.000 για να φιλοξενήσει τα μηνύματα των αρμόδιων αρχών για τη δημόσια υγεία, η εξαιρετική εφημερίδα Ανατολή του Λασιθίου που φιλοξενεί τα νέα του Αγίου Νικολάου, της Ιεράπετρας και της Σητείας εισέπραττε για τον ίδιο λόγο 5.625.
» Η θαυμάσια μηνιαία επιθεώρηση για τους φίλους του βιβλίου The Athens Review of Books λάμβανε επίσης 5.000. Όσα και η μαχητική εφημερίδα Συνείδηση της Αιτωλίας και της Ακαρνανίας.
» Το εβδομαδιαίο έντυπο Agrenda που ασχολείται με την αγροτική ανάπτυξη και έχει κυκλοφορία πέριξ των 3.000 φύλλων έπαιρνε 6.000 ευρώ.
» Η Δημοκρατική, η καθημερινή ιστορική εφημερίδα της Ρόδου, ενισχύθηκε με 4.900. Η επίσης ιστορική ημερήσια εφημερίδα του Έβρου, Ελεύθερη Θράκη, έλαβε 4.999,98 (γιατί όχι 5.000 ακριβώς κανείς δεν το κατάλαβε…).
» Φυσικά, όταν μιλάμε για Ιστορία δεν θα μπορούσαμε να μην αναφερθούμε στη ναυαρχίδα της ενημέρωσης στη Θεσσαλία, την εφημερίδα Ελευθερία που κυκλοφόρησε το πρώτο φύλλο της στη Λάρισα το 1922 και η οποία χρηματοδοτήθηκε από την κυβέρνηση με 20.000.
» Αρκετά λιγότερα χρήματα εισέπραξαν η Ελευθερία και το Θάρρος της Μεσσηνίας, τα Ρεθεμνιώτικα Νέα, καθώς και η καθημερινή πολιτική και οικονομική εφημερίδα Έρευνα των Τρικάλων: από 6.000 έκαστη.
» Σχετικά “ριγμένες”, πάντως, σε σχέση με την εφημερίδα Πατρίς της Ηλείας που έλαβε 10.000. Ή συγκριτικά με την “αρχαιότερη καθημερινή πρωινή εφημερίδα της Καρδίτσας” Νέος Αγώνας που πήρε 7.999,20. Ή αναλογικά με την εφημερίδα Πρωινός Λόγος των Ιωαννίνων, την εφημερίδα “πολιτικής ανάλυσης και τοπικής ειδησεογραφίας” Ημερήσιος Αιγίοχος με έδρα το Αίγιο (μολονότι πάρα πολύ δύσκολα θα καταφέρει κανείς να εντοπίσει πρωτοσέλιδό της αν επιχειρήσει μία αναζήτηση στο Google…), αλλά και την Κρητική Επιθεώρηση (την αρχαιότερη ημερήσια εφημερίδα της Κρήτης με έδρα το Ρέθυμνο της οποίας επίσης δυσκολεύεται κανείς να εντοπίσει πρόσφατα πρωτοσέλιδα στις μηχανές αναζήτησης του Internet), που έλαβαν από 7.000…
Καμία λογική και στις αθλητικές εφημερίδες
Εξίσου ανεξήγητα είναι τα πράγματα και στα ποσά που έλαβαν οι αθλητικές εφημερίδες για την συγκεκριμένη κρατική καμπάνια, ιδίως αν αναλογιστούμε ότι η κυκλοφορία τους την περίοδο της πανδημίας και του “σκληρού” lockdown υπέστη καθίζηση, όπως είναι λογικό.
» Υπήρξε αθλητική εφημερίδα που στο διάστημα της καραντίνας πούλησε πανελλαδικά 152 φύλλα, καθώς η διανομή συνολικά των αθλητικών φύλλων ήταν προβληματική.
» Και μόνο για αυτό το γεγονός, βέβαια, θα έπρεπε να εισπράξουν περισσότερα χρήματα για να καταφέρουν να κρατηθούν ζωντανές, αφού το βασικό μέρος του εσόδου τους είναι το αντίτιμο που πληρώνει ο αναγνώστης στο περίπτερο.
» Ωστόσο, ακόμα κι αν δεν μπει κανείς σε διαδικασία σύγκρισης π.χ. με τα sites, και εδώ τ﨔μοίρασμα” του δημόσιου χρήματος μοιάζει να μην έχει λογική ακόμα και βάσει των κυκλοφοριακών δεδομένων προ κορωνοϊού.
» Τα ποσά που έλαβαν οι αθλητικές εφημερίδες είναι τα εξής (πάλι μιλάμε για καθαρό ποσό, προ φόρου):
Κόκκινος πρωταθλητής: 8800
Metrosport: 8000
Sportday: 7000
Sportime: 7000
ΦΩΣ: 6600
Πράσινη: 5000
Live Sport: 4.000
Ώρα για Σπορ: 3750».