Σε όποια γωνιά του πλανήτη κι αν κοιτάξει κάποιος θα διαπιστώσει τη σημασία που έχει το παρελθόν για το παρόν και το μέλλον.
Από τον Κομφούκιο έως τον Γιώργο Σεφέρη, η σημασία του παρελθόντος στη διαμόρφωση της καθημερινότητας έχει τονιστεί με πολλές ρήσεις, οι οποίες αποτυπώθηκαν στη συνείδηση των λαών. Ο Κωνσταντίνος Κυρανάκης απέδειξε την Τρίτη 5 Μαΐου 2020 ότι σέβεται το παρελθόν και το τιμάει στο παρόν για να βάλει το δικό του λιθαράκι σε ένα καλύτερο μέλλον.
Με την πρότασή του να φτιαχτεί μνημείο για τα θύματα της Marfin, ο 33χρονος βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας μίλησε στην καρδιά όλων των Ελλήνων. Ανεξάρτητα από πολιτικές και ιδεολογικές πεποιθήσεις, όσα συνέβησαν εκείνο το μεσημέρι της 5ης Μαΐου του 2010 αποτελούν μία ανοιχτή πληγή, διότι χάθηκαν τέσσερις ψυχές χωρίς να τιμωρηθούν οι ένοχοι.
Η παρέμβαση του Κυρανάκη βοήθησε και στο άνοιγμα της υπόθεσης. Στην επανεξέτασή της. Αν θα υπάρξει αποτέλεσμα, προφανώς δεν το γνωρίζει ούτε ο κυβερνητικός βουλευτής. Αλλά, όπως αναφέρει και στην ιστοσελίδα του, σημασία στη μάχη της ζωής έχει να μην ξεχνάς, να μην τα παρατάς και να παλεύεις ακόμα και όταν ξέρεις ότι δεν μπορείς να αλλάξεις τα πάντα.
Με τον Κωνσταντίνο Κυρανάκη συζητήσαμε για τη Marfin. Για την ανάγκη να αποδοθεί δικαιοσύνη. Αλλά μιλήσαμε και για τις επιπτώσεις του κορωνοϊού. Όπως και για τις εξελίξεις στην Προανακριτική Επιτροπή με την κατάθεση της πρώην εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, Ξένης Δημητρίου.
– Αρχικά θέλω να σε συγχαρώ που έκανες την πρόταση να φτιαχτεί μνημείο για τα θύματα της Marfin. Θέλω, όμως, να ρωτήσω. Είναι μία κίνηση ανθρωπιάς και ευαισθησίας ή εμπεριέχει και πολιτικό κίνητρο;
«Η κοινωνία το ζητούσε εδώ και καιρό, ένα μνημείο προς τιμήν της Αγγελικής Παπαθανασοπούλου και του αγέννητου μωρού της, του Επαμεινώνδα Τσακάλη και της Παρασκευής Ζούλια, είναι το αυτονόητο καθήκον μας ώστε να μην ξεχαστεί ποτέ αυτό το έγκλημα. Με ενοχλεί σαν άνθρωπο αλλά και σαν μέλος του Κοινοβουλίου που αυτό δεν έγινε τόσα χρόνια. Είναι σαν να ήθελε κάποιος να προστατέψει την εικόνα των κουκουλοφόρων που έριξαν φονικές μολότοφ.
»Οι οικογένειες αυτών των ανθρώπων ζητούν δικαίωση. Άρα πέρα από τους πολιτικούς συμβολισμούς που περιέχει ένα μνημείο, το μυαλό μου είναι κυρίως στην ανθρώπινη πλευρά εκείνου του συζύγου που εκείνη τη μέρα έχασε τη γυναίκα και το παιδί που περίμενε, απλά επειδή κάποιοι θέλησαν να το παίξουν επαναστάτες με “αντιμνημονιακές μολότοφ”».
– Υπάρχει περίπτωση να βρεθούν και να καταδικαστούν οι ένοχοι της τετραπλής δολοφονίας;
«Ναι υπάρχει. Και γι αυτό χθες το βράδυ ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης ανακοίνωσε ότι εκκινεί από μηδενική βάση η έρευνα της αστυνομίας ώστε να σταλούν εκ νέου στοιχεία στον Εισαγγελέα.
