«Ένα διεφθαρμένο κόμμα βύθισε την Ελλάδα σε βαθιά ύφεση, επειδή ενδιαφέρονται να εκπροσωπήσουν μόνο τα συμφέροντα των ελίτ» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Ισπανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (EFE).
«Κατάφεραν να κάνουν το αδιανόητο, πήραν μια οικονομία που σημείωνε ανάπτυξη για 12 συνεχόμενα τρίμηνα και την έφεραν ξανά σε ύφεση, πριν από το ξέσπασμα του covid-19 και τα επακόλουθα μέτρα lockdown», ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ για τις επιδόσεις της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Τόνισε, επίσης, τις σχέσεις της ΝΔ με τα συμφέροντα λέγοντας χαρακτηριστικά ότι θα ήταν χαρούμενος αν η επόμενη κυβέρνηση μετά τον ΣΥΡΙΖΑ μπορούσε να χτίσει πάνω στα θεμέλια που τέθηκαν «αλλά όπως είχαμε προβλέψει, αυτό δεν συνέβη, είναι ένα διεφθαρμένο κόμμα που βύθισε την Ελλάδα σε βαθιά ύφεση, επειδή ενδιαφέρονται να εκπροσωπήσουν μόνο τα συμφέροντα των ελίτ».
Σχολιάζοντας τον τρόπο με τον οποίο αντιδρά η σημερινή ελληνική κυβέρνηση απέναντι στην ύφεση που προκαλεί η πανδημία, είπε πως «αντιμετωπίζει τις οικονομικές συνέπειες της κρίσης του κορονοϊου με το μόνο τρόπο που γνωρίζει: με το να προκαλεί ακόμα μεγαλύτερη ύφεση». Και εξήγησε λέγοντας: «Πήραν μια χωρά με αυξανόμενο ΑΕΠ και μειούμενη ανεργία και κατάφεραν να τα αντιστρέψουν σε μόλις 6 μήνες. Τώρα βρισκόμαστε στα πρόθυρα μιας επικείμενης καταστροφής και οι προβλέψεις ύφεσης δείχνουν ότι στο τέλος του 2020 το ΑΕΠ μας θα συρρικνωθεί τουλάχιστον 10%. Απογοήτευσαν πάρα πολλούς, πολύ σύντομα. Βεβαία, στηρίζονται σθεναρά από σχεδόν όλα τα ΜΜΕ, που επανειλημμένα αποκρύπτουν το πραγματικό τους πρόσωπο. Άλλα τα προβλήματα των ανθρώπων είναι μια πραγματικότητα και όχι μια εικόνα στην οθόνη. Νομίζω θα έρθει ξανά η στιγμή για αυτούς που έχουν αποδείξει ότι γνωρίζουν τη δουλειά. Μια προοδευτική κυβέρνηση που θα εξασφαλίσει κοινωνική δικαιοσύνη, βιώσιμη ανάπτυξη και μια καλύτερη ζωή για τον κάθε Έλληνα και την κάθε Ελληνίδα».
Κάνοντας μια σύντομη αναδρομή στα όσα πέτυχε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είπε: «Αναλάβαμε μια χώρα που ήταν πρακτικά χρεοκοπημένη, βυθισμένη σε ύφεση και λιτότητα για 5 συναπτά έτη, με ποσοστό ανεργίας στο 27% και έναν λαό εντελώς καταρρακωμένο. Μετά από τέσσερα χρόνια, η Ελλάδα επέστρεψε στην ανάπτυξη, η ανεργία μειώθηκε στο 18% και καταφέραμε να διασφαλίσουμε 37 δισεκατομμύρια, που βάλαμε στην άκρη ως μαξιλάρι ρευστότητας».
Σε ότι αφορά, δε, στα δικαιώματα των εργαζομένων, ανέφερε πως ο ΣΥΡΙΖΑ απέδειξε ότι «δεν χρειάζεται να καταστρατηγήσεις τα εργασιακά δικαιώματα για να πετύχεις ανάπτυξη», αντίθετα, συμπλήρωσε «καταφέραμε ενισχύσουμε την ανάπτυξη μειώνοντας την ανεργία και προστατεύοντας τα δικαιώματα των εργαζομένων».
Όσον αφορά στον ρόλο της Ευρώπης εξέφρασε την πεποίθηση ότι «η Ευρώπη τώρα έχει μια άνευ προηγουμένου ευκαιρία να λειτουργήσει ως σύνολο, με όρους αλληλεγγύης και συνεργασίας» και ισχυρίστηκε ότι «τώρα είναι η στιγμή για προοδευτικές δυνάμεις να αγωνιστούν για μια πραγματικά κοινωνική Ευρώπη».
«Πρέπει να τονώσουμε το Ευρωπαϊκό ιδεώδες με τρόπο ώστε η Ευρώπη να μην παραμείνει παγιδευμένη στη συνεχή κρίση που δημιουργεί ο νεοφιλευθερισμος και ο δεξιός λαϊκισμός κατά την τελευταία δεκαετία», ανέφερε.
