Η κυβέρνηση συνολικά και το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, ως καθ’ ύλην αρμόδιο, είναι απόλυτα συνεπείς στις δεσμεύσεις τους και προωθούν με ταχύτητα και αποτελεσματικότητα μεταρρυθμίσεις και τομές για να καταστήσουμε την Ελλάδα μία από τις πλέον φιλικές στην επιχειρηματικότητα και τις επενδύσεις χώρες του πλανήτη.
Αυτό υπογράμμισε σε δήλωσή του ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, σχολιάζοντας την άνοδο της Ελλάδας το 2019 στην 29η θέση στον δείκτη των Άμεσων Ξένων Επενδύσεων, σύμφωνα με την έρευνα EY Attractiveness Survey για το 2020. Πρόσθεσε ότι πρόκειται για την καλύτερη επίδοση των τελευταίων 11 ετών και υπογράμμισε: “δεσμευόμαστε τον επόμενο χρόνο να κάνουμε ακόμη περισσότερα”.
Αναλυτικά, ο υπουργός δήλωσε: “Σε μία από τις σημαντικότερες έρευνες στην Ευρώπη και ευρύτερα, την EY Attractiveness Survey, η Ελλάδα κατάφερε το 2019 να ανέβει κατά 6 θέσεις στον δείκτη των Άμεσων Ξένων Επενδύσεων, θέση που είναι η καλύτερη των τελευταίων 11 ετών. Η χώρα μας κατετάγη πέρυσι στην 29η θέση από την 35η το 2018, ενώ ουδέποτε στη δεκαετία 2009-2018 είχε υπερβεί την 32η θέση.
Από την ίδια έρευνα, στην οποία λαμβάνουν μέρος οι σημαντικότερες επιχειρήσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο, προκύπτουν κι άλλα εξαιρετικά χρήσιμα συμπεράσματα για την πορεία της ελληνικής οικονομίας ως αποτέλεσμα των πολιτικών της Κυβέρνησης του Κυρ. Μητσοτάκη από τον Ιούλιο του 2019:
-Το 62% των επιχειρήσεων το 2020 έναντι 50% το 2019 θεωρούν ότι η χώρα μας ακολουθεί, σήμερα, πολιτική για τις επενδύσεις, η οποία την καθιστά ελκυστική.
-Το 69% εκτιμούν ότι η εικόνα της Ελλάδας θα βελτιωθεί κατά την επόμενη τριετία.
-Το 28% σκοπεύουν να επενδύσουν στην Ελλάδα τον επόμενο χρόνο – πρόκειται για μακράν τα υψηλότερα ποσοστά μεταξύ των χωρών στις οποίες έγιναν ανάλογες έρευνες φέτος.
-Τα 2/3 των επιχειρήσεων απαντούν ότι θα ήταν διατεθειμένες να επενδύσουν στη χώρα, εφόσον αντιμετωπιστούν τα αδύναμα σημεία που λειτουργούν αποτρεπτικά για την προσέλκυση επενδύσεων.
-Το 26% προτίθεται να επενδύσει στη βιομηχανία, έναντι μόλις 9% πέρυσι, ποσοστό που καταδεικνύει την δυναμική που αναπτύσσεται για το προωθούμενο νέο παραγωγικό μοντέλο, το οποίο θα υποστηρίζει μία πιο ισορροπημένη ανάπτυξη.
-Στα δυνατά σημεία της Ελλάδας στον παγκόσμιο ανταγωνισμό, πέραν της ποιότητας ζωής (81%), που είναι παραδοσιακά το πρωταρχικό στοιχείο ελκυστικότητας της χώρας μας, ξεχωρίζουν το σταθερό πολιτικό και κοινωνικό περιβάλλον με ποσοστό 67% (αυξημένο φέτος κατά 27 ποσοστιαίες μονάδες συγκριτικά με την αντίστοιχη έρευνα πέρυσι) και οι πολιτικές για τη βιωσιμότητα και την κλιματική αλλαγή με ποσοστό 56%, (αυξημένο φέτος κατά 14 ποσοστιαίες μονάδες από πέρυσι. Όσον αφορά στον Covid-19, το 77% των επενδυτών αναγνωρίζει την επιτυχή αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης από την Ελλάδα, το 73% την ταχύτητα της ψηφιοποίησης του Δημοσίου στη διάρκεια της κρίσης και το 72% τον αντίκτυπο των μέτρων στήριξης της οικονομίας.
Γι’ αυτό και το 41% αναφέρουν ότι οι παράγοντες αυτοί βελτίωσαν την εικόνα τους για τη χώρα μας ως επενδυτικού προορισμού και το 50% δηλώνουν ότι δεν θα μεταβάλλουν τα επενδυτικά τους σχέδια.
Στα αξιοσημείωτα της έρευνας και το γεγονός ότι ο τομέας της ψηφιακής τεχνολογίας στο σύνολο των άμεσων ξένων επενδύσεων διαμορφώθηκε στη χώρα μας στο 15% την τελευταία τριετία, πλησιάζοντας τον ευρωπαϊκό μέσο όρο (19%) για το ίδιο διάστημα.
Τα συμπεράσματα και αυτής της έρευνας αποδεικνύουν ότι η Κυβέρνηση συνολικά και εμείς ως καθ’ ύλην αρμόδιο Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων είμαστε απόλυτα συνεπείς στις δεσμεύσεις μας και προωθούμε, με ταχύτητα και αποτελεσματικότητα, μεταρρυθμίσεις και τομές για να καταστήσουμε την Ελλάδα μία από τις πλέον φιλικές στην επιχειρηματικότητα και τις επενδύσεις χώρες του πλανήτη.
Με κεκτημένο τα μετρήσιμα αποτελέσματα του πρώτου μας χρόνου, και έχοντας απόλυτη συναίσθηση ότι το 2020 είναι μία εκ των πραγμάτων δύσκολη χρονιά, δεσμευόμαστε τον επόμενο χρόνο να κάνουμε ακόμη περισσότερα, με μεγαλύτερη όρεξη. Προχωρούμε δυνατά”.
Ισπανία: Ο Σάντσεθ επέκτεινε την «έκτακτη εισφορά» των τραπεζών για άλλα 3 χρόνια
Ενώ στην Ελλάδα όπως όλα δείχνουν τα υπερκέρδη των τραπεζών είναι πολιτική της κυβέρνησης, δεν συμβαίνει το ίδιο στην Ισπανία όπου ο...