»Η δίκη που ολοκληρώθηκε μετά από πολλά χρόνια δεν τελεσφόρησε πιθανώς διότι οι αυτόπτες μάρτυρες απλά φοβήθηκαν για τη ζωή τους. Κατανοώ τον φόβο τους. Αλλά αυτό είναι ένα κενό του ποινικού μας συστήματος. Είναι αδιανόητο να υπάρχουν προστατευόμενοι μάρτυρες σε στημένες υποθέσεις πολιτικής στοχοποίησης, και να μην υπάρχουν προστατευόμενοι όταν το δικαστήριο ζητά να κατονομάσουν κουκουλοφόρους δολοφόνους.
»Είμαι αισιόδοξος ότι αυτή τη φορά, οι οικογένειες των θυμάτων θα βρουν τη δικαίωση που ζητούν εδώ και μια δεκαετία».
– Τελικά, για τον περιορισμό των κουκουλοφόρων ήταν απαραίτητη η πολιτική βούληση;
«Απολύτως. Για πρώτη φορά είδαμε φέτος στις 17 Νοεμβρίου και στις 6 Δεκεμβρίου να μην καίγεται η Αθήνα. Είδαμε καταλήψεις να σπάνε. Είδαμε κουκουλοφόρους να συλλαμβάνονται πριν μπορέσουν να καταστρέψουν και να σπάσουν ότι βρουν. Και αυτό έγινε απλά διότι η κυβέρνηση άφησε την Αστυνομία να κάνει τη δουλειά της. Θα μπορούσε να κάνει το ίδιο και τα προηγούμενα χρόνια, αλλά δεν υπήρχε πολιτική βούληση».
– Στην αντιμετώπιση της πανδημίας η Ελλάδα τα πήγε, κατά γενική ομολογία, εξαιρετικά. Ο κορωνοϊός, όμως, έχει επιπτώσεις και στην οικονομία. Εκεί υπάρχει πλάνο ή κινδυνεύουμε με νέα ύφεση και ανεργία;
«Κάθε κυβέρνηση στον πλανήτη είχε να επιλέξει μεταξύ του να αφήσει την οικονομία ανοιχτή και να σώσει ανθρώπινες ζωές. Η Ελλάδα επέλεξε να σώσει ανθρώπινες ζωές. Δυστυχώς η μια επιλογή λειτουργεί εις βάρος της άλλης και οι οικονομικές επιπτώσεις είναι ήδη αρνητικές.
»Προφανώς υπάρχει πλάνο, υλοποιείται ήδη και τα χρήματα που δαπανά η κυβέρνηση για να αντιμετωπίσει την οικονομική κρίση είναι πάνω από 20 δις. Το βασικό για μας είναι να στηριχθεί η εργασία, να μην χάσει ο κόσμος τη δουλειά του».
– Στις δύο παρουσίες της στην Προανακριτική Επιτροπή, η πρώην εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ξένη Δημητρίου διέψευσε πολλές από τις καταγγελίες που είχαν προηγηθεί. Έχεις σχηματίσει ξεκάθαρη άποψη για την υπόθεση της Novartis;
«Η κατάθεση της κας Δημητρίου παρά τις δυο πολύωρες συνεδριάσεις δεν έχει μπει ακόμη στην ουσία διότι ακόμη δεν έχουν ξεκινήσει οι ερωτήσεις των μελών την προανακριτικής, πλην ενός βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν θα ήθελα να βγάλω συμπέρασμα για την κατάθεσή της πριν ολοκληρωθούν όλες οι απαντήσεις της.
»Συμπέρασμα για την υπόθεση Novartis πέρα από μένα, έχει βγάλει και η Δικαιοσύνη, η οποία δεν βρήκε κανένα απολύτως στοιχείο για όλα όσα έλεγαν τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και οι ψευδομάρτυρες. Ούτε ένα. Τώρα ερευνούμε την εμπλοκή Παπαγγελόπουλου στο στήσιμο αυτής της υπόθεσης, αλλά και άλλων ανθρώπων με βάση τη διεύρυνση του κατηγορητηρίου. Τα ακριβή συμπεράσματα όμως θα υπάρχουν στο πόρισμα της προανακριτικής».