Στην ίδια συνέντευξη ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ μίλησε και για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, όπως και για ευρύτερα θέματα εξωτερικής πολιτικής, τα οποία, όπως είπε, πρέπει να αντιμετωπίζονται με υπευθυνότητα. «Αυτή η στάση απορρέει όχι μόνο από την εμπειρία μου ως πρωθυπουργός, αλλά είναι μια θέση την οποία η πολιτική μου οικογένεια, η αριστερά και η προοδευτική παράδοση στην Ελλάδα, διατηρεί εδώ και δεκαετίες – όπως αποδείξαμε με τη συμφωνία των Πρεσπών». Όπως ανέφερε για τη θέση της χώρας στο διεθνές περιβάλλον, «στο όραμά μας, η Ελλάδα είναι μια χώρα που προωθεί την ειρήνη, το διεθνές δίκαιο και τη συνεργασία. Μια ισχυρή χώρα, με αυτοπεποίθηση, που δεν απειλεί κανέναν αλλά δεν δέχεται και απειλές από οποιονδήποτε».
Σε ότι αφορά στη στάση που θα κρατήσει ο ΣΥΡΙΖΑ στα θέματα αυτά, σε αντιδιαστολή με τη στάση της ΝΔ όταν ήταν στην αντιπολίτευση, ο Αλέξης Τσίπρας ξεκαθάρισε: «Πιστεύω ότι είναι καταστροφικό να διεξάγει κανείς μια λαϊκιστική αντιπολίτευση, ιδιαίτερα δεδομένου ότι οι απειλές αυξάνονται ταχέως έναντι τόσο των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας όσο και της σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή. Έχω δηλώσει ξεκάθαρα ότι θα ακολουθήσω μια υπεύθυνη, πατριωτική στάση και δεν θα ενεργήσω όπως ο κ. Μητσοτάκης και το κόμμα του όταν ήμασταν στην κυβέρνηση».
Από την άλλη πλευρά έκανε λόγο για «ολοένα και πιο επιθετική συμπεριφορά της Τουρκίας, σχετιζόμενη με την έρευνα για υδρογονάνθρακες στην υφαλοκρηπίδα μας» και τόνισε τις «εκατοντάδες υπερπτήσεις πάνω από ελληνικά νησιά», καθώς και την εργαλειοποίηση των προσφύγων και μεταναστών από την Τουρκία». Αυτή η κατάσταση, όπως είπε «πρέπει να αντιμετωπιστεί από τη χώρα μου και την ΕΕ συνολικά, με αποφασιστικότητα και ξεκάθαρο μήνυμα». Και συνέχισε: «Το ελληνικό μήνυμα τον Μάρτιο – όταν η Τουρκία παραβίασε κατάφωρα τη Δήλωση ΕΕ-Τουρκίας και έθεσε σε κίνδυνο τη ζωή ανθρώπων, ωθώντας μετανάστες να περάσουν τα χερσαία σύνορά μας – ήταν ότι αυτό είναι απαράδεκτο και επικίνδυνο».
Σε ότι αφορά στον ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει το Βερολίνο με αφορμή την ανάληψη της Προεδρίας της ΕΕ είπε: «Η γερμανική Προεδρία θα είναι μια σημαντική ευκαιρία για την αναβάθμιση του διαλόγου της ΕΕ με την Τουρκία, θέτοντας την απειλή των κυρώσεων στο τραπέζι καθώς και την προοπτική μιας αναθεωρημένης τελωνειακής ένωσης και ενός ισχυρού προγράμματος επανεγκατάστασης στην ΕΕ για τους πρόσφυγες».
Ακόμα μιλώντας για τη δημιουργία ενός προοδευτικού κινήματος και στη συνέχεια μιας προοδευτικής κυβέρνησης, με αφορμή τον κυβερνητικό συνασπισμό στην Ισπανία, εκτίμησε ότι «είναι ένα ζήτημα που πάει πέρα από το άθροισμα (των ποσοστών) των σημερινών αριστερών και προοδευτικών κομμάτων στην Ελλάδα». «Οπωσδήποτε οφείλουμε να δουλέψουμε στην εύρεση κοινού τόπου άλλα πρέπει να γνωρίζετε ότι η Ιστορία και οι ανάγκες των ανθρώπων τρέχουν πιο γρήγορα από την κομματική πολιτική», σημείωσε.
Αναφερόμενος στις βάσεις για το νέο παραγωγικό μοντέλο της χώρας μίλησε για κοινωνική δικαιοσύνη, ισχυρό κράτος πρόνοιας, δημόσια Παιδεία, εργασιακά δικαιώματα, αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. «Αυτά είναι τα θεμέλια για μια προοδευτική Ελλάδα που κάθε δημοκρατικός πολίτης οραματίζεται. Θέλουμε να προσεγγίσουμε κάθε έναν από αυτούς τους πολίτες ώστε να δοθεί ώθηση στα οράματα αυτά», υπογράμμισε.
Η απάντηση του Καραμανλή στην πρόταση Σαμαρά – Το σχόλιο για τη διαγραφή του πρώην πρωθυπουργού
Οπρώην πρωθυπουργός πήρε αποστάσεις από την απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη να διαγράψει τον Αντώνη Σαμαρά. «Θέλω να επαναλάβω ότι η άλλη...